Recept Smažená cibule - zlatá a křupavá koruna jídla Veg

(Hodnoceno 5x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Smažená cibule - zlatá a křupavá koruna jídla

Postup

Jsou jídla, která se sypou smaženou cibulí. Ideální je, když je křehká a křupavá.
Ne každý to ale umí…
Jistý způsob, jak toho dosáhnout je velice jednoduchý:

Cibuli nakrájíme jak potřebujeme. Dáme do kastrůlku a zalijeme olejem. A necháme stát delší dobu, ideálně třeba pár hodin…
Cibule se nasákne olejem.
Postavíme na hořák a smažíme…
A zíráme, jak se nám to povedlo…

(Když cibuli nakrájíme, zalijeme olejem a ihned dáme smažit, je olej jen na povrchu,jen ji obalí a smažení probíhá nestejnoměrně. Výsledná barva cibulky bývá někdy zlato-černo-bílá… ;-)))
Když se ale nasákne olejem a smaží až potom, vyrobíte tu nejsenzačnější křupavou a zlatou cibulku, jakou jste kdy jedli…a žádné připálené kousky ;-)

Recept je z kategorií: Speciality



Nahlásit recept

  • 26.11.10 vloženo
  • 41486x zobrazeno

Čas přípravy

  • variabilní - příprava a vlastní proveden

Ingredience

  • Cibule - nakrájená jak potřebujeme
  • olej

Doporučená příloha

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

soleill 15.11.14 12:16

Opravdu, cibulka nezčerná a má výbornou chuť! …dávám za jedna s hvězdičkou… :-))

Odkaz na uvaření

goralka 20.08.12 19:34

Šírim ho ďalej, ďakujem.

Odkaz na uvaření

Janelita 03.12.10 16:09

Vynikající!

Odkaz na uvaření

2905 03.12.10 04:46

… křupavá koruna jídla… ano, souhlasím, veliká dobrota a přidávám foto korunovace chleba se sádlem s mletými škvarky…
Naložení v sádle - do horkého přidat cibuli, nechat vychladnout a klidně uložit do lednice, krásně se nacucá:)
Cibulka chutná i samotná, dle mého mnohem chutnější než buráky:)) Glamo hezký a hodně užitečný recept:)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Smažená cibule - zlatá a křupavá koruna jídla

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
esmeralda
4802 příspěvků 27.02.16 23:02

Zolas, nevím, zda sem ještě Glama chodí a jestli ano, snad mi odpustí, že na tvůj dotaz odpovídám.
I mne tento recept zaujal a mám ho tedy mnohokrát vyzkoušený.
Tvůj dotaz není vůbec hloupý.
Cibulku nech v tom oleji (nemusí ho ani být hodně) a smaž. Až dosáhne cibulka požadované konzistence a barvy, vyjmi ji a nech ji na papírovém ubrousku okapat. Zbytek „cibulového“ oleje můžeš použít na osmažení něčěho jiného.
Ať se daří.

 
Zolas
1 příspěvek 27.02.16 22:30

Mám dotaz, možná hloupý, než se ta cibulka jde smažit má se z toho oleje vyjmout, aby v něm úplně neplavala a smažit jen s tím, který nasákla a zůstal na ni, anebo i s tím vším olejem, kterým jsme ji zalili, za odpovď předem díky :) ;)

 
casino
4389 příspěvků 26.09.13 10:03
Zdá se, že cibule má charakter a za podobných podmínek...

… se chová stejně :)
Různými způsoby tepelné úpravy jsme dospěli ke stejnému poznání…

05.12.10 20:38
Malé upozornění: protože tuku je násobný přebytek, tak cibuli není z počátku takřka potřeba míchat a podle množství trvá relativně dlouho (v mém případě asi 30 minut) než začne žloutnout. Možná to bylo jen druhem cibule, protože celou dobu se nedělo nic zajímavého; olej si jen tak pěnil a cibule měla pořád barvu jako školák po prvním šluku :D Ale najednotu to jde fofrem a během pár minut (tedy doslova dvou minut :D ) bylo málem celé smažení-snažení ukončeno karbonizací cibulky :evil: Jen tak tak jsem dílo zachránil okamžitým ochlazením rendlíku (litinového!!!) ve studené vodě. TOŽ POZOR :mrgreen:

EDIT:
Koukám, že kolega parles jak také píše níže (09.03.12 17:55) mikrovlnění vyřešil hybridním způsobem :)

Příspěvek upraven 26.09.13 v 10:16

 
SunSan
1 příspěvek 26.09.13 10:03

Tak škvarky jsem měla naposledy od babičky, uměla je úžasně, ale je to už pěkná řádka let :( Aktuálně to ale moc to nepasuje do mého vyznávání zdravé stravy :) Ale jednou za čas, proč ne…v rozumné míře :)Ještě před dvěma lety bych si nedala ani hranolek, jedla jsem tak striktně, až jsem z toho měla zdravotní problémy :) Aktuálně spíš dávám pozor na to, abych kupovala kvalitní potraviny. A takové hranolky dělané v troubě, to je v podstatě velká dobrota :) Jak to vidíte vy? :)

 
esmeralda
4802 příspěvků 26.09.13 02:38

Opět jsem měla potřebu vyzkoušet tento geniální recept.

Byvše mikrovlnkový závislák, řekla jsem si proč to tedy nevyzkoušet v mikrovlnce.
Cibuli jsem nakrájela na plátky, dala do mikrovlnného skleněného džbánku a zalila trochou oleje. Občas promíchala.

A pak přišel ten okamžik: Džbánek s cibulí jsem vlnila pět minut.
Zamíchala, opět dala na pět minut a šla se dívat na televizi. Cibulka začala krásně zlátnout. Přidala jsem dalších pět minut. Ještě před koncem jsem zaslechla jakýsi minivýbuch.
A ouha…cibulka připomínala živočišné uhlí, ze kterého se valil hustý dým. Skleněný džbánek to přežil, ale byl pevně zataven do plastové misky která do té doby spokojeně odpočívala pod ním.
Džbánek se mi později podařilo vyprostit, ale misce už pomoci nebylo.

Držím se ale přísloví: Chybami se člověk učí.
Pokus budu opakovat, neboť jsem přesvědčena, že s větší opatrností nakonec zvítězím.

 
Sylvie
2302 příspěvků 10.03.12 11:31

Glamo, co mi to děláš! Takhle do plaveček nezhubnuuu.

 
glama  09.03.12 18:42

Tak to je taky moc zajímavý způsob!
Ukládám do paměti a až budu potřebovat suchou smaženou cibuli na posypání, určitě vytáhnu (doufám..).
Díky za inovaci!
:mrgreen:

 
parles
286 příspěvků 09.03.12 17:55

Já mám na smaženou cibulku jiný trik a kupodivu jsem ho tu nikde neviděl! Cibuli osmažím v pánvi na tuku jen tak, aby změkla. Pak obsah pánve přeleji přes síto a nechám vykapat. Poté cibuli rozprostřu na talíř a dám vlnit na plný výkon do mikrovlnky. Ale pozor, musí se to hlídat a po dosažení požadované barvy proces přerušit! Tímto způsobem se mi daří krásně křupavá a suchá cibulka!

 
Alis
2617 příspěvků 12.05.11 20:55

O.k. dík. Důležité je, že teď už se ten zmiňovaný recept najde, předtím to v diskuzi pod tímhle receptem nebylo možné najít.

Příspěvek upraven 12.05.11 v 20:56

 
wydra  12.05.11 20:50

Casino v diskuzi psal, ze s dovolenim vlozil muj recept. Tak bylo lepsi ho prepsat ze ho dala wydra. Nic jinyho. A taky jsem k nemu mohla napsat ty dalsi poznamky. Podrobnosti uz si nepamatuju, je to uz nejaky patek zpatky.

 
Alis
2617 příspěvků 12.05.11 20:47

Hmmmm, v tuhle chvíli by mě nejvíc zajímalo, co se na tom nelíbilo adminům, ale už se dnes bojím zeptat či napsat cokoli osobního :D

 
wydra  12.05.11 20:42

Prepsala jsem ho za sebe, adminum se to nelibilo ze to vlozil casino. A doplnila jsem ho o zasadni poznamky.

http://www.labuznik.com/…podle-wydry/

Příspěvek upraven 12.05.11 v 20:46

 
glama  12.05.11 20:42

Pokud si pamatuji, casino pak přepustilo wydřin recept wydře :-D a svůj přepsalo…nebo vymazalo..
Nepochybně to jeden z nich vysvětlí…a nebo wydra vloží znovu odkaz … :-P
:mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 12.05.11 20:36

Mankote, jsem asi velmi mdlého rozumu - ale jak mohl Casino vložit recept a autorem je Wydra????? 8-o 8-o 8-o

Příspěvek upraven 12.05.11 v 20:37

 
wydra  12.05.11 20:28

http://www.labuznik.com/…podle-wydry/

 
Alis
2617 příspěvků 12.05.11 20:25

Ahááá, Casino píše „vložil jsem s dovolením recept“, Wydra píše „jsem potěšena“, proto jsem hledala v Casinových receptech. Už zase nic nechápu

Příspěvek upraven 12.05.11 v 20:26

 
glama  12.05.11 20:23

Alis, ten recept najdeš u wydry.. Byl přepsán :-)
 http://www.labuznik.com/…podle-wydry/

 
Alis
2617 příspěvků 12.05.11 20:19

Casino, 6. 12. 2010 jste přidal poznámku, že jste si dovolil přidat Wydry recept - hledala jsem ve vašich receptech a nenašla. Můžete mi prosím osvětlit, jaký recept to je a kde ho najdu? Hledala jsem recepty na smaženou cibulku, Glamin recept znám a mám ho vyzkoušený, zaujal mě váš komentář k Wydřinu postupu, kde píšete, že spotřeba oleje je třetinová. Nic jsem ale nenašla…

 
glama  14.02.11 23:17

Esme, ty se nedají zkazit…
Mně se v sobotu taky povedly… i když…Zjistila jsem, že není mouka hrubá ani polohrubá. Našla jsem jen hladkou a ??zřejmě hrubou krupici?? tak jsem to řízla napůl :mrgreen:
10 housek, 3 vejce a asi 1/4 litru mléka. a přesně půl kila krásného špeku od slovenských dodavatelů. prý domácí..moc chutný, jen slaný jako blázen. Knedlíky pak byly se solí tak tak..na hraně.. ale výborné :-)
Moc jsme si pochutnali a 13 kousků ještě čeká v mrazáku na reprízu :-)

 
esmeralda
4802 příspěvků 14.02.11 22:58

Glamo, ty tvoje knedlíky čekají v oblíbených. Budu je muset vyzkoušet. :-P

 
glama  14.02.11 08:34

To mě moc těší, Esme! Já ji v sobotu dělala také, na špekové knedlíky…a krásně křupala :-)

 
esmeralda
4802 příspěvků 14.02.11 00:29

Glamo, konečně se i já dostávám k poděkování za výborný kuchařský tip. Jak jednoduché a přeci neznámé.

Již podruhé jsem ráno nakrájela cibuli na plátky a zalila olejem. Vždy když jsem šla kolem, zamíchala jsem aby byl každý kousek pěkně olejem obalený.
Odpoledne jsem smažila podle návodu s vynikjícím výsledkem.

Posypala jsem s ní čočku. Zabíhali jsme novou plynovou udírničku, tak mě napadlo že čočka je k tomu to pravé.

Jak dobře chutná cibulka třeba na chlebu se sádlem můžu jen věřit. Návštěva totiž zbytek cibulky za slastného pochrochtávání spocívala jen tak bez ničeho.

A jelikož jsem děvče šetrné, olej jsem schovala na další smažení a dnes jsem ho část použila na Francouzskou zálivku na salát. Nepochybuji že se chvála dostaví. :potlesk:

 
wydra  06.12.10 23:52

Ale neeeee, pan naopak potesil, ze se mu to libilo a zvire nema nic proti vlozeni receptu. Pokud to ovsem nekoho zaujme. Musim ale uvest na pravou miru zasadni cast te pripravy.
Kdysi jsem vlozila, pro me velice zajimavy recept
 http://www.labuznik.com/…imaveskvele/

Podle toho delam cibulku jen s tim rozdilem, ze nemnu v citronu! Nicmene i to jsem vyzkousela osmazit a je to tez vyborne, ale hodi se pouze do jidel, ktera jsou nakysla.
Timto upresnuji, ze to neni tak uplne moje vlastni vychytavka !

I ten salat jsem se tam naucila a treba take vyzkousejte, je zvlastni a skvely!

 
casino
4389 příspěvků 06.12.10 23:22

wydra, skoro se mi chce Vás oslovit zdrobněle :-) , ale protože „Starého psa…“, a nebudu měnit svou zásadu nicky nekomolit, zalaškuji jinak: Vy Zvíře :-D Máte pravdu! Pán odzkoušel Váš postup, a máte pravdu!! Bylo to rychlejší!!! No, o fous :lol:
Glama nerada vidí, když cokoli testuji :mrgreen: Asi ví proč! Sice, když porovnám výsledky přípravy podle tohoto receptu a podle Vás, tak to vyjde skoro nastejno. Nezanedbatelný přínos Vaší „horkovodní“ vychytávky je v tom, že v konečné fázi je spotřeba tuku max. třetinová. Já navíc použil máslo, což by bylo podle „nehorkovodního“ receptu poněkud složitější.
Nicméně, dámy, děkuji Vám oběma za rozšíření mých kulinářských vědomostí :potlesk:

wydra, dovolil jsem si bez Vašeho dovolení vložit Váš „recept“ :oops: Ale avšak, budete-li příliš prskat, tak jej přepíší… Sice nevím za co… No, třeba za „Bobří ocas“ :mrgreen:

 
glama  05.12.10 20:58

Casino je rychle učenlivé, chválím…
Upozornění perfektně sedí. Je to přesně tak! Chce to nespat, ale hlídat.. :mrgreen:
6 hodin nikdy napsáno nebylo, možná se to plete s návrhem zalít olejem hned po ránu a konzumovat v poledne k obědu.. :wink: :mrgreen:
Díky za vyzkoušení… :mrgreen:

Příspěvek upraven 05.12.10 v 22:27

 
wydra  05.12.10 20:45

Kdyby tu cibuli pan udelal jak pridala wydra, smazila by se cibulka mnohem driv, H2O zbavena :-P

 
casino
4389 příspěvků 05.12.10 20:38

Ano, vynikající!
Mám dojem, že původně v receptu stálo: …cibuli zalít olejem asi na 6 hodin…
Tůhle jsem to s jídlem odbyl a ohřál si pouze fazole z plechu; když fazole, tak s cibulkou (na špeku). Na recept jsem si vzpomněl pozdě, takže cibule byla v oleji naložená pouze pár hodin. Tedy doslova hodiny dvě! Ukázalo se, že to stačí - produkt byl takový, jak název slibuje (v AJ se tomu vyšperkovanému názvu říká Buzzwords :mrgreen:
Malé upozornění: protože tuku je násobný přebytek, tak cibuli není z počátku takřka potřeba míchat a podle množství trvá relativně dlouho (v mém případě asi 30 minut) než začne žloutnout. Možná to bylo jen druhem cibule, protože celou dobu se nedělo nic zajímavého; olej si jen tak pěnil a cibule měla pořád barvu jako školák po prvním šluku :lol: Ale najednotu to jde fofrem a během pár minut (tedy doslova dvou minut :lol: ) bylo málem celé smažení-snažení ukončeno karbonizací cibulky :twisted: Jen tak tak jsem dílo zachránil okamžitým ochlazením rendlíku (litinového!!!) ve studené vodě. TOŽ POZOR :mrgreen:

 
Janelita
93 příspěvků 03.12.10 16:09

Vynikající!

 
wydra  03.12.10 12:50

Ja si delam luxusni cibulku do zasoby tak, ze ji nakrajim na kolecka nebo pulkolecka, přeliju vařici vodou, necham asi 15 min dokud tam neudrzim ruce. Pak ji peclive, hodne peclive vymnu v te horke vode, scedim a vysusim v uterce. Dam smazit a kdyz zacne ruzovet, vypnu a necham vystydnout. Dosmazim kdyz ji potrebuju. Jsou to pak takove krupave nitky a pridavam je do salatu, do cocky, do ryze, na brambory i na ten chleba se sadlem ..........
Vlastne jak dela glama, ale z te cibule vyzdimu vodu a predsmazim a v cibuli ten omastek zustane a kdykoliv dosmazim.
Jolanka me naucila pouzivat baharat, ve kterem jsem se nasla a takove brambory (hranolky) s touhle cibulkou a baharatem, pro to nema ani nase kvetnata mluva adekvatni vyraz , jak je to dobre! :-P

 
glama  03.12.10 09:40

2905 - moc děkuji za vyzkoušení a za krásnou fotku!!
Dmu se pýchou, protože tento postup jsem sama vynalezla…jak jinak, než omylem :wink:
:mrgreen:

 
2905
753 příspěvků 03.12.10 04:46

… křupavá koruna jídla… ano, souhlasím, veliká dobrota a přidávám foto korunovace chleba se sádlem s mletými škvarky…
Naložení v sádle - do horkého přidat cibuli, nechat vychladnout a klidně uložit do lednice, krásně se nacucá:)
Cibulka chutná i samotná, dle mého mnohem chutnější než buráky:)) Glamo hezký a hodně užitečný recept:)

 
niivka
79 příspěvků 28.11.10 17:48

ja som si vždy myslela, že ju obalujú v múke, ale toto je omnoho jednoduchšie :potlesk: ďakujem :wink:

 
glama  27.11.10 12:06

Janelita: jistě! Já prostě cibuli nakrájím, nasypu do kastrůlku a zaliju olejem. A ty kousky, co vyčuhují, zastrkám pod hladinku :mrgreen:
Na vrstvách vůbec nezáleží, jen musí být v oleji :mrgreen:

Příspěvek upraven 27.11.10 v 12:06

 
Janelita
93 příspěvků 27.11.10 11:37

Zajímavé, co nejdříve to zkusím. Může být cibule ve více vrstvách?

 
glama  26.11.10 21:01

Díky za skvělé tipy, hned předávám dceři. Nemohla bys k těm jídlům ještě přidat kategorii VEG…? Já podle toho často hledám právě jídla pro ni…
A tohle by bylo škoda nenajít…
Díky.. :mrgreen:

 
jolana
4988 příspěvků 26.11.10 20:48

Glamo, vdaka za recept;)) To urobim a vyskusam za zopar dni a podam referat. U nas je cibula preferovana a prazim jej vela, lebo sa dava na urcite jedla..teda okrem toho ze ju mame radi…dava sa na napriklad ku mdzdara/mzada­ra..alebo na kosery..

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
glama  26.11.10 17:56

Myslím, že to bude v pořádku.. Vtip je v tom nasáknutí a následném rovnoměrném prosmažení :-D
Asi by to chtělo udržovat na mírném teple, aby sádlo neztuhlo :mrgreen:
AŤ se povede..!

 
di
2391 příspěvků 26.11.10 17:56

Jé, glamo, to je fajn, dík za prima tip.

 
ivan14
55 příspěvků 26.11.10 17:51

Zkusím s rozpuštěným sádlem. Cibule na oleji mi nevoní a nešmakuje.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist