Recept Šunka z vepřového masa a králíka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Králičí a vepřové maso nakrájíme na kostky, přidáme vodu, mléko, sůl se sanytrem a vše smícháme a mačkáme cca 30 minut. Potom dáme tuto směs do tlačenkového sáčku či do šunkovaru a necháme v lednici 3-4 dny uležet. Každý den 2× obrátíme. Po uležení vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme na teplotu 70-80°C. Takto vaříme 2,5-3 hodiny. Po uvaření necháme vychladnout a krájíme na tenké plátky.

Recept je z kategorií: Konzervace



Nahlásit recept

  • 08.05.05 vloženo
  • 20253x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg králíka
  • 1 kg vepřové plece
  • 1 dl vody
  • 2 dl mléka
  • 60 g soli
  • 1 malá lžička sanytru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Šunka z vepřového masa a králíka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
oldsoft
682 příspěvků 09.03.09 00:54
Re: Šunka z vepřového masa a králíka

Použití PET láhve je popsáno v tomto článku . Nezkoušel jsem, mám šunkovar.

 
hbox
5 příspěvků 08.03.09 23:34
Re: Šunka z vepřového masa a králíka

Pro Fabujana: Tlačenkový pytlík je použitelný taky, ovšem šunka bude tím víc držet pohromadě, čím víc bude při vaření slisovaná, a to je protichůdný požadavek na sáček, hrozí, že při vaření praskne. Byl tady někde na netu však nápad naplnit hladkou PET lahev a uzavřít víkem, po vaření a vychlazení uříznout dno a šunku vyjmout, tento postup by chtěl vyzkoušet, sám bych na to byl zvědavý, jak to funguje.

 
hbox
5 příspěvků 08.03.09 23:21
Re: Šunka z vepřového masa a králíka

Ahoj mlsouni! Nějak se mi přemnožili králíci, a tak po jedné takové čistce v králíkárně z inspirace na této stránce jsem si zaobstaral šunkovar, a dal se do díla. Připravil jsem všechno, a jako výchozí předlohu jsem použil tady publikovaný recept, jenomže se mi nezdál „dost uzený“, tak jsem to vylepšil a modifikoval i ingredience:

0,9 kg králíka, nebo drůbež (kuře, krůta, slepice) nebo směs 0,1 kg uzeného špeku (toho voňavého přesoleného)
1 dl vývaru
20 g soli
1 KL práškového cukru
1 KL práškové želatiny

1/3 masa umeleme najemno, ve vývaru rozpustíme sůl, cukr a želatinu a smícháme s umletým masem, zbytek masa nakrájíme na kostičky 2×2 cm a špek na nudličky 3 mm silné, aby nám to dalo tak 5-6 plátků po celé výšce šunkovaru. Umleté maso s ingrediencemi smícháme s kostičkami a dobře (dlouho, velmi dlouho) to promneme. Poté vezmeme mikrotenový sáček, dáme do šunkovaru a vystelem tím špekem, dá to asi po půl obvodu šunkovaru. Poté šunkovar začneme plnit masem. Děláme to pečlivě, aby tam nezůstaly vzduchové bubliny. Poté sáček uzavřeme, šunkovar taky zavřem, a dáme ho na 2-3 dny do ledničky, nebo někam, kde je teplota tak 4 stupně nad nulou. Po zrání si najdem nádobu, ve které šunkovar nemá šanci se moc naklonit nebo převrhnout, postavíme do ní šunkovar, přidáme vody tolik, aby se voda ani při vaření nedostala do šunkovaru, takto uchystaný celek vložíme do předehřáté trouby na 80 stupňů a při této teplotě ji necháme v troubě 3 hodiny. Teplota i čas jsou vyzkoušené, není třeba se bát, že bude nedovařená nebo převařená. Pak jsem šunkovar vyjmul z nádoby, ve které se vařil, ponořil do studené vody, ale zase tak, aby se do něj voda nedostala, po půl hodině jsem šunku vydoloval ze šunkovaru, ale záhy se ukázalo, že jsem neměl spěchat, obsah ještě nebyl dost studený na manipulaci. Ovšem, při rozkrojení to jsou Boží muka, než se sousto dostane do mlsné huby…

 
Fabujan
150 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šunka z vepřového masa a králíka

Ivo, spomínaš tlačenkový sáčok, je ho možné použiť, ak nemám šunkovar?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tanec pro dva

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist