Recept Snaps z planých trnek 2

(Hodnoceno 1x) Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Snaps z planých trnek 2

Postup

Plané trnky dejte do vetsí tmavé sklenice (nebo dejte sklenici do cerného igelitového sácku) a zalejte je vodkou. Nechte macerovat nejméne tri týdny ale radeji déle, treba pul roku. Po maceraci vzniklou esenci prefiltrujte pres papírový filtr na kávu a zredte vodkou. Pomer zredení se rídí dobou macerace a tím silou esence. Zpravidla se pouzije 1 díl esence na 2-2½ dílu vodky. Po zredení nechte stát jeden den a snaps je pripraven k pití.

Plané trnky musí prejít mrazem. Protoze konkurence ptáku je silná, dají se trnky natrhat zralé, mrazem jeste nepreslé a dát na 2-3 dny do mraznicky. Pred pouzitím není treba trnky rozmrazovat ale zalít je vodkou v zmrazeném stavu.
V Anglii pouzívají místo vodky gin.
Snaps z planých trnek má krásnou cervenou barvu a výbornou chut. Mnoho lidí jej povazuje za nejlepsí snaps vubec.

Jiný zpusob prípravy tohoto snapsu je, ze se trnky nechají macerovat jen 14 dnu. V tom prípade se snaps jen prefiltruje a dál se neredí.



Nahlásit recept

  • 08.10.08 vloženo
  • 7456x zobrazeno

Čas přípravy

  • nekolik tÄ‚Ëťdn

Ingredience

  • 2-3 velké hrsti planých trnek
  • 0,75 l vodky + dalsí vodka na zredení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 31.08.12 13:14

.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Snaps z planých trnek 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
danda  15.11.12 18:16

Casino, evidentně jsme si nerozuměli, nejsem ve při ohledně likéru a šnapsu, jen jsem chtěla vědět zda někdo zkusil s přidáním koření, měla jsem i trochu snahu vyhledat trnkový likér http://www.labuznik.cz/recept/hledani/?…, bezvýsledně, asi, dlouho jsem nehledala.
Přesto děkuji za připodobnění s přídavkem cukru, myslím, že tam by se koření hodilo při změně destilátu.

 
gabi
551 příspěvků 15.11.12 16:27

Casino, presne tak ako pises…proti gustu…ale urcite je ine pridat do hotoveho produktu cukor…a zas ine je nechat trnky macerovat s trstinovym hnedym cukrom napr. pocas dvoch mesiacov…tento moj osladeny pokus pri ochutnavke dokonca chutil aj muzskej polovicke ludstva…a to este pokus neskoncil…tento liker je v roznych obmenach a s roznymi nazvami oblubeny v Irsku, Spanielsku, Nemecku, Taliansku…ba dokonca som niekde citala, ze ho prvi zacali vyrabat Romovia…nech je to ako chce, je to lahodka na pohladanie…ne­hovoriac o liecivych ucinkoch etanolovych trnkovych maceratov…

 
casino
4407 příspěvků 15.11.12 00:30
ŠNAPS není likér

…a tento je mírně nasládlý už cukrem (fruktozou?) z plodů, a myslím, že je zbytečné ho „vylepšovat“. Avšak, proti gustu… :)
…ale jen na zkoušku jsem do části lihoviny (A. D. 2010) dal pár KL „písku“ ;)
No, velmi, velmi se to podobá Cherry brandy, co jsem si pořídil za první výplatu, když jsem si v pravěku vybavil domácí bar 8) :)

 
danda  14.11.12 22:01

Gabi, dík :-), těším se na tvůj recept i zkušenost :-)
Na trnky budu mít čas až v sobotu, jsem zvědavá jestli ještě nějaké budou a když ano, zkusím i kompot.

 
gabi
551 příspěvků 14.11.12 19:35

Danda, prave mam mesiac nalozeny trnkovy liker…uz po dvoch tyzdnoch bol vyborny…po mesiaci je fantasticky…doslova a dopismena…necham ho este mesiac luhovat…ja som to nakladala viac-menej ako liecivy elixir…ale je to neuveritelne lahodny napoj…teraz su trnky najlepsie…tak vela uspechov :)…PS. recept dodam :)

Příspěvek upraven 14.11.12 v 19:37

 
danda  14.11.12 17:41

Dneska jsem listovala knížkou - Plané rostliny v kuchyni od D. Lánské a narazila na recept na likér z trnek, zaujala mě fotka, protože likér ve sklence měl nádhernou rubínovou barvu.
A teď koukám a ona je tu diskuze a stejně pěkná fotka od casina :dance:

V receptu je uvedeno na 1 kg trnek ještě kousek skořice, 5 hřebíčků, 1/2 lžičky muškátového oříšku.
Trnky se rozmačkají, zalijí 1l vodky, přidá se 5 jader z pecek a 10 dní se nechá vyluhovat (to se mi zdá málo). Vyluhované se přes plátno scedí a přilije se cukrový sirup z 500g cukru rozvařeného v půl litru vody. Nechá se den usadit a pak stočí do lahví. Konec receptu :-)

V těch lahvích to asi potom musí nějakou dobu odpočívat?
Zkoušeli jste přidat nějaké koření?
Přidáváte také cukr?

Jestli se dostanu ven a budou ještě trnky, tak chci vyzkoušet, moc se mi to líbí :-)

  • +
 
spiser
717 příspěvků 14.11.12 16:48
Leonidas, trnkový snaps.

Nikdy jsem nemaceroval tak dlouho jako Ty, nejvýs, tusím, 7 mesícu. Potom jsem redil vodkou v pomeru 1 dl esence na 2½ dl vodky. Ta esence co más, musí být skvelá! Sám bych zkusil redit malé mnozství tak jak písi a po ochutnání bych mozná pridal víc vodky. Ale kazdopádne kdyz zredís v pomeru 1:2 nic nezkazís. A kdyz po zredení ulozís na pár dnu budes mít výborný snaps!! Treba na Vánoce.
Zdravím!
Spiser.

 
Leonidas.1
3 příspěvky 13.11.12 15:39
Poradí někdo?

Zkopírováno z diskuze k receptu Snaps z planých trnek(1)

Ahoj,
tak i já jsem zkusil macerovat trnku a tuto stránku jsem našel vlastně náhodou – vloni když jsem dělal trnkové víno(kdo nezkusil tak na 100% doporučuji vyzkoušet) tak mi zbylo „pár“ trnek (asi 1/2 kg) – vyhodit mi to bylo líto a tak jsem to zalil cca 1/2 litrem vodky a zcela náhodou dal sklenici do černého pytle a uložil na skříň. Nějak jsem na to zapomněl a dnes za 3 dny by to byl přesně rok…sklenici jsem opatřil štítkem s datem výroby Poraďte mi prosím někdo „zkušenej“ jak takto starou esenci naředit? Po přefiltrování to má nádhernou tmavě rubínovou barvu a nádherně to voní…
Každopádně děkuji předem za jakýkoliv tip
Díky Leon

 
Zuzka1973
1778 příspěvků 31.08.12 13:30

Dík za vytažení! Tohle se bude líbit na 100 % mému tatínkovi :palec:
Snad pak dá ochutnat… :think: :mrgreen:

 
casino
4407 příspěvků 31.08.12 13:11
CHUTNALO o vánocích...

…2010 :)
2011 :D
a ta třetí láhev bude chutnat i letos :lol:
svato, letos je trnkový rok… a jejich čas se pomalu blíží :)

Příspěvek upraven 31.08.12 v 13:12

 
casino
4407 příspěvků 01.11.10 19:56

Dnes je můj macerát jednadnacet dní stár :-) Barva nic moc (jako růžová frankovka), ale chuť už se pomalu rýsuje: trošku jako maraskino, což moc nepřekvapí, na rozdíl od ocasu, který mi přijde po růžích… Uvidíme,jak bude chutnat o Vánocích; snad ze tří lahví aspoň jedna do té doby vydrží :-D

 
svato
1398 příspěvků 04.10.10 19:48

chystám sa na to už asi tri roky, snáď to konečne vyjde, posledné roky bolo tak teplo, že trnky uschli skôr, ako dozreli

 
casino
4407 příspěvků 02.10.10 21:51

…ráno byly na Lysé tři stupně pod mínusem, ale u nás v dolině zatím nemrzlo; proto otrhané trnky zatím uloženy do mrazáku.
Nevyzkouší letos ještě někdo tento „…nejlepsí snaps vubec.“ ? :-)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist