Recept Suši rolky - Sushi

(Hodnoceno 1x) Australská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Suši rolky - Sushi

Postup

Dobře propláchni rýži pod tekoucí studenou vodou až je čistá voda. Dej do hrnce rýži a odměřenou vodu, přiveď k varu na 1 minutku a pak ztlum oheň, přikryj těsně poklicí a nech mírně vařit 12-14 minut – tzv. absorbční metoda vaření rýže. Poté sejmi z ohně a nech stát přikryté dalších 10 minut.

Smíchej suši ocet, cukr a sůl až je vše rozpuštěné a zalej na vařenou rýži. Velice dobře promíchej vařečkou, aby se chuť dobře prolnula s rýží. Nenech v žádných hrudkách, dobře vše promíchej a nech vychladnout.

Potom dej na stůl omytou a suchou podložku z bambusu, na ni dej 1 plát sušené mořské řasy, a na to dej do tří čvtvrtin ochucenou rýži a dobře přimáčkni. Pak k té straně, kde je rýže až k okraji řasy, dej kousek hlávkového salátu, plátek okurky, tenký plátek (spíš by měla být na dlouhé nudle nastrouhaná) mrkve, plátek avokáda, krabí tyčinku, (nebo kuře, plátek uzeneho lososa nebo jen zeleninu, nebo rozmíchaného tuňáka – náplně mouhou být různé, může být i nudle ananasu s avokádem a mrkví, fantazii se meze nekladou) a zaroluj s dobrým přitlačením směrem od sebe. Hotovou rolku dej na talíř a do lednice asi na půl hodiny, potom nakrájej navlhčeným nožem na 2-3cm široké plátky. Opakuj takto se zbylými plátky řas, dej různé náplně.

Když se servíruje na stůl, dává se japonská sojová omáčka k tomu a buď si ji na to každý kápne a nebo častěji si v mističce rozmíchají sojovou omáčku s wasabi – křenovou pastou (velmi pálivou) a namáčejí rolky do této směsi a zhruba po každém požitém plátku si za tím dávají zavařený zázvor (Ginger - pěkně růžový), což je také mírně pálivé a dobře to pomáhá trávit a vyčistí to náramně ústa.

Recept je z kategorií: Studená kuchyně



Nahlásit recept

  • 03.08.07 vloženo
  • 25806x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Ingredience

  • 1 hrnek kulaté Sushi rýže nebo Arborio rýže
  • 1 ½ hrnku vody
  • 3 lžíce sushi octa (může být i bílý ocet)
  • 2 rovné polévkové lžíce cukru
  • ½ lžičky soli
  • 4 - 6 seaweed (yoki nori) sušených plátků mořských řas
  • 1 malá skleníková okurka
  • 1 mrkev
  • 1 avokádo
  • 1 filet kuřecího stehýnka jemně nakrájený na nudličky a uvařený ve 2 polévkových lžicích teriyaki omáčky - sojová Teriyaki sauce - a 1 lžičky medu (může být více či méně podle chuti)
  • pár listů Mignonette hlávkového salátu nebo jakýkoliv jemný hlavkový salát
  • 2-3 krabí tyčinky
  • 50g uzeného lososa v plátcích
  • malá konzerva tuňáka rozmíchaného se lžíckou majonézy, pár kapkami citronové šťávy, jarní cibulkou a popřípadě nakládanou nastrouhanou okurkou a troškou bílého pepře a strouhané citronové kůry
  • Přílohou:
  • Japonská či jiná sojová omáčka
  • Křenová pasta Wasabi
  • Zavařený zázvor na sladkokyselo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 28.12.13 19:15

Můj první pokus o hranaté rolky… :)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Suši rolky - Sushi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
tlustá bába
1190 příspěvků 30.12.13 11:42
:potlesk: :potlesk: :potlesk:
 
jolana
4988 příspěvků 30.12.13 07:20

Casino, :palec:
Pre tych co by mozno radi skusili sushi napriklad tu
 http://www.labuznik.cz/…-z-konzervy/

alebo aj takto
http://www.labuznik.cz/…ni/podrobne/?…

:mavam:
 
tlustá bába
1190 příspěvků 28.12.13 19:29

Milé průkopnické Casino, oni stvořili rozvolněný gastrokubismus! Úžasné, opět mě potěšili!

 
Alis
2617 příspěvků 03.10.10 15:03

Národní kuchyně - Austrálie? :-)

 
casino
4389 příspěvků 08.10.09 19:57
Re: Suši rolky - Sushi

K mání jsou nori plátky z mořské řasy sušené, nebo Rousted (opečené, pražené). Některá balení nejsou specifikována a pokud Nori nejsou tepelně upravené, tak se špatně konzumují (jsou příliš houževnaté, „gumové“ :-). Proto se opékají, buď na pánvi, nebo přímo na varné desce a někteří to děláme přímo nad plaménem (takže ne fénem :-))) Nori výborně hoří a dost smrdí:-) Pražení se dá snadno naučit, už proto, že opražené řasy změní barvu: sušené jsou černé, proti světlu modrofialové; opražené jsou proti světlu dozelena. Při pražení je krásně vidět jak se barva mění…
A není nad čerstvě připravený zázvor: oloupaný, na plátky nakrájený vložit do vroucí osolené vody a povařit maximálně 45 sekund, okamžitě scedit a marinovat pár hodin s troškou cukru. Napotřetí to budete mít určitě podle vaší chuti :o)))

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Suši rolky - Sushi

Děkuji za vysvětlení - sbírám zkušenosti druhých, až to vyzkouším od odborníků, tak snad najdu tu odvahu a trpělivost a pokusím se … :-))

 
mycag
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Suši rolky - Sushi - Jenofefa

Ano, dekuji za pozornou pripominku, recept je to prevzaty, a to dokonce z korejske kuchyne. Protoze to vyrabime v Australii take a protoze tu ziji, tak je napsano Australie. Australie totiz ma tu vzacnou vyhodu, ze tu ziji lide odevsud, z celeho sveta po pravde receno, recepty se dostavaji od ruznych narodnosti a prizpusobuji zdejsimu „klima“. Spravne by tady mela byt zeme puvodu Korea v tomto pripade. Dekuji za dobre minenou pripominku.
A co se tyka trpelivosti s timto receptem, neni to o nic pracnejsi (spise naopak) nez zavin at jiz masovy ci jablecny nebo dokonce tvarohovy s ovocem. A uz se to navic nemusi tepelne zpracovavat po naplneni. V restauracich toto stoji more penez a clovek si neni prave jisty, jestli to delaji v rukavicih, jak by meli. :-))

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Suši rolky - Sushi - Jenofefa

Když dáš dohromady Esmeraldy návod a k tomu přidáš inspirace Papaji-deníček, tak se to nemůže nepodařit! :-))) Ale já s tím taky nemám trpělivost. :-) Japonsko, jasně, mycag se asi překliknul-a. Ahojky.

 
Papaja  25.01.09 03:43
Re: Suši rolky - Sushi

Já mám v zásobě tohle TARGET = _new od Esmeraldy.
P. :-)

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Suši rolky - Sushi

Trpělivost bych na to neměla, ale hezky to vypadá. Vzhledem k tomu, že se na sushi chystám do restaurace, tak se snažím zjistit všechno podstatné o této japonské specialitě. A z toho vyplývá můj dotaz - země původu je snad Japonsko, pokud se to dělá v Austrálii, tak je to převzatý pokrm, nebo se mýlím?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Tatranské kuře Tatranské kuře
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist