Recept Španělský ptáček podle babiček

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Španělský ptáček podle babiček

Úvod

Zahuštění pomocí cibule je chutnější, než za použití moukou. Tou můžeme ještě trošku „dozahustit“, pokud by se nám omáčka zdála příliš řídká. Solíme opatrně a až úplně na konci, na základě ochutnání - slanina i hořčice jsou slané.

Postup

Roštěnou naklepeme, každý plátek pomažeme dijonskou hořčicí, lehce osolíme a poklademe kouskem párku, čtvrtkou vejce na tvrdo, čtvrtkou cibulky, půlkou okurky a špalíčkem slaniny. Uděláme závitky a převážeme provázkem.

Jednu velkou cibuli nakrájíme na kostičky a spolu se slaninou na kostičky a ptáčky dáme opéct na rozpálené sádlo. Zalijeme vařící vodou (nebo vývarem, máme-li) tak, aby ptáčci byly zaliti do poloviny, opepříme, přidáme ještě lžíci dijonské hořčice a dusíme cca 1,5 hodiny, občas obracíme a podléváme.

Zbylé dvě cibule nakrájíme na kostičky, dáme do kastrůlku s vodou a chvíli povaříme. Necháme vychladnout a rozmixujeme, ke konci dušení cibulí ptáčky podlijeme.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Hovězí maso Maso Závitky, rolády a hovězí dušené plátky



Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 29.08.03 vloženo
  • 224569x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 plátky roštěné
  • 1 vejce na tvrdo
  • 2 kyselé okurky
  • jeden větší párek
  • 4 malé špalíčky slaniny + dle chuti ještě slaninu na kostičky do omáčky
  • malá cibule
  • 3 velké cibule
  • Dijonská hořčice
  • čerstvě mletý pepř černý
  • sůl
  • 1 lžíce sádla
  • voda nebo vývar (raději ne z kostky, je příliš slaný)

Doporučená příloha

  • dušená rýže, bramborový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

danda 06.11.12 22:39

Většinou mi ze španěláků vzniknou rozlítaní ptáci :-), ale tentokrát byly jaksepatří a vynikající.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Španělský ptáček podle babiček

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
helix
3 příspěvky 21.04.16 21:56

KDYŽ Španělský ptáček tak z českých surovin. Nešetřit na surovinách. Žádné levné párky. Hořčice plnotučná, nejlépe Malva. Dělám je co nejmenší 2ks na porci. Přírodní s rýží, nebo na smetaně s houskovým knedlíkem.

 
Labužník jandule02
1070 příspěvků 10.12.13 14:46

Moje babička by řekla, to je španělský ptáček v podání socialistické hospody.

 
jolana
5022 příspěvků 07.11.12 10:03

..jj..Dando, taky tak ked sa mi nechce..rovnou do pekaciku ..ja viem, ze ty vies :lol: ..to ja pre tych co to nemaju odskusane, nech si skusia ..keby sa dakomu zamanulo a chcelo sa mu skusit takto dako.. :mavam:

 
danda  06.11.12 23:16

Jol, oni ti moji lítaj, ne kvůli kvalitě zabalení, ale kvůli mé vrozené lenosti :-), je to daleko jednodušší hodit na cibuli plátek masa a pak přidat to zevnitř okolo :-)
V hospodě se ani nespíchavají, pevně se zabalí, těsně narovnají na pekáč na osmaženou cibuli a pečou se v troubě.

Příspěvek upraven 07.11.12 v 00:25

 
jolana
5022 příspěvků 06.11.12 23:08

Spaniesky ptacek alebo iny zavitok spichnem sparatkami, opekam pozvolna, poukladane jeden vedla druheho, takze aj keby chceli sa nemaju kam rozletiet ..to uz potom drzi..potom uz vytiahnem aj tie sparatka a je to..do naplne pridavam kusok nalozenej kapie a robim k nim ryzu s hraskom.. :mavam:

 
bombastic.1
13 příspěvků 21.11.10 12:15

Nevím co tady máte proti fermeží,Fermež je vlastně olej z lněného semene.Co se týká olivového oleje tak tam záleží jak je lisovaný.Podle technologie jak je lisovaný se odvíjí chuť a i cena.Navíc na smažení jsou určené druhy olivového oleje.Většinou jsou značeni červenou zátkou např.Carbonell.Ani ten nejkvalitnější olivový olej nenahradí sádlo a ani to nejlepší sádlo nenahradí olivový olej.Do receptu se má dávat co tam patří.Někdo zahušťuje moravské zelí moukou jiný syrovým bramborem jak to má být.V tom je ten rozdíl.
Na tomto receptu mi vadí název.Moje babička se narodila 1912 a dijonská hořčice se u nás začala prodávat před 35 lety v tuzexu.Paní Alice má mladou babičku co????

 
noskovice
1323 příspěvků 01.09.10 19:14
Re: Španělský ptáček podle babiček

Jolana má pravdu. Jsou mezi nimi obrovské rozdíly. Některé oleje viděly olivu pouze z vlaku a potřebovaly na to dalekohled. :)

 
jolana
5022 příspěvků 01.09.10 19:00
Re: Španělský ptáček podle babiček

Na olivovy olej si treba zvyknut. Nie kazdemu vonia a chuti.Ja ho tiez nemam rada a uplne na zaciatku som ho ponimala presne ako pise Divous. Ale, ked je uplne cerstvy vylisovany mutny a este teply, to mozem aj pit ..
Navyse nie je olej ako olej..

 
mjam  01.09.10 18:05
Olivový olej :)

Proč by se divous nesměl vyjádřit k všeobecně oblíbené pří:,–(ě? Nevidím na jeho příspěvku nic negativního. Pokud mu fermež chutná (já jsem ji zatím ještě nepožil), tak by to z jeho hlediska mohl být i velký kompliment na olivový olej.

 
noskovice
1323 příspěvků 01.09.10 17:52
Re: Španělský ptáček podle babiček - divous,

možná stačilo napsat, že Ti olivový olej nechutná. Nevím, co má společného s fermeží. :)

 
divous
9 příspěvků 01.09.10 17:19
Re: Španělský ptáček podle babiček

Obecně k olivovému oleji. Snad do nějakých salátů, ale patří do středomořské kuchyně, ne do české. Navíc chutná jako fermež.

 
jan.alois
37 příspěvků 12.01.10 04:25
Re: Španělský ptáček podle babiček

Můj táta mně naučil dva knedle a dva kopečky rejže . Alternativa je nebalit rozsekat a zamíchat do omáčky¨. Říkáme tomu rozstřelený pták.

 
ataata
43 příspěvků 12.01.10 03:54
Re: Španělský ptáček podle babiček

Dělám je již delší dobu z vepřové kýty. I já je dělám v papiňáku. Maso je pak pěkně měkoučké a jen se rozpadá. Jenom bych polemizoval s náplní. Nedovedu si představit párek v papiňáku (zejména při jeho kvalitě). U nás to musí být Vysočina (ale ne pseudovysočina), velký kus cibule a popř. i kus špeku. Zbytky ingrediencí pak do šťávy. Doporučuji cibulí nešetřit. Jsem proti mixování cibule. Pokud mi neplavou kousky cibule ve šťávě nebo v omáčce, nemá to tu správnou chuť. Vajíčka jsem opustil. Dělám vždy vělší množství, tak z 1,5kg (10-12ks). Ty co zbydou, pak druhý den dodělám se smetanovou nebo hořčicovou omáčkou. Teprve zaležené ptáčky mají svou chuť. První den jsou s rýží, druhý den s knedlíkem. Nedovedu si představit, že bych jedl ptáčky s bramborovým knedlíkem.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

Kamarádko, nemá to chybu, budeme mít zítra stejný oběd- teď jsem ty ptáky dodělala a jsou príma, to bude bašta!

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

kamaradko, však já vařím ;-)
mám tu dvě skvělé labužnice a dnes na programu šneky, žabky, lososový quiche, krevety,…
Bolí mi celý člověk, ale držím se. Co by člověk neudělal pro fajn holky.

 
Labužník kamaradka02
78 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

No teda holky! V tom se nedá vyznat, co kdo proti komu má. Ale asi je to dobře. Tak dokecat a vařit! A pak napsat, co se povedlo a jak. Dík, už se těším. A jdu dělat ptáky na zítřek.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

Bali,už to neřeš,pokud si si mé příspěvky četla poctivě,tak docela na začátku jsem uznala,že jsem to napsala blbě! Tady už o ten OL vůbec nejde,ta diskuze je převážně o tom,jak se lidi můžou mít rádi.......Mi­mochodem nemám přezdívku Teri ani Terina(to už tu bylo),ale Terrinka.Od nějakého čertění mám daleko a vyvolávat vůbec nic nechci,vyvolává se to samo a já jen reaguji.Hezký víkend!

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

terinno, buď si jistá, že jsem do tebe nepíchala, jen mne zarazilo, že bys oliváč používala VŠUDE, tak jak jsi to níže napsala. Tak se nečerti, zbytečně chceš vyvolat nějakou ostrou diskuzi, na což tu opravdu nikdo nemá chuť ;-)

Ve světě oliv a ol.olejů se docela dobře vyznám a vím, že někam prostě nejde.

 
jolana
5022 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

Esme, bez darecku to nepujde..;-)…zrovna som na teba myslela, ze by si mala dostat Lab.Nobelovku za to brko na odsavani vzduchu-tot skveleee…;) hezkej den do daleka :)

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

No jasně! SVO- jak jsi tomu dala skvělej název je daleko lepší a příjemnější, než stálá kritika a poznámky.Člověka to potěší a o tom to je- mít se vzájemně rádi!

 
esmeralda
4805 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček - děvčata,

mohla bych se taky přidat do vašeho SVO (Sdružení Vzájemného Obdivování) ?

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

Tak to je úúúúúžasný a skvělej dárek pro Labužníka, já bych to snad ani neotvírala a taky bych na to jen „čučela“ jak na zázrak tohoto světa.
Ja sa ti tiež pochválim- umím po Slovensky,ale písať mi nejdě,naozaj.Pa,pa

 
jolana
5022 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček-terrinko

..dakujem si mila.. ale ver mi, ziadny z labuznikov to nemysli zle.. bud si tym ista…;) …tak sa hned pochvalim ked je uz rec o olivovom oleji..som dostala darecek tri kila domaceho oliv.oleja z tisicrocnych oliv, ktore boli za:,–(ene este za rimskych cias.....ja ho asi vylozim do vitriny.. o)

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

Jolano,jsi zlatíčko, úplně jsi mi vlezla do myšlenek a do srdíčka- opravdu jsi mě rozzářila při pátku. Já vím,že si tím projde každý a já nejsem z těch,kteří by něco v životě vzdávali a krom toho jsem člověk, který miluje lidi,je citlivý a spravedlivý. Mám své motto: žít a nechat žít!!! Bohužel to někdo nedokáže a musí pořád negativně reagovat ať napíšeš recept, či cokoli do diskuze a to je to co mrzí. Ale nedám se tím úplně otrávit, každý člověk je nějaký a tak to beru. Jsi zatím jediná,která se tak „lidsky“ vyjádřila a za to ti patří ode mne velký dík! Ahojky.

 
jolana
5022 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček-terrinko

Labuznik je naozaj najlepsi ;)…preto niekto upozornil ako sa pisu recepty, preco, ze treba kontrolovat…neh­nevaj sa za to, ver mi, nemas preco-prave to robi labuznika Labuznikom… niekedy a zvacsa! je net jazyk tvrdy a vyznieva naozaj tvrdo(to okusil kazdy z nas-aspon ja ano)…v tom prvom navale objavenia dacoho co sa nam velmi paci a sme plny nadsenia nas slovko dokaze boliet aj bez nasho premyslenia co vlastne znamena (to zazil kazdy, aspon ja ano) je to uplne normalne ;-)…jednoducho „nikdy nie si sama“ a hlavne na Labuzniku ;)…tak sa usmej ty srsnice a ze to umis moc hezky…:-)

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

Bali, vyjádřila jsem se přesvědčivě a blbě to uznávám. Řízky ap. na OL určitě nesmažím- to by se to pěkně prodražilo! Nic ve zlém, ale stačí slovíčko a jste jak „sršáni“ a hned pícháte, zvláštní je,že jsou to téměř stejní lidé. Doporučuji si přečíst deníček gmp- taky mi to kazí náladu. Byla jsem přesvědčená, že Labužník je ze všech portálů ten nej…ale asi jsem se mýlila…,tak přesvědčte,že to tak není!!! Hezký den.

 
Labužník handula02
634 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček, Kamilio

Samozřejmě používám obyč. hořčici a příloha - někdo rýži a někdy houskový knedlík domácí.
Pěkný den.....

 
kamilio
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček - handulo

Tak to jsi mě dostala. Přesně, jak to říkáš: hodně cibule, dusit v troubě, tyčový mixer, smetana, trocha hořčice, ale ne dijonské a je vymalováno. A příloha? U nás boduje bramborová kaše.

 
ewa
600 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

Terrinko,
vyčítáš Bali, že bazíruje na slovíčkách, když píšeš všude a do všeho, jedině…
To dost dobře nechápu .....

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

Terri, nebazíruji, ale vyznělo to, že ho dáváš zcela všude ;-)
Tak jako třeba v Provence, tam by ho snad dali i do toho KVZ.
Jinak používání OL velmi schvaluji ;-)

 
Labužník handula02
634 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

Minulý víkend jsem dělala ptáčky, a dávám pod ně hodně cibule, jako pod guláš, a dusím je v troubě. Když jsou měkké, ptáčky vyndám, vezmu tyčák, omáčku rozmixuju a pak zjemním smetanou. Jsou vynikající, a používám pod ně sádlo.

 
ji
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

Já znám od babičky ptáčky na paprice ve smet. omáčce a také nám velmi chutnají. Jen tomu olivovému oleji na vaření určitě neřijdu na chuť. Na studeno do salátů to ano, ale řízky bych na něm nesmažila a na vaření ho neumím používat.
V jakékoliv tepelné úpravě mi prostě nechutná.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

Bali, to je víc než jasný, že na vepřo- knedlo- zelo a podobné recepty olivový olej nedávám! „Všechno chce své“, ale bazíruješli na slovíčkách pak ho tedy používám velice často a tam, kde se hodí. Dobrý ne? Hezký večer.

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

Dělám je podobně, jen je před dušením obaluji v hladké mouce. Na konci vaření řidávám do omáčky malou, nadrobno nakrájenou okurku a nakrájené vajíčko. Omáčku zjemňuji kouskem másla.

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček - Bali,

ptáčky ve svíčkové .....tak to já tuhle kombinaci Tvojí maminky někdy zkusím, moc mě zajímá, jak to bude chutnat.

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

moje mamka dělá ptáčky ve svíčkové omáčce; bože to je dobrota!
Oliváč používáme velmi často, ale určitě ne na všechno, mnoho pokrmů vyžaduje právě sádlo, často kachní, nebo i máslo.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

Jo a místo sádla používám všude a do všeho jedině olivový olej. Nejen že je nezdravější, ale báječně supluje všechny tuky!

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský ptáček podle babiček

Terko, takhle přesně je dělám já a chutnají nám ze všech ptáčků nejvíc, jen tu cibuli nemixuji, ale dávám jí pod ptáčky hodně. Dělám k nim zá:,–(ně rýži, protože jí máme rádi. Takže dost dobrý!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Nejlepší linecká kolečka

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist