Recept Táč na plech jak ho peču já

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Táč na plech jak ho peču já

Úvod

Suroviny na drobenku rozdrolíme rukou.

Postup

V mise rozetřeme droždí s cukrem, přidáme 2-4 lžíce vlahého mléka a 2 lžíce mouky. Řídký kvásek necháme zkynout. Pak přidáme cukr, mouku, vlahý tuk, ve vlehém mléce rozkvedlané vejce a sůl. Vypracujeme řídké těsto, skoro jako na lívance, (do kterého můžeme zamíchat posekané mandle, citronát, pomerančovou kůru a hrozinky, ale nemusí být). Nechat vykynout.

Vykynuté těsto nalijeme do máslem vymazaného velkého plechu s vyším okrajem (asi 35cm krát 45cm) a stejnoměrně rozetřeme rukama navlhčenýma vodou.

Posypeme, nebo poskládáme ovocem a pak posypeme drobenkou. Pečeme v předem nahřáté troubě na 200 stupňů C asi 3/4 hodiny.

Recept je z kategorií: Koláče



Nahlásit recept

  • 27.05.02 vloženo
  • 22663x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g jemného krystalového cukru
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 30 g droždí
  • nastrouhaná citronová kůra
  • špetka kardamomu
  • špetka soli
  • 1/3 - 1/2 litru mléka

Vhodné ovoce:

  • borůvky (z těch to máme nejraději), rybíz, švestky, meruňky atd.

Drobenka:

  • 100 g hrubé mouky
  • 80 g jemného krystalového cukru
  • 80 g másla
  • mletá skořice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Táč na plech jak ho peču já

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
babi
6360 příspěvků 23.02.11 00:33

wydricko, pokud si pamatuji tak jsme sprudlovaly/i 8-o

 
wydra  22.02.11 23:39

babi a tam se šprudlá? :-)

Příspěvek upraven 22.02.11 v 23:40

 
babi
6360 příspěvků 22.02.11 23:33

wydricko, ja su z Brna :lol:

 
wydra  22.02.11 23:27

„............­............ s rosprudlovanymi :lol: zloutky“
To je bozi vyraz, ten jeste neznam!!! Ten pochazi odkud?

 
babi
6360 příspěvků 22.02.11 22:39

dekuji vsem kdo tac vyzkousel. Doufam, ze chutnal tak jako nam jiz po dlouha leta. Pecu jej s instantnimi kvasnecemi Dr Oetker, coz ma tu vyhodu, ze je smicham primo se sypkymi prisadami a pak prilevam vlazneho mleka s rosprudlovanymi zloutky. Vesmes pouziji takrka vsechno mleko :-)

 
casino
4386 příspěvků 22.02.11 18:47

Výborný recept, zvláště pro ty, co již nemají (fyzické), nebo ještě nemají
(strojové) dispozice pro zadělání koláčového kynutého těsta :-)
Také jsem poprve dal do koláčového těsta rozinky a jádroviny (slunečnici, loupanou :mrgreen: ). Výborné :palec:

 
nudle
137 příspěvků 28.07.09 05:16
Re: Táč na plech jak ho peču já..

udelala jsem ho ze spaldy a dala 120g cukru. priste uberu. testo bylo asi jako na livance. jinak je to s merunkami dobre.

 
Mischka
38 příspěvků 24.07.09 15:29
Re: Táč na plech jak ho peču já..

Výborný recept! Dívala jsem se sice nedůvěřivě na to kvantum cukru - i zadělané těsto bylo ukrutně sladké - ale nakonec se ta šílená sladkost někam ztratila; navíc jsem použila meruňky, které jsou vždycky trošku kyselejší. Mléka na to padlo opravdu skoro půl litru, zbylo mi asi jen půl deci a nic by se nestalo, kdyby tam byl i ten - asi záleží na mouce. A frgálový tip s máslem a rumem na konec je výborný! Pozn. pro mě: příště zkusit nahradit část mouky celozrnnou nebo špaldovou a dát méně cukru. A vyhlížet sezonu švestek, protože s těmi bude táč nejlepší :)

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Táč na plech jak ho peču já..

Právě včera jsem pekla dle obdobného receptu, jen mléka jsem dala méně - i na poměrně řidší těsto stačilo asi 3 dl. Těsto je takové konzistence, že se dá dobře na plechu rozhrnovat lžicí. Povrch se potřel krémem z 250 g tvarohu + 1 vejce+ 2 lžic cukru a trochy smetany. Teprve na ten tvaroh se kladly vypeckované švestky, posypané cukrem, trochou skořice a uvedenou posypkou. Je dobré nechat takto připravený plech ještě znovu nakynout - těsto je pak kypřejší. Pekla jsem 1/2 hod na 170 st. a hotový se ještě pokapal máslem s rumem (to mám osvědčeno z valašských frgálů). Už je po něm.

 
Cherry111
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Táč na plech jak ho peču já..

Ahojík fšici, já jsem dneska vyfasovala nějaký švestičky tak jsem chtěla vyzkoušet váš recept a zrovna ho mám v troubě. Jsem zvědavá jak se mi povede. Pak dám vědět. Takže zatím přeji všem dobrou chuť i noc:))

 
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bajecny táč na plech jak ho pecu ja..

…jen když se dívám na ty ingredience, těsto je hodně tekuté… my ho děláme jen o troškuu řidší než na vánočku, takže se na plechu prostě vyválí.

 
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bajecny táč na plech jak ho pecu ja..

Začínají švestky… tuhle českou švestkovou pizzu miluju :-)

 
Florentyna
439 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bajecny táč na plech jak ho pecu ja..

Babi, díky díky díky za tenhle recept. Odpoledne jsem pekla (na polovinu kompotované meruňky a na druhou kompotované třešně), načež po večeři - a to nebyla žádná „zdravá strava“ - moji miláčkové spořádali půl plechu. Předpokládám, že zbytek dorazí ke snídani a budou se dožadovat repete. Připomnělo mi to táč, který pekla moje babička. Ještě jednou díky.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Paraplíčko...

držím Ti palce, aby všechno vyšlo tak jak si přeješ v tom novém bytečku a nové kuchyňce. Věřím Ti, že se už moc těšíš. Ten koláč je opravdu jednoduchý, rychlý a navíc moc dobrý. Peču ho poměrně často ;o)

Přeji Ti krásný večer!

 
Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bajecny táč na plech jak ho pecu ja.. ... Babi ...

moc moc tě zdravím … už se mi na ten koláč sbíhají sliny, hodila jsem ho do oblíbených a velmi brzy bude doma na plechu ;-) … o víkendu se (snad) konečně stěhujeme do nového bytečku, tak pak se zase budu moci pustit do vaření a pečení, tak jako dřív … u tchána tyto možnosti bohužel nemám a už mi to moc schází …
Posílám Ti moc krásných pozdravů do hor a také přání šťastné cesty do Kanady a příjemného pobytu s malou vnučkou :-)))

 
Pilka
113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bajecny táč na plech jak ho pecu ja..

Babi, ten žaludek byl jen má vlastní hloupost a nedočkavost,a už je zas O.K. a připraven na další labužníkoviny. Vychladlý už koláč gumový nebyl, je opravdu bezvadný, i mé mamince chutnal moc a ona je perfektní kuchařka. Sporák mám plynový i s troubou, a jak už jsem někde psala, mohla bych v něm vypalovat keramiku, ale pozvolné pečení, to prostě nejde. Odpalované těsto, sýrové tyčinky a tenké piškotové těsto jsou v pohodě, protože rychle. Jinak k velkému nadšení mého muže bezvadně peče veškeré druhy masa a ryby. Plánuji kombinovaný sporák, ale dost si vymýšlím (teleskopický výsuv, vysoká i nízká teplota, čištění…), no a to bude chtít trochu hlouběji sáhnout do kapsy, tak musím trochu vyčkat. Jednou se dočkám. Díky a měj se krásně.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Pilko...

mrzí mě, že tu buchtu si odskákal Tvůj žaludek. To, že koláč byl gumový mě překvapuje, ale možná to je druhem trouby. Já ho mám vždycky nadýchaný i když je pravda, že ovoce se propadne, ale za ta léta co ho peču ho ani jinak neznám, nevadí v jaké troubě jsem doposud pekla (nikdy však v remosce). Máš normální sporák s troubou? Jestli ano, tak to vyzkoušej upéct tam. Jinak Ti děkuji za přání šťastné cesty ;o)

Pěkný den!

 
Pilka
113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bajecny táč na plech jak ho pecu ja..

Babi dík. Včera jsme se sice minuly, ale stejně jsem ho upekla. Peču v remosce, tak se mi trošku kraje pečou víc dotmava. Udělala jsem mřížku z tvarohu, do mezírek rozmrazený rybíz a na něj drobenku. Trošku mi těsto vylézalo a tvaroh propadal, ale jinak dopadl docela dobře. Jenže já jsem ochutnala ještě honem rychle teplý a mám žaludeční vředy, tak mě trošinku vytrestal. Jsem zvědavá, jaký bude studený, pokud tam nějaký zbyl (dělala jsem jen z 1/2 dávky). Jen jsem ho měla takový maličko gumový - tekuté bylo těsto dost, podle toho co píšeš, asi vcelku správné konzistence. Uvidím příště.
Recept je to výborný, jde to perfektně a rychle, určitě ho nedělám naposledy a rozhodně ho musím vyzkoušet v létě s čerstvými borůvkami.
Díky za recept a za rady. Šťastnou cestu tam i zpět, užij si vnoučátko a ve zdraví a pohodě s k nám zase vrať.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Pilkóóó, ještě jséééém zdéééééééé...

Právě včera jsem ten táč pekla (měla bych ho vyfotit, že ano) a musím říct, že jsem tam dala o něco méně mléka a omylem jsem použila polohrubou mouku (zlozvyk z Kanady), ale měla jsem ten zbytek mléka nachystaný jenom co kdyby… Těsto má být však dost tekuté s velkýma bublinama. Nahoru jsem dala slité zavařené meruňky dobře okapané na sítě. Někdy však také používám zmražené a na sítě rozmražené, okapané ovoce. Na plechu koláč už nenechám kynout a šup s ním do trouby. Pekla jsem v horkovzdušné troubě při 150°C. Nedívala jsem se jak dlouho, ale to se pozná podle zabarvení táče a podle toho, že se odděluje od plechu. Kdybys chtěla nastříkat mřížku z tvarohu, tak by to asi šlo, protože zase tak řitké to těsto není. Já dávám drobenku ;o) Děkuji Ti za zájem o mém cestování, letím v tuto neděli.

Měj se moc pěkně!

 
Pilka
113 příspěvků 25.01.09 03:43
Babííííí .....prosím Tě

jsi tu ještě? Poskakuju u PC a popoháním ho DĚLEJ DĚLEJ, teď jsi někomu odpovídala.
Prosím jak moc řídké je toto těsto? Šlo by na něj do mřížek nastříkat tvaroh a mezi něj dát tak po různu mražené švestky, višně, rybíz a borůvky? Nebude se mi ten tvaroh propadat? Ovoce bych dala míň (hodně dám až čerstvých borůvek - z těch je stejně všechno nejlepší) a raději rozmrazené, aby koláč nerozmáčelo. Jo a když se dá na plech, má se ještě nechat kynout nebo pak už se může rovnou péct? Asi rovnou, nejspíš bys napsala, kdyby to bylo jinak. Jen pro jistotu. Příjdu domů až večer, můj muž ještě později, a on si ráno oproti mně přispí, tak potřebuju mu něco k čaji na snídani.
Můžeš se přeorientovat v myšlenkách k tomuto koláči? Jak už jsem někde psala, kynuté těsto je pro mne prostě jednička.
Díky moc, a kdy budeš odjíždět za nejmladším vnoučátkem? Zatím se měj moc hezky.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Čerstvý žampionový salát

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist