Recept Smetanová fazolková polévka Pro Děti

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Smetanová fazolková polévka

Úvod

Tato polévka je sytá, výživná a „bezÉčková“ :-)

Postup

Na oleji krátce orestujeme fazolové lusky nakrájené na cca 3 cm kousky. Mírně osolíme, dospělým okořeníme mletým pepřem, podlijeme troškou vody a dusíme téměř do měkka. Zalijeme uvedeným množstvím vody a uvedeme k varu.

V kysané smetaně rozšleháme mouku a za stálého míchání procedíme do polévky. Dobře provaříme. Nakonec v polévce můžeme nechat srazit rozšlehané vejce, přidat čerstvý kopr nebo petrželku.

Recept je z kategorií: Polévky Recepty pro děti



Nahlásit recept

  • 27.05.13 vloženo
  • 23071x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 450 g fazolových lusků (čerstvé nebo mražené)
  • 0,7 l vody
  • 400 ml kysané smetany 6%
  • 2 PL hladké mouky
  • 1 PL oleje
  • sůl
  • příp. mletý pepř

Doporučená příloha

  • Bílé pečivo nebo jen tak

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 26.04.15 12:25

Zařazení receptu mě velmi pobavilo. Pravuji s dětmi dvacet let. Prošly mi rukama stovky dětí a mohu bezpečně prohlásit, že něco takového by žádné dítě nesnědlo, ani kdyby mu hrozilo to největší násilí a zánik facebooku. Do většiny dětí nedostanete nic, v čem je kopr, většina dětí by nepozřela polévku, kde je kysaná smetana, a fazolové lusky většina dětí do deseti let ani nedokáže pojmenovat, ale rozhodně vám je nebudou jíst. :-))) Nicméně polévka je to velmi dobrá. Jen škoda, že se nedá do zásoby namrazit.

Odkaz na uvaření

tlustá bába 28.05.13 20:22

Na Bentovu krásu nemám, ale zato jsem vyzkoušela ten kopr a ztracené vejce. Protože jsem ulovila konzervu, udělala jsem jíšku na máslíčku, zalila smetánkou a trochou vody z fazolí, přidala bílý pepř, sůl, provařila, přidala kysanou smetánku, po chvíli prohřála fazolky - a nakonec přišel kopr a ztracené vejce. Kopru netřeba se báti! To je tááák rafinovanýýý! Birkano, náramně dobré!!! Hvězdiček jak na americké vlajce!

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bento 28.05.13 06:52

Tradicny recept "trochu upraveny " .

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 27.05.13 18:41

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Smetanová fazolková polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
birkana
1614 příspěvků 28.04.15 11:55

@Zuzka1973 :palec: :potlesk:

 
Zuzka1973
1826 příspěvků 28.04.15 11:00

@birkana To je pravda…
Záleží na tom, jak jsou děti u stolu doma od mala vedeny.
Můj ex-manžel nesnášel dušenou mrkev, ale dětem ji neznechucoval, protože viděl, že jim chutná. Jen se vždy vymluvil, že ji nesmí… že mu ji doktor zakázal, ale že kdyby mohl, rád by si dal…
Děti ho ještě litovaly, jaký je chudák, že nesmí mrkvičku :lol:
U nás se odjakživa vaří hlavně to, co vyroste na zahradě a na zahrádce a co běhá po dvoře, takže u nás problém naštěstí není, ale když jsem hlídávala synovce, jehož maminka si dodnes vystačí s polotovary v sáčcích, to bylo něco! 8o :roll: :D
Ale naučil se u nás jíst květák, špenát, mrkev i ty fazole :D
Stačilo k tomu málo: směl pomáhat při sběru na záhonu, ke každé zelenině přidat pohádku o tom, jak moc je fajn ji baštit (Pepek námořník hodně pomohl se špenátem ;) ) a pak směl pomoct v kuchyni a fungovalo u něj i to, že když si to navařil „sám“, MUSÍ to přece být dobré :D

Je to prostě o rodičích… ne o dětech…
:kytka:

Příspěvek upraven 28.04.15 v 11:02

 
birkana
1614 příspěvků 28.04.15 08:44

@van.Thomas, :lol: :lol: :lol:

Ony děti ledacos nejedí, ale většinou jsou na vině stravovací zvyklosti v rodině (u těch menších) a „smečka“ dominantních rozmazlenců ve škole (v jídelně - v případě těch starších) :mrgreen: Podobnou zkušenost na téma „to já nejím“ jsem si užila před cca 25-ti léty s neteřinkami a synovci (celkem jich bylo 7 ve věku 4 - 9 let) na velké rodinné dovolené. Tehdy se týkalo hovězí polévky se zeleninou a krupicovými nočky a vepřového na kmíně s brkaší.

Děti z rodin, kde bylo zvykem sníst to, co je podáváno, bez řečí a „pitvání“ jídla, snědly vše a přidávaly si. Dvě problémová dítka trucovala, nejedla, „divadelními“ výstupy a řečmi o hnusu apod. se snažila „naočkovat“ i ty ostatní. Naštěstí byli přítomni i rodiče, takže se to srovnalo několika pohlavky. Tehdy ještě rodiče směli plácnout neposluchu - dnes by se to mohlo posuzovat i jako týrání, pokud by si malý rebelant stěžoval :evil:

V rodinách, kde je zvykem u stolu nevhodně komentovat jídlo a vybírat si, děti velice rychle přijmou chování rodičů. Pak je svízelné je tohoto špatného zvyku zbavit. Asi jsou moje názory staromódní, protože mne vychovávali prarodiče. Právě proto, že jsem byla vedena přísně, jednodušeji se mi v životě překonávaly překážky :kytka: Ale to už jsem se od jídla dost vzdálila…

 
goralka
270 příspěvků 29.05.13 23:44
fazuľková, jedna z najmilších

Olej niéééé, pochuťková smotana niééé…
Tak ja budem jediná, čo kritizuje! Maslo, pravá smotana a finta na záver: upražíme slaninku, lyžicu, dve masti dáme do polievky, necháme prejsť varom a podávame. Chrumkavé škvarky až do taniera. Vyskúšajte, porovnajte, napíšte.

 
tlustá bába
1200 příspěvků 29.05.13 14:15

Nelámej si hlavu, ta Tvoje polívčička je hlaďounká bílá kočička, zvoucí k pohlazení. Podívej, co strhla za pozdvižení. Všichni se cpeme fazolkama! :hug:

 
birkana
1614 příspěvků 29.05.13 10:57

@tlustá bába @Bento, vaše uvaření mého receptu je tak nádherné, že jsem si dovolila obě fotky „spářit“ dohromady a chci je dát jako úvodní obrázek k receptu (dvě samostatně se tam neumístí :mrgreen: ). Pokud byste nesouhlasili s tímto mým nápadem, ozvěte se! :!

Jen se mi nedaří tu fotku vyměnit a odstranit moji původní bez toho, abych tak činila přes „vyzkoušel jsem“. :pocitac: Znovu přece nevařím. Máte s takovým problémem někdo zkušenosti, nebo musím požádat o tu výměnu Admina? :think:

 
Lyduska
270 příspěvků 29.05.13 08:58

Túto polievku oddávna varila moja mamička, len namiesto kyslej smotany dávala šľahačkovú. Výborná polievka.

 
Frantiska
923 příspěvků 28.05.13 15:54

Bento super fotka :)

 
Zuzka1973
1826 příspěvků 28.05.13 11:55

@tlustá bába Tak to ti závidím… já mám potíže něco strávit ráno před osmou a večer po sedmý hodině… prostě to nejde, i když oči by kolikrát toooolik jedly… ale mám smůlu… kdyby to aspoň bylo znát na kilech mojí osoby, ale neee… ono to spíš vypadá, že něco pocívám pořád :oops:

@birkana Pěkně už ti lezou, já má tak poloviční :oops: Jenže tady pořád prší a zima, chtělo by to kousek sluníčka, aby to všechno povylezlo…

 
tlustá bába
1200 příspěvků 28.05.13 11:53

Bento, krása stíhá nádheru! Paráda! Moc mě to potěšilo! :potlesk: Že bychom tu zase trochu zdvihli hlavy?

 
tlustá bába
1200 příspěvků 28.05.13 11:41

@birkana @Zuzka1973 @Ačraj
Okamžitě se jdu podívat, jestli tu jsou Baskické fazolky, jestli ne, mám co vařit.
Hodně dobré!
Zuzko, pro Tvou informaci - deset, nebo dvě ráno… jíst (čti žrát) nebudu leda v rakvi a to si tím nejsem nijak jistá! :lol:

 
tlustá bába
1200 příspěvků 28.05.13 11:33

Jo, ale strávila jsem bezesnou noc přemýšlením, zda byl příspěvek inspirován infantilitou komunikace Zuzka x Tlustá bába, či zda jim zelené fazolky nejedou, tady mě mátl palec u fazolek smetanových, nebo je to povzdech nad kvalitou veřejného stravování. Usnula jsem s přesvědčením, že moje mozková kapacita je na nule, což mě paradoxně uklidnilo. :lol:
Ale vyžehlili si to u mě dodaným koláčem, tak jim jdu dát palec a odpouštím jim.
Moje bezbřehá úcta! :mavam:

 
birkana
1614 příspěvků 28.05.13 10:53

U nás se jedí jen ty vlastní (čerstvé, mražené, sterilované). Mají svůj záhon s oporou (foto). Vyvazuju totiž i keříčkové; pak neleží lusky na zemi, jak se u některých odrůd stává. Zaseté mám 4 druhy (velké bílé, fialové, černé a barevné drobné) - a už ROSTOU :lol: :lol: :lol:

 
Zuzka1973
1826 příspěvků 28.05.13 10:25

@tlustá bába Skoo v deset večer jsi zvládla spocívat ještě kuulajdu? 8o
Tak to tě obdivuju… já v tu hodinu nedokážu polknout ani čaj, no… ale vidět to na mně není… :oops:
Kupovaný čerstvý fazolky nekupuju… nejlepší jsou ty z plotu, jak jsi trefně trefila :palec:
Koupila jsem čerstvý jen jednou, děcka pak měla na čas zásobu zelených gum na gumování ;) Ty mrchy totiž nešly ani podusit, ani nic jinýho :nevim: To mi fazolky domácí nikdy neudělaly, i do salátu vždy jsou krásně křupavý… :mavam:

@Ačraj U nás sem je jedla jen já, děda, babi a tatí. Mamka, sestra, druhá babi s dědou a spol. neeee :D
A dnes je to podobně: jím je jen já a muž, děcka se chytají za žaludek jen vidí, že je sázím :D Ale když je z týhle polívky včas vylovím, baštěj tak, až jim loupe za ušima… :D :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 27.05.13 23:30
fazolky

Já se naučila jíst fazolky teprve letos, loni jsem si několik sáčků zamrazila(pova­řených),cibul­ku, slaninu orestuji, přidám fazolky, podliju, pepř, sůl, ocet, smetanu, trochu mouky a s bramborem boží jídlo, ještě mám dva pytlíky a venku rostou další, keříčkové. :P

Příspěvek upraven 27.05.13 v 23:32

 
casino
4431 příspěvků 27.05.13 22:52
Toto je klasika mnohých stravovacích zařízení...

Edit:
Komentář byl poněkud dost mimo mísu…
Promiňte :oops:

Příspěvek upraven 28.05.13 v 07:39

 
tlustá bába
1200 příspěvků 27.05.13 21:40

Čerstvé fazolky, čerstvě a v pravou chvíli utržené z plotu, kde se pnou - áááno.
Koupené - fuj, fuj, nehrám!
A s Tebou taky ne! Musela jsem jít a ohřát si zbytek kulajdy, aspoň! :cert:

 
Zuzka1973
1826 příspěvků 27.05.13 21:31

@tlustá bába Vidíš, já to znám zase s tím koprem :D Já používám i čerstvé fazolky, když nemám mrazené… jen je trošku podusím…
Na ty čínský fazolky matně pamatuju.

 
tlustá bába
1200 příspěvků 27.05.13 21:21

Tohle dělám léta, ale nějak jsem v poslední době pozapomněla. Občas přidám novou brambůrku, ale s koprem to bude prvnička.
Mám ultrašpatné zkušenosti s „čerstvými“ fazolkami, obvykle jsou velmi nečerstvé a vláknité. Tak sázím na jistotu a buď se skřípáním zubů konzerva (pamatujete na předrevoluční čínské fazolky?) nebo mražené. A to mi stačí udělat jíšku na máslíčku, smetánka, někdy stroužínek česneku… fazolky jsou cobydup… prokristapána!!! Co mi to děláte? V devět večer!!! :lol:

 
Zuzka1973
1826 příspěvků 27.05.13 21:11

@tlustá bába Nebooooj… ;) Předběhnout tě nemůžu ani náhodou… fazolky nemám :nevim: Došly… a u nás v konzumu pochybybuju, že budou mít… dokoupím až zase pojedem do Plzně nebo do Přeštic. Ale kopr už roste a už je docela hezky kudrnatej :palec:

 
tlustá bába
1200 příspěvků 27.05.13 21:08

Nepředbíhej! Já to znala první! :lol:

 
Zuzka1973
1826 příspěvků 27.05.13 21:05

S koprem to znám… je to uu nás dost oblíbená polívka, díky za připomenutí :kytka:

 
tlustá bába
1200 příspěvků 27.05.13 20:50

No, samozřejmě! Kam jsme dali hlavy?! To jsme samej bažant a á la bažant… pročpak to někdy nepřijde na královský stůl?
Na zítra mám jasno! Ztracené vejce a kopr, říkáš? Vyzkoušíme, vyzkoušíme!
Paráda! :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist