Recept Štědrovečerní tradiční polévka z kapra Dia Pra

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Štědrovečerní tradiční polévka z kapra

Postup

Hlavu kapra zbavenou střelí a jakékoliv odřezky z kapra uvaříme po 10min. Během vaření sbíráme šum. Vývar slijeme, prochladlou rybu dobře obereme a dáme stranou. Vývar také uschováme.

Zeleninu usmažíme na másle a potom ji vložíme do vařícího vývaru z hlavy a povaříme. Přidáme obrané maso. V malém kastrolku připravíme jíšku, přidáme do polévky a dobře povaříme.

Vnitřnosti (mlíčí, nebo jikry) dobře oprané a blan zbavené, nakrájíme na kousky a dáme do kastrolku s vodou povařit asi 20min. Potom je slijeme (jikry našleháme vidličkou) a vložíme do vývaru se zeleninou. 10min. před ukončením vaření vše osolíme, opepříme a přidáme květák rozebraný na růžičky. Je-li nutné, dolijeme vodou.

Před koncem vaření přidáme muškátový oříšek, zelenou pažitku a horkou polévku podáváme s ¨Piškotovým svítkem¨ http://www.labuznik.cz/…-svitek-pra/ z Labužníka, nebo jenom do zlatava osmaženou houskou nakrájenou na kostičky.

P.S.: Snažte se koupit jikrňáče. Je-li jiker mnoho, tak je můžete zmrazit, nebo z nich připravit třeba řeckou rybí pomazánku ¨Taramosaláta¨ http://www.labuznik.cz/…aramasalata/
z Labužníka.

Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů



Nahlásit recept

  • 20.11.02 vloženo
  • 42179x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 50g másla na smažení zeleniny
  • 160g polévkové zeleniny (mrkev, kořenovou petržel a nejvíce celeru), očištěnou a na jemné nudličky nakrájenou
  • sůl a bílý pepř
  • 40g másla na zásmažku
  • 40g mouky
  • kapří játra
  • jikry, nebo mlíčí
  • rybí hlava a jakékoliv odřezky + vodu na vaření
  • na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
  • pažitka, nebo petrželka
  • 250g květáku (nemusí být), rozebraného na malé růžičky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

netservis 23.12.14 19:12

Tak uvařil jsem, ale málo… Jen jedna hlava, jikry a zbytek kostí jak jsem filetoval kapra na zítra. Fotku jsem nedělal, ale polévka je výborná. Květák nedávám..

Odkaz na uvaření

babi 11.12.12 02:00

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Štědrovečerní tradiční polévka z kapra

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
hajgura
4 příspěvky 20.12.13 14:30
prfetní recept

Uvařila sem jí z amura a je lahodná, určitě jí doporučuji. :potlesk: :)

 
babi
6360 příspěvků 11.12.12 20:52

Vzdyt ja take pouzivam zbytek vajec na svitek… to mame s maminkou neco spolecneho! Zdravim :mavam:

 
simanova
19 příspěvků 11.12.12 10:16

Moje mamka přidává do vánoční polévky zbytek vajíčka z obalování řízků:-).

 
babi
6360 příspěvků 24.12.11 19:54

:-D chute jsou ruzne. V nasi rodine se polevka vari od nepameti, takze jsem navykla na tuto a presne tuto…chutna nam. Casem jsem zjistila, ze to je trochu pozmenena rybi polevka od pani Sandtnerove…
pridavam se k Tobe, anthemis, s pranim prijemne prozitych svatku vanocnich :-D

 
anthemis
30 příspěvků 24.12.11 16:28

Opravdu chutná polévka, možná nejchutnější z kapřích polévek, co znám…právě jsem ji dovařil, jen pro zjemnění přidávám asi 2 dcl mléka…Všem labužníkům veselé Vánoce a do roku 2012 co nejvíc toho dobrého - v nás, mimo nás, i do nás :o)

 
alena45
585 příspěvků 19.12.09 19:54
Re: Štědrovečerní tradiční polévka z kapra (PRA).

Dnes v Senci pred Tescom sme spredavačmi prezreli ritné otvory asi siedmim kapríkom, než sme vybrali dva. Ešte si plávajú vo vani, podvečer to budú mať za sebou a ja sa dozviem, čo som vlastne kúpila.

 
blanca.xy
647 příspěvků 19.12.09 18:38
Re: Štědrovečerní tradiční polévka z kapra (PRA).

Mánku, až půjdu kupovat rybu, budu na tebe vzpomínat, jsem zvědavá, co díky tvé radě přinesu :-)

 
jan.alois
37 příspěvků 19.12.09 18:12
Re: Štědrovečerní tradiční polévka z kapra (PRA).

Jo to je ta super rybí polévka co vařím i já . Mohu ještě kdo chce přidá i trochu muškátového květu . Komu je rybí chuť nepříjemná tak doporučuji místo jíšky zahustit klasickou hrachovku zvanou , pytlíkajda , rozmíchat ve trošce studené vody a tou zahustit polévku. Naučil mně to můj táta a lidi , kteří normálně rybí polévku nejedí tuhle s hrachem sní a když se dovědí že byla rybí nevěří.

 
marmelada
1643 příspěvků 19.12.09 15:15
Re: Štědrovečerní tradiční polévka z kapra (PRA).

Jé, já už se těším! Na vaření i na konzumaci. Sice si ji dělám i během roku, ale ta vánoční je jiná!

 
alena45
585 příspěvků 18.12.09 19:35
Re: Štědrovečerní tradiční polévka z kapra (PRA).

Manku, za túto cennú radu Ti ďakujem. Bez ikry by som si nevedela rybaciu polievku predstaviť a vždy kúpim dve ryby a dúfam, že jedna sa „podarí“.

 
casino
4378 příspěvků 18.12.09 18:20
Re: Štědrovečerní tradiční polévka z kapra (PRA).

… vařím v podstatě podle tohoto receptu. Zelenina (strouhaná nahrubo) osmažená na másle, to je grund! Z vnitřností lze využít VŠE (téměř:o) Napřed najdeme a odstraníme žluč. „Duše“ odpadne sama :-) Pak s citem vybereme jikry či mlíčí. Najdeme a prsty uchopíme jeden konec střívka a toto pak opatrně protáhneme mezi prsty druhé ruky. Střívko vyhodíme. Z toho co zbude obereme tuk a zbytek rozebereme na menší části a dáme do studené vody. Co vyplave na hladinu je tuk, který polévce na kvalitě nepřidá, proto jej bez milosti vyhodíme! Polévka získá nejen na chuti a hustotě, ale i barevnosti :o)
Protože mí blízcí nechodí na LAB, dovolím si doplnit: Na vývar použiji VŠE. Když jsem nucen rybu stáhnou, tak vyvařím i „kožuch“. Když nemám hlavy navíc, tak použiji i střívko proříznuté podél a vyprané (jde to krásně:-)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní rybí polévka z kapra (PRA).

Scarlet, asi že to je klasická štědrovečerní polévka. Opravdu vyzkoušej přidat trochu květáku, ten jaksi polévku zjemní, no alespoň nám tak chutná ;o) Moc Ti děkuji za přečtení receptu!

manku, máš pravdu s rozeznáním kapra od ¨kapřice¨ a tak můj manžel tento předštědrovečerní úkol má na statosti a vždycky jikrňačku donese. Pro Tvoje nejspíš zasmání, jeden rok byl někde na služební cestě a tak jsem nakupovala já. Doma jsme už měli 3 kapry zmražené, já byla trochu zoufalá a tak mě napadlo kaprům smáčknout řiťku a ejhle z jedné lezly jikry ;o) V rybárně to ovšem něměli rádi, ale já už měla svého kapříka ;o) Děkuji Ti za cenné rady!

Příjemný den Vám přeje,

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní rybí polévka z kapra (PRA). - Kari,

jikrnačka se u kaprovitých ryb pozná podle tvaru řitního otvoru. Mlíčňák má řitní otvor jako čárku (-), jikrnačka kulatější (o-), asi takhle… No, je pravda, že k přesnému rozeznání to chce trochu cviku, jako asi všechno. :-)))

 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní rybí polévka z kapra (PRA).

Tuhle polévku vařím také, je to mňamka. Jen květáček vynechávám. Tentokrát jej zkusím přidat. Díky za recept a hezký večer!

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Ejo..

dokonce na Hájích, to je paráda. Moc díky! ;-)

 
Eja
3566 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječná babiččina štědrovečerní kapří polévka (PRA)- kari.

Kari, když vylezeš na Hájích směrem ke Galaxii, tak půjdeš rovně po „terase“, sejdeš po schodech do „dolního patra“, kde jsou různé malé krámečky, a tam narazíš na prodejnu ryby, drůbež.

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Báječná babiččina štědrovečerní kapří polévka-EJO...

Eji, prosím tě, kde je ten krámek s jikrami? My koupíme vždycky mlíčňáka, i když nám prodejci tvrděj, že je to určitě jikrnáč. Máš pravdu, že ve vánoční polévce jikry moc chyběj..:-(

Nebo jestli někdo nevíte, jak se napohled pozná jikrnáč? Někdo to pozná..

 
Eja
3566 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječná babiččina štědrovečerní kapří polévka (PRA).

Vynikající, dělám ji podobně, recept je na Labu. Už od začátku prosince chodím do maličké prodejny s drůbeží a s rybami, kde mívají mražené jikry a mlíčí a dělám zásoby do mrazáku neboť bez jiker to není ono. A kdyby jich náhodou bylo moc, tak http://www.labuznik.com/recipe.php?…- doporučuji.

 
salgo
146 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječná babiččina štědrovečerní kapří polévka (PRA).

Je vynikající, dělám ji už léta podle „Sandtnerové“, kterou mi jednou babicka předala, svázanou mašlickou, protože se častým používaním rozpadla a s tím, že má osobně ozkoušené všechny recepty a jsou výborné. A moje babička vařila skvěle, takže si toho dodnes považuju. Ale zpět k té polévce, my máme zase rádi, když se povede a máme jednoho jikrnáče a jednoho mlíčňáka.

Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist