Recept Smažený žloutek

(Hodnoceno 1x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Smažený žloutek

Úvod

Maličkost, která zajímavě pozmění i jednoduchý pokrm. Jedna z možností jak zpracovat žloutky, když nechceme nic sladkého.

Postup

Strouhanku prosejeme na jemnou.
Nasypeme asi 1 cm vysokou vrstvu strouhanky do malé misky a uprostřed uděláme mělký dolík. Můžete použít i formičky na muffiny.
Oddělíme bílek, žloutek opatrně vyklopíme na strouhanku. Zasypeme žloutek strouhankou tak, aby byl celý přikrytý a dáme do ledničky nejméně na dvě-tři hodiny.
Zahřejeme dostatečné množství oleje, nejlépe v malém kastrůlku. Žloutek opatrně vysypeme na dlaň, šetrně zbavíme přebytečné strouhanky, položíme na lžíci a ponoříme do vroucího oleje.
Smažíme dozlatova nejméně minutu, maximálně tři. Tomu bude odpovídat stupěň propečení žloutku.
Usmažený žloutek položíme na papír a osolíme.

Využila jsem jarní špenát orestovaný na másle s rozinkami, pinoli jsem neměla, přidala jsem ořechy. Výborné také na chřestu.



Nahlásit recept

  • 21.04.12 vloženo
  • 6806x zobrazeno

Čas přípravy

  • 5 minut + doba na zaschnutí

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • Žloutek
  • Strouhanka
  • Olej
  • Sůl

Doporučená příloha

  • Špenát, chřest, jiná zelenina.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

noskovice 22.02.13 19:01

Svevo, já viděla Simone Rugiati na „Gambero Rosso“ou, tak jsem to také zkusila. Jen ten žloutek dávám ze skořápky rovnou do strouhanky, přikryji další strouhankou, nechám chvíli „odpočinout“, podeberu lžící, přendám na děrovanou naběračku, klepáním na ni setřesu přebytečnou strouhanku a pak vložím do horkého oleje. Tekutý žloutek s křupavou strouhankou dohromady je přímo poezie.
 Pa

Uvaření se již líbí 12 labužníkům
Odkaz na uvaření

sveva 21.04.12 14:59

Uvaření se již líbí 13 labužníkům

Diskuse k receptu Smažený žloutek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
birkana
1614 příspěvků 29.09.15 14:52
Doporučuji vyzkoušet!

@jkom, je to opravdu pochutnání pro milovníky žloutků :lol:. Jen netroškařím, dělám si je občas k pozdní snídani - časnější svačině v počtu 4 - 5 (!) :srdce:. Pak úhledně posazeny na směs listových salátů ochucených majonézovým dresinkem (třeba ruská omáčka, v „tvůrčí“ nouzi tatarka); jako příloha 1 - 2 nasucho opečené plátky veky nebo bagety.

Pro někoho je to cholesterolová bomba - vražda :jazyk:, pro mě chuťový zážitek. Jen ještě poznámka: minuta tepelné úpravy je tak akorát 8o, když má být žloutek tekutý a lahodný! Na tvrdo už to není to pravé ořechové. To však ocení pouze ten, kdo (téměř syrová :? ) vejce rád a nebojí se salmonel :cert: :srdce: :kytka:

 
jkom
9 příspěvků 29.09.15 13:32
to je supr

Teda! miluju vajicka, zejmena zloutky, a miluju smazene. tohle bude neco pro me

 
jolana
5043 příspěvků 24.02.13 07:09

..nikoho nevidno..o nikom nechyrovat a pak tohle.. :lol: :potlesk:

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist