Recept Slané tyčinky (tvarohové)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Z polohrubé mouky, tvarohu, změklého másla a soli vypracujeme těsto. Vytvoříme placku, namatláme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem nebo sezamovým semínkem, případně hrubou solí (v tom případě nesolíme těsto). Rádýlkem nebo nožem rozdělíme do žádoucích tvarů a na vymaštěném plechu upečeme do zlatova.

Nejlepší jsou čerstvé, jako posypový materiál se nejlépe osvědčil kmín.

Recept je z kategorií: Slané pečivo



Nahlásit recept

  • 11.01.07 vloženo
  • 11043x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Ingredience

  • 250 gr polohrubé mouky
  • 250 gr tvarohu
  • 250 gr másla
  • sůl
  • 1 vejce
  • kmín (sezamové semínko, hrubá sůl)

Doporučená příloha

  • Pivo, víno

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Slané tyčinky (tvarohové)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jezevec
159 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slané tyčinky (tvarohové) - Jenofefo

Vyzkoušel jsem s bryndzou a je to skvělé!! Sice asi ještě trochu mastnější (i finančně), ale výsledek stojí za to. Díky!!!

 
Jenofefa
1314 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slané tyčinky (tvarohové)

Jo, a ještě k původnímu tématu: zkuste někdy tvaroh nahradit bryndzou. Samozřejmě se už nemusí solit. Je to mimořádně výborné.

 
Jenofefa
1314 příspěvků 25.01.09 03:43
(H)ROZINKY

Je to zajímavé, jak se diskuse větví a nakonec se dostaneme od těsta někam úplně jinam. Nejsem jazykozpytec, ale pamatuji si, že můj dědeček (profesor češtiny a němčiny, studoval kdysi dávno u Gebauera) mi jako dítěti vysvětloval, že správně jsou „rozinky“ spíš ještě „rosinky“, protože to pochází z německého „die Rosine“ a ne z českého „hrozen“. Ale jak se doba mění, tak se mění i pravopis a asi se více používá „hrozinky“

 
HelcaK
958 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slané tyčinky - (h)rozinky, Jezevče

Podle současných pravidel pravopisu je povoleno obojí.
Mám pocit, že dřív byla správně jen ta verze bez H, protože si pamatuji jakýsi skeč z televize, kde se dva řečníci na toto téma bavili – kam zmizelo h z hroznu u rozinek – prý se při výrobě vysušilo :-D

 
babi
6239 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slané tyčinky (tvarohové) - jezevče,

takovéto tyčinky se rozpouští na jazyku a jsou krásně křehké. Těsto moc dobře znám. Štrůdl z něho, jak LEŇULE doporučuje, je opravdu výborný ;o)

Přeji Ti příjemný den!

 
jezevec
159 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slané tyčinky (tvarohové)-LEŇULE

Máš pravdu, na štrůdlíček jsem ani nepomyslel. A přitom jablíčka, ořechy a rozinky (nebo hrozinky, jak kdo chce) by tomu opravdu slušely. Až nenajdem v mrazáku lístkové těsto, vyzkoušíme. Dík za inspiraci!

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slané tyčinky (tvarohové)

Tohle SUPERTĚSTO se dá využít fakt různě. Třeba plnit nejrůznějšími sladkými i slanými nádivkami a tvarovat do šátečků nebo vyválet natenko a udělat klasický jablečný štrůdl.
Zkrátka nemá chybu ;-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Velikonoční jidáš

Inzerce

Bonduelle Vapeur - zelenina na páře!

10.04.14 | Zelenina je základ jídelníčku, to ví zřejmě každý, ale co její kvalita? Nemá smysl jíst od rána do večera zeleninu, která již dávno ztratila všechny hodnotné vitamíny! (číst dále)

 

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle...
TOPlist