Recept Snaps z planých trnek 2

(Hodnoceno 1x) Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Snaps z planých trnek 2

Postup

Plané trnky dejte do vetsí tmavé sklenice (nebo dejte sklenici do cerného igelitového sácku) a zalejte je vodkou. Nechte macerovat nejméne tri týdny ale radeji déle, treba pul roku. Po maceraci vzniklou esenci prefiltrujte pres papírový filtr na kávu a zredte vodkou. Pomer zredení se rídí dobou macerace a tím silou esence. Zpravidla se pouzije 1 díl esence na 2-2½ dílu vodky. Po zredení nechte stát jeden den a snaps je pripraven k pití.

Plané trnky musí prejít mrazem. Protoze konkurence ptáku je silná, dají se trnky natrhat zralé, mrazem jeste nepreslé a dát na 2-3 dny do mraznicky. Pred pouzitím není treba trnky rozmrazovat ale zalít je vodkou v zmrazeném stavu.
V Anglii pouzívají místo vodky gin.
Snaps z planých trnek má krásnou cervenou barvu a výbornou chut. Mnoho lidí jej povazuje za nejlepsí snaps vubec.

Jiný zpusob prípravy tohoto snapsu je, ze se trnky nechají macerovat jen 14 dnu. V tom prípade se snaps jen prefiltruje a dál se neredí.



Nahlásit recept

  • 08.10.08 vloženo
  • 6882x zobrazeno

Čas přípravy

  • nekolik tÄ‚Ëťdn

Ingredience

  • 2-3 velké hrsti planých trnek
  • 0,75 l vodky + dalsí vodka na zredení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 31.08.12 13:14

.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Snaps z planých trnek 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
danda  15.11.12 18:16

Casino, evidentně jsme si nerozuměli, nejsem ve při ohledně likéru a šnapsu, jen jsem chtěla vědět zda někdo zkusil s přidáním koření, měla jsem i trochu snahu vyhledat trnkový likér http://www.labuznik.cz/recept/hledani/?…, bezvýsledně, asi, dlouho jsem nehledala.
Přesto děkuji za připodobnění s přídavkem cukru, myslím, že tam by se koření hodilo při změně destilátu.

 
gabi
551 příspěvků 15.11.12 16:27

Casino, presne tak ako pises…proti gustu…ale urcite je ine pridat do hotoveho produktu cukor…a zas ine je nechat trnky macerovat s trstinovym hnedym cukrom napr. pocas dvoch mesiacov…tento moj osladeny pokus pri ochutnavke dokonca chutil aj muzskej polovicke ludstva…a to este pokus neskoncil…tento liker je v roznych obmenach a s roznymi nazvami oblubeny v Irsku, Spanielsku, Nemecku, Taliansku…ba dokonca som niekde citala, ze ho prvi zacali vyrabat Romovia…nech je to ako chce, je to lahodka na pohladanie…ne­hovoriac o liecivych ucinkoch etanolovych trnkovych maceratov…

 
casino
4382 příspěvků 15.11.12 00:30
ŠNAPS není likér

…a tento je mírně nasládlý už cukrem (fruktozou?) z plodů, a myslím, že je zbytečné ho „vylepšovat“. Avšak, proti gustu… :)
…ale jen na zkoušku jsem do části lihoviny (A. D. 2010) dal pár KL „písku“ ;)
No, velmi, velmi se to podobá Cherry brandy, co jsem si pořídil za první výplatu, když jsem si v pravěku vybavil domácí bar 8) :)

 
danda  14.11.12 22:01

Gabi, dík :-), těším se na tvůj recept i zkušenost :-)
Na trnky budu mít čas až v sobotu, jsem zvědavá jestli ještě nějaké budou a když ano, zkusím i kompot.

 
gabi
551 příspěvků 14.11.12 19:35

Danda, prave mam mesiac nalozeny trnkovy liker…uz po dvoch tyzdnoch bol vyborny…po mesiaci je fantasticky…doslova a dopismena…necham ho este mesiac luhovat…ja som to nakladala viac-menej ako liecivy elixir…ale je to neuveritelne lahodny napoj…teraz su trnky najlepsie…tak vela uspechov :)…PS. recept dodam :)

Příspěvek upraven 14.11.12 v 19:37

 
danda  14.11.12 17:41

Dneska jsem listovala knížkou - Plané rostliny v kuchyni od D. Lánské a narazila na recept na likér z trnek, zaujala mě fotka, protože likér ve sklence měl nádhernou rubínovou barvu.
A teď koukám a ona je tu diskuze a stejně pěkná fotka od casina :dance:

V receptu je uvedeno na 1 kg trnek ještě kousek skořice, 5 hřebíčků, 1/2 lžičky muškátového oříšku.
Trnky se rozmačkají, zalijí 1l vodky, přidá se 5 jader z pecek a 10 dní se nechá vyluhovat (to se mi zdá málo). Vyluhované se přes plátno scedí a přilije se cukrový sirup z 500g cukru rozvařeného v půl litru vody. Nechá se den usadit a pak stočí do lahví. Konec receptu :-)

V těch lahvích to asi potom musí nějakou dobu odpočívat?
Zkoušeli jste přidat nějaké koření?
Přidáváte také cukr?

Jestli se dostanu ven a budou ještě trnky, tak chci vyzkoušet, moc se mi to líbí :-)

  • +
 
spiser
717 příspěvků 14.11.12 16:48
Leonidas, trnkový snaps.

Nikdy jsem nemaceroval tak dlouho jako Ty, nejvýs, tusím, 7 mesícu. Potom jsem redil vodkou v pomeru 1 dl esence na 2½ dl vodky. Ta esence co más, musí být skvelá! Sám bych zkusil redit malé mnozství tak jak písi a po ochutnání bych mozná pridal víc vodky. Ale kazdopádne kdyz zredís v pomeru 1:2 nic nezkazís. A kdyz po zredení ulozís na pár dnu budes mít výborný snaps!! Treba na Vánoce.
Zdravím!
Spiser.

 
Leonidas.1
3 příspěvky 13.11.12 15:39
Poradí někdo?

Zkopírováno z diskuze k receptu Snaps z planých trnek(1)

Ahoj,
tak i já jsem zkusil macerovat trnku a tuto stránku jsem našel vlastně náhodou – vloni když jsem dělal trnkové víno(kdo nezkusil tak na 100% doporučuji vyzkoušet) tak mi zbylo „pár“ trnek (asi 1/2 kg) – vyhodit mi to bylo líto a tak jsem to zalil cca 1/2 litrem vodky a zcela náhodou dal sklenici do černého pytle a uložil na skříň. Nějak jsem na to zapomněl a dnes za 3 dny by to byl přesně rok…sklenici jsem opatřil štítkem s datem výroby Poraďte mi prosím někdo „zkušenej“ jak takto starou esenci naředit? Po přefiltrování to má nádhernou tmavě rubínovou barvu a nádherně to voní…
Každopádně děkuji předem za jakýkoliv tip
Díky Leon

 
Zuzka1973
1740 příspěvků 31.08.12 13:30

Dík za vytažení! Tohle se bude líbit na 100 % mému tatínkovi :palec:
Snad pak dá ochutnat… :think: :mrgreen:

 
casino
4382 příspěvků 31.08.12 13:11
CHUTNALO o vánocích...

…2010 :)
2011 :D
a ta třetí láhev bude chutnat i letos :lol:
svato, letos je trnkový rok… a jejich čas se pomalu blíží :)

Příspěvek upraven 31.08.12 v 13:12

 
casino
4382 příspěvků 01.11.10 19:56

Dnes je můj macerát jednadnacet dní stár :-) Barva nic moc (jako růžová frankovka), ale chuť už se pomalu rýsuje: trošku jako maraskino, což moc nepřekvapí, na rozdíl od ocasu, který mi přijde po růžích… Uvidíme,jak bude chutnat o Vánocích; snad ze tří lahví aspoň jedna do té doby vydrží :-D

 
svato
1396 příspěvků 04.10.10 19:48

chystám sa na to už asi tri roky, snáď to konečne vyjde, posledné roky bolo tak teplo, že trnky uschli skôr, ako dozreli

 
casino
4382 příspěvků 02.10.10 21:51

…ráno byly na Lysé tři stupně pod mínusem, ale u nás v dolině zatím nemrzlo; proto otrhané trnky zatím uloženy do mrazáku.
Nevyzkouší letos ještě někdo tento „…nejlepsí snaps vubec.“ ? :-)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist