Recept Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

(Hodnoceno 1x) Kubánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

Postup

Do studene, osolene vody vlozit oprane maso. Pridat bobkove listy, cely pepr a varit domekka asi 1 az 1 1/2 hodiny. Uvarene maso vyjmout na prkenko a nechat vychladnout.

Maso nakrajet pres vlakno na 5 cm kousky a mezi prsty, anebo pomoci dvou vidlicek ho natrhat. Maso smichat ve sklenene mise (nebo mise, ktera nereaguje na kyselinu citronovou) se stavou, cesnekem, soli a mletym peprem. Prikryt a uschovat minimalne po 1 hodinu, nebo az do druheho dne v chladnice.

Vyjmout maso a nechat ho dobre odkapat. (Vyvar je dobry treba na cesnecku) Na velke panvi, na prumerne teplote rozehrat olej a kdyz je velice horky, tak tam pridat maso a smazit ho 6 - 8 minut za casteho promichani. Pridat cibuli a smazit a michat tak dlouho, az je maso krupave.
Nakonec maso posypat petrzeli a ihned podavat s pulmesickem limetky pro kazdeho.

Moje rada.
Pri vetsim mnozstvi masa je dobre ho smazit po mensich davkach, aby se opravdu smadilo a ne aby se dusilo ve vlastni stave. Maso musi byt krupave.

Recept je z kategorií: Hovězí maso



Nahlásit recept

  • 01.07.10 vloženo
  • 4725x zobrazeno

Čas přípravy

  • v recepte

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 1000 g- 1300g hoveziho z pupku/boku (sal)
  • 120 ml citronove i limetkove stavy dohromady, (nebo nahradit citron pomerancem, jak to delam ja)
  • 60 ml olivoveho oleje
  • 1-2 bobkove listy
  • 10 bobulek pepre
  • 3-4 strouzky cesneku na drobno posekaneho
  • 1 velka cibule na tenke platky nakrajena
  • hruba morska sul a cerstve pomlety pepr
  • na ozdobu zelena petrzelka na hrubo posekana
  • 1- 2 limetky na 6 pulmesicku nakrajena

Doporučená příloha

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 16.03.14 10:10

Babi, taky pekny tradicny Kubansky recept a nema fotku? tu je aj s plantain.Vy­borne. Cheers

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 05.07.10 03:29
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

esmeraldo, dekuji ti za upresneni a obrazek. Tak alespon vim, proc si pamatuji Curtis a ne toho druheho ;) Porad zde jiz nebezi.

 
esmeralda
4799 příspěvků 04.07.10 08:00
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita - Barb,

pamatuješ si o dobře.
Pořad se jmenuje Surfing the Menu. Curtis Stone tam vaří se svým kamarádem
Ben O'Donoghue.

 
babi
6360 příspěvků 04.07.10 00:31
Re: Smažená kráva z Kuby - esmeralda

;))) to mas pravdu, je pohledny ten Curtis. A jeho kucharku jsem dostala darem, ale jeste jsem si ji moc neprohledla. Pamatuji si ho vsak z poradu o kterem se zminujes a v nem byl jeste s nekym jinym (nebo si to pletu?), mozna ne tak pohlednym, protoze toho si nepamatuji.

 
esmeralda
4799 příspěvků 03.07.10 09:11
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita - Barb,

Curtis…nejen pěkně vaří, je i pěkný na koukání. Ha ha.

Typický australský surfie.

 
babi
6360 příspěvků 03.07.10 08:34
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

esmeraldo, moc dekuji za nazor.
Posledni dobou se objevuje v USA chef z Australie, Curtis Stone. Videla jsem ho na The Celebrity Apprentice, ale to bylo nejspis jenom jedno z mnoha vystoupeni.

 
babi
6360 příspěvků 03.07.10 05:30
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

drobku, ano, jsem z Kanady, nekde jsem to rikala a je nas zde more. Mnohokrat dekuji za vyborny tip s temi country ribs, vyzkousim. Mam dobry zdroj poradne bouraneho masa, protoze chodim k nemeckemu reznikovy, ktery ma na zdi poveseny svuj Tovaryssky list a vsechno je skoro jako za davnych casu. Je to stary pan a mam obavy, ze dlouho nebude mit silu praci delat. U neho vsak dostanu na ptacky, na tatarsky biftek (ten nejchutnejsi a urcite ne ze svickove), stejky pekne mramorovane atd. Spis si stezuji na veprove maso, ze je tak hrozne libove, ze ani nema chut. A to ho pripravuji kratkou dobu, jinak by bylo uplne vysusene. Ti cesti veprici prece jenom nemaji tak stihlou linii. Pri nasi navsteve Ceska jsem jedla snad same veprove a moc si pochutnavala ;)

 
esmeralda
4799 příspěvků 03.07.10 05:28
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita - Barb,

nic nemaž. Recept je zajímavý a hlavně nový.

 
babi
6360 příspěvků 03.07.10 01:33
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

esmeraldo, rozruch je kvuli tomu, ze jsem pouzila praveho kulinarskeho nazvu receptu a ne treba terminu hovezi. Nevim vsak proc, kdyz se Vam na techto strankach potuluji divne nazvy receptu (o receptech nemluve) jako Naše dobrá mňamka, Zázračná, pěkně blbá, kynutá - nekynutá, jogurtová bublanina :o)))) s 25350× nahlednutim! Zajiste tento nazev receptu pritahuje urcitou skupinu ctenaru. Nechce se mi hladat dal.
Vaca lze prelozit jako krava, hovezi maso, hovezi kuze, hovezina, ale take sazka. A nyni jde o to, je-li to vaca abierta (stelna, nebo brezi krava), nebo de leche (dojnice), nebo dokonce vaca seca (jalova krava).
Zde vidime, kam to az muze dojit. Jest-li muj recept nekoho irituje, mohu ho odstranit/vymazat ;)

 
Drobek  03.07.10 00:03
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

barb, má dojem že jsi z Kanady, nevím proč. My na české vaření kupujeme counrty ribs, to je maso vyřezané mezi žebry a obvykle je na něm i něco tuku. Pro nás jedniná možnost jak udělat segedin, moravské vrabce a podobně. Když peču třeba bavorskou vepřovou, je to plát libového masa který zaroluju a dovnitř přidám něco tlustého, nebo aspoň bacon, ať to vůbec má nějakou chuť.:o
A Ivo, na haše jsem zapomněl, omlouvám se haši. Bude to tím, že jsem ho měl naposled ve školní družině, a to už je taková spousta let, že si to má geriatrická hlava nepamatuje.

 
esmeralda
4799 příspěvků 02.07.10 09:09
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

Nějak mi uniklo proč způsobil název takový rozruch…
Když si do hledače zadáte „prase“ také na vás vyskočí něco receptů.
Dokonce i „kráv“ je tam už několik.

 
babi
6360 příspěvků 02.07.10 07:00
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

Ivo, ;))) ono je to slozite tak nadalku si presne porozumet. Uz je mi vsak jasno!
Dobrou noc,

 
iva  02.07.10 06:33
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

barb, to byla jen reakce na drobkovo tvrzení:
„že uvařit maso a pak ho dál tepelně zpracovávat není žádný nesmysl, že se to používá, řekněme v latinsko amerických zemích a jen česká kuchyně to nezná“

 
babi
6360 příspěvků 02.07.10 06:22
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

gabi, ja jsem si nic neprekladala, tak se recept jmenuje a kdyz zde jdu do kubanske restaurace, tak je pokrm tak pojmenovan na jidelnim listku. Ale je mne to opravdu jedno ;)
Zdravim,

 
babi
6360 příspěvků 02.07.10 06:16
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

Ivo, trenuji se v hladani na techto strankach a nasla jsem 4× Haše. Faktem vsak je, ze to je uplne jiny postup pripravy, kde se maso mele a netrha se na kousicky ;) Haše mam rada a uz jsem ho nemela ani nepamatuji.

 
gabi
551 příspěvků 02.07.10 05:59
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

barb, nazov Vaca frita je predsa ok…akurat si si ho ty prelozila po svojom :)
derave gate je druh faniek, ktorych je tu myslim dost a vlozenim dalsieho receptu, aj ked specifickeho, by som mohla celit najazdu odporcov…na co nemam vobec chut

 
babi
6360 příspěvků 02.07.10 05:50
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

ale drobku, asi jsem se spatne vymackla, jenom rikam, ze oba recepty jsou kubanskou klasikou ;))) Navic jsem mela obavy, ze jsem neco prehledla, ale neminim hledat na celem webu, tak jak mi to ten Manana nabizi, kdyz to neni na Labuzniku. Jeste jsem ani nemela cas se podivat na Vas veprovy recept. Zde je posledni dobou veprove tak libove, ze se mi zda jaksi bez chuti. Je to tak i u Vas?Zdravim,

 
iva  02.07.10 05:32
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

drobku, dovolím si nesouhlasit. V Kuchařce naší vesnice je recept na Hašé z vařeného hovězího masa. A přiznám, že mi to vždy moc chutnalo. Ať to bylo ve školní či závodní jídelně. :)

 
Drobek  02.07.10 05:17
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

barb, já propána netvrdím, že je to totéž, já chtěl spíš upozornit na to, že uvařit maso a pak ho dál tepelně zpracovávat není žádný nesmysl, že se to používá, řekněme v latinsko amerických zemích a jen česká kuchyně to nezná.

 
babi
6360 příspěvků 02.07.10 03:36
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

gabi, urcite bych nerada pouzivala nejake jmeno nevhodne, ale ja ten recept tak znam, pouziva se v restauracich a nazev se vzil. Nevim jestli by se to tak stalo, kdyby v nazvu bylo Smazene hovezi. Musim se priznat, ze takovy zase znalec kubanske kuchyne nejsem. Bulharsky recept na ty zaplatovane kalhoty pridas?

 
gabi
551 příspěvků 02.07.10 03:15
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

barb, ked si tam dala nazov Vaca frita, tak ja som si to automaticky prelozila ako „hovädzina“…vaca je sice aj krava, ale aj hovadzina…a ta krava-to sa mi zda take dajake recesisticke :)…hej, mas pravdu…nazvy receptov su vselijake…a ja mam napr. taky srandovny chorvatsky nazov receptu na „derave gate“, ale tam je to jednoznacne :)

 
babi
6360 příspěvků 02.07.10 02:52
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

;))) Gabi, ja jsem se nesnazila o nejaky pritahujici nadpis, nebo jmeno, on se ten recept opravdu tak jmenuje ;))) To je jako ten drobkuv recept, ktery se zase jmenuje ‚Stare saty‘.
Zdravim!

 
gabi
551 příspěvků 02.07.10 02:27
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

ono tie doslovne mechanicke preklady vyzeraju niekedy usmevne…

 
gabi
551 příspěvků 02.07.10 02:19
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

barb, mne by sa lepsie pozdaval nazov „smazena hovadzina z Kuby“ :)

 
babi
6360 příspěvků 02.07.10 02:03
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

drobku, tak se zde roztrh pytel s recepty z Mexika a Kuby i kdyz ani jeden neni na Smazenou kravu (doslovny preklad Vaca Frita) . O Vasem recepte vim, ale to je neco uplne jineho i kdyz take z Kuby ;) Ja se totiz peclive divam do Vyhledavani, abych nenapsala neco co zde jiz mate. Hledam nejenom podle jmena, ale i podle ingredienci. Jak Vas recept, tak tento jsou kubanskou klasikou a jsem rada, ze projevujete zajem. Dekuji ;)

 
babi
6360 příspěvků 02.07.10 01:48
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

kltko, dekuji za dulezitou poznamku. Zdravim!

 
babi
6360 příspěvků 02.07.10 01:46
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

Manana, mluvim zde o Kube a natrhane hovezi se tam pouziva take v sendvici z kubanskeho chleba. Buenos dias!

 
babi
6360 příspěvků 02.07.10 01:18
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

esmeralda, je to snadne a rekla bych i rychle (clovek nemusi stat u hrnce s varici vodou, nebo u marinovani). U vas se nejspis dostane poridit flank steak, nebo skirt steak, coz je perfektni na tyto recepty, kdy se maso natrha po vlakne. U nas to byvalo nesmirne lacine maso, nez prisli lide na to, ze je vyborne a chutne na BBQ, kdyz se nakraji natenko proti vlaknu. Jednoduse se potrebuje nejake vlaknite, ale libove maso (klizka, ale jenom svaly?)

 
babi
6360 příspěvků 02.07.10 00:54
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

casino, mate naprostou pravdu kdyz popisujete klasicky pristup k vareni masa, nebo polevky ;) Zde to je vlastne na hlavu postavene, ale tak to opravdu je. Ze-by kvuli te polevce?
Na zlutou ryzi jsem pridala dnes recept, ale urcite jich existuje vic.

 
Drobek  01.07.10 23:23
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

Jako vždycky jsem na něco zapomněl, mám ještě jeden tady,
i když z vepřového

 
Drobek  01.07.10 23:09
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

Doplním Maňanu, kolegu odborníka o ještě jeden recept, Ropa
 Vieja

 
kltko  01.07.10 22:08
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

a ku kurkumou farbenej ryži už len doplnenie (už tu bolo kdesi v diskusii rozvádzané, je aj foto), že treba do ryže pridať trochu tuku (za lyžicu oleja, masti, masla…), pretože kurkuma je rozpustná v tuku a bez neho je výsledná ryža sfarbená slabo a nerovnomerne

 
Manana
1516 příspěvků 01.07.10 20:21
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita žlutá rýže

Žlutou rýži lze docílit přidáním azafránu, což je saflor (Carthamus tinctorius L.), česky světlice barvířská, která se ve střední Americe k barvení pokrmů používá, nebo lze přidat kurkumu.

 
Manana
1516 příspěvků 01.07.10 20:14
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

Tento způsob přípravy masa je typický pro jihoamerické země, protože trhané maso se dobře vkládá do tacos, přehnutých kukuřičných tortill, které tam jsou hlavní a běžnou stravou.
Podobné přípravy masa jsou tady ,
tady a
tady .

 
casino
4382 příspěvků 01.07.10 19:27
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

esmeralda, já to vidím SKORO zrcadlově :)
Po uvaření masa vývar samozřejmě nevyhodíme…:-)))
Já chtěl pouze upozornit, že je rozdíl v postupu, když vaříme maso pro maso, nebo pro vývar.
„žlutá rýže“? Že by šafránová?

 
esmeralda
4799 příspěvků 01.07.10 18:59
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

Konečně něco nového.
Po uvaření vývaru maso samozřejmě nevyhodíme. Ale co s ním aby to bylo dobré? Tohle je recept který to řeší.
Vyzkouším.
Mimochodem, co je vlastně žlutá rýže?

 
casino
4382 příspěvků 01.07.10 16:01
Re: Smažená kráva z Kuby - Vaca Frita

Hmmm, opravdu „Do studene, osolene vody…“? Vaříme polévku, nebo maso?

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist