Recept Uzení pstruzi - uzené ryby

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

U nás se udí poměrně často… nejen ryby. Nebo se jen v udírně „přihřívá“.

A já to nejím… :-(

Postup

Vykuchané pstruhy pěkně očistit.
Vzít sůl a hodně, HODNĚ soli! je zasypat solí, zevně i uvnitř.
Naskládat do škopku a zalít vodou. Studenou, čistou dešťovou, v nouzi i vodovodní stačí. Promíchat.

Voda na rybách úplně zbělela a je taková hustá. Promícháváte, lehce rukou převalujete rybky… a najednou - voda se čistí a zprůzračňuje.
Zajímavý proces!

Uložíte do studena. A čekáte do druhého dne.

Druhý den, obvykle v sobotu, ráno zatopíte v udírně. Dřevem, papírem a sirkami, žádné chemické sajrajty ;-) Pěkně nahřejte udírnu.
Pstruhy vylovíte, dlouhou jehlou s provázkem je prošijete a navěšíte na tyč, aby vykapali.
Vytasíte párátka a pstroužkům do bříšek vetknete rozporku, aby kouř mohl pěkně dovnitř.

Navěšíte do udírny a pak cca 4- 5 hodin, POMALU udíte.
Pomalu, „studeným kouřem“ - nad komínkem udírny udržíte ruku.
Když máte pocit, že by mohlo být hotovo, na cca půl hodinky trochu přitopíte, aby krásně pstroužci zezlátli.
No… a výsledek je tady ;-)

A já to opravdu nejím… :-(
:-D

Recept je z kategorií: Sladkovodní



Nahlásit recept

  • 11.06.11 vloženo
  • 21610x zobrazeno

Čas přípravy

  • 12 hod + 6 hod

Ingredience

  • pstruzi (kapři, půlky nakrájet tak na 3-4 díly po žebrech, jiné ryby - sumec, úhoř, amur.. co ulovíte nebo ukradnete..)
  • sůl
  • voda, nejlépe čistá dešťová
  • bukové dřevo či jiné, vhodné na uzení
  • No...a taky...
  • 2 zahradní lehátka
  • 1 hrábě
  • 1 čtyřnohý hlídač
  • 1 podložka pod hlídače
  • kuchyňský provázek
  • nůžky
  • silná dlouhá jehla
  • viz fotopostup... :-D

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

glama 21.11.11 13:50

Odkaz na uvaření

glama 22.08.11 09:14

Protože o víkendu proběhlo uzení, přidávám malý fotopostup s komentáři…

Odkaz na uvaření

glama 14.08.11 11:16

Odkaz na uvaření

glama 14.06.11 20:59

.

Odkaz na uvaření

glama 14.06.11 20:47

Udírna.. a bez hodnocení receptu mě to nepustilo dál…

Diskuse k receptu Uzení pstruzi - uzené ryby

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Bento
794 příspěvků 14.09.12 01:43

Glama, :,( skoda ze si vymazala tie pekne fotky, ja som robil iny lak, kde sa do slanej vody prida dost cukru a bylinky. Na druhy den som natlacil na rybu drvene korenia a ryba sa musi dat osusit, ja som pouzil vrtulu asi tak hodinu a potom udit.
Robil som to na skusku (akoby Casino povedal zabavny recept), mal som cerstvu makrelu 2 kg.

 
goralka
266 příspěvků 19.08.12 00:06

Glama krása a ešte raz krása, jak recept, tak fotky. Veľmi príjemné čítanie, vďaka za Tvoju námahu. Škoda, nemám v rodine žiadneho rybára.

 
glama  18.08.12 22:24

Trošku nerozumím proč.. :think:
Na gril se ryby takhle nenakládají. A když se naloží, jsou určené na uzení a taky se stoprocentně vyudí. Šlo by to určitě, proč ne..ale nejsem si jistá, jestli by nebyly přesolené.. Nikdy jsme to nezkoušeli a ani nezkusíme :-)
Já bych to nekomplikovala a nakládala opravdu jen to, co půjde do udírny a na gril připravila ryby jinak :-)

 
yustin
6 příspěvků 18.08.12 13:39
Dotaz

Šlo by prosím takhle naložené ryby jenom ugrilovat?

 
glama  22.08.11 09:14

Protože o víkendu proběhlo uzení, přidávám malý fotopostup s komentáři…

 
Admin Labužník.cz
607 příspěvků 17.06.11 01:04

glama - přímo u fotogalerie je možnost „Přidejte fotky“ - bez nutnosti hodnocení.

 
gabi
551 příspěvků 14.06.11 22:16

glama, dakujem Ti za podrobny komentar…tie Vase pstruhy su ukazkove…ja uz mam aj vhodne drevo na udenie…aj piliny…len mi chyba taka perfektna udiaren ako ta Vasa :)

 
glama  14.06.11 20:47

Udírna.. a bez hodnocení receptu mě to nepustilo dál…

 
glama  14.06.11 20:45

Gabi, je to jednoduché…manžel po dlouhých letech strávených za rýsovacím prknem a počítačem radikálně změnil život a splnil si dětský sen - dnes je rybář na plný úvazek:-D Takže ryby by byly.. ;-)

Zeptala jsem se detailně.
Na deset pstruhů padlo cca půl kila soli a následně se zalilo cca 5 litry vody. Sůl nevážíme, sype se to tam od oka..s vodou je to stejné. Záleží na nádobě, rybky by měly být pod vodou..
Přesněji to nejde, vážně je to pokaždé trochu jiné..
Vykuchaní pstruzi byli solí zasypáni a nasypala se jim i do bříšek, trošku se promasírují. Pak zaliti vodou a promícháváni. Ten roztok byl úplně bílý a hustý. A jak se tak pstruzi jemně promíchávají, a sůl se vcucává do masa, bílá barva mizí a roztok se zprůhledňuje.
Pak se pstruzi v solném roztoku uloží do chladu, my dáváme do sklípku, a nechají koupat do druhého dne. Tedy cca..12-14 hodin. Ale čas neměříme, jak to vyjde..
Manžel říká, že přesolit to nejde, že si maso víc soli, než je akorát, nevezme…
Zatím nikdy se to ale vážně nepřesolilo..
Vytáhnou se z lázně, navěší na tyče, nechají okapat a pak se šoupnou do udírny.
S uzením je to těžké, každá udírna pracuje jinak. To má většinou každý uditel už vyzkoušené.
My máme udírnu s cca 1,5m dlouhým topeništěm, v topeništi je ještě rošt. Dvířka dobře těsnící, stříška je odklápěcí.
Protože nemáme teploměr, teplotu neměříme, ale ta ruka nad komínkem je plně dostačující kontrola. Manžel říká, že to je teplota max. do 60°C
Na začátku musí být cca půl hodinky vyšší teplota, aby se maso uzavřelo a nevysušovalo. Pak se udí cca ty čtyři hodiny pomalu a na závěr se zase trochu přitopí, aby zezlátli.
Před uzením se udírna musí vyhřát a rybky dávat do tepla.
Na topení padne tak 4-5 polen. Jedno po druhém. Žádná monstrózní polena, normální, jako do kamen, buk. Důležité je, aby dvířka dobře těsnila, aby polena nehořela plamenem. Musí jen pomalu uhelnatět…a pořádně přitom čoudit ;-)

Ryby se buď věší jako oběšenci, nebo se, pokud jsou to rozkrájené půlky, pokládají na rošty.
Tihle pstruzi byli vyuzeni za asi 5 hodin..
Do obrázků ještě přidám portrét naší udírny..
:mrgreen:

 
gabi
551 příspěvků 14.06.11 10:40
  • glama,nemohla by si to solenie a udenie opisat detailnejsie, aby si mohli rybku vyudit aj zaciatocnici?…napr. presnu koncentraciu soli na mnozstvo ryb a presny cas marinovania…ako dosiahnut v udiarni studeny dym…
  • to za ake dlhe obdobie manzel nachytal take mnozstvo pstruhov?…som zvedava, lebo som rybarka…jasne, ze by som bola zvedava aj na aku nastrahu chyta, ked je taky uspesny…ale je mi tiez jasne, ze rybari maju svoje rybarske tajomstva :)…inac poviem Ti, ze chytit len tak na objednavku napr. sumca, uhora, candata atd…no neviem neviem, ci je to take celkom jednoduche…Petrov zdar :)
 
Anitta
521 příspěvků 13.06.11 22:30

Glama, to je primo nadhera! :-) To ja bych si zas smlsla, asi zacnu chytat ryby..... :mrgreen: :-D

 
Bento
794 příspěvků 13.06.11 10:29

:oops: , no ja by som vam s tymi rybkami rychlo pomohol, moje oblubene :potlesk: .Ked sa vratim domov z ciest idem budovat udiaren.

 
glama  12.06.11 23:07

JJ, manžel loví, chytá, kuchá, udí…a taky nejí…skoro vůbec. jemu jsou milejší ty buřty, klobásy či čo.. Ale aspoň ochutná..já ani to.
Kdybych jedla ryby..mohla bych mít všechny…pstruhy, kapry, amury, candáty, marény, nebo i sumce, úhoře..stačilo by říci..
Někdy mě to až štve, když všichni kolem mlaskají a rozplývají se blahem… a mně to nic neříká.. a to ani ty klobásy.. :-?
Ale občas kupujeme u našeho řezníka naloženou předuzenou kýtu a pak ji v udírně doškolíme. To si dám, to je vážně lahoda. :-D
:mrgreen:

Příspěvek upraven 12.06.11 v 23:11

 
wydra  11.06.11 22:06

Glamo, on je manzel i lovi? Kucha? Udi?
Fotky fakt dobre vypadaj a taky bych to nejedla. Kamos se me vzdycky pta, jestli nechci zlatou rybicku :-P
Alespon jsem to poslala kamaradce pro zete. Obcas neco chyti na Nove Zivohosti.

Příspěvek upraven 11.06.11 v 22:08

 
glama  11.06.11 21:48

Nijak zvlášť..
Ale co mi opravdu chutná, je vysoký špek, nebo vysoké sádlo, pěkně slané, dobře prouzené, ještě teplé, které se ti v ústech úplně rozpustí. A k němu čerstvý měkký chleba..
To neodolám a dám si..!
A to, prosím pěkně, nejím tlusté maso…!
:mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 11.06.11 21:42

Nemáš ráda ani uzené sýry? Těch jsem se něco naudila…

 
Alis
2617 příspěvků 11.06.11 21:27

Vypadá to krásně letně a voňavě :-)

 
glama  11.06.11 21:22

JJ..je to tak… manžela strašně baví udit…ale ryby nemusí..
Vždycky tam přihodí věnec skvělých buřtů od našeho řezníka a to pak mlaská blahem..
A já z udírny nemusím nic…

Ale hezky to vypadá, žejo?
:mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 11.06.11 21:17

Za trochu uzených ryb šla bych světa kraj šla s hlavou odkrytou a šla bych třeba bosá…

A oni to udí a rozdávají… Ale jo, chápu, je spousta jídel, které vařím a nejím :-D

 
glama  11.06.11 21:10

Hmm…my to rozdáváme.. :think:
Ještě dva venku visí.. škoda, že to nejde poslat jako písmenka..
:mrgreen:

 
jolana
4987 příspěvků 11.06.11 20:38

Glamo :palec:
PS: ja by som..jedla..udene ryby..boooze tych zopar kuskov by som raz dva..take chute na noc.. :cry:

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Hruškový koláč Hruškový koláč
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist