Recept Staročeské perníčky

(Hodnoceno 5x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Staročeské perníčky

Postup

Vajíčka umícháme s cukrem, přidáme mírně rozpuštěný med s másle,
vše řádně umícháme. Nakonec přisypeme mouku s pr. do perníku a sodu. Věše řádně propracujeme (nejlépe rukama) a necháme v chladnu
asi 24 hod. odpočinout. Druhý den z rozváleného těsta vykrajujeme
perníky a naplechu potíráme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě na 180 do mírného zhnědnutí tak 3 - 5 minut. Zdobíme na druhý den klasickou polevou, nebo dle přání.

Recept je z kategorií: Cukroví Moučníky Perníky Vánoční cukroví



Nahlásit recept

  • 27.02.06 vloženo
  • 58659x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod

Ingredience

  • 2 vajíčka
  • 2 žloutky
  • 150 g cukru moučka
  • 180 g medu
  • 80 g másla /Hery/
  • 600 g hl. mouky
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 čajová lžička sody bicarbona

Doporučená příloha

  • vše se dělá s citem a láskou

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

MMMMMMMMMMMMMM 06.12.15 22:36

Chci zkusit tento recept na perníčky-ta vajíčka, co jsou uvedena v ingrediencích, jsou všechna do těsta, nebo je tam započítáno i to na potření? Děkuji

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 27.12.13 15:18

Letos jsem z vážných důvodů pekla doslova na poslední chvíli… Proto jsou perníčky jen tak polity polevou…
Ale chuťově jsou moc dobré :)
Je to rychlý a nenáročný recept, myslím, že podle tohoto receptu zvládne perníčky i ten, kdo si na ně dosud netroufl…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

pekarka 29.11.13 14:48

To jsem ráda, že perníky chutnají. Já jsem s tímto receptem začínala, teď už mám jiný - tmavší.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Petunnka 29.11.13 08:22

Naše první perníčky. S těstem se krásně pracovalo a holky si užily vykrajování (takže tvary nééé úplně ideální :-)). Zdobení bude asi katastrofa, pokud ovšem do zdobení vydrží.

Odkaz na uvaření

blond_007 18.12.12 20:35

ahoj, perníčky opravdu změkly, dala jsem je do dózy s půlkou jabka a jsou mňam, už mám i nazdobeno - chaloupku jsem nechala záměrně trochu vyschnout, aby se mi nebortila :-) v sobotu půjde darem :-)

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

Pavlínka19 25.11.12 15:08

S těstem se mi pracovalo dobře, i když jsem jej v lednici nechala jen několik hodin. Navíc krásně vonělo medem. Doba pečení byla opravdu krátká, a tak šlo všechno rychle. Teď jen najít chuť a čas pro ozdobení polevou :). Snad budou o Vánocích měkké.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

gmp 17.11.11 14:54

Pekařka, Pekařka!!! - máš fan klub

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

labuznik 21.09.10 17:57

Diskuse k receptu Staročeské perníčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Bratwurst
1 příspěvek 20.12.13 21:16

Letos poprvé se nám díky tomuto receptu perníčky povedly! Jsou vysoké, chutné..dobré jak pro oko, tak pro chuť :potlesk: Ještě mě čeká zdobení. Určitě všem DOPORUČUJI! :srdce:

 
pekarka
409 příspěvků 06.01.13 22:01

Tak to je super. Obměna se vždy hodí :D

 
Sylvie
2302 příspěvků 05.01.13 21:25

Tyto Vánoce jsem vyzkoušela pár dalších receptů na perníčky. Vrátila jsem se ale opět k těmto.
Dano, vážně fajn recept.

 
nantaali 2
1 příspěvek 15.12.12 09:55
nejlepsi pernicky na svete

Mila pekarko, kdysi davno jsem hledala recept na mekke pernicky a nahodou jsem nasla tvuj. Bydlim v zemi pernicku, kde se na vanoce pecou tisice a tisice tvrdych a preslazenych pernicku. Lide je zde chroupaji 3× denne ke kafi.
Pouzivam tvuj originalni recept, ale davam dvojnasobnou davku masla a pridavam 100g oloupanych sekanych mandli a 50g kandisovane pomerancove kury a syrovou kuru z ½ pomerance. / vydrbat kartacem v teple vode /Pernikovy prasek tady neexistuje, delam si vlastni:1rovna lzicka soli,1½ lzicky prasku na peceni, 1 lzicka jedle sody, ca 1 lzice mlete skorice -davam vic,1 lzicka mleteho zazvoru, a ½ lzicky mleteho hrebicku. Vypracuji vlacne testo dam do lednicky a druhy den pecu pernicky, nepotiram vajickem, ale hotove, vychladle namacim do cukrove polevy s rumem / nebo proverenym tuzemakem/,zdobim kandizovanou kurou pomerance a platky mandli. Poleva: 2 bilky a praskovy cukr sleham dobila pridam rum a rozredim na ne moc hustou polevu. Potiram dolni stranu 1× a horni 2×. Vydrzi v plechove krabici pod zamkem do vanoc. preji vsem hezke vanoce a dobre pernicky. nantaali

 
pekarka
409 příspěvků 10.12.12 13:00

Miloši a Ty nevíš, že se perníčky musí naležet, aby byly dokonalé? :D

 
gmp
1593 příspěvků 28.11.12 21:02
+

Před rokem jsme měli perníčky na stromku. Po vánocích jsme je strčili do nějaké krabičky a nepomněli na ně. Objevily se až před dvěma týdny, tedy po roce. Manželka, nejlepší ze všech, je nachystala pro Matesa. Přivedl jsem k nám své svěřence, nikoliv vnoučky, ale děti svěřené mi do opatrování jejich matkou, podlehlou Kouzlu osobnosti. Během několika málo minut bylo po perníčcích. Udělil jsem toleranční výjimku z mluvení plnou pusou, abych si vyslechl, že nic tak dobrého ještě neměly. Z druhé strany je třeba přiznat, že než jsem přišel k nim, tak měly k večeři, v mražáku v mikrotenu zabalené, dva krajíce chleba, který si ohřívaly na topinkovači.

 
M.Suskova
206 příspěvků 25.12.11 22:08

Musím se přidat k fan klubu.Uděla jsem je tenší a jsou neopakovatelné,jiné už dělat nebudu.

 
gmp
1593 příspěvků 17.11.11 14:54

Pekařka, Pekařka!!! - máš fan klub

 
pekarka
409 příspěvků 06.04.10 03:17
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Tak jsem Ti to tam Zdeňku doplnila. Ale s tím pečením, každému jinak peče trouba, tak to musíš hlídat:)

 
zlomax
426 příspěvků 05.04.10 14:46
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Opět jsem našel recept vhodný pro úplného začátečníka. Snad jen prosím doplnit o jaký cukr jde a jaká je správná doba pečeni. Zápas s tímto receptem je popsán v deníčku. Danuš díky!! :)

 
Sylvie
2302 příspěvků 03.12.09 14:08
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Opět připomínám tento báječný recept, právě zadělávám…

 
pekarka
409 příspěvků 14.03.09 00:25
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Holky, to jsem ráda, že Vám chutnají. Já z tohohle těsta dělám všechno, chaloupky, koníčky misky, krásně se s tím pracuje, ale už dodržuji jen 12 hodinové uležení, páč někdy nestíhám. Díky

 
toffo
244 příspěvků 13.03.09 18:55
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY - ty nejlepší

Tohle jsou opravdu moc dobré perníčky. Ráda perníky peču, ale nejím je. Ale tyto mi opravdu chutnají, tedy nejen mě. V neděli jsem pekla tři plechy velikonočních perníčků, včera jsem zjistila, že se jich půlka záhadně „vypařila.“ Navíc se s těstem výborně pracuje. Díky pekařko. Jiné už péct nebudu :)

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Souhlasím s Mischkou, jen se divím, že už tady není pochvalný komentář ode mne už dávno. Děti z tohoto těsta hrozně rády tvarují (já bych taky ráda :-) a babička si už vyžádala recept.
Danuško, dík

 
Mischka
38 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Tyhle perníčky u nás zabodovaly! Jsou bezkonkurenčně nejlepší, jaké jsem kdy jedla. Doporučuju dát máslo, nebo máslo s Herou, protože po tom másle krásně voní:) Jo a taky jsem přidala více koření (perníkového) - asi dvě lžičky - a rozhodně neuškodilo. Máme je i na stromečku a voní z nich celý pokoj. Do těsta patří asi 2 celá vajíčka a 2 žloutky, ale dělala jsem to jen se dvěma celými a jedním žloutkem - páč jsem nebyla zásobená - a taky jsou skvělé:)

 
Janelita
93 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Nechápu to s těmi vajíčky. Přímo do těsta dám 2 vejce a dva žloutky a na potření potřebuji další vejce?

 
pekarka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Chaloupka se dělá tak, že z těsta musíš vykrájet jednotlivé dílky a ty potom upéct. Pak je nechávám asi jeden den odležet , namaluju díly a ty potom spojím polevou k sobě. Střechu maluju až na hotové chaloupce. Ať se dílko podaří.

 
bluetweety
24 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Dobrý den. Všechny Vás moc zdravím. Milá Pekařko, prosím Tě, mám na Tebe důležitý dotaz. Jsem v pečení perníčků úplnou začátečnicí a tento týden bych potřebovala vytvořit perníkovou chaloupku. Myslíš si, že by to šlo z tohoto těsta? Všimla jsem si v Tvém deníčku, že s perníčky máš požehnaně zkušeností. Prosím je lepší péct díly na chaloupku již vykrájené nebo je lepší je vykrajovat z již upečeného plátu? Jak jsem již říkala, jsem úplný amatér a každá rada od zkušených mi přejde velice vhod. Předem děkuji a zdravím. Iva

 
pekarka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Soni, to jsem ráda, že perníčky se povedly. na příštím srazu Ti udělám kurz na malování, jo? Pocákané polevou nebo čokoládou budou chutnat úplně stejně.

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Tak tady jsem neudelala zadnou chybu, jsou vynikajici. Jenom si budu muset nakoupit nejaké formicky na vykrajovani. Mam pouze srdicka, prasatko (vypujcené) a ostatni vykrajovacky jsou prilis malinké. Ted bych se mela pustit do malovani a to bude malér. Ja se porad bojim, ze tu polevu na malovani nezvladnu. No uvidime! Kdyz bude nejhur, tak to poleju (bez malovani) a dost.
P.S. Dano, ja mam porad jeste nejaky ten pernicek z Vysociny. Jsou porad vynikajici! Ahoj Sona

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY - Dano,

to je parada, zes mi napsala vcas. Ja bych jinak ztratila dalsi tyden. Takze Ti moc dekuji/jem. Sona a Umbertak
P.S. kdy bude dalsi sraz??????

 
pekarka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Soni, přesně tak. Dávají se dva žloutky a dvě celá vejce. Někdo perníčky potírá barevným roztokem, já pak tím dalším vajíčkem. Pro tmavší barvu se dá ještě do toho vajíčka přidat kakao na obarvení. Kyby bylo těsto moc husté přidá se mléko, řídké se zahustí moukou. Ono záleží na velikosti vajíček.

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY- pekarinko....

prosim Te, ty vejce se davaji vsechna do testa, myslim tim 2 cela a 2 zloutky, a na potirani se vezmou dalsi vejce? Chtela bych to dneska zkusit. Mam 1 mesic do 30.vyroci svatby a 2 do Vanoc, tak abych si to „procvicila“ nanecisto.....dokud je cas, nerada bych, aby mi utekl kvuli nepodarenym pernickum…ha ha. Ahojky Sona

 
zmuzle
39 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Taky jsem upekla pernicky podle receptu, jen jsem tam pridala kakao na obarveni a trochu nejakeho pernikoveho koreni. Testo s emi nejprve zdalo ridke, ale v lednicce krasne ztuhlo a pak se s nim pracovalo dobre. I jsem je zvladla nazdobit a sklidila uspech. Dekuji za recept

 
Machnacanka
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Dnes som ich upiekla a sú fakt mäkké. No mala som tu decká s vnučkou a perníčky všetkým chutnali. Zajtra ich nazdobím, ale spravím asi ešte z jednej dávky, aby vôbec do Vianoc nejaké ostali. Danka ďakujem.

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY - ty nejlepší a nejchutnější

Protože se blíží čas pečení perníčků a já právě tisknu známým už asi desátý výtisk tohoto výborného receptu Pekařky Danky, dovolila jsem si, Pekařko, vytáhnout Tvůj recept do diskuse, aby se mu dostalo náležité pozornosti.
Všem vřele doporučuji a právě jdu připravit těsto, abych je mohla svým beruškám zase upéci. Díky, díky, díky.

 
pekarka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Martino, nevadí. Chuť perníčky neztratí a tloušťka není rozhodující. Já jsem v jednom časopisu viděla zdobit perníčky půlkami spařených mandlí a jak to bylo pěkné. Prostě fantazii se meze nekladou.

 
Labužník MartinaN02
30 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Ak mám pravdu povedať ja ich ani nezdobím:) Dám na ne hrozienka a orechy a sú dobré i tak. Zjedia sa väčšinou najneskôr do 3 dňa.
pekarka - vaľkám ich radšej hrubšie lebo som hrozne neporiadna a keď som ich vaľkala tenšie občas prihoreli.S mojou starou rúrou je bezpečnejšie.

 
pekarka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Protože tento dotaz je dost častý, upravila jsem recept na čajovou lžičku, může být i méně. Kypřící prášek do perníku obsahuje potřebné perníkové koření a není tudíž třeba přidávat koření. Kdo má radši tmavé perníky, ne ty klasické může přidat i kakao na obarvení, já ho ale nedávám.

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Mám dva dotazy - označení L sody …, je lžice polévková ? To by se mi zdálo moc velké množství sody a dále jsem nedohledala žádné perníkové koření, nahrazuje ho patrně prášek do perníku. Je to tak?
Díky za odpověď.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Ahojky,ja som tam dala margarín, napriek tomu sú vydarené, múky som dala viac o niečo, pretože sa mi to dosť lepilo. Hrúbka asi 4 mm, ale najbližšie budem robiť o niečo tenšie - cesto naskočilo. Robila som iba srdiečka a zdobila iba bielou polevou. Hrdá som aj preto, že aj poleva mi vyšla akurátna hneď na prvýkrát. Dávali sme si ju do mikrot. sáčku, špičku odstrihli atď. Profíci na to asi majú inú metódu…

 
pekarka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Milá Martinko. Aničce jsem všechno popsala v soukromé zprávě, ale vyválela bych to raději trochu na míň. Perníčky totiž ještě vyskočí.

 
Labužník MartinaN02
30 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Anickav do perníčkov treba dávať radšej maslo ako margarín, pr. do perníka je určite kypriaci prášok do perníka a cca 0,5 cm vyvaľkaného cesta je naozaj akurát.Len treba dávať pozor aby neprihoreli, potom zhorknú.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

pekarka moja zlatá, keď ja neviem , jak na to. Starého psa ťažko novým …

 
pekarka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Jsem ráda, že se perníčky povedly. A co takhle foto, ať se pokocháme všichni?

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY-ďakujem pekarke-

včera upečené, dnes zdobené , s výdatnou pomocou jednej mojej výtvarne nadanej dcéry. Skutočne dobrý recept, na svadobnej tabuli sa budú skvieť. Podla môjho manžela je ich škoda jesť…také sú pekné…
Mňa ale teší, že som to zvládla, preto ďakujem autorke receptu, že mi poradila!

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY-pekarka, prosím,

buď tak dobrá a poraď mi ešte:

  • ak udávaš maslo-možno nahradiť margarínom, alebo je vyslovene najlepšie použiť pravé kravské maslo?
  • to maslo má vyslovene byť roztopene na ohni, alebo izbová teplota stačí?
  • hovoríme o kypriacom prášku do perníka, ak píšeš pr. do perníka?
  • aká má byť hrúbka vyvalkaného cesta? Asi 4 mm ako udáva Heja?

Asi Ti pripadám nechápavá, ale perníčky som skúšala iba raz v živote. A tie boli tak tvrdé, že som nimi mohla orechy roztĺkať. Preto sa pýtam na všetko, lebo už je na čase to zvládnuť s lepším výsledkom. /Chcem to na tú svadbu…/
VĎAKA !!!

 
pekarka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Ankičko, polevu jsem záměrně nedávala, protože ji opravdu dělám od oka. Bílek,
prosátý moučkový cukr a citronová štáva. Jak jinak říct, že nesmí být ani tuhá ani řídká, zkrátka tak akorát. Ale určitě v nějakých receptech, nebo kuchařských knihách jse poleva uvedena, já se kouknu a napíšu.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: PEKARKA, prosím -STAROČESKÉ PERNÍČKY-

velmi mi chýba od Teba popis na Tvoju klasickú polevu na tieto Tvoje perníčky!
Asi by som to skúsila na svadbu - ak to zvládnem, s kúsenosti v oblasti perníčkov nemám. Ešte by ma potešilo, ak by si poradila, aké úskalia má pečenie týchto perníčkov…DÍKY!!!

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: STAROČESKÉ PERNÍČKY

Tak jsem je upekla hned poté, co mi autorka recept prozradila na chatu a musím potvrdit, že jsou skutečně výborné. Dle doporučení - večer jsem zadělala těsto a druhý den upekla. S těstem se dobře pracuje. Vyválela jsem na cca 4 mm a vykrájela jsem malé tvary. Pekla jsem asi 10 min při 175`C. Rozšlehaným vajíčkem jsem potírala až po upečení a pak asi ještě 1 min zapekla. Když jsem totiž tvary potřela před pečením, dělaly se mi trochu puchýřky. Pekařko, nevíš, prosím Tě, proč ? Teď se na ně chodím dívat ( a zkoušet), jestli ještě náhodou neztvrdly a skutečně jsou měkké. Budu-li tak pokračovat, žádné nezbudou.
 Díky.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist