Recept Slavnostní dvojitá pečeně

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Telecí maso nakrájíme na tenké proužky, které naklepeme, mírně osolíme a protáhneme proužky slaniny. Uzenou pečeni rozkrojíme vždy mezi žebry až k hrudní kosti a do každého zářezu vložíme připravený telecí řízek. Takto připravenou pečeni stiskneme do přijatelného tvaru a pevně ovážeme motouzem. Na pekáči rozpustíme máslo, přidáme do něj zbytky drobně nakrájené slaniny, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a rovněž jemně nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu, osmahneme, na tento základ položíme pečeni, mírně podlijeme, přidáme koření a upečeme doměkka. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou, tak aby se zelenina nepřipálila a nezhořkla. Měkkou pečeni vyjmeme ze základu, který opatrně vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, krátce za stálého míchání osmahneme, podlijeme vodou a povaříme. Hotovou omáčku prolisujeme sítem. Z pečeně odstraníme motouz, úhledně ji nakrájíme, urovnáme na mísu a přelijeme částí omáčky.

Převzato jako vzpomínka na dobrého známého a jeho ženu z Kuchařky pro krkonošského medvěda od Pavla Toufara.

Recept je z kategorií: Uzené maso



Nahlásit recept

  • 15.07.05 vloženo
  • 3365x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hod.

Počet porcí

  • 7 porcí

Ingredience

  • 800 g vepřové uzené pečeně vcelku
  • 500 g telecího masa z kýty
  • 100 g slaniny
  • 1 nepříliš velká cibule
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 1 PL másla
  • 1 PLhladké mouky
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 malý bobkový list
  • sůl.

Doporučená příloha

  • co má kdo rád.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Slavnostní dvojitá pečeně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Selská pivní polévka

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist