Recept Štědrovečerní tradiční polévka z kapra Dia Pra

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Štědrovečerní tradiční polévka z kapra

Postup

Hlavu kapra zbavenou střelí a jakékoliv odřezky z kapra uvaříme po 10min. Během vaření sbíráme šum. Vývar slijeme, prochladlou rybu dobře obereme a dáme stranou. Vývar také uschováme.

Zeleninu usmažíme na másle a potom ji vložíme do vařícího vývaru z hlavy a povaříme. Přidáme obrané maso. V malém kastrolku připravíme jíšku, přidáme do polévky a dobře povaříme.

Vnitřnosti (mlíčí, nebo jikry) dobře oprané a blan zbavené, nakrájíme na kousky a dáme do kastrolku s vodou povařit asi 20min. Potom je slijeme (jikry našleháme vidličkou) a vložíme do vývaru se zeleninou. 10min. před ukončením vaření vše osolíme, opepříme a přidáme květák rozebraný na růžičky. Je-li nutné, dolijeme vodou.

Před koncem vaření přidáme muškátový oříšek, zelenou pažitku a horkou polévku podáváme s ¨Piškotovým svítkem¨ http://www.labuznik.cz/…-svitek-pra/ z Labužníka, nebo jenom do zlatava osmaženou houskou nakrájenou na kostičky.

P.S.: Snažte se koupit jikrňáče. Je-li jiker mnoho, tak je můžete zmrazit, nebo z nich připravit třeba řeckou rybí pomazánku ¨Taramosaláta¨ http://www.labuznik.cz/…aramasalata/
z Labužníka.

Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.11.02 vloženo
  • 49452x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 50g másla na smažení zeleniny
  • 160g polévkové zeleniny (mrkev, kořenovou petržel a nejvíce celeru), očištěnou a na jemné nudličky nakrájenou
  • sůl a bílý pepř
  • 40g másla na zásmažku
  • 40g mouky
  • kapří játra
  • jikry, nebo mlíčí
  • rybí hlava a jakékoliv odřezky + vodu na vaření
  • na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
  • pažitka, nebo petrželka
  • 250g květáku (nemusí být), rozebraného na malé růžičky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

netservis 23.12.14 19:12

Tak uvařil jsem, ale málo… Jen jedna hlava, jikry a zbytek kostí jak jsem filetoval kapra na zítra. Fotku jsem nedělal, ale polévka je výborná. Květák nedávám..

Odkaz na uvaření

babi 11.12.12 02:00

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Štědrovečerní tradiční polévka z kapra

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
hajgura
4 příspěvky 20.12.13 14:30
prfetní recept

Uvařila sem jí z amura a je lahodná, určitě jí doporučuji. :potlesk: :)

 
babi
6360 příspěvků 11.12.12 20:52

Vzdyt ja take pouzivam zbytek vajec na svitek… to mame s maminkou neco spolecneho! Zdravim :mavam:

 
simanova
19 příspěvků 11.12.12 10:16

Moje mamka přidává do vánoční polévky zbytek vajíčka z obalování řízků:-).

 
babi
6360 příspěvků 24.12.11 19:54

:-D chute jsou ruzne. V nasi rodine se polevka vari od nepameti, takze jsem navykla na tuto a presne tuto…chutna nam. Casem jsem zjistila, ze to je trochu pozmenena rybi polevka od pani Sandtnerove…
pridavam se k Tobe, anthemis, s pranim prijemne prozitych svatku vanocnich :-D

 
anthemis
31 příspěvků 24.12.11 16:28

Opravdu chutná polévka, možná nejchutnější z kapřích polévek, co znám…právě jsem ji dovařil, jen pro zjemnění přidávám asi 2 dcl mléka…Všem labužníkům veselé Vánoce a do roku 2012 co nejvíc toho dobrého - v nás, mimo nás, i do nás :o)

 
alena45
588 příspěvků 19.12.09 19:54
Re: Štědrovečerní tradiční polévka z kapra (PRA).

Dnes v Senci pred Tescom sme spredavačmi prezreli ritné otvory asi siedmim kapríkom, než sme vybrali dva. Ešte si plávajú vo vani, podvečer to budú mať za sebou a ja sa dozviem, čo som vlastne kúpila.

 
blanca.xy
647 příspěvků 19.12.09 18:38
Re: Štědrovečerní tradiční polévka z kapra (PRA).

Mánku, až půjdu kupovat rybu, budu na tebe vzpomínat, jsem zvědavá, co díky tvé radě přinesu :-)

 
jan.alois
37 příspěvků 19.12.09 18:12
Re: Štědrovečerní tradiční polévka z kapra (PRA).

Jo to je ta super rybí polévka co vařím i já . Mohu ještě kdo chce přidá i trochu muškátového květu . Komu je rybí chuť nepříjemná tak doporučuji místo jíšky zahustit klasickou hrachovku zvanou , pytlíkajda , rozmíchat ve trošce studené vody a tou zahustit polévku. Naučil mně to můj táta a lidi , kteří normálně rybí polévku nejedí tuhle s hrachem sní a když se dovědí že byla rybí nevěří.

 
marmelada
1643 příspěvků 19.12.09 15:15
Re: Štědrovečerní tradiční polévka z kapra (PRA).

Jé, já už se těším! Na vaření i na konzumaci. Sice si ji dělám i během roku, ale ta vánoční je jiná!

 
alena45
588 příspěvků 18.12.09 19:35
Re: Štědrovečerní tradiční polévka z kapra (PRA).

Manku, za túto cennú radu Ti ďakujem. Bez ikry by som si nevedela rybaciu polievku predstaviť a vždy kúpim dve ryby a dúfam, že jedna sa „podarí“.

 
casino
4446 příspěvků 18.12.09 18:20
Re: Štědrovečerní tradiční polévka z kapra (PRA).

… vařím v podstatě podle tohoto receptu. Zelenina (strouhaná nahrubo) osmažená na másle, to je grund! Z vnitřností lze využít VŠE (téměř:o) Napřed najdeme a odstraníme žluč. „Duše“ odpadne sama :-) Pak s citem vybereme jikry či mlíčí. Najdeme a prsty uchopíme jeden konec střívka a toto pak opatrně protáhneme mezi prsty druhé ruky. Střívko vyhodíme. Z toho co zbude obereme tuk a zbytek rozebereme na menší části a dáme do studené vody. Co vyplave na hladinu je tuk, který polévce na kvalitě nepřidá, proto jej bez milosti vyhodíme! Polévka získá nejen na chuti a hustotě, ale i barevnosti :o)
Protože mí blízcí nechodí na LAB, dovolím si doplnit: Na vývar použiji VŠE. Když jsem nucen rybu stáhnou, tak vyvařím i „kožuch“. Když nemám hlavy navíc, tak použiji i střívko proříznuté podél a vyprané (jde to krásně:-)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní rybí polévka z kapra (PRA).

Scarlet, asi že to je klasická štědrovečerní polévka. Opravdu vyzkoušej přidat trochu květáku, ten jaksi polévku zjemní, no alespoň nám tak chutná ;o) Moc Ti děkuji za přečtení receptu!

manku, máš pravdu s rozeznáním kapra od ¨kapřice¨ a tak můj manžel tento předštědrovečerní úkol má na statosti a vždycky jikrňačku donese. Pro Tvoje nejspíš zasmání, jeden rok byl někde na služební cestě a tak jsem nakupovala já. Doma jsme už měli 3 kapry zmražené, já byla trochu zoufalá a tak mě napadlo kaprům smáčknout řiťku a ejhle z jedné lezly jikry ;o) V rybárně to ovšem něměli rádi, ale já už měla svého kapříka ;o) Děkuji Ti za cenné rady!

Příjemný den Vám přeje,

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní rybí polévka z kapra (PRA). - Kari,

jikrnačka se u kaprovitých ryb pozná podle tvaru řitního otvoru. Mlíčňák má řitní otvor jako čárku (-), jikrnačka kulatější (o-), asi takhle… No, je pravda, že k přesnému rozeznání to chce trochu cviku, jako asi všechno. :-)))

 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní rybí polévka z kapra (PRA).

Tuhle polévku vařím také, je to mňamka. Jen květáček vynechávám. Tentokrát jej zkusím přidat. Díky za recept a hezký večer!

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Ejo..

dokonce na Hájích, to je paráda. Moc díky! ;-)

 
Eja
3670 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječná babiččina štědrovečerní kapří polévka (PRA)- kari.

Kari, když vylezeš na Hájích směrem ke Galaxii, tak půjdeš rovně po „terase“, sejdeš po schodech do „dolního patra“, kde jsou různé malé krámečky, a tam narazíš na prodejnu ryby, drůbež.

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Báječná babiččina štědrovečerní kapří polévka-EJO...

Eji, prosím tě, kde je ten krámek s jikrami? My koupíme vždycky mlíčňáka, i když nám prodejci tvrděj, že je to určitě jikrnáč. Máš pravdu, že ve vánoční polévce jikry moc chyběj..:-(

Nebo jestli někdo nevíte, jak se napohled pozná jikrnáč? Někdo to pozná..

 
Eja
3670 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječná babiččina štědrovečerní kapří polévka (PRA).

Vynikající, dělám ji podobně, recept je na Labu. Už od začátku prosince chodím do maličké prodejny s drůbeží a s rybami, kde mívají mražené jikry a mlíčí a dělám zásoby do mrazáku neboť bez jiker to není ono. A kdyby jich náhodou bylo moc, tak http://www.labuznik.com/recipe.php?…- doporučuji.

 
salgo
146 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječná babiččina štědrovečerní kapří polévka (PRA).

Je vynikající, dělám ji už léta podle „Sandtnerové“, kterou mi jednou babicka předala, svázanou mašlickou, protože se častým používaním rozpadla a s tím, že má osobně ozkoušené všechny recepty a jsou výborné. A moje babička vařila skvěle, takže si toho dodnes považuju. Ale zpět k té polévce, my máme zase rádi, když se povede a máme jednoho jikrnáče a jednoho mlíčňáka.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Guláš z hlívy ústřičné


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Chléb s celerem Chléb s celerem
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist