Recept Štika na smetaně

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Štika na smetaně

Úvod

Štika má dietní maso, proto se dá podávat s trochu tučnější omáčkou. Omáčka se hodí samozřejmě i k jiným dietním rybám (např. candát). Není naopak příliš vhodná k tučným rybám - jako je například losos či pstruh.

Postup

Štiku si naporcuji na podkovy 2 až 3 cm vysoké, pokapu citronem popř. citronkou (maso se tak zbaví rybího pachu), nasolím a nechám 2 až 3 hodiny uležet. Poté maso řádně opláchnu, osuším utěrkou, osolím a opepřím. Na mase nesmí zůstat citron!

Podkovy zvolna osmažíme na másle.

Do kastrolu si mezitím nalijeme jednu smetanu a stejné množství mléka (popř. dvě smetany). Vmícháme přiměřené množství sardelové pasty. Při tomto množství je to téměř celá sardelová pasta, ale dávějte pozor, aby nebyla omáčka příliš slaná. Přistrouháme trochu muškátového oříšku, ale opatrně!

Omáčku pozvolna ohříváme. V troše mléka rozmícháme 2 až 3 kávové lžičky mouky na zahuštění omáčky. Jakmile se omáčka začne vařit, zahustíme ji moukou rozmíchanou v mléce a necháme tak 2 až 3 minuty vařit. Vaříme hodně zvolna a stále mícháme, aby se omáčka nepřipálila. Do omáčky je možné vmíchat i výpek másla zbylý po smažení, ale počkat až trochu vychladne, jinak se smetana srazí. Já to ale nedělám.

Osmažené maso servíruji na talíř a polévám smetanovou omáčkou. Jako příloha jsou vhodné opečené brambory.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Maso Ryby


Reklama

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 21.02.10 vloženo
  • 31340x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min + 2,5 hod

Ingredience

  • štika
  • citron
  • sůl
  • pepř
  • máslo
  • smetana
  • mléko
  • sardelová pasta
  • muškátový ořech
  • hladká mouka
  • brambory

Doporučená příloha

  • vařené brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

VOXBono 05.04.15 11:30

Recept jsem nevyzkoušel, protože nemohu štiku sehnat. Štiku jsem nahradil candátem a bylo to vynikající

Odkaz na uvaření

Bento 14.12.11 13:11

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Štika na smetaně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
rybarka007
5 příspěvků 27.10.12 14:48

Štika byla moc dobrá, mohu všem doporučit. :potlesk: Taky to nemusí být opravdu jen štika, kterou si takhle připravíte, ale i jiná sladkovodní ryba.jako přílohu jsem dala opečený brambůrek na plátky s trouby a předem uvařený ve slupce. Sardelová pasta Rybex je určitě vhodná, nevím jak pasty od jiných výrobců. Bohužel jsem zapoměla vyfotit, tak snad někdy příště. Ano a ještě tolik, že citronovou šťávu taky rozhodně nikdy z rybky neomývám, nesmí tam být jen pecičky. Ciao kuchtíci:-) :mavam:

Příspěvek upraven 23.12.15 v 18:19

 
Gert
8 příspěvků 27.03.12 09:13

Když už nebude štika, dá se recept použít i na candáta. Toho je nicméně asi ještě složitější sehnat. Recept je koncipován na málo tučnou rybu. Nezkoušel bych to se pstruhem apod…

 
goralka
270 příspěvků 18.12.11 01:42

mne sa tento recept veľmi páči, len neviem odkiaľ zobrať šťuku, pri najbližšej príležitosti vyskúšam s nejakou inou rybičkou.

 
pranama
10 příspěvků 09.04.11 16:46

Pro Vaši informaci, štika se slovensky řekne šťuka, a bez diakritiky to potom vypadá jak to německé letadlo :-)

 
Gert
8 příspěvků 16.01.11 11:24

Gabi, já amatér jsem. Nikdy jsem profesionálně nevařil, ikdyž mě to v kuchyni celkem baví a dost se v ní pohybuji, nicméně tento recept znám z knihy M. Štěpničky, kterého považuji za jednu z největších kapacit přes ryby u nás. Je to člověk s vodňanskou rybářskou školou a celý život se rybám věnoval. Z vlastní zkušenosti vím jaký nadšenec to je. Kdysi jsem navštívil jeho obchod ve Vodňanech a nákup se změnil v přednášku o jídle, při které jen tekly sliny. Možná by bylo lepší recept nejdříve vyzkoušet a pak teprve soudit. Nemám pravdu? Jen pro pořádek. Kdo pozorně četl, všiml i, že štika se se sardelovou omáčkou potká až na talíři. Maso je kořeněno pouze solí a pepřem. Tzn, sardelová pasta s chutí masa samotného nemá šanci udělat nic!

 
Gert
8 příspěvků 16.01.11 11:10

Citrón je v tomto receptu nutné opláchnout z toho důvodu, že je zde smetanová omáčka, která by se „zdrcla“. Pravdou je, že když jsem recept zkoušel poprvé, moc jsem sardelové pastě nevěřil a podivoval jsem se nad jejím použitím. Nicméně, je to bomba!

 
gabi
551 příspěvků 20.03.10 02:44
Re: Štika na smetaně

martin_etzl, nemyslim si to…nie som ziadny amater, aby som zdecimovala chut ryby korenim alebo bylinkami…ale urcite kazda ryba, na ktoru sa da sardelova pasta bude chutit rovnako…ci to bude stuka, zubac, pleskac, jalec alebo pstruh…

 
martin_etzl
280 příspěvků 19.03.10 21:53
Re: Štika na smetaně Gábinko,

stuka je pro mě osobně letadlo a nikoliv ryba z našich vod :o. A nemyslíte, že bylinky a koření změní chuť štiky stejně jako sardele?

Kamilio, vždycky je lepší použít sardelové řezy, ty kostičky se tepelnou úpravou úplně rozpustí.

 
gabi
551 příspěvků 19.03.10 19:19
Re: Štika na smetaně

na stuku mam nas rodinny vyborny recept…pokvapkam ju aj citronom, ale nikdy ju od citronovej stavy neoplachujem…necha­pem preco by sa to malo oplachovat?…necha­vam ju cez noc s inymi fajnotkami-bylinky, korenie- marinovat a potom upeciem…bez vylepsovacov typu sardelova pasta…stuka je pre mna ryba z nasich vod a da sa upravit jednoducho a mimoriadne chutne…podobne robim aj zubaca…ale to uz je ina kategoria…filety z neho su pre mna to naj…naj…naj…uz sa tesim na leto, ked ten rybarsky adrenalin znovu zacne :)

 
Gert
8 příspěvků 19.03.10 15:15
Re: Štika na smetaně

Tuto zkušenost zatím nemám. Nikdy jsem nad sardelovou pastou příliš nelaboroval. Pravda je, že ji používám pouze na tento recept a v té omáčce se to možná ztratí. Teď jsem schválně rozdělal sardelovou pastu od „Rybexu“ (za cca 12 Kč z Penny marketu) a žádné pichlavé kostičky v ní nejsou…

 
casino
4446 příspěvků 22.02.10 05:05
Re: Štika na smetaně

Máte pravdu! Vždy koupím 2-3 druhy co potkám v marketu a testuji; rozdíl nebývá markantní a do příštího nákupu stejně zapomenu vítěze mého testu… a tak pořád dokola.
Teď mám doma pouze od NOWACO a je jako mááslo!!! Opravdu! Asi se jim něco pokazilo ve výrobě :-)))

 
kamilio
546 příspěvků 22.02.10 04:47
Re: Štika na smetaně

Existuje někde sardelová pasta, kde by nebylo 10.000 drobných pichlavých kostiček? Zatím jsem nejméně 3× musel celou pastu po ochutnání vyhodit, protože se to, co jsem z tuby vymáčnul, nedalo ani spolknout. Musel jsem to vyplivnout a hubu vypláchnout. :|

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Kuře na medu Kuře na medu
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist