Recept Univerzální piškot (i pro nešiky :-) )

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Univerzální piškot (i pro nešiky :-) )

Úvod

Mé pokusy o piškot většinou neskončily tou nadýchanou krásou, ale spíš něčím, co se podobalo sušence. Pak jsem ale u nás ve školce získala od kuchařek tento recept a úspěch už byl vždy zaručen.

Příprava je velmi rychlá a má opravdu univerzální použití - jako ovocný piškot, řezy, dort … dále víc ;-)

Postup

1. Smícháme všechny ingredience

2. Těsto nalijeme na vymazaný, moukou vysypaný plech.

3. Pokud bude sloužit jako dortový korpus, necháme ho jen tak. Nebo ho můžeme posypat všemožným ovocem, čokoládou atd.

4. Pečeme, až se těsto přestane chytat na špejli

Ovocný dort – ještě teplý piškot potřeme marmeládou. Pak směsí tvarohu a zakysané smetany (jogurtu), oslazenou moučkovým a vanilkovým cukrem. Poklademe ovoce a přelijeme želatinou nebo pudinkem svařeným se šťávou z kompotu nebo džusu.

Čoko-tvarohový dort – piškotu připravíme do dortové jen ½ dávku. Do těsta můžeme přidat kakao. Po upečení potřeme višňovou marmeládou a 1 kostkou tvarohu smíchanou s ½ změklého másla. Podle chuti osladíme (nezapomeneme na vanilkový cukr). Přilijeme trochu rumu. Na cca 1 hodinu dáme zchladit do lednice, pak celý polijeme čokoládou. Tu dělám buď jen z ledových kaštanů, nebo je přidám k mléčné čokoládě.

Recept je z kategorií: Korpusy



Nahlásit recept

  • 03.06.12 vloženo
  • 35302x zobrazeno

Ingredience

  • 4 vejce
  • 24dkg cukru moučky
  • 24dkg polohrubé mouky
  • ½ dcl oleje
  • 10 lžic vody
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 05.02.15 14:36

Dnes pekla dcera a je nadšená, že se jí korpus podle receptu povedl.
Já byla nápomocná jen krémem, který jsme udělaly z uvařeného hustého vanilkového pudinku, několika lžic cukru, kostky měkkého tvarohu, pěti dekagramů másla a kelímku smetany (smetana se dává jen podle potřeby, až je hustota podle našich představ… )
Ovoce dcera přelila ovocným dortovým želé.

Cukru jsme daly polovic, stačilo to akorát. Název neřešíme - prostě jako korpus je to výborné, rychlé, nezkazitelné… Rozhodně mnohem, mnohem lepší, než polotovar z hypermarketu ;)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

marcik123 15.10.14 14:41

to je šílenost 1:1 curk k mouce! dal jsem míň a vyšel parádně. jen příště bez jogurtu a čistě s ovocem… dík m.

Odkaz na uvaření

popálený nešika 03.05.14 15:41

Nešika to upeče i na 250 st.nabo na 100? :-D no opravdu super recept,nejdůle­žitější je často otvírat troubu a zjišťovat jestli se těsto nelepí na špejli :-D,výsledek zaručen.Prosím neděkujte. :-D

Odkaz na uvaření

boogie007 03.06.12 22:23

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Univerzální piškot (i pro nešiky :-) )

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Ačraj
697 příspěvků 06.06.12 19:35
Piškot..

Hezky se to tu rozjelo, takový výběr, buď si vybrat ten nejlákavější, nebo vyzkoušet všechny - to by bylo nejlepší, hlavně, ať se nám nepráší z nosu. :lol:
Musí to být kypré, vláčné, nadýchané, tak dobrou chuť a ať se daří… :mavam:

 
Anitta
521 příspěvků 06.06.12 16:45

A ja pridavam paty zpusob, jak se dela u nas za “louzi na vrcholu Snezky” :D
Rovnez se slehaji cela vejce s cukrem “Baker’s sugar”, take se lzickou vanilky a spetkou soli, lehce se zamicha hladka mouka a trocha oleje (aby se nam neprasilo z nosu) :mrgreen:
A prasek do peciva vubec nemusite kupovat, pokud testo obsahuje neco kyseleho (kefir, jogurt, ocet…) staci jen jedla soda. Pokud nic kyseleho neobsahuje, staci smichat jedlou sodu s “cream of tartar”. Prasky do peciva obycejne obsahuji tyto dve slozky, mnohe take dalsi svinstva navic.
;) :mavam:

 
anka22
95 příspěvků 06.06.12 01:15

Ačraj, to není pravda i z celých vajec je krásně nadýchaný.
Přidávám čtvrtý způsob, ten nejjednodušší - ušlehat celá vejce s cukrem, na jedno vejce dvě lžíce cukru, do bílé husté pěny. Pak do toho opatrně zamíchat polohrubou mouku, opět dvě lžíce na jedno vejce. Povede se vždy.

Domnívám se, že výše uvedený recept není na piškot, ale na olejovou buchtu. Do piškotu přece nikdy nepatří tuk.

 
Ačraj
697 příspěvků 05.06.12 17:21
Nadýchaná pěna

Františka: Třetí způsob je nejlepší, vyšlehat sníh, je lepší dávat těsto do bílků (sněhu), než naopak, jde to líp promíchat, nešlehat celá vejce, protože pak není dort tak nadýchaný. :palec: :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 05.06.12 17:08
Pečivový prášek

casino, spíše žehrat přírodě, jestliže jste ochuzen, rozeznávat chutě, tak si nemůžete ani na ničem pochutnat, prakticky si pochutnáváte i na zdraví škodlivém PRDOPEČI, posílám Vám foto BIO, abyste se mohl osypat. :roll: :mavam:

Složení:jedlá soda, kukuřičný škrob. :palec:

 
Frantiska
920 příspěvků 05.06.12 10:26

Charakteristika:
Nadýchaná pěna z vajec, cukru a polohrubé (nebo hrubé) mouky.
Těsto můžeme připravit třemi způsoby:
I. způsob: - oddělíme žloutky od bílků. V míse šleháme cukr se žloutky do zpěnění. V jiné čisté nádobě ušleháme z bílků tuhý sníh a zlehka ho střídavě s moukou zapracujeme v míse se žloutkovou směsí na těsto.
II. způsob: - vejce a cukr šleháme na vodní lázni do zhoustnutí na krém. Po odstavení z tepla stále šleháme až do zchladnutí, a pak teprve zlehka vmícháme mouku.
III. způsob (velmi rychlý): - z bílků ušleháme sníh, postupně přidáváme cukr a ještě chvíli šleháme. Potom zašleháme žloutky a nakonec zlehka a opatrně vmícháme mouku.

http://dadalovakucharka.cz/…ak/jakh.html

 
di
2383 příspěvků 05.06.12 08:45

No, nevím, jak je to možné, ale já prostě ten prášek v buchtě poznám, dcéra taky, i pár dalších známých. Ale každý jsme jiný, každý máme jiné chutě.
Casino: kvasnice taky občas cítím, zvlášť když to pečivo nějak pokazím. ;-) Opravdu nejsem nijaká vynikající pekařka/cukrářka, takže vlastně nevím, proč se do téhle diskuse pletu. Asi proto, že tohle opravdu není piškot.

Příspěvek upraven 05.06.12 v 10:52

 
Anitta
521 příspěvků 05.06.12 00:49

No, v tomhle mam asi stejnou chut jako casino..... :mrgreen: :mavam:

 
casino
4378 příspěvků 05.06.12 00:33
Stran předmětného piškotu...

…dávám zpátečku, asi se nedomluvíme… 8) Ale protože už asi 33 minut má můj prostřední vnuk jmeniny a já začínám polehoučku oslavovat, budu zcela mimořádně smířlivý… :mrgreen:
Mohl bych citovat např. gastronomický slovník, ale proč, že?
Nerad se opakuji, ale řekl bych, že tento recept má s piškotem společného asi tolik, co listové těsto s TÍMTO RECEPTEM

:) Trošku odbočím:
Včéééra se tu už někde v komentářích mihnul PRDOPEČ. Prý BIO!!!
No, když vidím ta tři písmenka v tomto pořadí, tak se osypu, ale to je můj problém ;)
di píše: „…prdopeč se snažím pokud možno nepoužívat, nechutná nám.“
No, někdy v těstě cítím kvasnice… :evil:
Ale cítit PRDOPEČ se mi dosud „nepoštěstilo“!
Tož nevím, zda mám žehrat přírodě, že mě ochudila na chuti, či zda jí mám naopak děkovat, že mi ochutila i to, co jiným nechutná… :think: :mrgreen:
Lidičky, vy fakt poznáte v těstě KYPŘICÍ PRÁŠEK (cca 20 g/kg mouky)???

 
di
2383 příspěvků 04.06.12 23:55

Ačraj: jasně, záleží na typu buchty, já taky ráda vláčnější. Jen bych prostě téhle neříkala piškot, když to piškot není. Jo a dobrou, nějak jsem se tu rozkecala u sladkého, i když to téměř nejím.

 
Ačraj
697 příspěvků 04.06.12 23:22
Piškot

di:vejce, cukr, mouka, je to takové suché, to mě škrábe v krku, já mám ráda, vláčné, tak ten olej tam vždy p…u..... :mavam:

 
di
2383 příspěvků 04.06.12 23:08

Ačraj: prdopeč se snažím pokud možno nepoužívat, nechutná nám. Onehdy jsem pekla jakousi mrkvovou buchtu podle jedněch sympatických slovenských stránek a snažila se dodržet postup (při prvním pokusu to tak dělám vždy). Příště tam ten prášek už nedám, nebylo to dobré.

 
danda  04.06.12 23:06

:-), když já bych ráda věděla, co mi odpoví di :-)

Ale otázka piškotu je docela záludná, třeba vídeňský, Genoise, šlehaný zastudena nebo zatepla v páře, nebo Dobošův bez přidání tuku, nebo nastavovaný, nebo žloutky se vmíchávají do sněhu, nebo s přidáním prášku do pečiva … :-)

Cukru mi nepřipadne moc, korpus pod ovoce musí být pevnější a to cukr zaručí a sladkost se vyváží sladkostí krému nebo ovoce.
Jen cukr dávám jemný krupicový a přidávám škrobovou moučku.

Di, pokud se hmota zpracovává zatepla, tak se nešlehá sníh, proto mne zajímala tvá odpověď :-)
Je mi jasné, že to není případ tohoto receptu :-)

Příspěvek upraven 04.06.12 v 23:16

 
di
2383 příspěvků 04.06.12 23:05

Dando: já vždycky myslela, že do piškotu patří sníh, že je to základ, no, asi se pletu. Samozřejmě, že znám „nastavované“ recepty s horkou vodou nebo trochou tuku (když si nejsem jistá, a to u pečení nejsem, vařím podle starých kuchařek, mám i nějaké válečné, po babičce, tam se nastavovalo hodně). Jistě se i toto výše uvedené těsto dá našlehat do požadované konzistence, ale piškot to není a nebude. U nás se něčemu takovémuhle říká hezky česky „polocvíboch“. Já piškot dělám podle klasického poměru na 1 vejce 1 lžíce cukru a 1 lžíce mouky, postup snad psát nemusím.

Příspěvek upraven 05.06.12 v 08:08

 
Ačraj
697 příspěvků 04.06.12 22:53
Piškot

Myslím,že by se to mohlo jmenovat piškot, ale buď vejce pořádně vyšlehat s cukrem, já mám raději žloutky a sníh, aby toho prdopeče se dalo co nejméně, jeden pytlík, to je běs, olej používám také, cukr také ubrat, obzvlášť, když je tato dobrota navrchu, vypadá lákavě. :P
"Smícháme všechny ingredience ", je nedostačující, vzhledem k začínajícím kuchařinkám. :? Musí být kyprý.....

Příspěvek upraven 04.06.12 v 22:57

 
casino
4378 příspěvků 04.06.12 22:45

@di
s tím máslem to není zrovna dobrý příklad… :think: :)
(jaký recept? :think: )

@danda
položme se na otázku: co je to piškot? :)

 
danda  04.06.12 22:22

Di, legraci si nedělám, opravdu bych ráda věděla proč nenazvat piškotem, takže nevidím důvod zalízt bez odpovědi.
A že se tu probíral nějaký recept mi zřejmě uniklo a hlavně je mi to dost jedno.

 
boogie007
65 příspěvků 04.06.12 22:17

Cukr samozřejmě můžete ubrat, ale myslím, že to ani tak není až zas takový cumel ;)

 
boogie007
65 příspěvků 04.06.12 22:15

Nééé, naprosto nesouhlasím s degradováním na pouhou bublaninu. Vždyť jak bych se pak mohla plácat po zádíčkách, že zvládnu i takovou záludnost jakou je piškot :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ?????

 
di
2383 příspěvků 04.06.12 21:48

Dando: že Vy si děláte legraci?
Nebo je zaděláno na další veleúspěšný recept ve 100 variantách, podobný tomu, co tu byl ze všech stran probírán v posledních cca třech měsících?
No nic, zas zalezu, jako že jsem nic neřekla.

Příspěvek upraven 04.06.12 v 21:51

 
danda  04.06.12 21:36

Di, a proč se nedá nazvat piškotem?

 
di
2383 příspěvků 04.06.12 21:06

Stejně jako Casino si myslím, že moučník může být dobrý, ale piškotem bych ho nenazvala ani náhodou. Místo oleje bych dala radši máslo a cukru tak nanejvýš polovic (hlavně vzhledem ke sladké obloze nahoře).

 
Ačraj
697 příspěvků 04.06.12 10:33
Piškot

Není tam toho cukru příliš, no třeba ho už někdo vyzkoušel a dá vědět, samozřejmě se dá ubrat, ale nový recept chci vyzkoušet, tak jak uvádí autor, nemáme rádi přeslazené moučníky. :?

 
casino
4378 příspěvků 04.06.12 08:20

No, asi by mi TO chutnalo :) já mám podobné buchty rád.
Říkat tomu PIŠKOT mohou snad jen líné profikuchařky :mrgreen:
Možná by seděl název „Odfláknutá bublanina univerzální kuchařky“ ;) :mrgreen: :)

 
Drobek  04.06.12 06:14
Děkuju,

je to krása, já totiž nějak nejsem talentován k tvorbě sněhu. Povedl se mi jednou v životě a tady se sním nemusím otravovat. Hurááá :potlesk:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Holandská omáčka

Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Chilli con carne Chilli con carne
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist