Recept Telecí pečeně na másle

aneb Telecí na másle (Take5)

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Telecí pečeně na másle

Úvod

Nejspíše mám porouchaný PC, jinak přece není možné aby zde tento jednoduchý recept nebyl! Kolik znáte předpisů jen ze dvou surovin?

Takto upravené telecí dá vyniknout skutečně jemné chuti. Kdo ještě nemá zcela poničeny chuťové pohárky, by to mohl ocenit :-)

Postup

Na rozpáleném másle necháme maso v kuse zprudka zatáhnout do hněda. Maso sice při dalším pečení pustí šťávu, ať chceme nebo ne, ale šťáva bude mít pěknou barvu.
Osolíme, podlejeme nepatrně vodou a přikryté pečeme v troubě.
Poléváme šťávou z masa, později podléváme vývarem (vodou). Během pečení (podle kvality to trvá cca 90 minut) maso aspoň 1× obrátíme.
Pokud je maso krájené na řízky, tak je osolené dusíme na másle a teprve na závěr dopékáme a pozlacujeme v troubě.

Podáváme obvykle s bramborovou kaší, rýží… kompoty a chuťově jemnými saláty (např. mrkev s jablky)

Poznámka:
Podobně lze připravit i jiná masa, ale telecí je telecí…

Recept je z kategorií: Telecí maso



Nahlásit recept

  • 13.09.09 vloženo
  • 37645x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg telecího z kýty
  • 100 g másla
  • sůl

Doporučená příloha

  • Angličené by si dali hrášek, jak jinak než na másle :-)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Pifla 05.09.15 08:43

Telecí takto upravuji už léta, kromě telecích řízků ho ani jinak nedělám. Byla by škoda recept upravovat přidáním jakékéliv další ingredience, takto je prostě nejlepší.

Odkaz na uvaření

ldk182 21.06.14 13:48

Nejlepší telecí:-D Úplně jsem zapoměl, že nám ho takhle dělala babička…

Odkaz na uvaření

casino 14.11.13 16:18

Tentokrát telecí krk :palec:

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Telecí pečeně na másle

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Eja
3597 příspěvků 14.11.13 19:15

Casino :cert: :cert: :cert: :pocitac: :pocitac: :pocitac: Už při pohledu na fotku..slintající smajlík…a teď tohle :mavam:

 
casino
4382 příspěvků 14.11.13 18:38
Nejsem moc závistivý, ale někdy závidím...

… i sám sobě :oops: ;) :mrgreen:
Vyrazil jsem pro kus krávy, že ji vyvařím ke skořicové omáčce…
Za sklem vidím cedulku TELECÍ KRK 82,–Kč 8o No, nekupte to! Ještě jsem zalaškoval s řeznicí, že ať mi ukáže ten krk z bernardýna. Asi měla radost až do rána, protože po mně hodila laškovně okem a ne dranžírákem,,, ani mi neskočila po krku, jen ten krček hodila na váhu.
Upekl jsem jak psáno výše, s malou změnou: místo „zatahování“ na másle, jsem „zatáhl“ pod grilem. Ve výsledku jsem rozdíl nepoznal.
Pečené telecí maso I. třídy (kýta) je výborné :palec: ale pečené telecí maso III. třídy, tak to je teprve MASO!!! :palec: :palec: :palec:… kdo neochutnal, nemůže ani závidět :)

Příspěvek upraven 14.11.13 v 18:40

 
Alis
2617 příspěvků 17.03.11 19:33

Když jedna neví, kde je to tam, nemůže pochopit. :-)

Když jedna neví, jakou barvu má telecí v Itálii (už dlouho jedna na telecí v Itálii nekoukala), nemůže srovnávat. Ale může říct, že tady telecí od hovězího rozezná a světle růžové hovězí nezná :lol:

 
casino
4382 příspěvků 17.03.11 19:24

Alis,
ad. 14.09.09 18:34
Ghí je tam násobně dražší než máslo… Oni si mazali pečivo „do dírek“ já je dával na pánev po lžíících :think:
Takovou barvu, jako v Itálii, tady telecí nemá… :-)

 
Alis
2617 příspěvků 17.03.11 18:34

Nevím, proč rodině lezly oči z důlků, něco mi uniká.

U nás má telecí barvu světlounce růžovou.

A na čerstvém másle peču běžně, moje babička na něm smažila i řízky, moje tchýně zase lívanečky. Nikdy se nespálilo a nezhořklo. Miloši, promiň :-)

 
mrtvola
1394 příspěvků 15.09.09 23:05
Re: Telecí na másle

Milošku, vůně přepouštěného másla provází i moje dětství. A ta dobrota, co zůstala na dně. Když nás babička nechala, abychom si vyškrábali cmour, byl to svátek.

 
gmp
1593 příspěvků 15.09.09 18:34
Re: Telecí na másle

Neupečeš ani neusmažíš - nepřepuštěný máslo se začne přepalovat a hořkne. Čím jsem starší tím ostřeji si pamatuji výjevy z mládí, kdy jsem přinesl máslo z obchodu a okamžitě šlo na kamna přepustit. Obvzláště v létě. Chudák, jihočeská chalupnice, nevěděla že realisuje Ghí, ale určitě by ji to potěšilo. Miloš

 
casino
4382 příspěvků 14.09.09 18:34
Re: Telecí na másle

V rodině co jsem pobýval měli GHÍ v chladničce, mazali si to ráno na pečivo, já na něm vařil - teď už je mi jasné, proč jim lezly oči z důlků :-) A kvalita telecího? Je to tak; tam to mělo barvu vepřového, u nás když jsem ukázal na kus masa a řekl, že chci to pěkné hovězí, tak mi odpověděli: Pane, to je telecí :-(
V tomto receptu požívám čerstvé máslo. Ale možná jste chtěl napsat:… nikdá nic neusmažíš :-)

 
gmp
1593 příspěvků 14.09.09 18:00
Re: Telecí na másle

Maminka dělávala telecí řízky, na másle. Obávám se, že už je v životě neochutnám. Telecí, které je prodáváno jako telecí už je od telat, která už žerou, tak že vlastně už ne telecí ale mladé hovězí. A máslo, máslo když nepřepustíš, tak na něm nikdá nic neupečeš. Včera jsem dokonce v Makru viděl už přepuštěmé máslo - kilo 190 kč.

 
Labužník jandule02
1057 příspěvků 14.09.09 15:45
Re: Telecí na másle

Telecí je telecí, souhlasím s casinem, že bez pepře. V poslední době se telecí opět objevilo na trhu, i když to není žádná levná záležitost, cca 300 Kč/kg. Ale co by labužník neudělal pro svůj rozmazlený žaloudek. Tuto neděli jsem dělala klasickou roládu z telecí kýty, se šunkou a omeletou s listovým mangoldem, samozřejmě na másle.

 
bedla  14.09.09 05:11
Re: Telecí na másle

jéje kostičko, Ty umíš navnadit. U nás doma se na másle peklo telecí plněné hrudí, a že tu nádivku maminka uměla … K tomu hedvábná bramborová kaše a meruňkový kompot. Porozhlédnu se, protože meruňkové kompoty mám ve špajzíku, s telecím to asi bude horší, no uvidím.

 
casino
4382 příspěvků 13.09.09 21:01
Re: Telecí na másle

Bravóóó!!!:-)))) S tou zemí původu to byl jen takový testík, kolik si zdejší forum ještě nechá líbit (resp. jakých zhovadilostí se jeden může dopustit :o) Zemi původu neznám… Ale ten pepř? Prosimpěkně, ani špetičku :-
„Předpisů je spousta :-))“ - Tady? Prosím, stačí jeden.

 
mrtvola
1394 příspěvků 13.09.09 20:49
Re: Telecí na másle

Předpisů je spousta :-)).
Jinak si takové maso rozhodně zaslouží, abychom na podlévání připravili kvalitní vývar. Větší kus masa není potřeba dusit na plotně, stačí opéct, mírně podlít a dusit v troubě (tzn. péct pod poklicí). Osobně se přimlouvám ještě za čtvrtou ingredienci, a to špetku bílého pepře.
O kuchyni původu se nechci hádat, ale s tou Izraelí bych byla opatrná, protože telecí na másle míchá dohromady mléčné a masité, věc v košer kuchyni naprosto nepřípustná. Jinak je tahle božská mana dobře známá v tzv. „bürgerliche Küche“, občanské kuchyni, což je myslím to nejlepší, co země Rakouska-Uherska vzdělaly na poli kulinárním.
U nás doma to býval před válkou (a pravděpodobně ještě mnohem déle) tradiční nedělní oběd - telecí na másle, bramborová kaše, kompot. Předtím vývar a jako moučník křehký koláč s revení.
Já dělám telecí jen na velkou slávu, ale občas z úsporných důvodů připravím stejným způsobem libový oříšek z vepřové kýty, je to také dobré, ale ne tak jemné. prostě „faleš“ se pozná :-).

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist