Recept Švestky s rumem

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Švestky s rumem

Postup

Do rendlíku dáme rozvařit cukr se 1/4l vody. Do vařícího dáváme po částach švestky, a jakmile maličko puknou, ihned vyndáme a zchladíme.

Narovnáne je do okurkové láhve, nebo patentnich sklenic. Zalijeme šťávou, kterou jsme ještě povařili a zahustili a do zchladlé zamíchali rum s kyselinou benzoovou. Vzduchotěsně uzavřeme sklenice.

Ovoce se hodí do knedlíků a do buchet.

Recept je z kategorií: Konzervace



Nahlásit recept

  • 13.09.02 vloženo
  • 11596x zobrazeno

Ingredience

  • 5kg švestek
  • 1kg cukru
  • 1/4l dobrého, silného rumu
  • na hrot nože kyseliny benzoové

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

bocianka 13.08.12 13:50

Švestky podobně zavářím s rumem a bez kys.benzoové.

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.08.12 18:56

Švestky mám sice jen ty velké, ani nevím, jak se vlastně ta sorta jmenuje…
Ale kompot z nich vždy bývá skvělý. Tak proč nezkusit i něco nového, že? Já zkusila toto, jen tu kyselinu benzoovou nevlastním, tož tomu musí jako „desinfekce“stačit ten rum ;)

(Pro jistotu jsem provedla sterilaci, aby se švestky nezkazily, nerada používám konzervanty, pokud nemusím.)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Švestky s rumem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
1170 příspěvků 13.08.12 14:32

Sterilovala jsem je, tak se nebojím, že by se zkazily ;)
Já odjakživa zavařuji vše bez konzervantů (max. použiji do marmelád, džemů a sirupů kyselinu citronovou) a naštěstí jsem ještě nikdy nic nemusela vyhodit, vždy vše v pořádku. Říkám si, že když to bez konzervantů vydrželo našim předkům, jistě to vydrží i nám… a funguje to :)
Já to s tou „desinfekcí“ nemyslela tak doslova ;)
Ale díky za upozornění… je moje chyba, že jsem tu sterilaci neuvedla v uvaření, napravím to a ještě jednou dík.

 
Wolfg
551 příspěvků 13.08.12 12:55
Rumu bezvýhradně nevěřme

Byla by škoda, aby se obsah zkazil. 1/4 litru rumu do 6 kil obsahu nemá na konzervaci žádný vliv. Konzervuje jen líh, a nemusí to být rum, ale pouze, pokud výrobek obsahuje nad 15% alkoholu. Takže konzervant je namístě, pokud nedošlo ke sterilaci. Použij kyselinu sorbovou, sorban draselný aj. V obchodě se výrobek jmenuje Pomůcka na zavařování a bývá v pytlíku po 5 g

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 13.08.12 10:57

Na zkoušku otevřená jedna ze sklenic a plný počet hvězdiček je zde vážně na místě :palec:
A co teprv, až se to rozleží úplně… je to dobrota už teď :palec:

Vložit nový komentář
Inzerce

Naporcovaný manžel, jídlo jako pračlověk a další knihy pro podzimní šeď

včera | Vychutnejte si letošní podzim - přes stránky elektronické knihy nepřiberete ani deko. Přinášíme pět tipů toho nejlepší čtení do vaší čtečky. A začínáme rovnou jedním románem, kde si hrdinka pochutnává na dost zvláštní ingredienci... (číst dále)

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Květáková polévka Květáková polévka
Tatranské kuře Tatranské kuře
Mrkvový salát Mrkvový salát
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
TOPlist