Recept Vařená majonéza Bezlep

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vařená majonéza

Úvod

Občas se mi stane, že příliš nedůvěřuji původu vajec nebo nejsou úplně čerstvá. A já potřebuji udělat majonézu. Pak sáhnu po tomto receptu. Rozpis je na ½ kg hotové majonézy.

Postup

Postup: Vše kromě oleje spolu rozšleháme a na vodní lázni (nebo kdo si troufá a uhlídá teplotu jako já ;-) - přímo na plotně) zahříváme a pilně šleháme do zhoustnutí krému.

Pak pomalu vešleháváme olej jako při výrobě běžné majonézy.

Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty Majonézy Omáčky studené



Nahlásit recept

  • 24.12.16 vloženo
  • 1203x zobrazeno

Ingredience

  • žloutky (syrové) ze 4 vajec
  • 90 ml vody
  • 2 PL octa
  • 1 KL soli
  • 400 g oleje

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 24.12.16 13:09

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Vařená majonéza

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
di
2415 příspěvků 18.01.17 14:18

@birkana To jsme dvě. Na Streamu se koukám jen na Tondu Blaníka. ;-)

 
birkana
1597 příspěvků 18.01.17 14:16

@di, děkuji za info :kytka:. Já pořady tohoto typu nesleduji a tudíž tento neznám. Jejich sledování považuji za ztrátu drahocenného času, který mohu strávit smysluplněji :lol: :mavam:

 
di
2415 příspěvků 18.01.17 13:06

@Labužník jandule02 - ne, testy (respektive - správně se to jmenuje vyšetření) nedělám, to kolegové, ale berte to tak, že jsem „insider“ a v dané problematice (potraviny živočišného původu) se orientuju, je to v podstatě moje profese. Stačí?

 
di
2415 příspěvků 18.01.17 13:05

@birkana Jestli jsem to dobře pochopila, jedná se o pořad „A dost!“, který je k dispozici na Stream.cz - jen tak zkusmo a narychlo jsem našla jeden díl o vejcích, kde hodnotili čerstvost vajec, použití barviv v krmivech pro nosnice a poměr mastných kyselin s dvojnými vazbami omega-6 a omega-3 ve vejcích. Nic moc světoborného ani stašidelného, spíš jde o nepodstatné věci (kromě té čerstvosti, samozřejmě, ta je důležitá - jinak se ale u vajec sledují úplně jiné věci, ty druhé dva znaky, stanovované v tomto pořadu, jsou úplně marginální). Možná jsou o vejcích ještě nějaké další díly, ale hledat se mi to vážně nechce. Je to jen takový poloamatérský osvětový pořad, ale chápu, že lidem, kteří nejsou z oboru, může takový pořad otevírat úplně nový svět, nové perspektivy.

Příspěvek upraven 18.01.17 v 13:05

 
birkana
1597 příspěvků 18.01.17 09:33

@Labužník jandule02, ono dost záleží na subjektu, který anketu dělal a na prostředí, ve kterém ji dělal a na počtu respondentů, které oslovil :roll:. Např. se budou názory diametrálně lišit, oslovím-li respondenty na parkovišti diskontu a supermarketu, na autobusové zastávce před výrobní halou, studenty VŠ, rodiče před mateřinkou, matky spěchající ze zaměstnání a chystající se uvařit pětičlenné rodině, zákazníky center zdravé výživy, cestující v pendolinu či obyvatele domova důchodců, hosty v luxusní restauraci nebo návštěvníky bufetu konzumující ovar a prdelačku za lidový peníz ;) :mavam:

Edit: Tak anketa nebo testy, to je snad rozdíl! Nebo ne? :cert:

Příspěvek upraven 18.01.17 v 09:42

 
Labužník jandule02
1074 příspěvků 18.01.17 08:33

Vejce kupuji od sousedů od slepic domácích. O obsahu toho, co bylo zjištěno v prodávaných vejcích jsem se dočetla z výsledků ankety „a dost“. Ale „Di“ je zřejmě naprostý expert, takže asi tyto testy sama dělá.

 
gmp
1602 příspěvků 13.01.17 18:06
Kolumbovo vejce
:mavam:
 
birkana
1597 příspěvků 13.01.17 15:54

@Labužník jandule02, tato pokakaná vejce (viz foto) z velkochovu zaručeně nikdo nemyl. A mohu říci, že jsou stejně pos..ná, jako ta od našich bývalých nosnic. BTW, kdepak kupuješ ta (určitě :cert: ) umytá vajíčka? Asi nějaký speciální shopík ;)

@casino, dobrý nápad s tím šmirglem. Já to dodnes „drásala“ nožem :zed:.

 
casino
4419 příspěvků 13.01.17 10:08

No, já zase čekal jestli, jako čertík z krabice. vyskočí @di, protože mám zato, že o této věci cosi ví :potlesk:
***
Kdysi jsme v drůbežárně kupovali vejce v množství větším než malém aby se to ještě vešlo do dodávky. Na dotaz, jak že si „slepice“ poradí se zmíněným kakáním, tak takových vajec prý moc není a když už, tak jemný šmirgl prý dělá zázraky… 8)

 
hippolyta
374 příspěvků 12.01.17 22:47

@di i já jsem si seděla :- ). Pořád jsem si říkala, je to marný, nezapomeň, že je to marný! Zdravím.

 
di
2415 příspěvků 12.01.17 21:34

No, musím se přiznat, že si od včerejška sedím na rukou, abych nenapsala něco nepředloženého, nicméně - tržní vejce určená k přímé spotřebě se nemyjí, je to zakázáno příslušnou vyhláškou, a při prosvěcování se vejce opravdu nedezinfikují .

 
amylon
7 příspěvků 12.01.17 18:16

No, já bych přitvrdila. Zcestné?
Ale důležitá je sebejistota, že :)Jandule si věří…

Příspěvek upraven 12.01.17 v 18:20

 
Ford53
23 příspěvků 12.01.17 16:54

@Labužník jandule02

Koukám, že máte zkreslené představy o životě :)  :)

 
Labužník jandule02
1074 příspěvků 11.01.17 17:36

Určitě se myjí, normálně se sbírají vejce z kurníku se zbytky kakání. Myslím, že desinfekce je možná částečně prováděna prosvěcováním při kontrole, ale to nevím.

 
di
2415 příspěvků 03.01.17 14:13

Vejce se nemyjí a rezidua v nich taky vesměs nejsou. Podle mých zpráv se vloni (ve velkém množství odebraných vzorků) našly jen stopy kokcidiostatik, někde byly dioxiny nebo DL-PCB, ale jen v malém množství vzorků, podle všeho šlo o nedodržení ochranných lhůt, všechny nálezy se bezpečně vešly do povolených (a stanovených) limitů. Víc najdete na příslušných stránkách .

 
birkana
1597 příspěvků 02.01.17 17:46

@Labužník jandule02, opravdu ta vejce v drůbežárnách či třídírnách jsou myta a dezinfikována? Mě vždycky říkali a v literatuře se píše, že vejce se nemají mýt ani jinak máčet krom nakládání. Bude-li třeba, zítra vyfotím zatraceně pokálená vejce z obchodu (s razítkem balírny) :cert: :mavam:.

 
Labužník jandule02
1074 příspěvků 02.01.17 17:06
Domácí vejce

Jsou rizikovější z jednoho prostého důvodu. Nejsou umyté a vydesinfikované skořápky a při rozklepnutí se bakterie salmonely dostanou dovnitř do vejce. Vevnitř ve vejcích žádná salmonela není. Kupovaná vejce jsou dobarvovaná a čím se krmí slepice - to ani nechtějte vědět. Rezidua antibiotik taky nic moc.

 
daduuja
1060 příspěvků 30.12.16 09:59

@birkana Fakt ti věřím, ale protože vím, jak rychle a nekontrolovatelně se dokážou množit bakterie, nejen ve vejcích, ale např. v kuřecím, a to i po nedostatečné tepelné úpravě, tak jsem dost obezřetná při nákupu i skladování. Ale pokud máš zkušenosti a vyhovuje ti to tak, proč ne? :mavam:

 
birkana
1597 příspěvků 30.12.16 09:04

@daduuja, věř mi, že uložím-li i v létě čerstvě snesená vejce v prostoru s nekolísavou teplotou do 18°C (komora na severní straně domu vydlážděná kamenem, částečně pod terénem, teploměr permanentně umístěn u podlahy) - uložena na slámě a kvůli izolaci slámou i zakryta - špičkou dolů, vydrží celkem dlouho. Vejce z našeho chovu takto ukládám od léta r. 2008 a pukavec zatím nebyl ani jeden.

Vzpomínám si, že naposledy jsem takového opravdu smrdutého pukavce rozklepla někdy koncem sedmdesátých let - tehdy byla v zimě k dostání většinou jen tzv. chladírenská vejce. Na rozdíl od čerstvých měla černé razítko.

Pokud vejce uchovávám na zimu, snažím se je co nejdříve naložit do vodního skla. S vápenným nálevem jsem moc spokojena nebyla.

Věřím, že ta prapodivná pachuť žloutků koupených vajec je způsobena druhem krmiva (průmyslově připravená krmná směs). Protože jsem byla celou dobu zvyklá na naše vejce od nosnic krmených klasicky (směs zrnin, okopaniny, v létě pastva na zeleném), proto ty moje rozpaky nad odlišnou „příchutí“. V žádném případě bych ale nekonzumovala vejce zkažená (ani uvařená na kamenotvrdo :mrgreen: ).

@di, @daduuja, dík za informace o Rachadovi. Je to asi velmi zajímavá zkušenost dívat se mu „pod ruce“ :lol: :mavam:.

 
di
2415 příspěvků 29.12.16 22:11

@daduuja Možná zde ? Jinak - už v Brně nebydlí, je v Praze. Dárek ke kulatinám od něj letos dostal můj muž, vařil mu na oslavě narozenin (bylo tam cca 75 lidí, 10 dětí a 5 psů), zadarmo, jen za náklady na suroviny.
@birkana 10 pomocníků ne, tak jednoho až čtyři, podle počtu lidí na akci a požadovaného menu. Těmi deseti byl nejspíš myšlen počet účastníků kurzu, obvykle to tak bývalo, ale zažila jsem i kurzy pro 4 nebo pro 15 účastníků.

 
daduuja
1060 příspěvků 29.12.16 20:57

@birkana ale ne :-)
Jen jsem nabyla mylného dojmu, že vařenou majonézu děláš kvůli eliminaci salmonely a tvé další komentáře mne v tom jen utvrdily, protože z divně páchnoucích vajec bych se ani nenamáhala vařit cokoliv, natož majonézu, tedy pokud jsem pochopila správně z čeho pramení tvá nedůvěra :-)
Celý život razím heslo, že člověk má ochutnat všechno, co se nabízí, ale měsíční letní vejce bez lednice, no, asi nejsem dost velký dobrodruh, i když proti gustu… :-)

Věhlasný kuchař uvaří i v polních podmínkách, v jiné zemi a jiné kultuře i pro 300 lidí a ani nepotřebuje tolik lidí na pomocné práce :-)
Těch 10 lidí je myšleno a i to tak funguje, aby bylo pro koho vařit a pochopitelně s kým :-) S ním je to luxusní zážitek :mavam:

 
birkana
1597 příspěvků 29.12.16 18:17
@daduuja píše:
asi nešlo o syntetickou chuť vajec, ale o salmonelu.

Ty mě tedy překvapuješ. Ona má salmonela svoji specifickou chuť???

A za další: mě i v létě při nekolísavé teplotě a bez chladničky(!) vydrží vejce v pohodě 1 měsíc. Jen tomu, koho si vážím, bych nedala naše domácí vejce starší pěti dnů. Pukavec, který je neporovnatelně starší, jedině nepříteli :evil: :twisted: :lol:.

Závěrem ještě jedna všetečná otázka. Pro kolik lidí ten věhlasný kuchař (prošla jsem informace na netu) uvaří, když potřebuje tolik (aspoň 10) lidí na pomocné kuchařské práce?

 
daduuja
1060 příspěvků 29.12.16 17:14

@di Já stihla nedávno kousek rozhovoru s ním, ale už nevím kde?

Do Brna to máme daleko, ale kdysi mi slíbil, že přijede, když bude mít okolo aspoň 10 lidí, určitě na ty pomocné nezáživné práce :-), možná zkusím vyjednat na kulaté narozeniny, byl by to perfektní dárek.

Tu majonézu zkusím až budu vařit cizrnu, Na kopci se stále něco děje :-) :mavam:

 
daduuja
1060 příspěvků 29.12.16 17:06

@birkana asi nešlo o syntetickou chuť vajec, ale o salmonelu.
Do směsi pro slepice se přidává rybí moučka, proto někdy mají jinou chuť.
Já zatím žádnou špatnou zkušenost s kupovanými vejci (z COOPu a Lidlu, jiné krámy, dá se říct, nenavštěvuju) nemám.
Zdeněk občas přiveze domácí vejce od zákazníků ze vsi a tam, bohužel, často najdu pukavce, takže ani domácí, pokud nejsou řádně uchovávána a tříděna podle stáří (což nevím) jsou problematická, navíc ta salmonela :-)

A k načichlému masu?, ano, tenkrát se stávalo, hlavně v létě, že maso nevonělo :-), pamatuju, že u řezníka visívalo na hákách, kolem masařky, hovězí skoro černé, řezník uřízl požadované množství a zbytek pověsil. A masu nic nebylo!!!
V dnešní době ale nevidím důvod, proč si nechat doma maso zasmrádnout a přivézt si takové z obchodu, tak bez milosti, octa i růžového roztoku, a to nejsem biokonzument, na talíř nepůjde :-)

Myslím, že pokud lidi nepřestanou používat mozek úplně, tak pandemie z vajec ani masa nevypukne:-) Ono se opravdu nemá nic přehánět.

No, a jsou národy, které kachní, husí, pštrosí, divokých ptáků… jedí zcela bez předsudků a žijou :mavam:

Příspěvek upraven 29.12.16 v 20:59

 
birkana
1597 příspěvků 29.12.16 16:13
Nic se nemá přehánět ani hygiena!

@daduuja, jen k vysvětlení, proč dnes dávám přednost vejcím domácím před kupovanými :think:.

Nedávno jsem koupila v supermarketu vejce polského původu (tedy aspoň podle razítek). Uvařím-li je natvrdo, některé žloutky mají pach jako nejlevnější granule pro kočky - po masokostní moučce, nebo čím ty slípky krmili. Ale ne všechny žloutky :mrgreen: 8o. Vejce jsou patrně namíchána z kdovíjakých chovů a v balírně - třídírně nakonec jednotně orazítkována. Promiň, ale to k důvěře v nezávadnost nikterak nepřispívá.

Ta moje domácí nikdy tak „synteticky“ nechutnala. Zároveň nevěřím ani zdánlivému stáří těch koupených; občas nejde oddélit žloutek od bílku, byť jsou označena jako čerstvá a dlouho před datem spotřeby. Ztracené bych si z nich netroufla udělat :cert:. Samozřejmě, že důkladně budu upravovat vejce husí a kachní, tedy snesena vodními ptáky. Ta jsou pouze do těsta!

Vzpomněla jsem si na svoji babičku :srdce: :kytka:, kterak „ošetřovala“ načichlé, dnes pro mnohé „globální biokonzumenty“ naprosto nepoživatelné maso. Pomohl ocet nebo manganistan a poté kyselá a kořeněná úprava v troubě. Dnes naprosto nemožná záležitost! A nikdo nebyl nemocen :cert: :mavam:

 
di
2415 příspěvků 29.12.16 16:09

@daduuja Kurzy už dělá jen pro Miele, má s nimi nějakou smlouvu (aby se dámy nebály používat tak drahé přístroje). Jinak má malou cateringovou firmu a vaří na svatbách nebo různých oslavách, přes léto mu někdy pomáhá náš syn a občas i my s manželem (ale my děláme jen takové opravdu pomocné práce typu loupání nebo grilování zeleniny, nic odborného). Někdy jede vařit na nějakou akci na delší dobu (letos byl takhle 2× ve Španělsku, jednou asi na 10 dní, podruhé na skoro dva měsíce). A má ten pořad v rádiu, na který jsem dávala odkaz. Jinak se má dobře, je spokojený a momentálně má dva psy, takové lumpíky.
P. S. Zrovna dneska děláme rilletes z masa, které nám poslal po synovi, když spolu před Vánoci naposledy vařili.
P. P. S. Jo, ta chuť je taková neutrální, možná je v tom ta cizrna malinko cítit, ale ne moc výrazně. Ta majonéza má vždycky ohromný úspěch a kdo neví, z čeho je, ten tomu nevěří.

Příspěvek upraven 29.12.16 v 16:12

 
daduuja
1060 příspěvků 29.12.16 15:27

@birkana :-)

Já z potravin nemám strach, neškrábou, nekoušou, vlasy nervou…, ale pokud mám k potravině nedůvěru, tak ji nepožiju a ani nikomu nenabídnu, ekologicky ji zlikviduju např. zvěři, pokud není vyloženě nepoživatelná :-)
A jak píše di, u domácích vajec bych měla asi obavy je použít bez tepelné úpravy, narozdíl od kupovaných.

 
birkana
1597 příspěvků 29.12.16 14:00

@di, je správné, že jsi se ozvala a poradila. Jen abychom si definovaly pojmy. Mám totiž dojem, že každá píšeme o něčem jiném :think:.

Já v úvodu receptu píšu: Občas se mi stane, že příliš nedůvěřuji původu vajec nebo nejsou úplně čerstvá.
Ty však reaguješ: Pokud se bojíte vajec… nebo: …jen jsem holt chtěla pomoct s tím strachem…

Mezi nedůvěrou a strachem vidím propastný rozdíl. Budu-li mít strach, bude patrně potravina nepoživatelná a zkažená. Já ji samozřejmě (ekologicky :lol: ) zlikviduji. Mám-li však nedůvěru - konkrétně u vajec, budu je vařit natvrdo, používat do těsta, prostě důkladně tepelně upravovat. Tolik moje stanovisko 8o :oops:

 
daduuja
1060 příspěvků 29.12.16 13:41

@di pořádá ještě Rachad v Brně kurzy vaření? Nám před lety vařil asi 3× v Praze a dodnes je to nezapomenutelný zážitek.

Píšeš, že z cizrnového vývaru majónezu děláš, Rachad z něj dělá i piškot, takže je asi vůně i chuť neutrální?

Příspěvek upraven 29.12.16 v 15:29

 
di
2415 příspěvků 29.12.16 09:26

@birkana Souhlasím, majonéza bez vajec bude vždycky chutnat jinak, taky nejsem pro náhražky; jen jsem holt chtěla pomoct s tím strachem a nabídnout jinou variantu. Jinak, podle mé zkušenosti (a na základě ověřených epizootologickcých a epidemiologických dat), vejce z domácího chovu představují bohužel větší riziko než ta k chovů kontrolovaných.

 
birkana
1597 příspěvků 29.12.16 09:17

Milá @di, naopak, miluji vejce syrová, nahniličku, naměkko, ztracená. A nebojím se. Na téma salmonela jsem psala již 30. 6. 12 pod tímto receptem , ale i jinde.

Zde jsem jen chtěla vložit alternativu ze žloutků vařených. Recept jsem vyhledala ve svých „archívech“ jen proto, že nemám a ještě dlouho nebudu mít k dispozici čerstvá domácí vejce. Slípky pořídím až na jaře a než začnou snášet… Letos jsem si vejce naložila do vodního skla, ale také nevydrží věčně! Proto je trochu opatrnosti na místě.

Pokud nemusím, tak vejce v obchodě nekupuji. Nevím totiž, jakou mají historii (kolísání teplot při skladování, nebyla-li nyní v zimě namrzlá, přebalena a jak jsou stará - to platí hlavně v malých obchůdcích vedených asiaty, kde jsou někdy plata vajec rozbalena na pultě a vejce prodávána na kusy) :oops:.

Kvazimajonézu lze vyrobit z čehokoli, ale už to není ta pravá chuť. Neumím si představit vlašský, pochoutkový nebo třeba francouzský salát s mnohdy „light-nemastnou“ náhražkou. To už snad raději změnit jídelníček :nevim: :think: :mavam:.

 
di
2415 příspěvků 28.12.16 16:31

@birkana Pokud se bojíte vajec, taky jde udělat majonézu úplně bez nich, třeba s mlékem (recept tu myslím někde je), nebo s vodou z vařené cizrny (aquafaba), občas ji (teda tu majonézu) děláváme a všem dost chutná. Té „vody“ stačí tak deci na běžný rozpis. Víc povídání o té „vodě“ a jejím různorodém využití je zde a zde .

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist