Recept Tempura - zelenina smažená v těstíčku (pro Eleeen)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Do misky vlijeme hodně studenou vodu, přidáme vejce, sůl, mouku a krátce rozmícháme. Očištěnou zeleninu nakrájíme na delší proužky (silné asi jako sirky), vsypeme ji do těstíčka a zlehka promícháme. Poté pomocí dvou vidliček vždy nabereme část zeleniny obalené v těstíčku a vložíme do horkého oleje na pánvi. Mírně roztrhneme a dozlatova usmažíme.
Jednotlivé porce usmažené zeleniny klademe na talířky a podáváme s omáčkou připravenou ze zeleninového vývaru, sójové omáčky, soli, cukru a glutasolu.

Tip:
Takto je možno připravit tempuru z hub, ryb, korýšů i z dalšího masa.

Čerpáno z kuchařky Speciality světových kuchyní (1992).

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla



Nahlásit recept

  • 23.04.04 vloženo
  • 11757x zobrazeno

Ingredience

  • 1 dl studené vody
  • 1-2 vejce
  • 125-150 g hladké mouky
  • sůl
  • petrželka
  • lilek
  • cibule
  • karotka
  • fazolky
  • olej na smažení;
  • *Omáčka:*
  • 50 g cukru
  • 1 dl vývaru ze zeleniny
  • 50 g sójové omáčky
  • glutasol
  • sůl.

Doporučená příloha

  • saké nebo pivo…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 11.12.11 22:34

Diskuse k receptu Tempura - zelenina smažená v těstíčku (pro Eleeen)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
wydra  11.12.11 22:34

Delala jsem z nudlicek porku, mrkve, celeru, paprik, dyne, cukety, cibule plochych fazolovych lusek. Do misky s obalovaci smesi jsem dala kusy ledu, takze to nezteplalo !
Chutnalo velice :potlesk:

 
Ifanka
94 příspěvků 04.03.09 21:48
Re: Tempura - zelenina smažená v těstíčku (pro Eleeen)

Ještě k tématu Tempura. Zkoušela jsem doma vícekrát, ale těstíčko nikdy ne a nebylo tak dobré jak znám z některých Sushi a Jap.restaurací, buď moc nasákávalo olej nebo stékalo ze zeleniny… Pak jsem objevila obalovací směs Tempurako z obchodu s jap.potravinami v Michelské 55, Pha 4…nebo lze objednat na www.japan-eshop.com. Doporučuji.

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tempura - zelenina smažená v těstíčku - Helčo,

díky. Už mně to občas nemyslí. Jak jsem mohla zapomenout!!??

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tempura - zelenina smažená v těstíčku (pro Eleeen)

Předevčírem jsem toto těstíčko použila na proužky kuřecího masa. Než jsem vůbec pomyslela na japonskou omáčku, děti si k tomu vzaly hořčici a rohlíky. Jen jsem lapala po dechu. Ti mladší teda bez hořčice, ale faux pas bylo dokonalé.

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tempura - zelenina smažená v těstíčku - Esme

Spropitné?

 
casino
4382 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tempura - zelenina smažená v těstíčku (pro Eleeen)

Japonci do těsíčka k důkladnému vychlazení přidávají kosky ledu

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tempura - zelenina smažená v těstíčku (pro Eleeen) - Di

Ano, tip (neboli gratuity, ale tohle slovo v Oz nikdo nepoužívá) znamená čemu se za mých mladých let říkalo diškrece neboli dýžko.
S ruměncem v líci se přiznám že si na jiný (aspoň trochu „češtější“) výraz nevzpomínám.

 
di
2387 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tempura - zelenina smažená v těstíčku (pro Eleeen) No, esme,

když se tak na to moje ranní písání dívám teď, mám z toho trochu blbý pocit, že to nebylo až tak dobře vysvětlené (psala jsem to narychlo, bez rozmýšlení). U vás „tipovat“ taky asi ještě znamená něco jiného, že? ;-)

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tempura - zelenina smažená v těstíčku (pro Eleeen)

Díky Di. :-))))

 
di
2387 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tempura - zelenina smažená v těstíčku (pro Eleeen) - esme

Tip s měkkým -i od slova tipovat, typ s tvrdým je druh něčeho. ;-) Přeju pěkný den!

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tempura - zelenina smažená v těstíčku (pro Eleeen)

Typ nebo tip? Sama nevím…
Asi tip. Tak mi to odpusťte.

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tempura - zelenina smažená v těstíčku (pro Eleeen)

Použití škrobové moučky je velice neobvyklé.
Větinou se používá mouka hladká, nebo kombinace hladké a škrobové.
Dá se použít i Besan neboli cizrnová mouka.
Nejdůležitější typ: těstíčko nepřemíchat. Nemusí být hladké, naopak, pár hrudek nerozmíchané mouky se očekává.

Tempura je nejen smažená zelenina ale také různé plody moře.

 
muminen
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Tempura - zelenina smažená v těstíčku (pro Eleeen)

http://www.cz.emb-japan.go.jp/…n2008_3.html
Pro doplneni. Tempura se dela ze skrobu - mam radsi kukuricny.

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tempura - zelenina smažená v těstíčku (pro Eleeen)

Díky, díky, díky. A zkoušela jsem kdysi i kousky zelí (čínského i červeného) a je to moc dobré. Nejlepší je mít od všeho trochu (masa i zeleniny), je to pak večeře s překvapením.
Díííííííííííí­kyyyyyyyyyy!!!!

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist