Recept Tažený jablečný štrůdl

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tažený jablečný štrůdl

Postup

1. ZPRACUJTE TĚSTO
Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od středu, nejdříve s pomocí nože, poté už rukama.

Připravte měkké, nepříliš lepivé těsto. Pokud je moc suché, přidejte trochu vody. Těsto propracovávejte na podložce tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte nízký bochánek a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec.
Mezičas využijte k přípravě jablek – oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky.

2. VYTVARUJTE PLÁT
Z odpočatého těsta odkrojte polovinu, zbytek (na druhý štrůdl) vraťte pod hrnec. Odkrojenou část rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdelníček, poté přeneste
na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytahujte těsto do všech směrů, dokud jím není dobře vidět vzor na utěrce. Nakonec odkrojte případně silnější okraje.

3. NAPLŇTE A ROLUJTE
Potřete plát rozpuštěným máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj polovinu
jablek. Z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj. Podél jedné z kratších stran – u té, kde budete končit se zavinováním – můžete nechat ještě víc místa. Takto připravený štrůdl lehce poprašte cukrem i skořicí a přidejte rozinky a ořechy.

4. PEČTE V TROUBĚ
Závin pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C, zhruba padesát minut až hodinu. V průběhu pečení i po finálním vytažení z trouby závin potírejte rozpuštěným máslem. Před krájením nechte moučník aspoň půl hodiny odpočinout a pak ho pocukrujte.

Recept je z kategorií: Záviny



Nahlásit recept

  • 13.05.06 vloženo
  • 42097x zobrazeno

Čas přípravy

  • 75 min

Ingredience

  • Těsto:
  • 280g hladké mouky
  • 100 ml teplé vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžičku citronové šťávy nebo octa
  • 1 velké vejce
  • špetku soli
  • 100g rozpuštěného másla
  • Náplň:
  • 10 jablek (přibližně 1 kg po očištění)
  • 4 lžíce strouhanky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • případně rozinky nebo sekané
  • vlašské ořechy

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 12.11.13 17:20

.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Tažený jablečný štrůdl

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
tlustá bába
1126 příspěvků 14.11.13 15:22

Klobouky, myslej? No dobrá, tak klobouky! To by v tom byl čert! Mezi 30. 11. a 11. 12 – a dva najednou.

 
casino
4207 příspěvků 13.11.13 11:42

S těmi klobouky se mi vybavilo jak to bylo ggdysi u nás:
Nevzpomínám si, že by kdy máti rolovala štrúdl… Vzpomínám ale, že šila ségrám TUTU sukýnky do baletu, a vím, že z toho těsta dělala klobouky… Já už coby dítě mělo hlavičku poněkud atrofovanou a maminka toho dokázala využít: „Poď sem ty moje kopyto, uděláme děvčatům nové kloboučky…“ :mrgreen: A za odměnu jsem si mohlo odstřižky hodit na plotnu…
BTW, zrovna v So jsem si na to vzpomnělo, když mi donesli svatomartinskou husu s hrnečkovým knedlíkem a lokšama. Knedlík se jim podařil, ale lokše byly jak z bakelitu :twisted: Nutno říci, že jako dítěti mi to chutnalo víc :mrgreen:

Příspěvek upraven 13.11.13 v 11:56

 
di
2297 příspěvků 13.11.13 09:20

No jo, máte pravdu, pořád řeším šaty (zatím opravdu nevím, co si obleču, ale snad něco stylového vymyslím) a na klobouk bych úplně zapomněla!

 
tlustá bába
1126 příspěvků 13.11.13 05:34

Dámy, malá inspirace! http://www.modelpraha.cz/katalog

 
jolana
4732 příspěvků 12.11.13 22:24

Di, na tomto som vyrastla..velky obrovsky gramofon, otec sa uklonil a uz to jelo…uz sa take sposoby ani nenosia, ani sa uz tak nezije..ludia nevedia vela veci..ani tancit..na tanec pozeraju v telke ako show program s celebritami.. :|
PS: a uzi si to :mavam:

 
di
2297 příspěvků 12.11.13 20:29

Jolanko, zcela OT: za 14 dní tu máme Bratislava Hot Serenaders s Milanem Lasicou, taky to zpívá , už se na ten koncert těšíme.
MMCH. už jsem to sem psala – už několik let jezdíváme celá rodina na festival Pohoda v Trenčíně. Letos tam BHS hráli a byl to naprostý sukces, snad 15 tisíc lidí v publiku, krásné to bylo.

Příspěvek upraven 12.11.13 v 20:31

 
jolana
4732 příspěvků 12.11.13 20:11

Tlusta babo :mrgreen:… krom toho ze bol dlhy- to bolo take mlade ucho…ja radsej cerstvych sesdesiat, sedemdesiat, sadnut na lavicku pri Ryne pokecat..minule som sedela s takym jednym viac ako sedemdesiat, ked som odchadzala aj gentlmansky vstal a pobozkal rucku..jo, zivot je krasny..

http://www.youtube.com/watch?…

:mavam:
 
tlustá bába
1126 příspěvků 12.11.13 20:01

Nepřátel se nelekejme a na množství nehleďme! Já jen, abych neměla málo! :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 12.11.13 19:52

Jó, to byl úlet, jsou z toho dvě nohavice, lépe řečeno hokejky. Dělala jsem ze dvojité dávky, tak jsem z ní vykouzlila těch 6 nohavic. Sorry! :mavam:

 
tlustá bába
1126 příspěvků 12.11.13 19:43

Vyměnit dvoumetrového chlapa za noviny!!! :roll: To i kdybych se měla s někým o něj porvat, kdyby jen trochu chtěl… jenže by asi nechtěl… nažrat se, to jo!!! :lol:

 
jolana
4732 příspěvků 12.11.13 19:25

..hehe…vsak co, vsak hod, vsak ja som co bys aj kamenom dohodil.. :mrgreen:
PS: dnes som dvakrat zacula cestinu, aj som chcela zvysknut a hodit sa na krk dotycnemu, ale raz to bol chop skoro 2 metrovy a druykrat tak isto le baba.tak som sa lakla, bo to by som asi nie, aj ked som jak blcha.. :mrgreen:..ale kupila som si noviny Lidove.. skoro ma slah trafil.. :mrgreen:.. telefonny zoznam je lepsi..

 
hippolyta
269 příspěvků 12.11.13 19:21

To budou spíš nohavičky. V tom případě by zbylo i na krajkový lem!

 
tlustá bába
1126 příspěvků 12.11.13 18:53

Počkej, počkej, totálně jsi mě rozhodila! Ze 40 dkg mouky 6 nohavic?

 
casino
4207 příspěvků 12.11.13 18:42

…že casino nemá rádo štrúdl říkal gdo, he? :nevim:
Ono náhodou ujíždi na tu tom :palec:

 
jolana
4732 příspěvků 12.11.13 18:34

Jo! suhlasiiim… nemam rada sladke(kom vynimiek) a strudel vobec..ale co e zvlastne ze vacsina chlapu strudl miluje..a casino?! ono nie.. :mrgreen: :mavam:

 
casino
4207 příspěvků 12.11.13 18:21
Ffšechno je jednou poprve…

…a něco i naposledy :)
MAKRONKY, když je týrám kvůli fotkám, říkají, že jsem sadista…
Ta moje, když na sebe vykecám co bych ani nemusel, že jsem masochista…
Mohl jsem z těch nepodarků k nafocení vypreparovat kousek z toho nejpodařenějšího a prsit se tady…
Jsem ale sadomaso… :mrgreen:
Nikdy jsem nemyslel, že kdy budu dělat „tažené“! Maminka ho vytahovala na stole pro šest; plát byl až na zem a já byl pod stolem jako ve stanu :)
Nemám rád tažený štrúdl! Vlastně nemám rád jakýkoliv ROLOVANÝ štrúdl. Nevím, proč bych měl konzumovat brousek, či v lepším případě cosi jako nedopečené těsto.
*****
Pekl jsem ze dvou dávek…, s těstem se dělá fantasticky :palec:
2× jsem nohavice roloval (jabka strouhal přímo na plát) Při 175°C (HV) pekl 40´
4× jsem těsto pouze zavinul přes sebe (hihi, vlastně to byla taková zavinovačka, jen místo mimi v ní bylo nakostečkované jabko) Při 175°C (HV) pekl 25´
V obou případech jsem mašloval a mašloval, až jsem promašloval skoro 1/4kg másla!!! ;)
Vlažné to bylo výborné, chladné to bylo výborné, uvidím jaké to bude zítra (kousek jsem zamkl do příborníku a klíč dal pro sichr schovat MAKRONKÁM :) ale obávám se, že křupkavé už to nebude ani náhodou… :nevim:

Edit.:
Nejvíc chutnal hokus-pokus:
rozválené těsto jsem pomašloval máslem, nechal ho ztuhnout, plát přeložil napůl a znovu před plněním vyválel. Vím, nic nového pod sluncem…, ale ta „zavinovačka“, tak ta byla jako dvě básně :)

Edit.:
Bumerang? Dyby Esme nebyla „masová“, tak bych ho poslal k protinožcům :)
Ale dybych věděl že se trefím, tak ho pošlu vaším směrem :mrgreen:

Příspěvek upraven 12.11.13 v 18:35

 
jolana
4732 příspěvků 12.11.13 18:19

…koza se petrzeli rozumi..to mi vier! :lol:..ja si napriklad dnes vyprosila dvojitu davku..to se musi, na lepsi traveni..vis?! :mrgreen: :mavam:

 
jolana
4732 příspěvků 12.11.13 18:14

Casino a ten bumerang?1 ten si pouzil abo pozil!!! :lol:

 
Dadooa
212 příspěvků 12.11.13 16:31

Nira pry byla adminka, nekde to tu psali, jen se pridavala nakoupene fotky a protoze vareni rozuměla jako koza petrzeli, naflakala obrazky, jak ji asi prisly pod ruku, teda casto uplne nesmyslne :-D
Ale majitelum to neva, asi na tom budou s varenim stejne :zed: :D

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 12.11.13 12:46

@Gucky Fotka není od autorky, ale od uživatele/ky „nira“.
Její fotky vůbec vzbuzují spoustu otazníků…
Buď jsou stažené odjinud, nebo jde kolikrát o evidentně zakoupený výrobek, nebo se také její obrázek absolutně neshoduje s receptem (což tento případ je zcela určitě).
Už jsem na to poukazovala nejméně dvakrát, ale jako by nira byla pod jakousi ochranou :nevim:
Stačí si projít profil od nira… tedy hlavně její/jeho „vařím“.
přijde mi to, že šlo o jakousi snahu „ilustrovat“ recepty za každou cenu.
Osobně raději přidám fotku méně vydařeného pokrmu, ale mám jistotu, že je jen a jen moje, autentická…
Proto oceňuju každého, kdo se nebojí přidat vlastní fotky, třebas mají kolikrát daleko k profesionálním výtvorům (včetně mých, vím. že nejsem žádný velmistr co se týče servírování, ale prostě na to nemám buňky).

Příspěvek upraven 12.11.13 v 12:46

 
Ačraj
697 příspěvků 12.11.13 10:11

Souhlasím, ta fotka od „Nira“? Stažená odjinud, mě vůbec neláká, na takový štrůdl bych neměla ani chuť, recept nezní ovšem špatně. Máslo je až na potření plátu. ;)
Někdy dělám štrůdl takto obyčejný : 40 dkg hl. mouky, 6–8 dkg Hery, 2 dcl mléka, 1 lžíce octa, sůl. Z těsta je 6 nohavic.

Příspěvek upraven 12.11.13 v 17:54

 
Gucky
11 příspěvků 12.11.13 07:27

Všetky tie rozpory sú možno preto, lebo recept možno nie je autorom vyskúšaný a jeho fotka je stiahnutá z iných webov. To však neznamená, že nie je dobrý. Osobne však viacej verím takým receptom, ktoré autor vyskúšal a pridal vlastnú fotku a nechváli sa cudzím perím.

Tu sú iné zdroje:
http://www.helpster.de/…rezept_60358
http://www.kitchenaid.de/…owellenherde
http://www.vividanone.it/…strudel-mele
 http://www.gofeminin.de/…-d49580.html

Obrázok všade rovnaký a recept je skoro vždy trošku iný

 
sisidinno
1 příspěvek 04.09.11 17:39

těsto je naprosto správné,je radost s ním pracovat i bez utěrky či ubrusu,stačí krásně prohazovat v rukách,stačí jen trochu šikovnosti a vytvoříte mňamku jak má být :potlesk: :potlesk:

 
Bento
783 příspěvků 26.03.11 09:06

Tento , stary ujo to umi… :potlesk:
http://www.youtube.com/watch?…

 
nudla06
1 příspěvek 26.03.11 06:03

Dobry den,

!!!150C a 30min je muj navrh na peceni v troube!!!! Recept jsem zkousela jako laik a tak jsem se drzela vsech podrobnosti :-D Vzniklo tvrde hnede NEPOZIVATELNE NECO :cry: Nepecte to na 200C aji 180C je moc a doba peceni je taky nepochopitelne dlouha.

 
bocianka
527 příspěvků 26.09.10 17:08

Solange má pravdu. Máslo do těsta patří. Já sice dávám sádlo, těsto je křehčí, ale občas dělám i s máslem.

 
Solange1
1 příspěvek 26.09.10 09:50
Máslo do taženého štrůdlu patří

Musím se ohradit proti oponentům výše uvedeného receptu. Moje babička, která se narodila na konci 19. století, dělala štrůdl podle svojí tety – hospodyně v jednom paláci ve Vídni. Je mi přes padesát roků a dodnes jsem lepší štrůdl nejedla. Babička jej dělala z přiměřeného množství hladké mouky (cca l lopatička na mouku), vajíčka, kousku másla velkého jako oříšek, půlky vaječné skoříápky octa nebo citronové šťávy a jedné až dvou lžic vody (podle velikosti vejce). Po vyválení a vytažení těsta použila rozpuštěné máslo ještě na pokropení celého plátu mašlovačkou. Ono použití másla má svoji logiku, protože v devatenáctém století a stoletích předchozích byl rostlinný olej v našich zemích velmi vzácný a drahý. Máslo a sádlo bylo běžně dostupnou surovinou. Pochoutky, jako je štrůdl, většinou vznikaly na venkově a hospodyně vycházely z běžně dostupných surovin a olej rozhodně v té době běžným nebyl. Jo, a strouhanku někdy ještě na másle opražila. Ono v podstatě tažené těsto je svým způsobem méně tučné těsto lístkové. A dnešní ženy nemají tolik času, aby si hrály s těstem tak dlouho, až se jim tuhé máslo podaří rovnoměrně zapracovatr do mouky s ostatním ingrediencemi a proto si to usnadnili olejem. Milena

 
Labužník kamaradka02
78 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tažený jablečný štrůdl

Je to tak, postup práce je správně, ingredience špatně.

 
Eja
3036 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tažený jablečný štrůdl

Recept je napsaný dobře, když si přečteš postup, tak v přípravě těsta máslo není, až později na potírání. Reladis si to dost pozorně nepřečetla. Ale máš pravdu, že pokud někdo tažené těsto nikdy nedělal a tím pádem ho nenapadne, že máslo tam nemá co dělat......

 
Labužník kamaradka02
78 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tažený jablečný štrůdl

Recept není napsaný správně. Máslo do těsta nepatří, proč je napsané v ingrediencích ? Nedivím se, reladis, že to nešlo.
Pito, že jsi to podle tohoto receptu nepekla? To se nemohlo podařit. Dělám tažené záviny 35 let. Snad je to jen překlep, ale je dobré si to po sobě přečíst. Hodně lidí to pak peče podle špatného receptu a nestačí se divit.
Omlouvám se, možná jsem moc přísná. No jo, já jsem sem ještě žádný recept nedala, protože se bojím, že to popletu a co potom, že jo.

 
Alis
2550 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tažený jablečný štrůdl, Reladis...

… těsto bylo tučné? Nepřidala jsi 100 g rozpuštěného másla už do těsta? To do taženého závinu nepatří (aspoň já to tak nedělám). Jen mouka, voda, vejce, olej (2PL), ocet a vejce, špetka soli. To máslo přijde až na vyválené těsto…pod jablka.

 
reladis
66 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tažený jablečný štrůdl

Nevím, jak se to stalo, nepecu poprve a myslím,ze dost dobre, ale toto testo se me nepodarilo vubec zpracovat, bylo moc tucne a ridke. Nevim, kde jsem mohla udelat chybu, nepomohlo ani pridat mouku. Jsou ty pomery spravne ?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
TOPlist