Recept Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de avellanas)

Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Smícháme mouku, sůl a máslo a vytvoříme směs podobnou písku. Přidáme smetanu a mícháme tak dlouho, až se všechny ingredience spojí. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do celofánu a necháme ji cca 1 hodinu odpočinout v lednici. Poté těsto vyválíme a rozestřeme do formy (počet dílů těsta je individuální). Povrch propícháme. Dáme znovu odpočinout do lednice na 30 minut. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut.

Příprava krému:
V míse rozmícháme žloutky s nutellou či s jiným lískooříškovým krémem. Přimícháme kondenzované mléko. Po malých dávkách přidáváme za stálého míchání mléko do vzniku hladké pasty. Přilijeme smetanu a řádně hmotu promícháme. Necháme asi 20 minut odpočinout.

Dokončení:
Jednotlivé díly dortu promažeme krémem a dáme do předehřáté trouby na 140 °C přibližně na 20-25 min. Po upečení necháme dort zchladit na pokojovou teplotu a povrch posypeme cukrem. Horkovzdušnou pistolí nastavenou na nejvyšší stupeň opálíme cukr tak, aby došlo k jeho zkaramelizování (buraci, děkuji, použila jsem Tvůj výraz, neb ve španělštině je to doslova přeloženo jako dmuchavka ;o))

Poleva a zdobení:
Nastrouháme čokoládu. Na pánvi (a ohni) z krupicového a hroznového cukru vytvoříme bledý karamel. Přidáme nastrouhanou čokoládu a dobře promícháme. Postupně vmícháme žloutky a opět dobře promícháme. Polovinu hmoty vylijeme na studený silikonový povrch a necháme ztuhnout. Ztuhlou masu pokrájíme na kousky.
K druhé, zbylé polovině na pánvi přidáme smetanu a mícháme až do varu.

Na okrajích talíře vytvoříme polevou a smetanou obrazce, do středu talíře předložíme dortík a poprašíme jej práškovým cukrem. Ozdobíme částí karamelu a lístky čerstvé máty.

Poznámka:
Pokud, Airan, nepochopíš postup, mrkni se na originální habanův překlad ;o))).....ale nevím, nevím, zda Ti to pomůže. V opačném případě si zkus recept přeložit sama z této adresy .

Recept je z kategorií: Dorty



Nahlásit recept

  • 02.03.06 vloženo
  • 5171x zobrazeno

Ingredience

  • *Korpus:*
  • 125 ml smetany
  • špetka soli
  • 250 g hladké mouky
  • 200 g másla;
  • *Krém:*
  • 9 žloutků
  • 1 kondenzované mléko
  • 200 ml smetany
  • 400 g nutelly
  • 200 ml mléka;
  • *Poleva a zdobení:*
  • 200 ml smetany
  • 2 PL (*plné*) čokolády
  • 1 šálek krupicového cukru
  • 50 g lískových oříšků
  • 1 šálek hroznového cukru;
  • *Kromě toho:*
  • 200 ml smetany
  • práškový cukr dle chuti
  • 100 g krupicového cukru.

Doporučená příloha

  • víno Malamado (Malbec al oporto)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de avellanas)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
viktorka11
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de

no ja to zkusim asi s tim neslazenym…protoze slazene v kombinaci s tou nutelou … to by bylo asi hoooodne sladke a pak dam vedet LOL Hezky vikend vsem labuznikum!

 
Manana
1516 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de

Jak je to se španělským nebo mexickým kondensovaným mlíkem v těchto receptech se podívejte
zde .

 
Manana
1516 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de
 
habana  25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de

evaporated milk = la leche evaporada ;-)

 
esmeralda
4806 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de

Je to asi výstřel do tmy, ale možná se strefím.
V angličtině (aspoň tady v OZ) je Condensed Milk slazené, kdežto neslazené se nazývá Evaporated. Možná že to je ve španělštině také tak.

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de

Viktorko, ten španělský originál to neuvádí…pouze leche conden:,–(a, čili mléko kondenzované…je to pouze na Tobě…;o)

 
viktorka11
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de

ma dotaz prosim… to kondezovane mleko… ja bych si typovala i na to neslazene vzhledem k tomu, ze je to s nutelou…ale bylo by mozne to upresnit prosim? dekuji a urcite vyzkousim :-) S.

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de

Rádo se stalo, pokud se do toho pustíš, dej vědět, jak to šlo…škoda, že u toho Španělé nemají přiloženo foto, blbě se to dávalo dohromady, když nevíš, jak má výsledek vypadat. ;o)

 
airan
652 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělský lískooříškový dort pro Airan (Tarta brûlée de

Aha, ja zase slapla vedle:-)) Divala jsem se opet jen na krem. Tak tohle muze byt ono, dekuji za ochotu. Prokonzultuji a vyzkousim, pak dam vedet.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Polévka z naťových cibulek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist