Recept Telecí kýta ze staré fary

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Solí, pepřem a kari kořením telecí kýtu okořeníme, pak zabalíme do plátků syrového sádla a ovážeme. Očistíme a nakrájíme smrže.

2. Do kastrolku na 80 g másla dáme opéci dozlatova trochu zbylého syrového sádla nakrájeného na kostičky, spolu s 80 g syrové šunky, rovněž nakrájené na kostičky. Když je sádlo a šunka opečená, vybereme je a uchováme v teple mezi dvěma talířky.

3. Do kastrolu pak vložíme telecí kýtu a dozlatova ji na prudkém ohni ze všech stran opečeme. Pak přidáme sekanou cibuli, mrkev pokrájenou na kolečka, ½ lžičky kari koření, poprášíme moukou a necháme zasmahnout. Potom zalijeme bílým vínem a hovězím vývarem, osolíme a necháme pomalu na velmi mírném ohni pod pokličkou dusit asi 1 ½ hodiny, občas zamícháme a maso obrátíme.

4. Potom přidáme šunku se sádlem, nakrájené smrže,, přidáme ještě trochu soli, pepře a nepatrně kari koření. Zasypeme vrchovatou lžící estragonu, jehož svěží lístky velmi jemně nastříháme nůžkami. Vše dobře promícháme a necháme ještě dusit asi 1 hodinu.

5. Pak kýtu vyjmeme, rozbalíme a odstraníme plátky sádla, položíme do vyhřáté mísy, zakryjeme a dáme do tepla. Ve ¾ dl smetany rozmícháme žloutek a za neustálého míchání zahustíme šťávu., ale nevaříme. Šťávu pak nalijeme do mísy kolem masa, zbytek podáváme v omáčníku.

Recept je z kategorií: Telecí maso



Nahlásit recept

  • 01.10.06 vloženo
  • 15382x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3½ hodiny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 kg telecí kýty
  • 70 g syrového hřbetního vepřového sádla
  • 300 g smržů
  • 80 g syrové neuzené šunky
  • 80 g másla
  • 50 g cibule
  • 40 g mrkve
  • 30 g mouky
  • 1½ dl suchého bílého vína
  • 1½ dl hovězího vývaru
  • 1 žloutek
  • ¾ dl smetany
  • kari
  • pepř
  • sůl
  • lžíce nasekaných svěžích estragonových lístků

Doporučená příloha

  • bílé pečivo francouzského typu a krásné bílé víno (nejlépe z oblasti Anjou)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Telecí kýta ze staré fary

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Telecí kýta ze staré fary

Tak tohleto je úžasný recept …, když si vzpomenu, že jsem jako dítě nechtěla houby a natož ryzce ani ochutnat…jé a teď. Já snad pojedu příští rok z jara na jih do Kašperských Hor abych udělala pych za bývalým domovem. Hned za chalupou… to je snad trestný :o)

 
Labužník jandule02
1052 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Telecí kýta ze staré fary

Letos je právě ten čas, škoda, že jsem tento recept nevylovila před cca měsícem. To nám vyrostly smrže mezi jahodami na mulčovací kůře. Udělala jsem je plněné kuřecím masem a zapečené se smetanou - taky nebyly špatné. No snad příští rok vyrostou znovu.

 
jolana
4987 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Telecí kýta ze staré fary

Na tento Labuznicky poklad sa chystam az bude prilezitost/su­roviny…:)

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Telecí kýta ze staré fary
;-))))
 
toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Telecí kýta ze staré fary - Buntere

… máš pravdu, jde o šunku naloženou v láku. A recept není od Herberta, je to starý francouzský recept. Se smrži jsem se setkal ve Francii, a jsou to jedinečné houby, v kombinaci s dobrým kusem masa je to nádherná kombinace. Jo strýc Herbert, ale to je na dlouhé povídání…

hezký zbytek večera

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Telecí kýta ze staré fary

toustíku, máš na mysli jenom šunku naloženou v láku? Šunku znám vařenou, dušenou, uzenou a sušenou. Ale syrovou… Je to od Herberta?

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Telecí kýta ze staré fary - Toustíku,

smrže jsou tu dražší než lanýže, koukej!

smrže a lanýže … Koukám jako blázen!

 
toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Telecí kýta ze staré fary - manku

Už to jinak nevidím, budeš muset zaletět do Mexika… Snad to tak hrozné nebude, jedině je nahradit něčím chuťově podobným.

Krásný večer přeji :o)

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Telecí kýta ze staré fary

Toustíku zdravím! Nejhorší bude sehnat ty smrže… Já ho viděl jenom jednou v životě - tedy smrže a v lese! :-)

 
toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Telecí kýta ze staré fary - papriko :o)

Jak je vidět, svět je opravdu malý, jedná se o recept starý, skutečně z fary, jde o neskutečně jemnou záležitost, delikatesní.

Přeji krásný den

 
paprika
14 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Telecí kýta ze staré fary

Tak tohle je skutecne gourmet recept, okamzite vyrazim koupit smrze, v Mexiku typicka houba mistniho podzimu…Svet je skutecne maly.
Diky za skvely recept!

Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

včera | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist