Recept Švédské brambory - Hasselbackspotatis

Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Švédské brambory - Hasselbackspotatis

Postup

Rozehřát troubu na 225°C.

Položit oloupanou bramboru na vařečku a nakrájet ji vertikálně na 3-4mm plátky, asi do 3/4 brambory. Vařečka zabrání úplnému překrojení (ochrání poslední 1/4 brambory). Stejně pokračovat se zbytkem brambor.

Poskládat brambory do vymaštěné zapékací misky nařezanou stranou nahoru a polít je rozpuštěným máslem. Posolit.

Péct v troubě po 30min. a sem tam potřít brambory rozpuštěným máslem.

Po 30min. posypat brambory strouhankou a sýrem a zapéct je po dalších 15min.

P.S.: Hasselbacken je restaurant ve Stockholmu, kde se tyto chutné brambory poprvé podávaly.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla



Nahlásit recept

  • 26.11.02 vloženo
  • 11048x zobrazeno

Čas přípravy

  • 55 min.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 12 středních brambor
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce nastrouhaného chutného sýru
  • 1-2 lžic strouhanky
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Švédské brambory - Hasselbackspotatis

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
gaburiatko
739 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské brambory - Hasselbackspotatis.

Musím sa pridať k ostatným a receptík vychváliť :) Naozaj skvelé. Ja som robila zo 6 väčších zemiakov a posýpala som zmesou 5 PL syra Pecorino (kedže som potrebovala minúť zbytok) a 2 PL strúhanky. Vôbec toho nebolo veľa na tých 6 zemiakov. Manželovi tiež veľmi chutilo, aj keď on uprednostňuje ryžu pred zemiakmi. My sme to mali ako večeru s uhorkovým šalátom. Mňam.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Hasselbackspotatis - Scarlet

jsem nesmírně ráda, že chutnalo ;o) Asi napíši i ten druhý recept, podobný tomu, o kterém se zmiňuje re_ny.

Zatím přeji pěkný víkend!

 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské brambory - Hasselbackspotatis.

Babi,
brambůrky moc chutnaly! Zařazeno mezi rodinné poklady.
Ještě jednou díky.

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské brambory - Hasselbackspotatis.

prosím, oprav si překlep

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bambory - Hasselbackspotatis.

vranas, musela jsem včera od počítače a tak jsem nedopsala odpovědi. Jsem velice ráda, že máš dobré zkušenosti s mnou uveřejněnými recepty! Musela jsem se usmát Tvému způsobu odbourávání stresu a těší mě, že Ti dortík tak chutná ;o)

Moře pozdravů do USA!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bambory - Hasselbackspotatis.

hi hi marjanko, ještě že jsem po večeři ;o)

Scarlet, jsem opravduvelice ráda, že se Ti recept zalíbil a věřím, že bude i chutnat. Mám k oboum receptům obrázky…

Dobrou noc!

 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bambory - Hasselbackspotatis.

Tohle vypadá lákavě…zítra to bude k obědu!
Babi děkuji za recept.

P.S. Zítra podám zprávu, jak nám chutnalo.

 
Marjanka2
210 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bambory - Hasselbackspotatis.

A do toho másla na potírání rozmáčknout pár stroužků česneku ......Mňam,mňam a sklenici dobrého podmáslí.

Díky babi.

 
vranas
130 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bambory - Hasselbackspotatis.

Babi, znám jiné švédské brambory ( brambory na plátky vrstvit, solit a sypat bylinkami, pak zalít šlehačkou a zapéct). Máme je moc rádi. Ale mám ty nejlepší zkušenosti s tvými recepty a proto při nejbližší příležitosti TVOJE švédské brambory vyzkouším (babi, tvůj čokoládový dort bez mouky je DOKONALÝ!!! peču ho vždy na odbourání stresu). Jsem moc ráda, že tě tady zase v diskusi čtu!!!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bambory - Hasselbackspotatis.

re_ny, zde musí být nějaká telepatie, právě jsem ten Le cordon bleu recept mínila napsat ;o) Ten má název ¨Éventailsde pommes de tere au bacon et au parmesan¨ , tam se na jemno posakaná slanina s nastrouhaným parmesanem vloží do každé mezery. Zalije se trochou vývaru a vše se zapeče. Brambory se podávají k rybě a drůbeži. Tento recept však naní švédský. Ty švédské brambory se podávají s hovězí pečeni, jehněčímu a drůbeži.

Děkuji Ti za přečtení receptu a podělení se o vlastní zkušenosti ;o)

 
Labužník rený02
19 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bambory - Hasselbackspotatis.

Ahoj, tyto brambory znám s malou obměnou. Brambory nepotírat máslem a asi 5 minut před koncem pečení se do jednotlivých zářezů nastrká anglická slanina, sýr Niva a Eidam - nastřídačku. Děláme to už několik let a nikdy jsme netušili, že recept pochází ze Švédska. Už jsme zase chytřejší :-)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist