Recept Sváteční "Panettone" Pra

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sváteční

Postup

Smíchat hrozinky, na jemno nakrájené meruňky, posekanou citrusovou kůru a rum. Nechat stát po 30min.

Smíchat kvasnice, cukr a vlažnou vodu v malé misce. nechat stát asi 5 minut vzejít.

Lehce našlehat vejce a žloutky, přidat 3 lžíce cukru a našlehat, až se vše smísí.

Ve velké míse smíchat mouku se solí, přidat máslo pokojové teploty, olej a citronovou kůru. Zamíchat dovnitř vaječnou směs, vlažné mléko, kvasnice a ovoce i s rumem.

Vypracovat energicky a rychle po 5min. Tento step je velice důležitý. Když se začne, těsto je skoro tekuté, ale po skončení by mělo být pružné a oddělovat se ode stěn misy. Použijte manžela, dorůstajícího syna, nebo máte-li tak kuchyňského robota. Přikrýt mísu a nechat stát na teplém místě po 45min., nebo až se objem zdvojnásobí.

Vyjmout těsto na trochu pomoučený vál a lehce ho zpracovat. Rozříznout těsto v půli a každou ještě na vále vypracovat po 3-5min., až se těsto přestane lepit.

Položit těsto do dobře vymazaných dvouch forem, ktré mají mít rovné stěny (2l objemu), nebo do velkých, čistých plechovek (3l objemu). V plechovkávh se získá tradičního vysokého ¨Panettone¨(Italové mají specielní formu). Těsto se však dá upéct i bez formy, pouze vytvarované v kouli, položené na vymaštěný plech. Přikrýt formy nechat stát po 20-30min., nebo až se zdvojnásobí v objemu.

Potřít povrch Panettone vejcem, nebo používáte-li rozpuštěného cukru, tak zatím ničím nepotírat. Ostrým nožem naříznout nahoře X 1cm hluboko. Vložit do předehřáté trouby na 200-210°C a péct po 15min. Snížit teplotu na 180-190°C a péct dalších 35min., nebo až je špejle zapíchnutá do středu po vyjmutí čistá. Panettone má znět dutě, když se zaklepe na spodek. Je možné, že budete potřebovat přikrýt povrch těsta kouskem pečícího papíru, zdá-li se, že se nahoře příliš rychle barví.

Nechat vychladnout ve formě. Používáte-li glazůry, tak s ní 2× potřít ještě teplý povrch panattone. Nechat vychladnout a pocukrovat.

P.S.: Chcete-li italskou presentaci, tak si ustříhněte pruh pečícího papíru, široký asi jako 3/4 výšky Panettone. Omotejte jej kolem a červeným provázkem, nebo stužkou také omotanou kolem papír zajistěte. Za provázek zasuňte zelenou snítku ze stromku.

Panettone je specialita města Milán. Podává se tradičně na Vánoce, ale také k ranní kávě, nebo jako zákusek se sklenkou likéru.

Recept je z kategorií: Bábovky



Nahlásit recept

  • 15.11.02 vloženo
  • 25856x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hrnek hrozinek
  • 5 sušených meruněk (křížal)
  • 2 lžíce kandované citrusové kůry
  • 1/3 hrnku rumu
  • 7-9g balíček sušených kvasnic, nebo 21-27g čerstvých
  • 1 lžička cukru
  • 1/4 hrnku vlažné vody
  • 3 vejce
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce krystalového cukru navíc
  • 5 hrnků polohrubé mouky (650g)
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry z vosku zbaveného citronu
  • 6 lžic (90g) másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 hrnek (250ml) vlažného mléka
  • 1 vejce na glazůru, nebo 1 lžíci citronové šťávy + 1 lžíci vody + 3 lžíce pudrového cukru vše rozpuštěné na ohni v kastrolku.
  • pudrový cukr na pocukrování

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

marsa23 11.01.14 18:16

úžasný výsledek, měkoučký uvnitř i zvenčí - doporučuji postupovat přesně podle pokynů včetně délky a teplot při pečení :-))

Diskuse k receptu Sváteční "Panettone"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
sveva
751 příspěvků 01.12.09 03:23
Re: Sváteční ¨Panettone¨(PRA).

Pozor, panettone má základ slova v pane tedy chléb a je to TEN panettone. Tradice říká, že pekař Toni (Antonio), aby zachránil přebytečné těsto, tak do toho přidal cukr a další dobroty co měl po ruce, dal to znovu vykynout a PAN DE TÓNI (Toniho chleba) byl na světě a měl velký úspěch. Opravdu se peče z hladké mouky, opravdu kyne 12 hodin a potom kyne po druhé, také dlouho. Patří do něj pouze kandovaná kůra z pomerančů a citronů a hrozinky. Peče se v papírové formě buď vysoký nebo širší a nižší. Cena se pohybuje od cca 7 euro/kg za ty průmyslové méně kvalitní, až po trojnásobek za ty řemeslné od menších ale uznávaných výrobců. Dnes se dělají desítky variací. Toho povídání by bylo na román.
Věřte mi upéct pravý panettone je opravdu těžké. Tak se bavte s tímto receptem nebo si dopřejte originál z Itálie.
Ale rozhodně patří k Vánocům v Itálii a mimochodem, jí se zá:,–(ně ulamováním kousků z klínku rukou.
Zdravím všechny.

 
nadydy
1 příspěvek 01.12.09 01:07
Re: Sváteční ¨Panettone¨(PRA).

nevím jestli je toto opravdu pravý italský recept.Nezdá se mě ta polohrubá mouka.Já mám recept pouze z hladké mouky,nebot v Itálii se skoro z jiné mouky nepeče.A kynutí má být přes noc tj. 10hod.A potom se přidávají další pří:,–(y a znovu to kyne.Takže mě tento recept přijde, jako naše vánočka ,akorát v hrnci.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sváteční ¨Panettone¨(PRA).

Mila Jenofefo, dekuji Ti mnohokrat za vyzkouseni receptu a jeho milou kritiku:0)

Verko, kdykoliv jsem Panettone upekla, nikdy moc dlouho nevytrzel, ale koupeny od italu vydrzi az do jara (nevim vsak, jestli tam nedavaji nejaky >udrzovac

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sváteční ¨Panettone¨(PRA) - Věrko

Loni jsem panettone podle tohoto předpisu pekla a byla moc dobrá. Pekla jsem ji v hrnci vyloženém a nastaveném do výšky manžetou papíru na pečení. Byla moc dobrá - je to něco jako jemná vánočka nebo štola. Porovnávali jsme to s originálem koupeným v italské prodejně a tahle byla lepší.

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sváteční ¨Panettone¨(PRA).

Babi, prosím, toto cukroví vydrží déle? A je vánoční? No asi jo, když jej podávají v Itálii na Vánoce :) - ráda bych ho vyzkoušela, můžete mi dát vědět, kdo to už pekl?
S pozdravíčkem věr­ka

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sváteční ¨Panettone¨(PRA).

Omlouvám se Vám všem, ale posladní dny nemám čas se dívat na Labužníka a když, tak jenom v rychlosti nahlédnu.

Máte pravdu, kvasnice jsou to sušené (recept upravím), takže čerstvých se použije 21g-27g. Od doby co jsem napsala recept (myslím, že jsem napsala ještě další), tak jsem našla nějaké obrázky a na jednom je Panettone upečený v hnědém papírovém sáčku a zajisté se může upéct v bábovkové formě. Jakmile budu mít chvilenku (během několika dnů), tak obrázky pošlu Pepíčkovi.

Ještě jednou se omlouvám a děkuji předem za strpení!

Mějte se moc pěkně a s pozdravem,

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 11.11.03 18:11
Sus. kvasnice

Mas Pajo pravdu. Vzala jsem si sacek sus. kvasnic a je tam 7g a to je na dve porce. Predstav si to davkovat na jednu porci. Ahoj

 
ira
24 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sváteční ¨Panettone¨(PRA).

kdysi se v Cesku prodavaly susene kvasnice, tusim francouzske, v takovych malinkych saccich. To by asi odpovidalo te gramazi

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Šárko,

mě se právě zdá 7-9g kvasnic hrozně málo, tak se ptám, jestli to náhodou není množství sušených kvasnic. Ale i tak by to bylo málo, protože kostička čerstvých kvasnic má 42g.

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 11.11.03 16:14
Pajo,

ja tam susene kvasnice nenasla. Nasla jsem jsem susene merunky, ale kvasnice ne. Mozna se pletu a predem se omlouvam. Ahoj

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi,

prosím ještě jednou o odpověď na moje předchozí otázky. Zrovna včera jsem viděla krásnou Panettone v italské prodejně, která byla zřejmě dovezená přímo z Itálie, ovšem cena mě poněkud u:,–(ila (skoro 600 Kč !). Takže bych ráda panettone upekla sama.

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sváteční ¨Panettone¨(PRA).

Babi, měla bych dotaz. Ty kvasnice jsou sušené? A kdybych použila kvasnice čerstvé, kolik by jich bylo potřeba ? A dále pak, jestli by se třeba Panettone nedalo upéct ve formě na bábovku. Sice to nebude mít typický tvar pro Panettone, ale chuťově by to mělo být stejné ne ?
Díky za odpověď. Zdraví

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Šárko...

Lze použít formy na ¨Charlotte¨/Šar­lotku, krerá vypadá dost podobně jako Panettone. Je to ta, co má nahoře dvě držadla ve formě srdcí. Tu používám dosti často na mnoho jak sladkých, tak pikantních receptů. Člověk totiž nemůže mít specielní formu na všechno! Často se dá improvizovat, proto jsem v receptě napsala několik možností. Na Šarlotku jsem zapomněla. Ty se zmiňuješ o sufle nádobě, která je další možností. Aby se však dosáhlo určité výšky, může se přeložit pečící papír v půlce (aby byl tvrdší) na pruh výžší než je nádoba a dostatečně dlouhý na obmotání vnitřní strany nádoby (to se někdy dělá i pro suflé). Papír musí být také pomaštěný. Vzpomněla jsem si, že italští pekaři pečou Panettone v papírovém válci, ve krerém se i prodává. Nejhlavnější však je, že jsem našla ve svých zápiscích jednoduchý italský recept a přidávám jej do Labužníka. Měj se dobře!

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi,

mam doma formu na sufle. Je to neco podobneho a neni mozne pouzit i to? Ve SCHW. je taky dost Italů, ale nevim zda sezenu spec. formu. No budu behat a hledat. Za to mne to stoji.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ahoj Šárko...

Zde jsou odpovědi. Ano, rozpočet je na 2 Panettone chleby/vánočky (3 vejce se těžko dělí). Tvar máš správně. Specielní forma, krerá je poměrně laciná (alespoň zde, kde je plno Italů) má tvar úzkého kyblíku na led. Vytvarovat těsto pouze v kouli také jde a neboj se, že Ti spadne. Trik je v tom (to platí také pro vánočku), že se těsto nejdříve peče prudčeji (utvoří se kůrka) a potom se sníží teplota a dopéká se pomaleji. Aby se těsto nahoře nespálilo, tak se přikrývá papírem. Důležité je před vyjmutím z trouby zapíchnout dovnitř dřevenou špejli a je-li po vyjmutí čistá, tak je Panettone, nebo vánočka upečená. Z koule však nevyjde ten tradiční ¨komín¨, jak jsi Panettone velice obrazně nazvala, ale chutnat bude stejně. Když hledáš recept, tak se zeptej a zajisté Ti ho někdo napíše. Zatím se měj moc pěkně a dej mně prosím Tě vědět, jak jsi pořídila. Zdraví,

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 18.11.02 20:30
Panettone- dotaz

Babi, recept je na dve formy. Rozumim tomu dobre? Specialni formu nemam, ale rada ji poridim. Ma to tvar po upeceni jak komin s cepici? Pripadne se to pece jako koule, ale nespadne? Nekdy mne spadla i vanocka a nebyla to koule.
Mam tu buchtu rada a uz dlouho hledam recept. Moc a moc za nej dekuji.

Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist