Recept Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de avellanas)

Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Smícháme mouku, sůl a máslo a vytvoříme směs podobnou písku. Přidáme smetanu a mícháme tak dlouho, až se všechny ingredience spojí. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do celofánu a necháme ji cca 1 hodinu odpočinout v lednici. Poté těsto vyválíme a rozestřeme do formy (počet dílů těsta je individuální). Povrch propícháme. Dáme znovu odpočinout do lednice na 30 minut. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut.

Příprava krému:
V míse rozmícháme žloutky s nutellou či s jiným lískooříškovým krémem. Přimícháme kondenzované mléko. Po malých dávkách přidáváme za stálého míchání mléko do vzniku hladké pasty. Přilijeme smetanu a řádně hmotu promícháme. Necháme asi 20 minut odpočinout.

Dokončení:
Jednotlivé díly dortu promažeme krémem a dáme do předehřáté trouby na 140 °C přibližně na 20-25 min. Po upečení necháme dort zchladit na pokojovou teplotu a povrch posypeme cukrem. Horkovzdušnou pistolí nastavenou na nejvyšší stupeň opálíme cukr tak, aby došlo k jeho zkaramelizování (buraci, děkuji, použila jsem Tvůj výraz, neb ve španělštině je to doslova přeloženo jako dmuchavka ;o))

Poleva a zdobení:
Nastrouháme čokoládu. Na pánvi (a ohni) z krupicového a hroznového cukru vytvoříme bledý karamel. Přidáme nastrouhanou čokoládu a dobře promícháme. Postupně vmícháme žloutky a opět dobře promícháme. Polovinu hmoty vylijeme na studený silikonový povrch a necháme ztuhnout. Ztuhlou masu pokrájíme na kousky.
K druhé, zbylé polovině na pánvi přidáme smetanu a mícháme až do varu.

Na okrajích talíře vytvoříme polevou a smetanou obrazce, do středu talíře předložíme dortík a poprašíme jej práškovým cukrem. Ozdobíme částí karamelu a lístky čerstvé máty.

Poznámka:
Pokud, Airan, nepochopíš postup, mrkni se na originální habanův překlad ;o))).....ale nevím, nevím, zda Ti to pomůže. V opačném případě si zkus recept přeložit sama z této adresy .

Recept je z kategorií: Dorty



Nahlásit recept

  • 02.03.06 vloženo
  • 4821x zobrazeno

Ingredience

  • *Korpus:*
  • 125 ml smetany
  • špetka soli
  • 250 g hladké mouky
  • 200 g másla;
  • *Krém:*
  • 9 žloutků
  • 1 kondenzované mléko
  • 200 ml smetany
  • 400 g nutelly
  • 200 ml mléka;
  • *Poleva a zdobení:*
  • 200 ml smetany
  • 2 PL (*plné*) čokolády
  • 1 šálek krupicového cukru
  • 50 g lískových oříšků
  • 1 šálek hroznového cukru;
  • *Kromě toho:*
  • 200 ml smetany
  • práškový cukr dle chuti
  • 100 g krupicového cukru.

Doporučená příloha

  • víno Malamado (Malbec al oporto)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de avellanas)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
viktorka11
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de

no ja to zkusim asi s tim neslazenym…protoze slazene v kombinaci s tou nutelou … to by bylo asi hoooodne sladke a pak dam vedet LOL Hezky vikend vsem labuznikum!

 
Manana
1516 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de

Jak je to se španělským nebo mexickým kondensovaným mlíkem v těchto receptech se podívejte
zde .

 
Manana
1516 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de
 
habana  25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de

evaporated milk = la leche evaporada ;-)

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de

Je to asi výstřel do tmy, ale možná se strefím.
V angličtině (aspoň tady v OZ) je Condensed Milk slazené, kdežto neslazené se nazývá Evaporated. Možná že to je ve španělštině také tak.

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de

Viktorko, ten španělský originál to neuvádí…pouze leche conden:,–(a, čili mléko kondenzované…je to pouze na Tobě…;o)

 
viktorka11
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de

ma dotaz prosim… to kondezovane mleko… ja bych si typovala i na to neslazene vzhledem k tomu, ze je to s nutelou…ale bylo by mozne to upresnit prosim? dekuji a urcite vyzkousim :-) S.

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de

Rádo se stalo, pokud se do toho pustíš, dej vědět, jak to šlo…škoda, že u toho Španělé nemají přiloženo foto, blbě se to dávalo dohromady, když nevíš, jak má výsledek vypadat. ;o)

 
airan
652 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de

Aha, ja zase slapla vedle:-)) Divala jsem se opet jen na krem. Tak tohle muze byt ono, dekuji za ochotu. Prokonzultuji a vyzkousim, pak dam vedet.

Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

včera | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist