Recept Sypaný jablečný koláč

(Hodnoceno 5x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sypaný jablečný koláč

Úvod

Inspiroval mě (jako mnoho dalších internetových kuchařů v poslední době) pořad VIP Prostřeno s Pavlem Vítkem vysílaného 22. 8. 2012 na TV Prima, kde je tento recept nazýván jako Karlštejnský jablečný koláč Pavla Vítka. Myslím si, že z Karlštejnem nic společného koláč nemá, ale to nám vadit nebude.

Tento koláč zvládne i malé dítě a krom chvíle strouhání jablek ho budete mít cobydup. Moučník díky velkému množství másla není příliš dietní a také díky máslu je poměrně sytý.

Žádné labužnické zázraky nečekejte, ale jako běžný podzimní moučník je sypaný jablečný koláč výtečný.

Postup

Jablka oloupeme, odjádříme, nahrubo nastrouháme a promícháme se skořicí.

Vymažeme středně velký hlubší pekáč.

Smícháme mouku s cukrem a cca 1/3 této hmoty vsypeme na dno pekáče a rovnoměrně rozprostřeme.

TIP: Pokud máte sladká jablka, můžete cukru ubrat. Lepší jsou pro tento koláč jablka kyselejší. Záleží i na Vaší chuti.

Mouku pokladame rovnoměrně všemi jablky a zasypeme zbytkem mouky s cukrem.

Máslo nakrájíme na tenké plátky a ty rovnoměrně poklademe na celý pekáč nahoru tak, aby byl celý máslem pokrytý.

Pečeme v předehřáté troubě na 150°C cca 45 minut. Hotovo máme, jakmile se povrch zbarví dozlatova.

Lze ozdobit lístkém máty.

K odpolední kávě je sypaný jablečný koláč výborný dezert.

Recept je z kategorií: Koláče Moučníky Rychlé moučníky



Nahlásit recept

  • 29.09.12 vloženo
  • 76514x zobrazeno

Čas přípravy

  • 25 min + 45 min pečení

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 2 velké hrnky polohrubé mouky (případně lze nahradit jinou moukou)
  • 1 velký hrnek krupicového cukru
  • cca 1 kg jablek
  • lžíce skořice
  • 250g másla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

teruuuna 09.04.13 19:29

rychlovka, krásně voní a u přítele měl úspěch, díky!! bude u nás teď častěji ;)

Odkaz na uvaření

casino 06.10.12 22:23

.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 04.10.12 14:31

Tato varianta je vážně ze všech podobných, na Labužníka vložených, ta nejjednodušší a zároveň bych řekla, že i nejlepší…
Měli jsme včera k odpolednímu posezení, ke koláči čaj ze sušených jablečných slupek, ochucený štipičkou mleté skořice a lžičkou medu.
Dělala jsem z dávky nastavené jedním hrnkem mouky a troškou cukru, protože náš plech na pečení je opravdu veliký :)
Moučník zmizel „co by dup“ :)
Mám ještě v plánu vyzkoušet hruškovou a tvarohovou variantu…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

blond_007 01.10.12 17:37

absolutně mňamózní…tenhle recept u mě bude bydlet :-)
sice jsem se sekla a dva sáčky skořicového cukru flákla do toho hrnku cukru místo do jablek ale výsledek je taky super - aspoň důkaz, že recept je nejen jednoduchý, ale i blbuvzdorný :-)

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

DanaS 01.10.12 14:53

O víkendu dvojité vítězství - vyhraný turnaj a nejlepší koláč!! (na fotce vpravo)

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

jcs1 29.09.12 15:20

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Sypaný jablečný koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 08.10.12 00:25

Pouze nazor jednoho cloveka :roll:

 
jcs1
77 příspěvků 08.10.12 00:04

@casino Oceňuji vědecký postup. Ale jen 3 hvězdičky, to mě tedy zklamalo :) Tenhle koláč má aspoň na 4! ;)

 
blond_007
27 příspěvků 07.10.12 00:45
casino

Tak tyhle fotky a experiment jsou dovedeny k takové dokonalosti, že neprásknout tu verzi, která je u mančaftu na stupni vítězů, je nehorázná napínačka :D :pocitac: styděl se :oops: :P

 
casino
4407 příspěvků 06.10.12 22:21
Uznávám, že je to výborné…

…ale cesta k poznání byla svízelná ;)
Má paní je pěkná baba, ale když slyšela, že chci péci jabka na moukovo-cukrové peřince, tak udělala kukuč kterého by se lekl i Quasimodo :mrgreen:
Nachystal jsem vše jak psáno v receptu, ale když jsem měl směsí poskvrnit plech, tak se ve mně cosi šprajclo jako koza před chlívkem a ve svém odhodlání jsem vyměkl…
Nakonec jsem použil pouze třetinu surovin na SYPANÝ koláč, zbytek jsem zpracoval na jakés-takés těsto (z hl. mouky by bylo těsto „delší“, ale z polohrubé je koláč určitě chutnější). Z polovičky jsem vyválel dva pláty na klasický koláč z KŘEHKÉHO těsta. Druhou půlku jsem použil na STROUHANÝ koláč.
No, nebudu psát, který koláč chutnal mančaftu nejvíc… :P ale mě nejvíc překvapila (příjemně!) spodní zkaramelizovaná vrstva právě u toho SYPANÉHO koláče :potlesk:
Ano, toho másla je tam požehnaně, ale ta vůně a chuť za tuto dietetickou rozmařilost stojí za hřích :palec:

 
Zuzka1973
1784 příspěvků 05.10.12 17:49

@blond007
Přesně tak… Navíc se to máslo rozloží do jednotlivých porcí, takže na osobu ta celá kostka másla nepřipadne, pokud tedy člověk nespráskne selý koláč sám :mrgreen:
My na něj byli čtyři… vlastně pět - tři kousky dostal kamarád, co se stavil…
Mě se tentokrát povedlo zapomenout jablka trochu vymačkat a jak ta šťáva po okraji zkaramelizovala - to byla dobrota :roll:

@casino
„Ptákovinka“ to možná je, ale je výborná ;)

@jcs1
My měli dnes s těmi hruškami… Vynikající :palec: Jen jsem kromě skořice dala i štipec mletého hřebíčku. Takže už zbývá vyzkoušet jen ta tvarohová varianta, ale ta určitě také dopadne dobře… :mavam:

 
blond_007
27 příspěvků 05.10.12 17:37
furt něco :-)

Kdovíjak kalorická bomba mi to nepřišlo, vypadá to děsivě, když je to máslo nahoře, že citlivějším duším se můžou z toho pohledu rozblikat alarmy na kalorie, ale když bych si dala tu práci a navrch užmoulala drobenku,( ať se máslo opticky maskuje ) tak ta je na kdejakém koláči…i kynutém…a vejce tam taky není takže žádná křeč :dance:

 
jcs1
77 příspěvků 05.10.12 00:52

@casino Je to vážně dobré. Jen toho másla je tam hodně, je to takové máslové. Žádná vysoká gastronomie, ale na to malé úsilí, které příprava vyžaduje, je to super. Jsem zvědavý, co na to řekneš :-)

 
casino
4407 příspěvků 04.10.12 23:52

No, cit mi říká, že je to ptákovina, ale zvědavost mi nedá… :)
Já to snad prubnu… ;)
Patrně to bude lepší, než to vypadá… :think:

 
Zuzka1973
1784 příspěvků 03.10.12 10:44

@rigana
To máš pravdu, já prášek sice sem tam používám, ale většinou se plně obejdu bez něj. Ne sice z důvodu, že bych se mu vyhýbala, to ani ne, ale přijde mi zbytečný. I naše babičky pekly bez něj a když se těsto dobře propracuje, mouka proseje, bílky našlehají na sníh, tak je úspěch zaručen vždy… Dokonce i u bábovek a podobných.
Zde jsem sice zkoušela už dva podobné recepty, ale prášek jsem nepoužila ani když tam byl napsaný, prostě mi tam nepřišel být důležitý, ale já ho vynechávám tak často, že mi to už ani nepřijde a v ingrediencích jej tak nějak přehlížím… Používám ho jen tehdy, když se mi konzistence těsta jeví moc „těžká“. A u sypaných moučníků je konzistence přímo „sypká“, takže ten prášek je v nich vážně zbytečný.

Já mám teď jiné dilema: láká mne vyzkoušet to s hruškami… Ale dnes bude jablečná varianta, potřebuji zpracovat padaná jablíčka 8)

 
rigana
6 příspěvků 03.10.12 09:39
sypaný jablečný koláč bez prášku do pečiva!

Jediný tento recept ze „sypaných koláčů a řezů“ je bez prášku do pečiva a je naprosto SUPER!
Vyhýbám se nevhodným aditivům v potravinách a kypřicí prášek do pečiva patří mezi ně, našemu tělu moc neprospívá.
Samosebou plno aditiv spolykám i tak, protože když jdu občas s přáteli do hospůdky, tak si tam jídlo dám, tak jako čas od času si koupím hotové pečivo apod., a taky si dám jednou za čas dobrou zmrzku-některé mám vytipované-a vím, že tam jsou i některé látky, kterým se jinak vyhýbám.
Hodně však vařím (i obědy do práce) a to zásadně ze zákl. potravin, takže proč do domácího koláče strkat kypřicí prášek do pečiva když je skvělý recept bez něj!
Přitom nejsem v pečení moučníků a koláčů tak zběhlá, abych experimentovala, raději peču podle vyzkoušených.
Takže jcs1, za mě Ti za tenhle recept posílám :srdce: :kytka: :hug:

 
Zuzka1973
1784 příspěvků 03.10.12 07:45

@jcs1 Tak dnes se na něj také chystám, musím upřesnit můj první koment, aby nevyzněl jinak, než bych chtěla: Mě vůbec nevadí, když tu je některý recept vícekrát, protože málokdy je vše úplně na vlas stejné, vždy je tam alespoň malá změna v ingrediencích a u tebe vítám tu polohrubou mouku… Ta mi k tomu sedí nejvíce :kytka:
Proto mi nevadí přidávat fotky k více variantám, ač se to zde některým lidem nelíbí, já to neřeším, a pokud zde najdu nějaký recept třeba desetkrát, ale chutná nám, klidně postupně doma zkoušíme všechny autory postupně… :kytka:

 
babi
6360 příspěvků 02.10.12 23:24

Povedeny kolac ktery snad zvladne kdokoliv a navic dle komentaru velice jedly :palec: U nas po leta leti porad „Take Five“, kde se vari pouze recepty z maximalne peti ingredienci…
:mavam:

 
blond_007
27 příspěvků 02.10.12 20:40

jj…byl přesně takový ten vzpomínkový jako od babiček, tak jak si ho mé mlsné buňky vysnily… :mavam:

 
jcs1
77 příspěvků 01.10.12 22:11

@DanaS @blond007 Jsem rád, že koláč udělal radost :-)

 
blond_007
27 příspěvků 30.09.12 11:22
mňam :-)

Připomíná mi takové ty koláče od babičky…určitě si ho upeču, fantazie chuťových buněk už mi pracuje naplno :lol:

 
DanaS
38 příspěvků 29.09.12 20:47

Já dnes pekla http://www.labuznik.com/…rezy-sypane/, ale tento od jcs1 je lepší, už jsem to také zkusila. V předchozím receptu se mi zdá zbytečný prášek do pečiva, se sypaným těstem to nic neudělalo, naopak se mi zdá, že v horní vrstvě těsta je nepříjemně cítit na jazyku. Jediná výhoda je, že jsem zpracovala více jablek :)

 
Zuzka1973
1784 příspěvků 29.09.12 20:18

@jcs1 Jen co budu mít chvilku času - pohledám je a pošlu odkazy buď sem nebo zprávou. Já je postupně stejně také hodlám obrazit všechny, některé jsou z krupicí, jiné s dětskou krupičkou, jiné zase s hrubou moukou…
Některé jdou najít přímo u mne už v uvařených (jeden s jablky a jeden s tvarohem).
Týden se sem moc nedostanu, ale po chvilkách to pohledám a pošlu…
U nás se tento typ moučníku dost ujal 8)

 
danda  29.09.12 20:13

Indie k němu má stejně blízko, asi jako Karlštejn :-), ale je dobrý i v různých variantách, hlavně jednoduchý, rychlý a vždycky se povede.
Teď jsme očesali Panenské nonety, sladké, šťavnaté, tak zkusím podle tvého receptu :mavam:

 
jcs1
77 příspěvků 29.09.12 20:03

@Zuzka1973 Zuzko budu rád za odkazy. Některé podobné jsem tu našel (třeba s krupicí a nějakou další ingrediencí navíc), ale na tento jednoduchý jsem nenarazil.

 
Zuzka1973
1784 příspěvků 29.09.12 19:59

Já už tu tento moučník také zkoušela a měla radost, že jsem objevila unikát… ale po brouzdání po Labu mohu odpřísáhnout, že je tu nejméně 5× - 6×. Z toho jednou nebo dvakrát už jsem narazila na variantu s tvarohem (též jsem vyzkoušela :kytka: )
Obě varianty vřele doporučuju :palec:
Takže až bude další várka, s klidným svědomím doplním fotku k jinému stejnému receptu, který ji ještě nemá ;). Ono je to těžké najít, zda je to tu vícekrát, protože je to pokaždé pod jiným názvem a je to spíš o náhodu, na který z těch receptů člověk narazí…

 
jcs1
77 příspěvků 29.09.12 15:48

@danda a to jsem tu podobný recept hledal asi půl hodiny a nenašel. Ale tento je trochu jiný, tak snad nevadí :-)

A ta Indie - to je fakt? :-)

 
danda  29.09.12 15:44

Jcs, možná, že tady ho známe daleko dřív, než Vítek :-), ale pravda je, že je rychlý a velice dobrý - http://www.labuznik.com/…aldi-dzaldi/ :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Mandle s čokoládou

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist