Recept Švédské brambory - Hasselbackspotatis

Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Švédské brambory - Hasselbackspotatis

Postup

Rozehřát troubu na 225°C.

Položit oloupanou bramboru na vařečku a nakrájet ji vertikálně na 3-4mm plátky, asi do 3/4 brambory. Vařečka zabrání úplnému překrojení (ochrání poslední 1/4 brambory). Stejně pokračovat se zbytkem brambor.

Poskládat brambory do vymaštěné zapékací misky nařezanou stranou nahoru a polít je rozpuštěným máslem. Posolit.

Péct v troubě po 30min. a sem tam potřít brambory rozpuštěným máslem.

Po 30min. posypat brambory strouhankou a sýrem a zapéct je po dalších 15min.

P.S.: Hasselbacken je restaurant ve Stockholmu, kde se tyto chutné brambory poprvé podávaly.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla



Nahlásit recept

  • 26.11.02 vloženo
  • 11505x zobrazeno

Čas přípravy

  • 55 min.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 12 středních brambor
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce nastrouhaného chutného sýru
  • 1-2 lžic strouhanky
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Švédské brambory - Hasselbackspotatis

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
gaburiatko
739 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské brambory - Hasselbackspotatis.

Musím sa pridať k ostatným a receptík vychváliť :) Naozaj skvelé. Ja som robila zo 6 väčších zemiakov a posýpala som zmesou 5 PL syra Pecorino (kedže som potrebovala minúť zbytok) a 2 PL strúhanky. Vôbec toho nebolo veľa na tých 6 zemiakov. Manželovi tiež veľmi chutilo, aj keď on uprednostňuje ryžu pred zemiakmi. My sme to mali ako večeru s uhorkovým šalátom. Mňam.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Hasselbackspotatis - Scarlet

jsem nesmírně ráda, že chutnalo ;o) Asi napíši i ten druhý recept, podobný tomu, o kterém se zmiňuje re_ny.

Zatím přeji pěkný víkend!

 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské brambory - Hasselbackspotatis.

Babi,
brambůrky moc chutnaly! Zařazeno mezi rodinné poklady.
Ještě jednou díky.

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské brambory - Hasselbackspotatis.

prosím, oprav si překlep

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bambory - Hasselbackspotatis.

vranas, musela jsem včera od počítače a tak jsem nedopsala odpovědi. Jsem velice ráda, že máš dobré zkušenosti s mnou uveřejněnými recepty! Musela jsem se usmát Tvému způsobu odbourávání stresu a těší mě, že Ti dortík tak chutná ;o)

Moře pozdravů do USA!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bambory - Hasselbackspotatis.

hi hi marjanko, ještě že jsem po večeři ;o)

Scarlet, jsem opravduvelice ráda, že se Ti recept zalíbil a věřím, že bude i chutnat. Mám k oboum receptům obrázky…

Dobrou noc!

 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bambory - Hasselbackspotatis.

Tohle vypadá lákavě…zítra to bude k obědu!
Babi děkuji za recept.

P.S. Zítra podám zprávu, jak nám chutnalo.

 
Marjanka2
210 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bambory - Hasselbackspotatis.

A do toho másla na potírání rozmáčknout pár stroužků česneku ......Mňam,mňam a sklenici dobrého podmáslí.

Díky babi.

 
vranas
130 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bambory - Hasselbackspotatis.

Babi, znám jiné švédské brambory ( brambory na plátky vrstvit, solit a sypat bylinkami, pak zalít šlehačkou a zapéct). Máme je moc rádi. Ale mám ty nejlepší zkušenosti s tvými recepty a proto při nejbližší příležitosti TVOJE švédské brambory vyzkouším (babi, tvůj čokoládový dort bez mouky je DOKONALÝ!!! peču ho vždy na odbourání stresu). Jsem moc ráda, že tě tady zase v diskusi čtu!!!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bambory - Hasselbackspotatis.

re_ny, zde musí být nějaká telepatie, právě jsem ten Le cordon bleu recept mínila napsat ;o) Ten má název ¨Éventailsde pommes de tere au bacon et au parmesan¨ , tam se na jemno posakaná slanina s nastrouhaným parmesanem vloží do každé mezery. Zalije se trochou vývaru a vše se zapeče. Brambory se podávají k rybě a drůbeži. Tento recept však naní švédský. Ty švédské brambory se podávají s hovězí pečeni, jehněčímu a drůbeži.

Děkuji Ti za přečtení receptu a podělení se o vlastní zkušenosti ;o)

 
Labužník rený02
19 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bambory - Hasselbackspotatis.

Ahoj, tyto brambory znám s malou obměnou. Brambory nepotírat máslem a asi 5 minut před koncem pečení se do jednotlivých zářezů nastrká anglická slanina, sýr Niva a Eidam - nastřídačku. Děláme to už několik let a nikdy jsme netušili, že recept pochází ze Švédska. Už jsme zase chytřejší :-)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Kuře na medu Kuře na medu
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist