Recept Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

Úvod

Další duplicitní recept :-)
Asi opravdu nejlevnější.
Část nožiček můžete nahradit koleny, ale pak už to nebude ten „nejlevnější“ sulc.
Za povšimnutí stojí, že se nic nemele…
Absence česneku také není až tak obvyklá…

PODOBNÉ RECEPTY:
Sulc sváteční *
Rychlý domácí sulc *
Huspenina *
Huspenina *
Domácí huspenina *
Chalupářská domácí huspenina jinak. *
Vepřové koleno - komplexně využité

Postup

Důkladně očištěné nožičky vhodíme do vroucí vody a jen chvilku povaříme (aby se srazila krev).
Ve druhé vodě vaříme nožičky s kořením tak dlouho, až jde „maso“ snadno od kosti.
Maso i s kůžemi nakrájíme na větší kousky, vložíme do ocezeného vývaru spolu s nakrájenou kořenovou zeleninou, osolíme a asi půl hodiny v něm povaříme. Na posledních pět minut přidáme jemně nakrájenou cibuli a ocet.
Hotové jídlo nalejeme do misky (nebo formy na srnčí hřbet) a po vychlazení z povrchu odstranímě ztuhlé sádlo.
Podáváme s cibulí, octem…

zdroj: Lidové noviny, upraveno

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality



Nahlásit recept

  • 07.03.10 vloženo
  • 41000x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 8 vepřových nožiček
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 100 ml octa
  • 1KL celého pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 1 KL tymiánu
  • sůl

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tonton78 05.11.15 16:19

vynikající recept, jen jsem zdvojnásobil koření, zeleninu, ubral nožičky a přidal kolínko, srdíčko a jazyk

Odkaz na uvaření

PAMPRDLIK 12.12.14 18:41

Už papáme.....a je mooooc dobrý.

Odkaz na uvaření

Ačraj 07.06.13 13:24

Sulc, neboli huspeninu miluji, v mrazáku jsem měla 2 nožky a nějaké kůže, přikoupila vepřové ocásky, také jsem nic nemlela, jen drobně nasekala, již se těším na večeři, s tím mým chlebem.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

3jirka 06.07.12 10:23

Jednoduché, rychlé a výborné! Přidat si do toho může každý, co uzná za vhodné.

Odkaz na uvaření

casino 07.09.11 22:08

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

2905 09.08.11 02:21

Uvařeny pomalým varem nožičky, které šly do trouby pro hezkou barvu kůže. Zbyl vývar, který do rána ztuhnul. Většinou nakrájím, ukládám do mrazáku na podlévání. Vývar jsem povolila, ochutila, do misek nandala co přišlo pod ruku, zeleninu, vejce, červené fazole. Bez cezení zalila,/„binec“ zůstal u dna"/ výsledek na snímku. Chuťově vynikající, a že není sulc čirý nikomu nevadilo. Přidám k názvu - nejrychlejší … Díky za nápad :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
esmeralda
4799 příspěvků 13.12.11 22:41

Opět vyrábím až se ze mne kouří.
A opět jsem postoupila o malý krůček ke zjednodušení.
Místo 8 nožiček jsem zakoupila dvě kolena, každé o váze okolo 1.2 kg.
Je s tím podstatně méně práce a nestane se že vám do sulcu (jako mně) zabloudí kostička z kopýtka. Navíc je v tom více masa. A to já můžu.
Už se zase těším.

 
esmeralda
4799 příspěvků 13.12.11 22:40

Opět vyrábím až se ze mne kouří.
A opět jsem postoupila o malý krůček ke zjednodušení.
Místo 8 nožiček jsem zakoupila dvě kolena, každé o váze okolo 1.2 kg.
Je s tím podstatně méně práce a nestane se že vám do sulcu (jako mně) zabloudí kostička z kopýtka. Navíc je v tom více masa. A to já můžu.
Už se zase těším.

 
jolana
4988 příspěvků 11.09.11 13:27

aale, aale..nahodou, podla reakcie ..a zase abo nezase.. zalezi na uhlu pohladu.. mojeho a nie tvojho :-P ..keby clovek mal vseetko brat od kosti tak sa do neho vela nevmesti..ako jedla tak aj udalosti..takze tak…idzem kuknuc co je to ta baziliska ale ked dake nepekne cudo tak :twisted: :mrgreen:
PS: co by na Terezka, pokial sa nehryzieme a chlup nelieta tak asi nic.. :mrgreen:

Som skukla, vsak pockaj … :twisted:
PS: glamo, zima zima.. :mrgreen:

Příspěvek upraven 11.09.11 v 13:33

 
glama  11.09.11 13:18

Čert aby spral ty klávesnice bez diakritiky…! :twisted:
Teď ani nevím, jestli spolu Jolana a casino LAŠKUJÍ a nebo LÁSKUJÍ… :think:
:mrgreen:

 
casino
4382 příspěvků 11.09.11 13:06

„profokace“ :?: PROČ?
:-) Můžete-li se vykecávat Vy, proč ne i jiní? :-)

S tím avatarem jste to nedomyslela (oceníte doufám, že nepíši „zase“ :-P )
Až se za čas kolegové podívají na „sulc“, tak budou čučet o čem jsme tu tmolili, protože asi účelově zase obrázek změníte (že by za baziliška :mrgreen: )
Aby byli v obraze, tak Vás přidám pod recept :-)
Líbi se mi, že malujete jak vaříte :palec:

No, my tu laškujeme, a Terezka z nás asi roste… :mrgreen:

 
jolana
4988 příspěvků 11.09.11 11:52

Vytahuvat huspeninu na svetlo bozie citim jako profokace :mrgreen: ..tuze rada take veci a nozicky teda aj keby som sa ubehala tak cinana nedobehnem..Casino, huspenina ma byt ako slza a tuha a pokial bude vriet ako slza nebude a ani tuha ako ma byt..ver..ked das do taniera a zatuhne musis vidiet na same dno..na tieto veci na mna nikto nema a to som skromna okrem toho ze som pekna a mudra a tak dalej.. :mrgreen: :-P
PS; zmenila som obrazek, kvoli tebe ..ale hrat teda musis inac..take laskovanie sa mi nehodi k pleti :-P

 
casino
4382 příspěvků 11.09.11 09:34

Asi proto, že mám sulc v hlavě :mrgreen: tak recept nepotřebuji a rok jsem tu nebyl; teď jen abych vložil foto, a co nevidím:

2905, díky za fotky :palec:

esmeralda, díky (musím si dát bacha, abych se neuděkoval – jedna taková už tu je :wink: Pýřím se jak panna mezi dragouny :oops:

jolana, těší mě že Vám chybím (snad to přežijeme… Oba) :-P
Píšete: „pri priprave musime dbat na to, aby teplota pri vareni nebola vacsia ako 100 stupnov celzia“
Ráda se kočkujete, budu tedy laškovné:
Pro ty, kteří dostali chuť na sulc a z komentářů nabyli dojem, že uvařit paprčky je věda, tak po
Babicovsku: Vemte hrnec. Nemáte-li hrnec, vemte kastrol, nebo to co máte. Dejte to prase vařit. Lepčí nechat jenom probublávat, ale když vám to nejde, tak to uvařte, jak to jde. Vono to vyjde nastejno…

A po casinovsku: Pokud nepřesolíte, tak teplota přes 100°C nebude в ни кaком случае.
Leda…, leda byste vařili na pláži u Mrtvého moře, nebo v ďábelském vynálezu páně Pappina 8-)

 
2905
753 příspěvků 09.08.11 02:21

Uvařeny pomalým varem nožičky, které šly do trouby pro hezkou barvu kůže. Zbyl vývar, který do rána ztuhnul. Většinou nakrájím, ukládám do mrazáku na podlévání. Vývar jsem povolila, ochutila, do misek nandala co přišlo pod ruku, zeleninu, vejce, červené fazole. Bez cezení zalila,/„binec“ zůstal u dna"/ výsledek na snímku. Chuťově vynikající, a že není sulc čirý nikomu nevadilo. Přidám k názvu - nejrychlejší … Díky za nápad :)

 
esmeralda
4799 příspěvků 02.01.11 00:57

Nedá mi to a opět chválím. Jednoduché a vynikající.
I můj partner, který se bez sulců, tlačenek, majonézových salátů a podobných lahod klidně obejde, chválil.

Hotový sulc nechám v hrnci ve ktrém se vařil a dám přes noc do ledničky, abych se přesvědčila o správné konzistenci. Je-li vše v pořádku, ráno sulc „povolím“ a přendám do náležitých forem a nechám opět ztuhnout.
Casino, ještě jednou děkuji.

 
jolana
4988 příspěvků 03.06.10 21:26
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

Esme, to by som nedokazala ;))

Casinoo, chybas!(mi) a mas plno absencii a nielen pri tomto recepte…budes opakovat rocnik a mooozno ta stihne aj dvojka z chovania ;)) tak kukaj sa cinit, koniec skolskeho roku sa blizi o)) ;-) ;)

 
esmeralda
4799 příspěvků 03.06.10 09:54
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

Soráč, gify.nou.cz moc nefunguje. Tak tady je jiné prasátko.

 
esmeralda
4799 příspěvků 03.06.10 07:20
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

Opět tuhne v lednici. Tentokrát jsem přidala ještě kus jater, dva jazyky, česnek a srdce (z prasátka).
Teď se jen musím ovládat aby zbylo něco pro sobotní návštěvu.
V sobotu ještě upeču čerstvý chleba.

 
dag
529 příspěvků 14.04.10 20:25
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)Anič

Milá Aničko, teď jsi mně odpověděla na otázku, kterou se trápím již velmi dlouho…proč můj sulc už není tak dobrý, jako býval…no vařím ho v Papiňáku. Děkuji Ti, dívko zlatá a přeji slunečný duben

 
anickav
2904 příspěvků 14.04.10 17:22
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

Kedysi, na začiatku mojej kariéry v kuchyni, som milovala papiňák. Iba raz som v ňom skúsila uvariť huspeninu. Síce „:,–(la“ - rôsolovatela normálne, ale bola zakalená, negustiózna a jednoducho nám nechutila. Teda, chuť si už nevybavím, ale nebolo to ono.

 
jolana
4988 příspěvků 10.04.10 20:25
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

Svata prostota …na to snad nebilo treba zakladat forky na fore…ale ked sa racii a sa paci, tak coby nie…aj ked kral lezi tak sa zem toci!…no a ked casino nevie co sa tmoli, tak ja budu brzy kralovna :D..a to teda aj som! ale pretoze mi pred chvilou zomrel milovany hlavny hrdina v telke a som sa vybulila a som ako baranok, tak ta ani neustknem :P mas milost :D

…takze k danemu problemu :
Huspenina/Sulc.
Hlavnym zdrojom tohto vyrobku je velky obsah glejovitych latok. Zdrojom tychto latok su koze, kolienka, nozicky, usi, chvostik..pri priprave musime dbat na to, aby teplota pri vareni nebola vacsia ako 100 stupnov celzia, pretoze sa glrjovite latky rozkladaju sa nevytvara sa dost tuha huspenina..

PS:len si let ptacku, hoc aj s prestrelenym kridlom

 
casino
4382 příspěvků 10.04.10 19:00
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

esmeralda,
stran jater a srdce: Ještě česnek, majoránku a máte tlačenku jako lusk :-))) Nikde není psáno, že MUSÍ být v prasečím měchýři či žaludku. Já používám i hřbet. Srnčí :-)

jolana,
neviem, čo tmolíte… :-):D :P (nevím co to slovo znamená, ale asi to nebude nic nechutného, když to píšete na Labu :-)))
Pokuste se, prosím, přečíst znovu shora uvedený recept a pak, věcně a pokud možno srozumitelně (možná i s diakritikou, tůhle jste ji kdesi použila :-), sdělte co je špatně:-()
A jak Váš komentář pochopili někteří nezúčastnění? ROZPORNĚ :-()

 
anickav
2904 příspěvků 02.04.10 17:34
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

Zaujímavé, že v našich končinách sa huspenina varí okrem čerstvých surovín aj s údeným - napr. koleno, chvostík, údené kože. Bez octu a do vývaru dávame aj cesnak.

 
esmeralda
4799 příspěvků 02.04.10 11:42
Re: Sulc, huspenina

Ještě jsem si vzpomněla. Tuk na povrchu nebylo ani třeba odstraňovat, neboť vznikla jenom mikroskopická vrstvička.
Prasátka tady dbají na štíhlou linii.

 
esmeralda
4799 příspěvků 02.04.10 07:52
Re: Sulc, huspenina - Casino,

tento recept už sedí natrvalo v oblíbených.
Všechno šlo jako po drátku. A navíc to byl jeden z nejlepších sulců co jsem v životě jedla.
Jenom ta domluva s naším čínským řezníkem… ale maso má ýborné. Myslím že do toho příště přidám kousek jater a srdce (asi se budu muset podívat do slovníku).
Pro velký úspěch se bude jistě mnohokrát opakovat.
 Díky.

 
casino
4382 příspěvků 18.03.10 05:13
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

kamilio,
proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě, že? Někteří zoufalci odsávají mastné z hladiny papírovými kuchyňskými utěrkami, jiné sbírají lyžicou:-( Sulc se podává - pokud se nepletu - postudenu; stačí tedy počkat a pak sádlo jednoduše seškrábnout :-)

 
kamilio
545 příspěvků 10.03.10 19:45
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

Stavím se za názor jolany ve věci způsobu vaření. Ano, mám také vyzkoušené, nechat jen „táhnout“ cca 3 hod. a tuk sbírat průběžně. Osobně dávám tuk bokem a následně použiji při přípravě hovězích dušených jídel nebo gulášů. Jak říká mistr Zdeněk Pohlreich - surovinu je potřeba využít pro přípravu více druhů jídel.

 
jolana
4988 příspěvků 10.03.10 19:31
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

..som sa dochichotala , citam a volaam zas a znova… Casino?!
a ostatnym radsej poviem nevarte to!--to ked date do chladu, triast sa vam a drolit po nom bude ako Napoleon v Rusku… nechajte ho pomalinky tahnout na plotne , len tak bude sulc jak lusk, ciry, vonavy, v chlade stuhne ako bojar v plnej zbroji, nebudete musiet preklinat casina co to v receptoch tmoli.. :-):D :P

PS: navyse ak to pomalinky tahne, ta mast sa pozbiera lahko zvrchu lyzicou..:-)

 
casino
4382 příspěvků 10.03.10 04:15
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

podzim27-jj, také to tak dělám:-) Ale to už potom není „nejlevnější“ sulc:-)))
Tři nožky jsem dnes koupil za 12,– Kč a jedno přední koleno za 32,–Kč…

 
podzim27
31 příspěvků 09.03.10 14:10
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

Já už jsem udělala hodně sulcu a používám i nožičky,ale na nožičkách jsem moc masa ještě nenašla.Já dávám 2 nožičky a 1 koleno.Určitě je lepší přidat koleno.To nechci ze sebe dělat chytrou ,ale mám to vyzkoušený.

 
Drobek  09.03.10 06:13
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

Jojo, zrovna v sobotu se u nás dělal, ani jsem recept nečet a tak jsem nevěděl, že mám sebrat sádlo. Naštěstí jsou zřejmě americká prasata vyzáblá, navrchu je ho tak pár milimetrů. Nevadí mi.

 
jolana
4988 příspěvků 08.03.10 13:14
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)
 
esmeralda
4799 příspěvků 08.03.10 07:05
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

Metoda „žaves“. To se mi líbí.
Už je v oblíbených.

 
dag
529 příspěvků 08.03.10 06:34
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

Lidovky jsem četla již ráno.

 
casino
4382 příspěvků 08.03.10 06:04
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

chich… splyvanie s davom ;))))

 
jolana
4988 příspěvků 08.03.10 05:05
Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

Casino?!

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist