Recept Sušená rajčata v oleji

(Hodnoceno 3x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sušená rajčata v oleji

Postup

Půlky rajčat naskládáme na drát.mřížku umístěnou nad plechem.Posolí­me,pocukrujeme,po­sypeme kořením a pokapeme olejem.
vložíme do troubypředem nařízené na nejnižší stupeň,dvířka necháme pootevřená a pečeme asi 8-12 hod. Rajčata musí být suchá,ale vláčná.
Sušená rajčata skládáme do sklenice,prokládáme rozmarýnem,sušeným chilli a česnekem.
Zalijeme olejem/musí rajčata pokrývat/.Obsah propícháme špejlí,aby nezůstaly vzduchové kapsy a uzavřeme. Okusit můžeme už za 2 dny,ale po delší době jsou pikantnější.

Recept je z kategorií: Konzervace



Nahlásit recept

  • 09.04.05 vloženo
  • 81058x zobrazeno

Čas přípravy

  • 8-12 hod

Ingredience

  • Tento recept je převzatý z italské kuchařky:
  • 1kg masitých/švestkových/ rajčat,na půlky
  • 2lž.soli
  • 1lž.cukru
  • 1lž.suš.bazalky nebo máty
  • 4lž.oleje/olivového/
  • 1větvička rozmarýnu
  • 1-2 chilli
  • 1-2stroužky česneku,na plátky
  • oliv.olej na zalití

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ačraj 14.09.13 13:55

Suším, suším o sto šest, z těchto rajčat se dobře suší, i na kečupy výborné, jsou masitá, méně šťávy, odrůda „banánové“, tento nůž je speciálně na rajčata, jde to jak po másle. :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Arikarie 08.09.13 20:02

ahoj, rajčata jsem sušila v sušičce, a ty ťopky vyloupnout nešly. v druhé várce jsem udělala čtvrtky, vykrojila ťopky rovnou, šlo to mnohem rychleji, akorát se musí čtvrtky postavit na slupku.
chuťuvě ovšem luxusní obě várky. vřele doporučuju

Odkaz na uvaření

Ačraj 22.08.12 22:26

Sušená rajčata, již naložená v oleji, nyní musíme alespoň 2 dny počkat, abychom je ochutnali, sušila také 2 dny, na mřížce, na balkóně na sluníčku, rajčat stále dostatek, budu ještě sušit, neboť to vypadá velice dobře.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

2905 18.06.12 22:24

Už jsou v oleji a suší se další… vynikající:)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

2905 07.06.12 01:52

I když ne v troubě, jsou sušená a vynikající.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Sušená rajčata v oleji

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Ačraj
697 příspěvků 16.10.12 10:21
sušená rajčata

Sušená rajčata u nás získala oblibu, tak stále suším i nyní, ovšem v sušičce, jde to dobře, v troubě jsem to nezkoušela, rajčata mě stále dozrávají. :D

 
2905
753 příspěvků 13.09.12 02:00

Mám nafocenou sušenou smotanou placku, až najdu, ukážu. jen se nedočkala práčku, byla moc chutná. někdy je třeba dosušit v troubě :mavam:

 
Wolfg
581 příspěvků 27.08.12 18:10
Rajčatový prášek

Ale to je zajímavej postup. Prášek z rajčat se nedostane běžně. zkusím a nasypu na špagety. Dík

 
2905
753 příspěvků 18.06.12 22:53

Co není v hlavě :mrgreen: krájím i s bubáky, je pohodlnější a rychlejší ostříhat sušené, nepřicházím o „sosík“.

 
2905
753 příspěvků 18.06.12 22:41

Synek si přál marinovat v octovém nálevu, stačí hodina, max. tři.
Cedím, vyklopím na papír. utěrky a ubrouskem jemně „vyťupkám“ co nejvíc vlhkosti. Pak už je postup stejný, jen koření střídám, každý má rád jiné.

A ještě, když už sluníčko pálí, suším rajčata mixovaná, kořeněná. Ve velmi tenkých vrstvách /netrvá dlouho/. Získám kousky, prášek vynikající na dochucování.

 
2905
753 příspěvků 18.06.12 22:31

Také budu mít pár kousků ze zahrádky, už se těším, odpadne hledání těch nechutnějších z nabídky obcchodů.
Ještě jsem nenapsala, musí se papír zatížit, mám vyvařené kamínky, už se mi stalo - hledala jsem skoro suché houby v trávě :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 08.06.12 11:30
Sušená....

2905:Díky za podrobnější popis, ale to jsem se chlubila s loňskou úrodou,ale doufám, že úroda bude opět, jako loňská. :mavam:

Příspěvek upraven 08.06.12 v 11:33

 
2905
753 příspěvků 08.06.12 03:05

Jo, kdybych mohla pěstovat, neváhám. Doma jsem mívala pár keříků, na záhon nebyl prostor.
Budeš mít hezkou úrodu :palec: .
Lze sušit bez cibule, plech stačí přikrýt záclonovinou, zakolíčkovat, nebo našít gummu, používám hlavně na houby. V tomto počasí musí stačit parapet, nepřikrývám, na to je málo slunce. Zdají se mi na plechu rychleji suché. V létě vyzkouším pověsit i plech, uvidím co bude rychleji. Kamáradka sušila na terase, položila kus plechu, papír, rajče krájené na šest dílků a večer uklízela, nechala vydýchat do druhého dne a nakládala. Když je hodně osluněný prostor, jde to samo. :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 07.06.12 13:50
sušená rajčata

2905:Rajčata si pěstujeme sami, 36 sazenic na záhonu a 20 sazenic ve fóliáku, nejraději máme Tornáda a potom kečupová, taková oválná, jsou hodně masitá, z těch by to asi šlo, nemají tolik šťávy, sušit venku ? Nesedají na ně mouchy ? Aha, proto ta cibule. :roll:

Příspěvek upraven 07.06.12 v 14:11

 
2905
753 příspěvků 07.06.12 01:48

Když se povede koupit chutná rajčata, suším.
Doma jsem navlékala na režnou nit čtvrtky a sušila zavěšené na slunci.
Prokládala cibulí, kolečka nebo krájenou na čtvrtky, hlavně jako odpuzovač hmyzu.
Zde suším na plechu, který na rozpáleném parapetu hodně urychlí.
Není potřeba vysokých teplot a je dobré hlídat přeháňky :mrgreen:
Jednu nevýhodu rajčata mají, mizí rychle rovnou z pechu…
Na pár skleniček uhájím během léta. Čerstvě nasušená sluncem jsou vynikací :palec:

 
alena45
585 příspěvků 12.08.09 04:20
Re: Sušená rajčata v oleji

Práve som ich dala do rúry. Použila som recept z ruskej stránky, kedy sa poukladajú na plech polovičky rajčín, posypú sa koreninami, podlejú sa olejom a dajú do rúry na niekoľko hodín. Uvidím. Robím ich už tretíkrát, ale s tým olejom na plechu prvýkrát. Našťastie pred 8 rokmi som si z moskovského trhu doviezla podlhovasté 8 cm dlhé a 3 cm úzke rajčiatko, nechala dozrieť do plnej zrelosti na slnku za oknom, vybrala semiačka a už 7 rokov zberám úrodu. Nemajú skoro žiadnu šťavu, sú samá dužina.

 
VITAN
1 příspěvek 12.08.09 01:50
Re: Sušená rajčata v oleji

Suším rajčata ze své zahrady už druhý rok. V elektr.troubě 60-70 st.C,letos na mřížkách na plechové střeše 3 dny brněnského slunka.Krájím je na čtvrtky, se semínky. Krájet příčně =nesmysl-šťáva vyteče místo aby uschla. I dužnina uprostřed vyschne. A slupka a semínka jsou dietní a jedlá, proč je vyhazovat. Jinak panenský olivový olej, bazalka, časnek, rozmarýn, cukr, sůl. Viz hlavní recept Labužníka. A je to špica.

 
jolana
4988 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji

…aj cherry rajcatka su chutne susene ak maju spravnu aromu a chut a su dobre zrele staci prekrojit na polovicu… rajciny susim prekrojene na stvrtky, nesolim ani necukrujem, nedavam bylinky- mame radi tu pravu chut paradajky, dam do rury a dosusujem na slniecku prekryte gazou…v zime dosusit na radiatore (dosusujem tak aby boli vlacne), ulozim na tesno do sklenicky a zalejem olejom… dobrou chut … ;)

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji

Dámy, až budete na dovolenke v Turecku, pozrite sa na tamojších bazároch po sušených rajčinách. V Istambule som kúpil za stovku asi kilo. Ide však o úplne do sucha a tvrda vysušené rajčiny.
Ak z nich chcem spraviť nakladané v oleji, musím ich preliať vrelou vodou a nechať chvíľu postáť, potom zliať a ďalej postupovať zhruba podľa vyššie uvedeného návodu.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji

Sušená rajčata mi kdysi přivezla kamarádka z Mallorky a od té doby o nich jenom sním. Bože, jak ta byla dobrá.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji-Bali,

ta moje jsou podobně hezká, jen nemají semínka - ta jsem vybrala a celé vysušila ubrouskem. B.

Včerejší vegetariánská návštěva se mi do nich docela „podívala“ :-)) , ale já mám radost, když někomu chutná…

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji

moje mamka také suší rajčata, ale přiznávám se, že nevím jak. Zeptám se ;-)
JSOU HEZKÁ , že?

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji

Přiznávám, že jsou trochu jiná, než koupená, ale opravdu dobrá. Mám srovnání, sušená rajčata (kupuji je v Olympii) mám doma stále… Jakási závislost…:-))

A na zeleninu mám štěstí, protože maminka mého muže pracuje ve velkoobchodu ovocem-zeleninou a zajišťuje nám tudíž tu nejkvalitnější a nejčerstvější, může si vybrat.
A protože zeleninou šetřit nemusím - naopak se ji snažím vždy spotřebovat všechnu - tak jsem to prostě jen chtěla zkusit a byla jsem spokojená, toť vše.
 Bona

 
ji
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji

Tak tohle už mám za sebou. Sušila jsem je v sušičce dle receptu, který jsem našla na Labu. Celý proces trval 3 noci - přez den jsem v práci a neměla jsem odvahu nechat sušičku běžet. Ze tří pater na půlky krájených rajčat je čtvrtlitrová sklenička hotového produktu v oleji. Od této zkušenosti mi ta z Kaufl. nepřijdou drahá.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji

Nóó:-))… základní podmínkou pro dobrá sušená rajčata jsou čerstvá, masitá a hlavně velmi, velmi dobře uzrálá, voňavá rajčata. Boni, Ty jsi snad Maruška a byla jsi v hypermarketu „U dvanácti měsíčků“, jinak se Ti to teď, v prosinci, z uměle dozrávaných a bez chuti rajčat, nemohlo povést.:-))))))))))))))))

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji

Včera večer jsem dělala sušená rajčata podle knihy „Kuchařka pro dceru“ str. 292 (autorka J. Zatloukalová, alias Florentýna). Pečou se při 75°C a pootevřené troubě něco přes 4 hodiny (podle jejich velikosti). Základní suroviny kromě rajčat tvoří olivový olej, sůl a moučkový cukr. Přidala jsem tymián a po pěti hodinách nevydržela a horké naložila do olivového oleje - chtělo se mi spát…:-)) Do nálevu jsem přidala kapary a česnek.
Jsou fantastická a na stránku finanční výhodnosti nepřevádím. Uspokojil mě fakt, že je umím vyrobit…:-)) a nebylo to naposledy… B.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji

Tento „experiment“ jsem prováděla loňské léto.Rajčata jsem měla pěkná,masitá,ale trošku jsem odstranila jadérka se šťávou.Nedala jsem koření ani cukr ,jen sůl, jinak podle receptu-v troubě. Pustila ventilátor,do dvířek dala vařečku a sušila a sušila…cca fakt 12 hodin.Dopadlo to dobře,naloženo v oliv. oleji s česnekem a kořením…skvělé… byla z toho 1 sklenička..­...takže spočítáno sečteno…i drahá koupená sušená rajčata jsou levná. Vůbec se to nevyplatí.Ale podnebí se stále otepluje,tak až budeme mít v Čechách italské sluníčko,tak snad budeme moci sušit venku:-))) Zdravím

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji - buraci

jo, krámek jsem našla, (když jsem tudy šla naposled, byla tam nějaká sportovní - snad snowbordová - speciálka)mají tam i babi vychvalované hrnce Le creuset, ale abych odcházela s naditými taškami, to bych musela vyloupit banku :-), zkusmo jsem vzala pytlíček sušených solených rajčat…

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji - Helco

Midaro je v tom bloku domu u Zvonu (vedle sportu), tedy naproti Continentalu. Maji tam siroke spektrum italskych potravin suchych (testoviny), konzerovanych (olivy, pesta, marmelady) a maji i cerstve potraviny (testoviny, ruzne susene sunky, salamy a hlavne syry, tech maji uctyhodny vyber), samozrejme maji i vina, kavu a cukrovinky. Vzdycky odtamtud odchazim s poradne naditymi taskami:-)

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji

Našla ..... sušená rajčata se vyrábějí z odrůd San Marzano nebo Perino (hruštička). Rozpůlené a osolené plody se asi týden suší na sítích na přímém slunci, čímž získají výraznou, jakoby kouřovou chuť. V malém množství se používají do mnoha teplých pokrmů, případně i k přímé spotřebě. Odrůda Perino se v jižních krajích sklízejí na přelomu srpna a září. Dají se konzumovat zasyrova, ale tím nejlepším způsobem jejich použití je konzervace. Jsou pevná s málo zrníčky, proto je důležité u našich českých rajčátek vydlabat ten střed. Tak snad jsem vyčerpala všechny zásoby. Mějte se.

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji - buraci,

no vidíš, já o existenci obchodu Midaro nemám nejmenší tušení, aspoň podle mapy mi to lautr nic neříká. Kouknu, dík.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji

Ad odruda: Domnivam se, ze tady se bude tezko shanet, budou to takova ta teplomilna svestkova rajcata, ta jsou chutove uzasna, ale bohuzel u nas je na ne malo teplo. Susena rajcata jsem zkousela minuly rok z totalne vyzralych rajcat z Polabi, ale vysledek byl neadekvatni namaze a hlavne casu, chutove to melo dost daleko do tech italskych. V prodejnach s italskymi potravinami (v Plzni je to Midaro) se uz daji koupit susena rajcata bez oleje, jenom v pytlicku, ta vychazeji cenove priznive a pouziti je podobne jako u tech v oleji. Bud si je doma nalozite do oleje, nebo je 2 hodiny pred pouzitim namocite do vody. A protoze se blizi dovolene, tak je to i tip na to, co si privezt, pokud vyrazite na jih, susena rajcata maji na kazdem trhu.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji

Jéje, nedostala jsem se k tomu sušení na slunci. Musí to být pěkné pařáky, alespoň týden, jinak se bude dosoušet v troubě či v sušičce.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji

Bona, na sluníčku ano …ale bez semínek, jen tu dužinu se slupkou a hlavně je už nijak nepřekrajovat, ona se ta rajčátka scvrknou. Jen co budu mít čas podívám se, jaké odrůdy se doporučují. Píši jen tu zkušenost se sušičkou, mohu doporučit.

 
gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Sušená rajčata v oleji - návod na sušení

Rajčata sušená na slunci

Velikost těch rajčat nehraje tak moc roli, ale přesto bych použila rajčata relativně stejně velká a hlavně ne příliš měkká u kterých není poměr dužiny ku šťávě moc rozdílný.
Rajčata opláchneme studenou vodou, osušíme rozkrojíme na půlky, posolíme a rozkrojenou stranou dolů je položíme na vhodné rošty. Rošty podložíme plechem, rajčata přikryjeme čistou gázou, ale tak aby se ta gáza nedotýkala rajčat. Takto připravená rajčata dáme na slunce během dne, ale na noc je musíme vzít dovnitř, protože by zvlhla.
Za pěkného počasí by se rajčata měla scvrknout a seschnout během 4 až 5 dní. Budou tenká a plochá. Můžeme je dát do uzavíratelné nádoby nebo plastikového sáčku a uložit v ledničce, kde nám vydrží a ž 6 měsíců.

Rajčata sušená v troubě

Nejdříve se přesvědčte, jestli můžete vaši troubu nastavit na teploto 60°C. Při vyšších teplotách se rajčata budou spíše vařit, než sušit.

Loupání rajčat je zbytečné

Postupujeme tak jako při sušení rajčat na slunci s tím rozdílem, že je nemusíme přikrývat gázou a vložíme je do trouby na sítech nebo hustých roštech jen tak. Pro lepší cirkulaci vzduchu nechejte dveře trouby pootevřené 5 až 15 cm. Cirkulace může být zlepšena umístěním ventilátoru v blízkosti pootevřený dveří tak aby se vlhký vzduch dostal ven z trouby dříve.
Díky těm pootevřeným dveřím trouby, teplota bude také kolísat. Teploměr umístěný v blízkosti těch rajčat vám dá přesnější představu. Po dobu sušení by teplota měla být kolem těch 60°C. Troubu předehřejeme na 65.5°C a po 1-2 hodinách ji snížíme na 60°C. Síto a plech by měly být asi o 7cm kratší aby vzduch mohl kolem plechu lépe cirkulovat.
Celkový proces sušení by neměl trvat déle než 10-12 hodin.

Tohle všechno jsem si kdysi někde vystřihla a tak vám to snad k něčemu bude. :o)))

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji

Já mám dojem, že i v těch kupovaných jsou semínka odstraněná, tak bych postupovala jako Bedla.
Mám v plánu vyzkoušet v létě. Chtěla jsem sušit na slunci, až budou velké pařáky… Bedli, myslíš, že to opravdu nepůjde?
 Bona

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji

Helčo, zkoušela jsem sušená rajčata v sušičce, kde se blemcavá část s jadérky část musí odejmout a suší se vlastně masíčko a slupka. Můžu říct, že jsme ta rajčata žvejkaly samostatně, jak byla dobrá. Polovinu sušených rajčat jsem přidala k původním do lahve s olivovým olejem a závěr byl takový, že delší dobu to trvá, než se rajčata proleží a zřejmě jsem neměla tu správnou odrůdu …tak byla oproti původním, trochu kyselejší. Můj závěr je takový, že pokud bych do tohoto receptu šla, rozhodně bych vyndala blemcavý obsah…protože to jen tak rychle neodpaříš. A hlavně jsem někde četla sušení rajčat v Itálii, kde se postupuje stejným způsobem…a rajčátka jsou sušena na slunci, což je v našich podmínkách nemyslitelné. Ještě se podívám po tom článku, kde je psaná odrůda, z které je sušení rajčátek nejlepší. Měj se.

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji

Zkoušel jste to někdo? A ta sušená rajčata, co se za nehorázné ceny dají sehnat tady, to by mělo být to samé? Dík.

 
blueska
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sušená rajčata v oleji

Díky, sušená rajčata miluju, ale doposud jsme nikde nenašla recept, jak se připravují.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist