Recept Tradiční český chléb

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tradiční český chléb

Postup

Napoprvé začínáme kváskem:
Do mísy dejte lžíci žitné mouky a lžíci nebo dvě vlažné vody. Rozmíchejte na těstíčko hustoty zubní pasty. Nechte v teple. Za čtvrt dne přidejte totéž. Promíchejte a nechte stát. Za další čtvrt dne znovu. Druhého dne začnou být vidět maličké bublinky a těsto přestane vonět po mouce a začne smrdět kysele. Pokračujte stále stejně, kolik kvásku už máte, tolik žitné mouky můžete dosypat (a dolít vodou). Kvásek dělá bublinky, když je bublinek plný, mění-li barvu, je světlejší a řídne, potřebuje buď dokrmit nebo použít. Napoprvé potřebujete asi 3 dny, než kvásek řádně vzejde. Máte-li ho moc, odeberte do mražáku a pokračujte jen s malým množstvím - celkem budete potřebovat hrnek až dva kvásku.

Zaděláváme těsto:
Když kvásek dobře roste (asi 3. den) si řekněte, kolik chleba budete chtít. Představte si velikost bochníku. Čtvrtinu až třetinu bochníku byste měli mít ve formě kvásku (když je plný bublinek). Druhou čtvrtinu až třetinu dosypete bílou pšeničnou moukou. Poslední část třetina až polovina - vznikne kynutím, těsto se má zvětšit na dvojnásobek.
Takže k vzešlému kvásku dosypte bílou mouku, sůl a kmín a dolijte vlažnou vodou, těsto je nezvykle lepkavé. Zadělejte těsto raději hodně husté, kynutím ještě zeřídne a na plechu by mohlo ztratit tvar.
Nechte kynout v teple alespoň půl dne nebo přes noc, než nabyde na dvojnásobek. Pekaři nechávali kynout na pomoučené ošatce, aby byl pecen kulatý.

Pečeme:
20 minut na 200st. a ještě 15 minut na 160st. Upečený chleba má být na poklep dutý.

Důležité:
Mísu od těsta nemyjte, ale uschovejte jako základ na příští kvásek. Příště zbytky seškrábejte na dno, (přidejte přebytky kvásku z mražáku) zalijte lžící vody a lžící žitné mouky… Napodruhé už kvásek roste rychleji, dokrmíte jednou dvakrát, večer zaděláváte, ráno pečete.

Žijeme teď v zahraničí a obyčejný český chléb nám chyběl nejvíce.

Recept je z kategorií: Domácí chléb



Nahlásit recept

  • 31.03.09 vloženo
  • 40942x zobrazeno

Čas přípravy

  • napoprvé 3 dny, př

Ingredience

  • 40% žitná mouka, v zahraničí se ptejte na Dark Rye
  • 60% pšeničná mouka
  • lžička soli
  • lžička kmínu
  • vlažná voda
  • zcela bez droždí a kypřicího prášku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Smise 05.10.11 07:51

Tak jsem neodolala a chleba vyzkoušela. Je naprosto báječný !!! Manžel mi hned napoprvé snědl pomalu půlku pecnu a dcerka, která jinak chleba nejí si vzala 2 krajíčky :) Děkuji za tento skvělý recept !!!!

Diskuse k receptu Tradiční český chléb

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
moncau
1 příspěvek 21.02.12 21:32

Nedalo mě to a vyzkoušela jsem si zadělat kvásek a upéct chlebík. Nejdříve jsem měla obavy z kvásku, kterému se moc nechtělo, ale nakonec asi 5 den byl hotov. Chlebík asi nejspíš nebyl úplně tak jak by měl, ale zaprášilo se po něm. Určitě v tom budu pokračovat! Díky za jasný a stručný recept.

 
iva  10.01.12 22:42
Ťapko,

já bych to tedy shrnula…

Ano, tento chléb jde upéct v pekárně Moulinex.
Kvásek nemusíš nechávat zasychat v míse, ale můžeš trochu dát do nádobky s víčkem a v lednici vydrží i 14 dní. Pak stačí jen nechat ohřát na pokojovou teplotu, doplnit vodou a moukou a nechat vzejít. Můj takto udržovaný kvásek už oslavil první narozeniny. :) Chce to ale zachovávat čistotu, potvůrka se rád kazí.

 
glama  10.01.12 21:20

Jolano, no jistě…právě to jsem měla na mysli..
Je tolik receptů pro pekárnu .. proč tedy předělávat recept, který je jediný jiný..
Tomu nerozumím..stačí vybrat z desítek vhodnějších :-D Ne? ;-)
Však to Anitta potvrzuje ..
:mrgreen:

 
Anitta
521 příspěvků 10.01.12 20:48

A Drobkovi a vsem, kteri maji zajem pect kvaskove chleby na tomto kontinente doporucuje tuhle knizku: „Local breads“ od Daniel Leader, nasla jsem ji i v knihovne. :D

 
Anitta
521 příspěvků 10.01.12 20:40

Anitta pekla kvaskovy cely rok, kazdy vikend, az se dostavila unava a zakoupila pekarnicku :cert: a v te dokaze upect vyborne chlebicky i bez kvasku tak, ze tam vsechno nasype, zmackne knoflik, jak to rika Glama a jde cumet na TV...... a vikendy ma volne :D

 
jolana
4988 příspěvků 10.01.12 20:32

:mrgreen: ..ja som to vedela hned ked si do toho vhupla rovnyma nohama.. :P ..vsak normalne v rure .. ako my co nemame pekarenicku..a nemusi byt zrovna kvaskovy, aj s drozdim je chlieb chleba vonavy.. :lol: .

 
glama  10.01.12 18:49

Jolano, nedělám..nemám pekárnu :lol:
A na tuto tradiční, ruční výrobu vč. kvásku, jsem líná..
Kdybych ale měla pekárnu, vyberu si tu nějaký jiný chleba, pro pekárnu přímo určený. Všechno nasypu dovnitř a zmáčknu čudlík… a mám to zadarmo ;-)
:mrgreen:

 
jolana
4988 příspěvků 10.01.12 18:10

Glamo, Glamo..tradicny kvaskovy chlieb..a peceny moze byt aj v pekarnicke.. murovanu pec ma doma asi malokto..ked uz trvas na slove tradicny.. :mrgreen: ..ty nepecies doma chleba , ze ano?.. :P

 
glama  10.01.12 15:55

Mám za to, co dělá tento recept výjimečným, je především a zejména ten tradiční postup s přípravou kvásku..
Co se týče surovin, jsou zcela běžné, prostě normální chleba. (Dobrý)
Receptů na chleby v pekárně jsou tu mraky a možná i lepší (…)
Ale chtít tenhle recept dělat v pekárně, mi přijde stejné, jako…
Třeba brambory starodávně v ohni a popeli pečené.. Mohu je udělat doma v elektrické troubě?
No..moheš..ale… :think: proboha… PROČ?????
:mrgreen:
RECEPTY na chléb

a co se týče pekárny, je celkem jedno, jak se jmenuje, jestli Moulinex nebo Máňa.. Co se v ní dá péci, je uvedeno v návodu. Tam bych hledala pokyny nejdříve.

Příspěvek upraven 10.01.12 v 16:07

 
jolana
4988 příspěvků 10.01.12 15:08
nevlastnim

pekarnicku..ale ked tak citam a uvazujem tak urcite to v tej pekarnicke pojde. Z receptu je jasne( aj v akom pomere )ze ku kvasku ktory si vyrobi sama dosype muku, sol a rascu, zahnetie, necha vykynut a upecie… pracu krom kvasku urobi pekaricka aj s kynutim a pecenim predsa..a ak sa pyta na typ pekarnicky ? ved vsetky hnetu a pecu..malo by byt asi jedno aka znacka..hm?..

 
glama  10.01.12 12:54

Ťapko, tento chléb je „tradiční“ což znamená hlavně tradiční postup, spolu s výrobou tradičního kvásku.
Když ho upečeš v pekárně, kde je zcela jiná technologie, nebude už „tradiční“

Takže máš na výběr - Buď
1. udělat tento „tradiční chleba“ tradičním postupem
2. udělat tento zcela netradičně v pekárně (což mi přijde jako nesmyslné, to snad raději:
3. vybrat si na Labužníku jiný, taktéž vynikající chleba, a upéci v pekárně ten.. (což by asi bylo nejvhodnější)
:mrgreen:

Příspěvek upraven 10.01.12 v 13:47

 
ťapka
1 příspěvek 10.01.12 11:51

Ahoj
Mám dotaz dá se tento chleba péct v domácí pekárně Moulinex
děkuji za odpověď

 
bocianka
528 příspěvků 05.10.11 13:42

Konečně jsem pochopila jak se dělá kvásek. Takhle je správně napsaný recept. Pěkně polopaticky. Moc děkuju.....

 
Smise
6 příspěvků 05.10.11 07:51

Tak jsem neodolala a chleba vyzkoušela. Je naprosto báječný !!! Manžel mi hned napoprvé snědl pomalu půlku pecnu a dcerka, která jinak chleba nejí si vzala 2 krajíčky :) Děkuji za tento skvělý recept !!!!

 
gmp
1593 příspěvků 06.04.09 18:50
Re: Tradiční český chléb

Mimořádně zdařilé. Miloš

 
srimpik
166 příspěvků 01.04.09 08:06
Re: Tradiční český chléb - lenkah

Mila Lenko, take ziji v zahranici a mas pravdu, neni nad dobry cesky chleb! Pecu si svuj, pouzivam drozdi. Tvuj zcela urcite vyzkousim!
Jasne a srozumitelne napsano, diky a pekne jarni dny!
 Jarka

 
Drobek  01.04.09 07:06
Re: Tradiční český chléb

Ach jo, přímo cítím tu vůni chleba. Až budu v penzi, určitě to zkusím.l Do té doby bych mohl mouku a vodu přidávat snad dvakrát denně.

 
sveva
751 příspěvků 01.04.09 06:17
Re: Tradiční český chléb

Při čtení tohoto receptu se mi vybavily prázdniny u tety v dětství. Zadělávala kvásek v dřevěné truhlici, potom připravila těsto a pekla voňavý chléb na celý týden. A zbytky těsta v truhle čekaly na další kvásek. Děkuji.

 
Frantiska
922 příspěvků 01.04.09 01:46
Re: Tradiční český chléb

muzu se zeptat, vzdycky se ti to povede? ja to zkousela jen jednou a nejak to nedopadlo … tak to zkusim podle tebe :)

 
anickav
2904 příspěvků 01.04.09 01:41
Re: Tradiční český chléb, lenkah,

nádherný recept a Ty si úžasne šikovná, ak takto zvládaš zásobovanie domácnosti chlebom.
Mám otázku - čas pečenia asi platí pre menší chlieb - 20+15 min, aký je veľký - hmotnostne- po upečení?
Pekný zvyšok dňa!

 
mrtvola
1394 příspěvků 01.04.09 00:08
Re: Tradiční český chléb

Lenko, tak to je poprvé, kde jsem pochopila, o co vlastně v kvásku a s kváskem jde. Díky!

 
casino
4382 příspěvků 31.03.09 21:59
Re: Tradiční český chléb

Doma pečený chleba mě nebere, ale tento recept mě vzal u srdce. Tak krásně, čistě, srozumitelně psaný recept se čte sám! Vím, že toto sem nepatří, ale nemohu jinak. lenkah, díky…

 
jolana
4988 příspěvků 31.03.09 19:33
Re: Tradiční český chléb

Lenkah, to je krasny receptik aj s vysvetlenim…vda­ka..:)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Guláš z masáků

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist