Recept Studánky lásky Pra

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Studánky lásky

Úvod

Skandální dezert, na který ve Francii v roce 1735 pohlížely dámy s opovržením, se zčásti dochoval dodnes.
Stvořil ho cukrář Vincent de la Chapelle. Původně měl představovat vědro od studně, ale nevázaní Francouzi v něm viděli … studánku lásky :-)
Až cukrář Nicolas Stohrer zakryl pobuřující moučník vanilkovou a karamelovou náplní, a v té podobě se nám zachoval dodnes :-)
zdroj receptu: Knihovnička recepty 6/2015

Postup

Nejprve připravte odpalované těsto.
V kastrolu přiveďte k varu mléko, vodu, špetičku soli, nakrájené máslo a moučkový cukr.
Do vařícího se nasypte hrubou mouku, ztlumte plamen a vařečkou míchejte (odpalujte) těsto až se na dně kastrolu objeví bílá vrstvička a těsto bude soudržné, propařené.
Mimo oheň nechte zchladnout a metlou vmíchejte vejce, jedno podruhém, a důkladně je zapracujte.

Listové těsto rozválejte na plát vysoký asi 3mm a vykrojte kolečka asi 8 v průměru.
Dejte je na plech vyložený papírem na pečení.

Rozpalte troubu na 200°C.

Odpalované těsto přendejte do cukrářského sáčku se špičkou (záleží na vás jestli s hladkou) a po obvodu listových koleček nastříkejte kroužky.
Povrch koleček potřete vajíčkem rozmíchaným s troškou vody a posypte granulovaným cukrem (ten momentálně nemám :-(

Pečte na 200°C asi 10 minut a potom stáhněte teplotu na 180°C a dopečte asi 15min. Troubu vypněte, pootevřete a nechte plech v troubě mírně zchladnout.

Na ovocnou náplň v kastrůlku zahřejte jahody nakrájené na kousky, přidejte cukr a povařte asi 10 minut, přidejte maliny, citrónovou šťávu, přiveďte k varu, odstavte z plotny a nechte vychladnout.

Na krém přiveďte k varu 600ml mléka s máslem. Žloutky vyšlehejte s oběma cukry, do pěny zašlehejte po částech hladkou mouku se škrobem a zbytek mléka.

Přes sítko lijte pramínkem vaječnou směs do horkého mléka a neustále prošlehávejte. Velice zvolna uvařte krém do zhoustnutí.
Vychlaďte ho na pokojovou teplotu.

Do středu každého upečeného kroužku dejte ovocný rosol.
Krémem naplňte cukrářský sáček a na rosol nastříkejte pusinky.

Dejte vychladit na 1h do lednice.

Nakonec posypejte hnědým cukrem a flambovací pistolí povrch zkaramelizujte.

Recept je z kategorií: Dezerty



Nahlásit recept

  • 27.11.16 vloženo
  • 661x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1h+chlazení

Počet porcí

  • 16 porcí

Ingredience

  • 1 balíček listového chlazeného těsta.
  • Odpalované těsto:
  • 120ml mléka
  • 120ml vody
  • 100g másla
  • špetka soli
  • špetka moučkového cukru
  • 150g hrubé mouky
  • 4 vejce.
  • Ovocná náplň:
  • 200g jahod
  • 200g malin
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • cukr podle chuti.
  • Krém:
  • 800ml mléka
  • 100g másla
  • 8 žloutků
  • 100g krupicového cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 40g hladké mouky
  • 40g kukuřičného škrobu.
  • Dohotovení:
  • 1 vejce na potření
  • granulovaný cukr
  • hnědý cukr.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 27.11.16 20:34

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Studánky lásky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
daduuja
1067 příspěvků 30.11.16 20:10

@gmp Protože sou skoro vánoce, ne? :P

 
gmp
1602 příspěvků 30.11.16 19:35
+

Já furt nějak nechápu proč zrovna jen ve středu… :oops:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Polévka z naťových cibulek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist