Recept Slezská vařonka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Slezská vařonka

Úvod

Je to speciální, teplá kořalka, velmi sladká. Můžete si ji osobně ochutnat na Ondřejské pouti na hukvaldském hradě, existuje spoustu jejích variant … místecká, ostravská, frenštátská, svatební, hasičská…atd. Také se pije při zakončení podzimu a začátku zimy a praví se, že po jejím požití se „valašské tělo zbaví duchů podzimních aby se po opici probudilo už s novými zimními duchy(v palici).“
Ale pozor, nepřehánějte to, po pár kalíšcích totiž nebudete vědět, jak se jmenujete…

Postup

Z pískového cukru připravíme za stálého míchání světlý karamel, do kterého přidáme med, zalejeme vodou, přidáme koření a všechno společně povaříme. Dostatečně aromatický vývar procedíme přes plátno, přidáme vodku a znovu prohřejeme. Horký nápoj naléváme do sklenic. Do každého pohárku můžeme přidat malou lžičku másla nebo dobrého vepřového sádla. Můžeme použít i husího sádla.

Příprava polské Warzhonky:
V kastrůlku rozehřejeme med, přidáme koření a citron, zalijeme sklenicí vřelé vody a povaříme. Procedíme přes pláténko a ještě zahřejeme téměř k bodu varu. Přilijeme vodku a rozléváme do kameninových kalíšků, vymazaných máslem. Podáváme horké.

Čerpáno z Cukrářských specialit (1971) a mimořádného vydání časopisu Praktická žena (3/1999).

Recept je z kategorií: Teplé alkoholické



Nahlásit recept

  • 25.06.04 vloženo
  • 18442x zobrazeno

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 200 g pískového cukru
  • 3 dl vody
  • 150 g včelího medu
  • 3 plátky citronu
  • 6 dl vodky (popřípadě jiného destilátu)
  • kousek skořice
  • 6-8 hřebíčků
  • 3-5 kuliček nového koření.
  • Polská Warzonka:
  • 120 g medu
  • 4 hřebíčky
  • 4 zrnka nového koření
  • kousek skořice
  • 2 plátky citronu
  • 1/4 l vodky
  • máslo na vymazání kalíšků.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Slezská vařonka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Miiii
1 příspěvek 04.12.14 21:22

Dobrý den,

je prosím ten recept na Polskou Warzonku opravdu jen na jednu porci? A přidává se tam také 3 dl vody, jako u receptu na Slezskou vařonku? Děkuji. :)

 
Slávek123
1 příspěvek 31.12.12 07:59

Ahoj všem, tento recept mi poslal příbuzný zpod Lysé a je to BOMBA. Pražáci děkují Slezanům za dobré pití (slivovice) a nápojům dělané z ní. Protože vařit Slezkou vařonku z rumu nebo vodky se mi trochu příčí, takže jsem dal letošní a vřele doporočuji akorát nepřehánět hned po první je blahodárně v žaludku i hlavě. Vše nej do nového roku všem Slezanům přeje Slávek

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slezská vařonka

holky, a to jsem vyštrachala v Cukrářských specialitách z roku 1971! Jsem ráda, že jsem Vám udělala radost…hned se mi lépe vzhlíží na svět… :-))

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slezská vařonka

Pendo, poprvé mě představil tuku v alkoholickém nápoji nějaký pan Hemingway. Tuk je totiž nejkompaktnější zdroj energie. Pak už není třeba se otravovat s jídlem a jeden se může soustředit jen na to pití. Dík za krásný a zajímavý recept.

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slezská vařonka

Týjo, tak to jsem hledala, ale nemohla jsem si vzpomenout na název. Pila sem tuhle dobrůtku na svých cestách loňské léto v občerstvovacím stánku právě pod krásnou zříceninou hradu Hukvaldy, kde je vařonka vyhlášená. Já ji pila myslím s rumem, tuk v ní asi nebyl (i když ze zkušenosti vím, že kousínek másla v horkém alkoholickém nápoji není znát, kromě toho, že ho zjemní a zabrání odpařování alkoholu.). Díky Pendo, za recept, opravdu mne potesil, do kotlíku nad zimním ohýnkem se totiž super hodí. Je to změna, svařáků už jsem trochu přepitá.

 
tatanka
73 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slezská vařonka

Špatné není ani místo másla či sádla do vařonky dát trochu do křupava vyškvařené slaniny na droboučké kostičky nakrájené i s tím vypuštěným tukem.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist