Recept Slaná vosí hnízda

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Slaná vosí hnízda

Úvod

Včera jsem u vosích hnízd měla čas přemýšlet :-) a napadl mne tento recept. Dnes jsem se celý den těšila, až bude všechno hotové a budu moci vyzkoušet a dopadlo to dobře, hnízda jsou moc dobrá :-)

Postup

Chléb ( měla jsem bavorský slunečnicový) najemno nastrouháme, ořechy (použila jsem opražené lískové) také nastrouháme. V míse smícháme s máslem a kořením, vytvoříme kompaktní hmotu, kterou necháme odležet v lednici.
Výroba je stejná jako u sladkých vosích hnízd, dobrá vychytávka od labužnice jau: formičku vyložit mikrotenem.

Náplň se hodí různá, já jsem podle Labužnice birkany utřela kousek nivy se sladkou 30% smetanou.

Vosí hnízda jsem položila na kupovaná slaná kolečka.

Recept je z kategorií: Slané pečivo



Nahlásit recept

  • 23.12.15 vloženo
  • 3894x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1h

Ingredience

  • 150g tmavého chleba
  • 150g ořechů
  • 100g másla nebo taveného sýra
  • koření podle chuti.
  • Náplň:
  • jakákoliv pomazánka, kterou máte rádi :-)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.01.16 18:39

Naši medvědi dostali pod stromeček nové formičky na „vosí medvědy“, takže když přišla chvíle nachystat na zítřejší večer tento recept, nedali pokoj, dokud jsem jim neslíbila, že vyzkoušíme ty od Ježíška ;)

Nedalo mi to a nafotila to jako seriál :D

Spodky jsem upekla z těsta, ze kterého často dělávám tyčinky „rychlovky“, na tu várku z fotek jsem udělala z cca deseti dkg másla, jednoho vejce, deseti rozmixovaných oliv (zelené, papričkou plněné) a cca patnácti dkg hladké mouky, ale mouku nevážím - vždy postupně vhnětávám, dokud to nemá konzistenci lineckého těsta :)
Peču jako linecké…
Trocha mi jich zbyla, ale snědli se ještě během zpracování fotek před vložením sem :D

Jelikož u členité formičky mi mikroten moc dobře použít nešel (medvědi pak neměli uši), použila jsem fígl, že hrudku chlebového těsta jsem obalila ve strouhance ze žitného chleba, šlo to super).

Náplň jsem dala pouze žervé utřené s máslem a stroužkem česneku, nechtěla jsem dělat moc chuťově výraznou, o jistou výraznost se postaraly už olivy v sušenkách upečených na sokly…

Dva nepovedené jsme hned ochutnali, je to výborné!
Takže ukládám do oblíbených :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

daduuja 23.12.15 17:56

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Slaná vosí hnízda

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
daduuja
976 příspěvků 11.02.16 10:43

@casino to mě potěšilo, že taková ptákovina byla k užitku :-)

 
casino
4379 příspěvků 10.02.16 23:57

Místo chleba jsem použil strouhanku :oops:
Naplnil uherákem, jako lepidla k zavíčkování použil šunkový apetitto a podával k aperitivu… No trošku se černé půlolivy použité na přizdobení úlků tloukly se zelenými olivami utopenými v martini, ale nikdo neprotestoval :oops:
***
Těsto jsem ďobl do strouhaných ořechu a z formičky pak úlek vyběhl jak rómek z hospůdky :)

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 09.01.16 14:20

@daduuja Zafungovala skvěle - ještě jednou díky moc za nás i za tu bandu mlsných hub, pro které byla první várka určena :kytka:

 
daduuja
976 příspěvků 09.01.16 14:13

@Zuzka1973 dík za vyzkoušení, jsem ráda, že inspirace funguje :-)

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 08.01.16 20:50

@Eja Přesně tak… člověka díky první ochutnávce napadá spousta dalších a dalších variant… :palec:

 
Eja
3589 příspěvků 08.01.16 20:37

Já myslím, že Danda by si za to zasloužila nějaký metál :kytka:
Kombinací futrálek + náplň + soklík je podle mne nepřeberně.
Konzistenci futrálků bude nutno prozkoumat.
Mi tak napadá - strouhanka z bílého pečiva, hodně jemná, možná trocha mletých mandlí, spojit máslem…co takhle po vyklepnutí potáhnout síťkou z čerstvě roztaveného ještě elastického třeba parmezánu, dovnitř maličko cremefraiche a miniruličku parmské šunky… nebo půl olivy…nebo sterilované jalapeňos…
:think:

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 08.01.16 20:03

@Eja už mám i objednávku na výrobu z trojité dávky na kamarádovu narozeninovou oslavu :)
Opravdu jsou excelentní…
Hlavně chlapi si pochvalovali, že někdo konečně donesl k pivu něco jiného, než klasiku (chuťovky a chlebíčky, kterých je po svátcích prý každý plný) :)
Tak jsme poctivě nahlásila, že to není můj nápad a že pochvalu moc ráda vyřídím :) :mavam:

 
Eja
3589 příspěvků 08.01.16 19:31

@Zuzka1973 :potlesk: :potlesk: :palec:

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 08.01.16 18:44

Tak hlásím, že během odpoledního posezení (mělo být původně večer, ale změna plánu :) ) zmizeli „hnízda naslano“ během první čtvrthodinky, no - spíše během prvních deseti minut :D A to byly ze dvou dávek, jedny na doma upečených olivových sušenkách, druhá na kolečkách fermentované klobásy :)
Pochvalu nehodlám slíznout sama - poctivě předávám autorce: @daduuja - díky moc za inspiraci :kytka: :hug: :mavam:

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 07.01.16 19:37

Jako spodní díl jde krásně použít i kolečko nějaké dobré klobásy, ale spíše nějaké fermentované, ty uzené by to asi přebily…
Zkoušela jsem „bílou královnu“, ta je jemná a je to super, už mám hotovou i druhou várku, ta je právě na kolečkách té klobásy… :)

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 24.12.15 14:50

Díky za další nápady :kytka:
Už se těším, jak budou koukat a doufám, že budou pryč mezi prvními :mavam:

 
daduuja
976 příspěvků 24.12.15 13:49

By se dala i šunková, vajíčková, se zeleninou…
Udělala jsem je jen z jednoho krajíčku na zkoušku, jak půjdou dělat korpusy, takže jsem se necrcala :-), ale na Silvestra je vyrobím určitě.
Ozdobit křenovou, česnekovou… majonézou nahoře, postrouhat sýrem, křenem, šunkou… :mavam:

 
birkana
1500 příspěvků 24.12.15 13:39

@daduuja, Zuzka1973, mám další tip na náplň :lol:. Přemýšlela jsem, jaký zase jiný dip ke grissinám. Vyškrábala jsem vnitřky ze tří pivních sýrů (ne moc uleželých, ještě netekly 8o ; tužší „obaly“ použiju do pomazánky) a rozetřela se smetanou. Není třeba dochucovat, je to výrazné samo o sobě. Stejně dobrý by byl i Hermelín, Olomoucké tvarůžky,… :lol: :* :mavam:

Příspěvek upraven 24.12.15 v 13:42

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 23.12.15 18:52

Vypadají vážně dobře - kolikrát člověk přemýšlí, co za slané mlsání vzít s sebou na posezení s kamarády - většinou skončím u preclíků, tyčinek, česnekových trojúhelníků a podobně, ale tohle bude doslova špica :palec:
Hned koncem ledna máme první slezinu, takže hned ukládám a zároveň si musím poznamenat i do diáře, abyych nezapomněla, díky tobě budu mít něco úplně jiného, než donesou ostatní :srdce: :mavam: :hug:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štrůdl s hlívou

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

včera | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist