Recept Uhlířina skutečně chudinská

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na sádle osmahneme na kostičky nakrájené bramborové i houskové knedlíky a brambory. Nandáme na nahřáté talíře. Do kastrůlku podle potřeby můžeme přidat ještě trochu tuku, vsypeme nadrobno pokrájenou cibulku, osolíme, jemňoučce popepříme a zprudka osmahneme (řekl bych - do jemněhněda). Osmahnutou cibulkou polijeme knedlíkovo-bramborovou směs. A pojídáme. Kdepak by se vzalo maso nebo uzenina! Ale mé chuťové buňky si to jídlo z dětství dodnes s radostí připomínají…

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 31.12.08 vloženo
  • 14741x zobrazeno

Čas přípravy

  • 19 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • brambory uvařené, zbylé od oběda
  • knedlíky bramborové, zbylé od včerejšího oběda
  • knedlíky houskové, zbylé od předvčerejšího oběda
  • trochu sádla
  • jedna větší cibule
  • mletý pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • sladkokyselá okurka doma nakládaná

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 13.05.17 14:04

vynechala jsem houskové knedlíky - neb nebyly k mání :)
Ale i jen z bramborových a z brambor to bylo super.
Hlavně jsem byla zvědavá, jak to chutná s pepřem, u nás se dělá uhlířina (havířina, grenadýrmarš…) se sladkou paprikou nebo bez ní, ale se slaninou.
Musím říci, že s čerstvě drceným pepřem to opravdu nemá chybu, díky za rozšíření mé sbírky různých variant tohoto jednoduchého, leč vynikajícího pokrmu :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Uhlířina skutečně chudinská

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
1917 příspěvků 13.05.17 14:05

Vynechala jsem houskové knedlíky - neb nebyly k mání :)
Ale i jen z bramborových a z brambor to bylo super.
Hlavně jsem byla zvědavá, jak to chutná s pepřem, u nás se dělá uhlířina (havířina, grenadýrmarš…) se sladkou paprikou nebo bez ní, ale se slaninou.
Musím říci, že s čerstvě drceným pepřem to opravdu nemá chybu, díky za rozšíření mé sbírky různých variant tohoto jednoduchého, leč vynikajícího pokrmu :)

 
Eja
3691 příspěvků 18.01.15 09:49

Náhodou jsem narazila na „uhlířinu“ a vzpomněla jsem si na dětství. Můj táta byl z Duchcova, ročník 1921, a uhlířinu nám dělávala jeho teta ( moje prateta). Zbylé brambory + zbylé nudle se hodily do pánve s dozlatova osmaženou cibulkou na sádle, promíchaly, prohřály. Tuhle verzi uhlířiny jsem nikde nenašla. Znáte to někdo takhle? S mlíčkem na zapití, táta s pivem.

Že zbylé knedlíky a zelí vhozené do pekáče se zbytky pečeného masa, promíchané a prohnané troubou jsou naprostá delikatesa - o tom není pochyb, milované jídlo mého dětství u babičky z matčiny strany. Vždycky to bylo v pondělí lepší než nedělní oběd :)

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Uhlířina skutečně chudinská

To musím někdy zkusit. Já tedy většinou dělám jen prsa a k těm je lepší brambor, ale rodina by změnu možná uvítala.

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Uhlířina skutečně chudinská

málokdy peču celou krůtu, mrtvolko… ale u nás se často peklo a peče více mas dohromady, např. můj dědeček nejedl králíka, babička vždy pekla králíka a vepřové, já často peču vepřové a krůtí stehno atd. Knedlíky já osobně moc nemusím, ale starší syn je miluje. Dokonce natolik, že je umí i sám uvařit :-)

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re:Jo! Miš maš, to je přesně ono.

Přesně tak se tomu říká i u nás doma.
Ty děláš ke krůtě knedlík?

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Uhlířina skutečně chudinská, mrtvolko

pokrájené a společně opečené zbytky od něčeho (u nás spíš králíka, prasátka, kuřete či krůty) s knedlíkem a zelím - to milovala moje maminka, měla to dokonce raději než prvotní pokrm, říkala tomu Miš maš :-)

 
toffo
244 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Uhlířina skutečně chudinská

Já znám toto házedlo přes bidlo , z chodského receptáře.

 
bocianka
528 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Uhlířina skutečně chudinská - Mrtvolo

Taky to znám pod názvem přesbidlo.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Uhlířina skutečně chudinská

Taky znám uhlířinu jako noky uvařené spolu s baramborami a omaštěné cibulkou opečenou na sádle. Víc už nic. Maminka mojí kamarádky tomu říkala „házidlo na bidlo“.
Pokrájené a společně opečené zbytky od něčeho (prasátka, kachničky nebo husy) s knedlíkem a zelím, děláme taky, ale neříkáme tomu uhlířina.

 
HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Uhlířina skutečně chudinská

u nás je uhlířina odjakživa v takové oblibě, že se vaří zcela samostatně (tolik zbytků snad ani nemůže být) - zadělalo se těsto na jakési noky (mouka,vejce,voda, sůl a trocha kypřícího prášku) a ty se lžící vykrajovaly do vody k vařícím se bramborám ke konci jejich přípravy… Pak se přípdaně ještě zapékalo, mastilo, nebo se k ní dělala uzenina, cibulka… Možná tu na ni recept je, nehledala jsem ho. Někdy babička říkala uhlířina a někdy havířina. Asi že jsou u nás doly a tudíž havíři…

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Uhlířina skutečně chudinská

V tomto podání uhlířinu neznám. Matka mého muže tuhle pochutinu dělávala druhý den ze zbytků po nedělním obídku.
Na pekáči nechala obrané zbytky masa, veškerou mastnotu vč. rosolu, přidala trochu sádla, prohřála, přidala knedlíky, které se právě k obědu dělali. Vždy k tomu nastavení vařila brambory ve slupce, oloupala, pokrájela, opekla do zhnědnutí a pak se přidal zbytek zelí prohřát.
Tímto způsobem se vlastně likvidoval zbytek po nedělním hodování. Tak dobrou, něco podobného jsme měli včera, ale s masíčkem.

 
HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Uhlířina skutečně chudinská - Majkl1

to je pak ale něco jako polívka ze sekerky - do hrnce vložíme sekyrku, pak do něj přidáme spoustu dobrých věcí, a nakonec sekyrku zase vyndáme… Uhlířinu možno vynechat a dát si rovnou husu se zelím :-)

 
majkl1
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Uhlířina skutečně chudinská

Brambory i houskové knedlíky se mohou vynechat, ale ten bramborový knedlíček s husím či kachním sádlem, to je věc. No a když máte ty odpadky zmiňované v receptu, tak je tam můžete s citem přidat. Ale pozor - nesmí převládat. :-))

P.S
A když už je uvařeno, přidal bych zelíčko a dílo ozdobil stehnem ptáka, jehož sádlo jsme použili na přípravu uhlířiny.

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Uhlířina skutečně chudinská - MI_LANe

Opět máš můj dík. Má to snad jen jedinou chybu ;) Budu to muset nějak slušně zorganizovat, abych měla v lednici ty dvoje knedlíky :))))

 
luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Uhlířina skutečně chudinská

Mňaaaaaaaaaaaam

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist