Recept Staročeská dršťková polévka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Staročeská dršťková polévka

Postup

Nejprve pečlivě očistěte žaludky a dršťky a dejte je vařit. Po přejití varem je slijte a opět očistěte. Dejte je znovu vařit do slané vody společně s morkovými kostmi (možno nahradit masoxem, ale není to ono). Mezi tím nastrouhejte kořenovou zeleninu a orestujte ji na lžíci sádla. Když jsou dršťky téměř měkké vyjměte je a nechte je vychladnout. Nakrájejte je na nudličky a vložte zpět do vývyru. Přidejte orestovanou zeleninu a utřený česnek. Osolte a opepřete. Na lžíci sádla nechte velmi krátce zpěnit sladkou papriku a zasypte ji moukou. Udělejte jíšku a polévku zahustěte. Nechte vše ještě chvilku povařit. Pak vypněte sporák a do polévky přidejte trochu majoránky. Polévka chutná nejlépe den uleželá.

Recept je z kategorií: Masové polévky



Nahlásit recept

  • 31.05.04 vloženo
  • 55197x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 0,5 kg hovězích dršťek
  • 0,5 kg vepřových žaludků
  • 2 morkové kosti
  • 0,3 kg kořenové zeleniny
  • česnek
  • trochu hladké mouky
  • sádlo
  • sladká paprika
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • cléb, pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Staročeská dršťková polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Ahasv-er  27.02.14 11:16
pro Bunter

Když nedostanete dršťky, můžete dostat přes dršťku, chichichi :)

 
Frantiska
921 příspěvků 26.02.14 17:19

No pozitvini je, ze ted vime vlastnika a kam mu napsat (MF) tak staci par mailu, jak to tu nefunguje a treba dojde k personalnim zmenam a bude fungovat lepe

 
birkana
1501 příspěvků 26.02.14 17:06

@Zuzka1973, fotky (tedy ponechání autorského v úvodu receptu) nefungují - proč, když to bylo v Diskusi Adminkou slíbeno :twisted:. Ale v jeden moment to snad šlo :think:. Fotky dávej do uvaření dál :kytka:, když někdo v uvaření „listuje“, doprovodné foto u např. mírně změněného postupu dokáže napovědět 8o.

Nedejme se odradit :mavam: :mavam: :mavam:

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 26.02.14 15:57

@Frantiska To je v pohodě… téměř žádná fotka od „nira“ neodpovídá receptu… Už se to řešilo, ale je to všem totálně fuk…
Navíc opět (nebo stále?) nefunguje dodržení autorského fota…
Ode dneška nedávám fotky, pouze slovní uvaření… Nevadí mi ani tak to přesunutí autorského fota - to by mi nevadilo, pokud je použito reprezentativnější foto (zde mi jde spíš o lhaní, že to FUNGUJE, přitom „ho..o, ho..o, slavný soude…“
Vadí mi nejvíc zrovna toto, že skvělý staročeský recept zprzní náhodně vlípnutá fotečka (zdrobnělinu „fotečka“ nesnáším, ale zde se hodí ;)
Ale když nikomu nevadí obrázek koupené vánočky od „nira“ pod jedním z receptů, ani jiné její (jeho) úlety… proč bych se vlastně měla rozčilovat… :nevim:

 
Frantiska
921 příspěvků 26.02.14 10:54

Opet recept, kde fotka neodpovida… ten parmezan je tam fakt dobry

 
Kely
186 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staročeská dršťková polévka

Dělám jí úplně podobně ještě do ní přidám velkou na masle či sádle kdo má jak rád zpěněnou cibuli.

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staročeská dršťková polévka

Casull to je mi jasný a i já mám takovou přepravku s víkem,ale držťky kupuji v Macru již zmrzlé a jsou to takové neskladné pytlíky cca 3 kila velikosti melouna a tam dám dvě a jednoho králíka a jsem namydlenej.A chlapi vozi odsud ryby takto.Když nachytají tak je vyfiletujía vkládají je do tetra litrovek od mléka.Ty pak naskládají do mlékové přepravky a dají zmrznout.Je až neuvěřitelné kolik kil ryb se do takové přepravky vejde.Chleba si nechají v Michli v pekárně 2× přepéct a pak ho zataví do několika fólií.Vydrží čerstvý až 1O dní…

 
Casull
10 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staročeská dršťková polévka

Ja vozim jidlo do Norska zmrazeny (kdyz tam jezdim na ryby). Navarim si tu gulas, nalozim steaky …, pak dam vse do igelitovych sacku a nacpu to do plechovych ramecku (ty jsem si vyrobil). Dam to zmrznout. Pak to z tech ramecku vyklepnu a mam z toho kvadry zmrzle basty. Rozmery ramecku jsem zvolil podle polystyrenove krabice, kam ty zmrzle ,,cihlicky" naskladam. Cesta sice trva 2,5 dne, ja ale dovezu vzdy vse perfektne zmrazene.

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staročeská dršťková polévka

Kotrč tu snad roste,ale já ho ještě neviděl,ale dřšťky jistě nemuže nahradit…

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staročeská dršťková polévka

Casull já bydlím v Norsku a syn je řezník a jsem přímo u pramene,ale držťky se vyhazují i žaludky a já je nemám buéééééééééééé a tak si vždycky vozím dršťky z České republiky,ale cesta sem trvá autem a lodí dva dni a tak jsem rád,že to přivezu v poživatelném stavu a hned z toho uvařím polévku,kterou jíme celý týden a jsme v sedmém nebi…

 
Casull
10 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staročeská dršťková polévka

Ja mam takovej dojem, ze se situace v posledni dobe zlepsila a dršťky už se sem tam sezenou. Jestli ne, pouzij jen veprove zaludky. Ver mi, ze to neni vubec spatne.

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staročeská dršťková polévka

Tome, a kotrč kadeřavý u Vás roste?…moudrá kniha praví, že pokud je dršťková připravená z této mladé houby, je od pravé téměř k nerozeznání, ale opakuji, musí jít pouze o mladé houby..staré jsou příliš tuhé a k požití nevhodné… :-))

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staročeská dršťková polévka

Oóóóóóóóó Casull co mám dělat když u nás dršťky nekoupím buééééééééééééé

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Smetanový koláč s revení

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Květáková polévka Květáková polévka
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist