Recept Václavkový guláš

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Václavky, tedy jejich kloboučky, zalijeme studenou vodou, osolíme je (2-3 kávové lžičky) a přivedeme k varu. Vaříme cca 10 minut a následně propláchneme studenou vodou.
Rozpustíme si 2 polévkové lžíce sádla, přidáme 3 střední, na kostky nakrájené cibule. Přisypeme 1 kávovou lžičku drceného kmínu a na mírném ohni mícháme až cibule zezlátne. Přidáme václavky a sušenou zeleninu.

Chvilku osmahneme a přilejeme 3 dcl vroucí vody. Promícháme a přisypeme papriku (10-15g) a přidáme dle chuti i pálivou papriku a sůl. V dlaních promneme majoránku - asi 1 polévkovou lžíci přímo do hrnce.

Zamícháme, krátce povaříme a přidáme jeden malý (75g) rajský protlak. Ten dá guláši trošku sladkokyselou chuť a nemusíme jej pak ani ničím zahušťovat. V této fázi také přidáme prolisovaný česnek - dle chuti. Vše pak promícháme a dusíme asi 30 minut. Nezapomeneme občas zamíchat!!! Pozor na vodu - zbytečně nedolévat, houby jí mají dost, ale pokud by se měl guláš připálit, tak ji dolévejte po troškách, ale vroucí. Na závěr přidejte smetanu.

Recept je z kategorií: Houby



Nahlásit recept

  • 10.10.09 vloženo
  • 20440x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 70 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300-500 g václavek
  • 3 cibule
  • mletá paprika
  • rajský protlak
  • 1/2 dcl smetana
  • sádlo
  • česnek
  • sušená zelenina (lze nahradit kostkou zeleninového bujonu)
  • pálivá paprika
  • sůl, pepř, kmín, majoránka

Doporučená příloha

  • knedlík, pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

zigden 03.10.10 12:16

Opravdu super. Dělala jsem to bez té smetany, a trvalo mi to 20 minut a opravdu vynikající.

Diskuse k receptu Václavkový guláš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
zigden  03.10.10 12:16

Opravdu super. Dělala jsem to bez té smetany, a trvalo mi to 20 minut a opravdu vynikající.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist