Recept Švestky s rumem

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Švestky s rumem

Postup

Do rendlíku dáme rozvařit cukr se 1/4l vody. Do vařícího dáváme po částach švestky, a jakmile maličko puknou, ihned vyndáme a zchladíme.

Narovnáne je do okurkové láhve, nebo patentnich sklenic. Zalijeme šťávou, kterou jsme ještě povařili a zahustili a do zchladlé zamíchali rum s kyselinou benzoovou. Vzduchotěsně uzavřeme sklenice.

Ovoce se hodí do knedlíků a do buchet.

Recept je z kategorií: Konzervace



Nahlásit recept

  • 13.09.02 vloženo
  • 10023x zobrazeno

Ingredience

  • 5kg švestek
  • 1kg cukru
  • 1/4l dobrého, silného rumu
  • na hrot nože kyseliny benzoové

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

bocianka 13.08.12 13:50

Švestky podobně zavářím s rumem a bez kys.benzoové.

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.08.12 18:56

Švestky mám sice jen ty velké, ani nevím, jak se vlastně ta sorta jmenuje…
Ale kompot z nich vždy bývá skvělý. Tak proč nezkusit i něco nového, že? Já zkusila toto, jen tu kyselinu benzoovou nevlastním, tož tomu musí jako „desinfekce“stačit ten rum ;)

(Pro jistotu jsem provedla sterilaci, aby se švestky nezkazily, nerada používám konzervanty, pokud nemusím.)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Švestky s rumem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
1170 příspěvků 13.08.12 14:32

Sterilovala jsem je, tak se nebojím, že by se zkazily ;)
Já odjakživa zavařuji vše bez konzervantů (max. použiji do marmelád, džemů a sirupů kyselinu citronovou) a naštěstí jsem ještě nikdy nic nemusela vyhodit, vždy vše v pořádku. Říkám si, že když to bez konzervantů vydrželo našim předkům, jistě to vydrží i nám… a funguje to :)
Já to s tou „desinfekcí“ nemyslela tak doslova ;)
Ale díky za upozornění… je moje chyba, že jsem tu sterilaci neuvedla v uvaření, napravím to a ještě jednou dík.

 
Wolfg
535 příspěvků 13.08.12 12:55
Rumu bezvýhradně nevěřme

Byla by škoda, aby se obsah zkazil. 1/4 litru rumu do 6 kil obsahu nemá na konzervaci žádný vliv. Konzervuje jen líh, a nemusí to být rum, ale pouze, pokud výrobek obsahuje nad 15% alkoholu. Takže konzervant je namístě, pokud nedošlo ke sterilaci. Použij kyselinu sorbovou, sorban draselný aj. V obchodě se výrobek jmenuje Pomůcka na zavařování a bývá v pytlíku po 5 g

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 13.08.12 10:57

Na zkoušku otevřená jedna ze sklenic a plný počet hvězdiček je zde vážně na místě :palec:
A co teprv, až se to rozleží úplně… je to dobrota už teď :palec:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: VIDEO: Nepečený cheesecake

Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

včera | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Cuketové placky Cuketové placky
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
TOPlist