Recept Tvarožník (úžasná dobrota)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tvarožník (úžasná dobrota)

Postup

Na vále smíchame mouku s kypřícím práškem do pečiva. Přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl, vejce, citronovou kůru a máslo. Vše ručně vypracujeme na hladké těsto. Pokud se těsto lepí, dáme ho na chvíli do lednice.
Těsto vyválíme a vyformujeme na dno dortové formy (průměr 26 cm) a následně pak prsty vymačkáme po stěně okraj asi 3 cm vysoký. Dno těsta několikrát propícháme vidličkou.

Náplň:
Pudingový prášek dobře rozmícháme s tvarohem, cukrem a vanilkovým cukrem. Pak přidáme vejce a tekuté vychladlé máslo. Vše dobře utřeme, aby náplň byla hladká. Náplň nalijeme do formy na připravené těsto a posypeme mandlovými lupínky.
Vložíme do předehřáté el. trouby a pečeme 55 až 60 minut při 200 stupních.

Po upečení necháme tvarožník vychladnout ve formě.

Do tvarohové náplně můžeme přidat rozinky.
Stejně dobře chutná tento zákusek jako koláč na plech.

Recept je z kategorií: Dorty



Nahlásit recept

  • 13.11.02 vloženo
  • 45433x zobrazeno

Ingredience

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 75 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • strouhaná kůra z poloviny čistého citronu
  • 150 g změklého másla nebo Hery
  • Tvarohová náplň:
  • 1 balíček pudinku s vanilkovou příchutí Dr. Oetker
  • 500 g měkkého tvarohu plnotučného
  • 125 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 150 g rozpuštěného a zchlazeného másla
  • Na ozdobu:
  • 20 g mandlových lupínků

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tvarožník (úžasná dobrota)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
casino
4193 příspěvků 15.06.10 03:18
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

jolana, skutocne ? :) az do posledneho srubku..;))
 http://www.youtube.com/watch?…

 
manek  15.06.10 02:48
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

Já to neokecával, já to radši vyzkoušel. Bezva recept, fotka přidaná.

 
jolana
4718 příspěvků 14.06.10 21:33
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

Casino?! ja ta vidiiim..az do posledneho srubku..;))
PS: a tvaroh je tvaroh, nemiesaj ho s ricottou…jeho lahodnost je prave v jeho konzistencii a chuti. ..chce to ist do seba , take narodooslobod­zovacie hnutie za vycibrenie narodnej chute..;))

 
casino
4193 příspěvků 14.06.10 21:03
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

K mé, jak se ukázalo stupidní, úvaze mě vedlo toto:
Vloni jsem u mé angl. sestry v Itálii upekl ricottou plněné „frgále“ s povidly (ta jsem si přivezl z vlasti :-), posypkou a rybníčky přepuštěného másla (ricotta je chutnější než náš tvaroh, asi proto že není nakyslá a i struktura je po upečení jemnější, vřele doporučuji :-). Padla otázka, jak by tomu říkali Italové. Na rozdíl od angl. „cake“ nebo „pie“ jsme nenašli it. ekvivalent k našemu „koláč“ :-( No, nazvali byste dortem třeba tohleto: Italové milují svoji dyni – ¨Torta di Zucca¨ z listového těsta.
Ale ani ve snu by mi nepřišlo, že lze toto téma uchopit za národovecký konec :-(((

 
jolana
4718 příspěvků 14.06.10 06:21
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

Soni, aale kdeze… nikto sa nechytil na spek…ja som to pochopila ze myslis, ze po italska sa to vola tak a tak a tak som pre istotu napisala, nech si to nikto neberie osobne..
Odo mna to bola to uvaha, lebo u nas je naozaj trend pozerat este aj na jedlo „z vonka“ akosi inac..aj ked mame to iste a mozno aj lepsie..niekedy staci nazov a z kolaca naseho je italska ci dakej inej „povznesenej narodnosti“ specialita…asi tak dako to vidim ja, a stve ma to dakedy-hodne zvacsa.. minule jeden Chef zhanal recept/fotopos­tup/video na ceske knedliky..a co myslite ?! „nasli radcove , nasli…“

Martine, tvaroznik je asi urcite v:,–(e tam, kde chovali kravicky a robili tvaroh..mam predkov z transylvanie kdesi madarov od hranic z bercu a aj ti pripravovali tvaroznik isto iste..;-) ;)
Zdravim a pekny vecer vsem..:)

 
sveva
751 příspěvků 14.06.10 05:07
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

Noskovice děkuji za pomoc.
Jolana frantiska – pokud si v klidu přečtete komentář od casino pochopíte, že se ptá, zda zařazení „dorty“ je příhodné. A ty italské názvy se tam jen přimotaly. Ostatně já jsem se také ptala zda jde o koláč nebo o dort.
Zdravím.

 
martin_etzl
281 příspěvků 14.06.10 02:44
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

Ostatně klasický tvarožník je polská (sernik) a částečně i německá záležitost.

 
noskovice
1323 příspěvků 14.06.10 02:14
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

Už se zase někdo chytil na špek. Já netvrdím, že je to italská kuchyně, ale že něčemu takovému se v Itálii říká crostata. Crostata ve smyslu obecném.

 
Frantiska
887 příspěvků 14.06.10 00:21
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

taky nechapu proc italsky, tvarohove veci se pecou v nasich zemich stovky let :) asi to nekoho prekvapi, ale ceske a slovenske recepty existuji

 
jolana
4718 příspěvků 13.06.10 18:33
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

…tak citam a rozmyslam…tva­rohovnik, tvaroznik, tvarohova buchta, tvarohovy kolac jemny, kynuty, treny..a takdalejatak dalej..preco, by sme mali pomenovavat to co je nase a len nase! po italsky mi jasne nie je..prosim, nech si to nikto neberie osobne ale nasa cesko-slovenska vara/kuchyna nie je o nic chudobnejsia a su to nazvy nase a len nase..ved kazdy narod vari to co ma, z coho zije, co mu jeho hospodarenie a poda dava a rodi , co chova a pestuje…my a nasi predkovia presne tak ako v:,–(e inde na svete..ak pripravujem taliansku kuchynu tak dobre ale nase nie, prosim nie…nevzhliadajme a neslapme po dacom co mame doma a o nic horsie ako to u inych…

 
sveva
751 příspěvků 13.06.10 17:54
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

Podle popisu bych se také přiklonila k názvu crostata, ale o to tady vlastně nejde. Je to koláč nebo dort?
Pravdu má casino v tom, že náš koláč nebo buchtu je do italštiny těžké přeložit, prostě se to jmenuje pokaždé nějak jinak.
Zdravím.

 
casino
4193 příspěvků 13.06.10 17:07
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

jj, máte pravdu :)

 
noskovice
1323 příspěvků 13.06.10 05:39
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

Italové tomu říkají „crostata“

 
casino
4193 příspěvků 13.06.10 04:38
Re: Tvarožník (úžasná dobrota) Petra1

Vždy jsem si myslel, že Tvarožník je vlastně lidový název pro tvarohový nákyp. Že je zde tento koláč v kategorii DORTY, no budiš :-((( Italové, kteří pro „koláč“ nemají odpovídající název by tomu říkali také torta) A že to Pampeliška okopčila nejspíše odtud: http://www.oetker.cz/…bm3p.cz.html vysvětluje toho Dr.Oetkera:-)))
Nicméně je to ÚŽASNÁ DOBROTA

 
barulinecek
8 příspěvků 04.06.10 00:27
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

Podávám průběžné informace: Těsto šlo krásně dohromady a mělo úžasnou konzistenci…Koláč už je v troubě a zlátne a mé sliny se pomalu, ale jistě začínají sbíhat :D …Na 200° se mi připalovaly kraje, bohatě stačilo 170°;) …Je to užasnéééééééé­éééééééééééé!!!

 
hafca  10.02.10 04:42
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

Těsto jsem neošidil, ale náplň trochu ano. Tvaroh byl z vaničky jen 1.5%, másla v něm bylo také míň. Je málo pohybu, musí být i míň tučné dobroty. Nic to nemění na tom, že byl dobrý a určitě jsem ho nedělal naposledy.

 
nudle
137 příspěvků 27.05.09 21:43
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

byl opravdu moc dobry. masla do tvarohu jsem dala jen 75g,tvaroh polotucny a nebarveny puding s pravou vanilkou. jen se po nem zaprasilo.

 
Labužník Zuzik
286 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

Už ho dělám po několikáté a musím potvrdit, že je bezvadný a vždycky se po něm jen zapráší – rozdávám recept všem, kdo ho u nás ochutnali – kdo má rád tvaroh, tak s tímhle své chutě uspokojí vrchovatě.

 
suzanka
144 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

Jo, jo taky potvrzuji že to byla úžasná dobrota a všichni si to nemohli vynachválit !!! :-)

 
Ifanka
93 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

Jen potvrzuji, SKVĚLÝ koláč, po kterém se u nás jen zaprášilo. Manžel tak trochu „zapomněl“, že dcery ještě svůj kousek neměly, a tak pak byl u nás trochu boj!!! Musela jsem slíbit, že příště udělám rovnou dva! Díky, předávám jako osvědčenou dobrotu dál- Ivana.

 
Labužník Zuzik
286 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tvarožník (úžasná dobrota)

V pátek odpoledne upečeno, do sobotního rána nezbyl ani drobeček – udělala jsem to na plech, dietně (méně cukru, nízkotučný tvaroh, máslo napůl s rostliným tukem) a musím potvrdit, jméno nelže – byla to mňamka. Z poctivějších surovin to už musí být mana nebeská – DOPORUČUJI!!!

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
...

Dělala jsem to a je to opravdu vynikající.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 19.11.02 08:46
Petro

muzes pouzit jakykoliv puding. Ja doporucuji Dr. Oetker, nebo ho vetsinou pouzivam. Nevim jak velke balicky pudingu jsou v Cesku? Ale vim, ze jsem tady u nas jednou koupila jiny puding a nebyla to ani stejna vaha, ani kvalita, proto kupuji tento nejvice osvedceny. U nas jsou ceny pudingu vetsinou stejne, ale lisi se vahou. Tak klidne pouzij puding jakykoliv.

 
petra1
86 příspěvků 25.01.09 03:43
Proč Oetker

Pampeliško prosím vysvětli mi, proč doporučeješ Dr.Oetkera. Opravdu je ten puding lepší než ostatní ? A pokud ano, tak v čem ? (kromě vyšší ceny, ovšem v těch korunkách je to legrace).

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 13.11.02 10:50
Tvaroznik

Evo, moc Ti dekuji, jo ulitla mne tam jedna nula. Ma tam byt 500 g. Chybu opravuji. Diky

 
Labužník eva
46 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampeliške

nepomýlila si sa náhodou, nejedná sa o 500 g tvarohu?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Karbanátky Karbanátky
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
TOPlist