Recept Slané tyčinky (tvarohové)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Z polohrubé mouky, tvarohu, změklého másla a soli vypracujeme těsto. Vytvoříme placku, namatláme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem nebo sezamovým semínkem, případně hrubou solí (v tom případě nesolíme těsto). Rádýlkem nebo nožem rozdělíme do žádoucích tvarů a na vymaštěném plechu upečeme do zlatova.

Nejlepší jsou čerstvé, jako posypový materiál se nejlépe osvědčil kmín.

Recept je z kategorií: Slané pečivo



Nahlásit recept

  • 11.01.07 vloženo
  • 11949x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Ingredience

  • 250 gr polohrubé mouky
  • 250 gr tvarohu
  • 250 gr másla
  • sůl
  • 1 vejce
  • kmín (sezamové semínko, hrubá sůl)

Doporučená příloha

  • Pivo, víno

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Slané tyčinky (tvarohové)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jezevec
159 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slané tyčinky (tvarohové) - Jenofefo

Vyzkoušel jsem s bryndzou a je to skvělé!! Sice asi ještě trochu mastnější (i finančně), ale výsledek stojí za to. Díky!!!

 
Jenofefa
1314 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slané tyčinky (tvarohové)

Jo, a ještě k původnímu tématu: zkuste někdy tvaroh nahradit bryndzou. Samozřejmě se už nemusí solit. Je to mimořádně výborné.

 
Jenofefa
1314 příspěvků 25.01.09 03:43
(H)ROZINKY

Je to zajímavé, jak se diskuse větví a nakonec se dostaneme od těsta někam úplně jinam. Nejsem jazykozpytec, ale pamatuji si, že můj dědeček (profesor češtiny a němčiny, studoval kdysi dávno u Gebauera) mi jako dítěti vysvětloval, že správně jsou „rozinky“ spíš ještě „rosinky“, protože to pochází z německého „die Rosine“ a ne z českého „hrozen“. Ale jak se doba mění, tak se mění i pravopis a asi se více používá „hrozinky“

 
HelcaK
958 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slané tyčinky - (h)rozinky, Jezevče

Podle současných pravidel pravopisu je povoleno obojí.
Mám pocit, že dřív byla správně jen ta verze bez H, protože si pamatuji jakýsi skeč z televize, kde se dva řečníci na toto téma bavili – kam zmizelo h z hroznu u rozinek – prý se při výrobě vysušilo :-D

 
babi
6282 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slané tyčinky (tvarohové) - jezevče,

takovéto tyčinky se rozpouští na jazyku a jsou krásně křehké. Těsto moc dobře znám. Štrůdl z něho, jak LEŇULE doporučuje, je opravdu výborný ;o)

Přeji Ti příjemný den!

 
jezevec
159 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slané tyčinky (tvarohové)-LEŇULE

Máš pravdu, na štrůdlíček jsem ani nepomyslel. A přitom jablíčka, ořechy a rozinky (nebo hrozinky, jak kdo chce) by tomu opravdu slušely. Až nenajdem v mrazáku lístkové těsto, vyzkoušíme. Dík za inspiraci!

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slané tyčinky (tvarohové)

Tohle SUPERTĚSTO se dá využít fakt různě. Třeba plnit nejrůznějšími sladkými i slanými nádivkami a tvarovat do šátečků nebo vyválet natenko a udělat klasický jablečný štrůdl.
Zkrátka nemá chybu ;-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: VIDEO: Nepečený cheesecake

Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

23.07.14 | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
TOPlist