Recept SUSHI (pro Jantara)

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

SUSHI  (pro Jantara)

Postup

Rýži popláchněte několikrát pod tekoucí vodou. Zceďte.
Dejte rýži a vodu do hrnce. Přiveďte k varu a vařte nepřikryté 4 až 5 minut. Voda by se měla vsáknout do rýže.
Přikryjte a vařte na velice mírném ohni další 4 minuty.
Stáhněte s ohně a nechte 10 minut odpočinout.
Přidejte ocet, cukr a sůl. Míchejte dokud rýže trochu neschladne.

Připravte si plátky řas na bambusové podložky nebo na potravinářskou fólii.
Rozprostřete pětinu připravené rýže na dolní půlku plátku. Nechte asi 2 cm volné okraje. Rýže tudíž tvoří obdélník. (Tento krok se nejlépe dělá když si navlhčíte ruce).
Do prostřed tohoto obdélníku naneste podélně proužek Wasabi.
Rybu, okurku a avokádo nakrájejte na úzké nudličky. Tyto pak rovnoměrně rozdělte na proužek wasabi. Poklaďte kousky zázvoru.
Trochou vody navlhčete horní konec plátků
Pomocí fólie rolujte plátek do roličky.
Zabalte do fólie a nechte v lednici aspoň hodinu odpočinout.

Nakrájejte ostrým nožem na asi 4cm plátky.
Naaranžujte hezky na talíř a podávejte s malými mističkami wasabi, sojové omáčky a naloženého zázvoru.

Poznámka:
Do rýže se dá zabalit všelicos. Fantazii se meze nekladou. Syrová ryba musí ale být bezpodmínečně čerstvá.

Recept je z kategorií: Recepty na Silvestr Speciality Studená kuchyně



Nahlásit recept

  • 30.09.05 vloženo
  • 42718x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Ingredience

  • 220 gr krátkozrnné rýže (Koshikari nebo Arborio)
  • 500 ml vody
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 5 plátků zpracovaných mořských řas (Yaki Nori)
  • wasabi pasta podle chuti
  • 125 gr uzeného lososa, pstruha, nebo čerstvého tuňáka
  • 1 libanonská okurka
  • půl malého avokáda
  • 3 lžíce naloženého zázvoru
  • sojová omáčka

Doporučená příloha

  • zelený čaj nebo saké

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

mandisan 03.12.11 21:07

Sushi miluji, rád na něj kdykoliv zajdu, ale jen do vybraných SUSHI podniků.Je stím dost práce, ale již potřetí jsem nelenil a dnes jsem ho opět vyhotovil.Jak se u tohoto receptu píše nápadům se meze nekladou.Rýže vyhotovená dle receptů a ingredience: kaviár z divokého lososa, úhoř, krab,krevety, máslová ryba.
Foto zasílám a víc psát nebudu, protože už na to mám chuť a chci to i jíst než o tom furt psát mějte se gurmeti.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu SUSHI (pro Jantara)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
5024 příspěvků 30.12.13 07:28

A este jedno sushi :potlesk:
PS: staci prezriet recepty u Esmeraldy na jednoduche rychlovky.. :mavam:

 
mandisan
9 příspěvků 01.01.12 21:33

Jééééé děkuji Esmeraldo :oops:

 
esmeralda
4805 příspěvků 04.12.11 07:39

Teď jsem si teprve všimla Mandisanových fotografií.
Kompliment šéfkuchaři. :potlesk:

 
wydra  04.12.11 01:21

Kamarádka používá na sushi ředěný ocet a já do všeho jídla vinný.

 
wydra  04.12.11 01:20

Škoda, že tohle opravdu nestrčím do pusy, tak krásně to vypadá ! Někdy dělám takové pseudo sushi z vaječných, tenkých amoletek, jen s avokádem a okurkou, mrkví, se semínkama . Hezky to také vypadá, ale sushi je sushi. Tohle se ti mandisane moc povedlo :potlesk:

 
esmeralda
4805 příspěvků 03.12.11 23:19

Vzhledem k tomu že do toho přijdou dvě lžíce, je skoro jedno jaký ocet se použije.
Určitě bude dobrý dobrý český ocet právě tak jako je do toho dobrý dobrý australský ocet.
Přeji všem dobrou chuť!

Příspěvek upraven 05.12.11 v 21:39

 
Drobek  03.12.11 21:21

Já nevím s kvasným octem, taková nouze snad zas nebude. to bych radši počkal. Je totiž barven cukerným kulérem, a to je vlastně část karamelu.Ten dobrý český ocet co v Americku postrádáme je nejen zbarvený ale i krásně nasládlý. Nebyl by doma k mání bílý = bezbarvý ocet? Snad jedině ten by nahradil rýžový. Jablečný nebo vinný rozhodně nebrat. Balsamik už teprv ne.

 
mandisan
9 příspěvků 03.12.11 21:07

Sushi miluji, rád na něj kdykoliv zajdu, ale jen do vybraných SUSHI podniků.Je stím dost práce, ale již potřetí jsem nelenil a dnes jsem ho opět vyhotovil.Jak se u tohoto receptu píše nápadům se meze nekladou.Rýže vyhotovená dle receptů a ingredience: kaviár z divokého lososa, úhoř, krab,krevety, máslová ryba.
Foto zasílám a víc psát nebudu, protože už na to mám chuť a chci to i jíst než o tom furt psát mějte se gurmeti.

 
casino
4407 příspěvků 26.09.10 22:57

Ocet? V krajní nouzi lze použít běžný kvasný ocet (podle mé chuti je vhodnější než vinný či jablečný) ale originál je jemnější:-)
Upozornil bych na řasy NORI. Máte-li možnost, kupujte pražené plátky, neboť řasy pouze sušené je třeba před dalším použitím opražit. Dělá se to nejlépe nad plamenem. S ohledem na cenu suroviny a vzhledem k tomu, že NORI velmi dobře hoří, je to dosti choulostivá operace:-(

 
sinyk
18 příspěvků 26.09.10 15:39

Taky chci suši vyzkoušet ,ale nemůžu sehnat rýžový ocet. Ty jsi dávala normální český?

 
jolana
5024 příspěvků 12.07.08 22:14
Re: SUSHI (pro Jantara)

…ako na to..;)

http://www.e-sushi.cz/index.php?p=41

 
versla
33 příspěvků 30.12.07 19:03
Re: SUSHI (pro Jantara)

Zrovna dneska se na to chystam :-) Zatim jsme si koupili kit, kde je vsechno a kdyz nam bude chutnat, tak se predzasobime jednotlivymi surovinami :-)

 
esmeralda
4805 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: SUSHI (pro Jantara) - Vata,

možností čím Sushi naplnit je spousta:

Avokádo, krabí maso, majonéza (California Roll).
Syrový nasekaný tuňák smíchaný s trochou majonézy, trochou pálivé orientální omáčky, sezamovým olejem, ředkvičkové klíčky.
Losos, chřest, majonéza, pálivá omáčka.
Na nudličky nakrájená okurka, mrkev, cuketa, plátky avokáda, klíčky a majonéza.
Kousky pečeného nebo vařeného kuřete, teriyaki omáčka.

Fantazii se meze nekladou, skombinovat se dá kde co:

Krevety, tofu, kousky vaječné omelety, houby, cukrový hrášek, sezamová semínka, jarní cibulky atd…
Snad si něco vybereš.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: SUSHI (pro Jantara)

Ajto…ať se podaří, pěkný předposlední den v roce…

 
ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: SUSHI (pro Jantara)

bedlo díky… určitě vyzkouším… dnes jsem totiž bílou ředkev koupila… :o)

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: SUSHI (pro Jantara)

Ajto, úplně jednoduchý nálev: syrovou ředkev oloupat, na kruhadle naplátkovat a zalít: 0,4 l vody do sklenice, 2 PL cukru, 2 PL octa, zalít a nechat uležet alespoň 2 hodiny i déle, tak aby ředkev byla potopena. Servírovat jen mírně s nálevem.

 
ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: SUSHI (pro Jantara) - bedlo

můžu se zeptat, jak byla ta bílá ředkev naložená? moc mne to zajímá… díky

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: SUSHI (pro Jantara)

Esme zdravím,
jako bys byla s námi v kuchyni, když jsem se to učila od dcery. Moc dobrá příloha je také naložená bílá ředkev - na plátky.

 
Vata
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: SUSHI (pro Jantara)

Zdarec, poradí mi někdo čím dobrým sushi ještě naplnit?

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist