Recept Sýrové krémy

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Vhodné k plnění nejrůznějšího slaného pečiva, paštiček z křehkého, listového, odpalovaného těsta, slaných sýrových vaflí apod.

Postup

Sýrový krém I – z čerstvého sýra

600 g čerstvého smetanového sýra
60 g smetany ½ KL soli čerstvě mletý bílý pepř

Sýr, smetanu, sůl a pepř ušleháme šlehačem do pěny, pokud se nám zdá pěna příliš hustá, přilijeme ještě trochu smetany.
Naplníme sáček s trubičkou, nastříkáme na pečivo.

Toto je základní varianta, kterou je možno libovolně rozšiřovat:

  • šunka, křen
  • parmská šunka
  • olivy
  • kapary
  • barevné papriky na kostičky
  • česnek
  • šunka, česnek
  • atd., atd., atd.

Sýrový krém II – z gorgonzoly

300 g gorgonzoly (dolce)
120 g netučného okapaného tvarohu
100 g šlehačky
1 stroužek česneku
sůl
bílý mletý pepř

Gorgonzolu utřeme (nastrouháme), smícháme s tvarohem, utřeným česnekem a do tuha ušlehanou šlehačkou. Dochutíme solí a pepřem.

Sýrový krém III – pikantní

100 g stiltonu (nebo jiného výrazného sýra s modrou plísní)
100 g zralého camembertu (nebo jiného výrazného sýra s bílou plísní)
50 g čedaru
50 g tvarohu
50 g šunky (nejlépe parmské, ale to už se skoro bojím napsat :-) ) ½ malé cibule
1 stroužek česneku ½ KL ostré dijonské hořčice
sůl dle chuti
bílý pepř

Vydlabeme camembert. (Vydlabanou kůrku odložíme na později k jinému využití). Vnitřek camembertu utřeme společně s nastrouhaným nebo vidličkou rozmělněným stiltonem a tvarohem do pěny. Šunku, čedar a cibulku nakrájíme na malé kostičky, spolu s utřeným česnekem vmícháme do sýrové pěny. Dochutíme hořčicí a pepřem, pokud je potřeba dosolíme.

Recept je z kategorií: Studená kuchyně



Nahlásit recept

  • 07.01.10 vloženo
  • 5745x zobrazeno

Ingredience

  • šunka, křen
  • parmská šunka
  • olivy
  • kapary
  • barevné papriky na kostičky
  • česnek
  • šunka, česnek
  • atd., atd., atd.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sýrové krémy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Alis
2617 příspěvků 28.12.10 18:42

casino, když jsem sem recept vkládala, bylo to proto, že mě kdosi prosil, abych uveřejnila recept na sýrové krémy do sýrových slaných vaflí. Proto jsem také psala o tom, schovat skořápku z camambertu na později. Nápad s risotem je dobrý nápad. Stejně tak je ale možnost mističku naplnit, přiklopit a ozdobit, na Silvestrovském stole to může působit jako hezký malý slaný dortík :-)

 
casino
4389 příspěvků 28.12.10 18:01

…čas tohoto receptu se opět, pomalu ale neúprosně, zase naplňuje… :-)

 
casino
4389 příspěvků 10.01.10 04:12
Re: Sýrové krémy

sveva, ačkoli mám v ústech ještě pořád čtyři oktávy, tak překousnout prosciutto crudo např. na obloženém chlebíčku mi, takřka pravidelně, dělá problémy…, takže bych taky nakrájel :-)
alis, „…chutě zůstanou, každá vystupuje na povrch ve správném okamžiku…“ Konečně někdo nepoužívá klišé o „propojených chutích“ Moc Vám nevěřím protože to považuji za, sice poetickou, ale kulinářskou latinu; leč těším se na odzkoušení… Třeba budu překvapen. Příjemně :o)
Tu kůrku z camembertu bych přidal do risotta.
Na receptu je výborné, kolik variant na jednom místě nabízí … :-) Řekl bych, že věrně kopíruje společenskou poptávku po pomazánkách. Nevím jak jiní, ale já mám asi smůlu, že kam se vrtnu, jedno zda oslava u známých či společenská akce, všude podávají chuťovky ovoněné česnekem… Minimálně 2/3 jsou s česnekem :-( Podotýkám, že mám česnek rád :-)

 
Alis
2617 příspěvků 08.01.10 18:38
Re: Sýrové krémy, Svevo...

máš pravdu, gorgonzolu rozetřít, nestrouhat, špatně jsem se vyjádřila :-) Ale parmská šunka se lépe krájí, než žvýká, trhat ji zpod krému zubama? Než plátek pod krém, radši nakrájej, je to sice práce, ale jde to a stojí to za to :-)

Zdravím
A.

 
Alis
2617 příspěvků 08.01.10 17:57
Re: Sýrové krémy, Jandule...

variantě III jsem se dlouho bránila… připadalo mi to jako svatokrádež, ničit dva takhle skvělé sýry… a ještě ta hořčice… třásla se mi ruka… ale zkus to, když je camembertová hmota dobře vláčná a stilton uzrálý, chutě zůstanou, každá vystupuje na povrch ve správném okamžiku :-)

 
Labužník jandule02
1065 příspěvků 08.01.10 17:27
Re: Sýrové krémy

Pro variantu III bych asi nedávala dohromady modře plesnivý sýr s camambertem. Myslím, že zanikne jemnější camambert a to je škoda, ne?

 
ewa
600 příspěvků 08.01.10 13:53
Re: Sýrové krémy

Alis, ty si dovedeš s tím jídlem vyhrát. :-)) Moc pěkné!

 
sveva
751 příspěvků 08.01.10 04:38
Re: Sýrové krémy

Jsou to velmi lákavé návody. Šlo by do nich přidat nějakou velmi jemně posekanou zeleninu jako okurky, papriky, kedlubny a pod.?
Parmská šunka se velmi špatně krájí nebo seká na malé kousky. V Itálii bych raději použila vařenou (prosciutto cotto) nebo vařenou mírně zauzenou (prosciutto di Praga). V Česku se také sežene dobrá šunka. Parmskou bych asi položila jako malý plátek pod sýrový krém.
Gorgonzola pokud je dolce se nedá strouhat, je hodně krémový a dobře se rozetírá.
Zdravím.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist