Recept Václavkový guláš

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Václavky, tedy jejich kloboučky, zalijeme studenou vodou, osolíme je (2-3 kávové lžičky) a přivedeme k varu. Vaříme cca 10 minut a následně propláchneme studenou vodou.
Rozpustíme si 2 polévkové lžíce sádla, přidáme 3 střední, na kostky nakrájené cibule. Přisypeme 1 kávovou lžičku drceného kmínu a na mírném ohni mícháme až cibule zezlátne. Přidáme václavky a sušenou zeleninu.

Chvilku osmahneme a přilejeme 3 dcl vroucí vody. Promícháme a přisypeme papriku (10-15g) a přidáme dle chuti i pálivou papriku a sůl. V dlaních promneme majoránku - asi 1 polévkovou lžíci přímo do hrnce.

Zamícháme, krátce povaříme a přidáme jeden malý (75g) rajský protlak. Ten dá guláši trošku sladkokyselou chuť a nemusíme jej pak ani ničím zahušťovat. V této fázi také přidáme prolisovaný česnek - dle chuti. Vše pak promícháme a dusíme asi 30 minut. Nezapomeneme občas zamíchat!!! Pozor na vodu - zbytečně nedolévat, houby jí mají dost, ale pokud by se měl guláš připálit, tak ji dolévejte po troškách, ale vroucí. Na závěr přidejte smetanu.

Recept je z kategorií: Houby



Nahlásit recept

  • 10.10.09 vloženo
  • 20046x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 70 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300-500 g václavek
  • 3 cibule
  • mletá paprika
  • rajský protlak
  • 1/2 dcl smetana
  • sádlo
  • česnek
  • sušená zelenina (lze nahradit kostkou zeleninového bujonu)
  • pálivá paprika
  • sůl, pepř, kmín, majoránka

Doporučená příloha

  • knedlík, pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

zigden 03.10.10 12:16

Opravdu super. Dělala jsem to bez té smetany, a trvalo mi to 20 minut a opravdu vynikající.

Diskuse k receptu Václavkový guláš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
zigden  03.10.10 12:16

Opravdu super. Dělala jsem to bez té smetany, a trvalo mi to 20 minut a opravdu vynikající.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist