Recept Slaná vosí hnízda

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Slaná vosí hnízda

Úvod

Včera jsem u vosích hnízd měla čas přemýšlet :-) a napadl mne tento recept. Dnes jsem se celý den těšila, až bude všechno hotové a budu moci vyzkoušet a dopadlo to dobře, hnízda jsou moc dobrá :-)

Postup

Chléb ( měla jsem bavorský slunečnicový) najemno nastrouháme, ořechy (použila jsem opražené lískové) také nastrouháme. V míse smícháme s máslem a kořením, vytvoříme kompaktní hmotu, kterou necháme odležet v lednici.
Výroba je stejná jako u sladkých vosích hnízd, dobrá vychytávka od labužnice jau: formičku vyložit mikrotenem.

Náplň se hodí různá, já jsem podle Labužnice birkany utřela kousek nivy se sladkou 30% smetanou.

Vosí hnízda jsem položila na kupovaná slaná kolečka.

Recept je z kategorií: Slané pečivo


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.12.15 vloženo
  • 5126x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1h

Ingredience

  • 150g tmavého chleba
  • 150g ořechů
  • 100g másla nebo taveného sýra
  • koření podle chuti.
  • Náplň:
  • jakákoliv pomazánka, kterou máte rádi :-)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.01.16 18:39

Naši medvědi dostali pod stromeček nové formičky na „vosí medvědy“, takže když přišla chvíle nachystat na zítřejší večer tento recept, nedali pokoj, dokud jsem jim neslíbila, že vyzkoušíme ty od Ježíška ;)

Nedalo mi to a nafotila to jako seriál :D

Spodky jsem upekla z těsta, ze kterého často dělávám tyčinky „rychlovky“, na tu várku z fotek jsem udělala z cca deseti dkg másla, jednoho vejce, deseti rozmixovaných oliv (zelené, papričkou plněné) a cca patnácti dkg hladké mouky, ale mouku nevážím - vždy postupně vhnětávám, dokud to nemá konzistenci lineckého těsta :)
Peču jako linecké…
Trocha mi jich zbyla, ale snědli se ještě během zpracování fotek před vložením sem :D

Jelikož u členité formičky mi mikroten moc dobře použít nešel (medvědi pak neměli uši), použila jsem fígl, že hrudku chlebového těsta jsem obalila ve strouhance ze žitného chleba, šlo to super).

Náplň jsem dala pouze žervé utřené s máslem a stroužkem česneku, nechtěla jsem dělat moc chuťově výraznou, o jistou výraznost se postaraly už olivy v sušenkách upečených na sokly…

Dva nepovedené jsme hned ochutnali, je to výborné!
Takže ukládám do oblíbených :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

daduuja 23.12.15 17:56

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Slaná vosí hnízda

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
1907 příspěvků 23.12.16 09:17

@birkana - z podobných důvodů jsem si i já letos vše rozplánovala na etapy: aby sice bylo vše hotové, ale bez stresu a v pohodě :)
Ty ryby v aspiku mají hlavně tu vlastnost, že já je mám strašně ráda a netuším, proč jsem si na ně nevzpomněla dříve a sama, bez nápovědy :D :)
Hlavně z klasických chlebíčků stále něco opadávalo a měli jsme je u nás a na všech dalších návštěvách… i proto letos ta změna, ještě chci udělat různé mini-rolky, ráno jsem upekla další pokus o toustový chléb, vypadá, že se podařil a bude vhodný :)
Do hnízd mám schovaný kus doma pečeného tmavého chleba.
Letos poprvé také povezeme část pohoštění s sebou k dceři, šli z podnájmu do vlastního, takže dcera prohlásila, že „doteď vždy hostili všichni kolem, takže by to ráda oplatili i oni“ a jelikož to bude početnější slezina, „vstupné“ bude v podobě dobrot :)

 
birkana
1652 příspěvků 23.12.16 08:08

@Zuzka1973, ony ty ryby v aspiku, paštiky, naložené sýry a utopenci mají na rozdíl od chlebíčků a chuťovek ještě jednu další obrovskou „přidanou hodnotu“ :palec:. Vydrží v chladu mnohem déle a co víc, neokorají!

Chlebíčky jsem připravovala vždy na poslední chvíli a průběžně je raději dodělávala, aby byly stále svěží. Letos mám rozplánované úkoly zaznamenány v diáři již od 28. 12. tak, abych vše stihla včas a sama sobě nevytvářela zbytečné stresové situace. Na poslední chvíli budu dělat jen nějakou tu jednoduchou pomazánku nebo salát a dekorace z čerstvé zeleniny k již hotovému občerstvení :idea:.

 
Zuzka1973
1907 příspěvků 22.12.16 20:35

@birkana - tak to jsme na tom podobně: také jsme letos řekli, že klasické chlebíčky chuťovky nebudou - že se je pokusíme trochu pozměnit a částečně nahradit.
Tahle hnízda jsou super, proto jsem si dovolila je vytáhnout pro ty, kdo je ještě nezaregistrovali :)
Dík za tip na ryby v aspiku - jinak šneky budou také a sýrová roláda a nakládané sýry nesmí chybět také, letos místo utopenců pečenáče…
Já právě dopékám vánočku, zítra ještě dozdobím poslední dva druhy cukroví a hotovo :) :mavam: :kytka:

 
birkana
1652 příspěvků 22.12.16 16:12

@Zuzka1973, dík za připomenutí! :mavam: 29. 12. se mi začnou sjíždět (a různě se střídat) hosté na Silvestra a Nový rok. Tak už plánuji dopředu, co na studené pohoštění. Ať pak nemusím sloužit dvojité směny v kuchyni :twisted:. Ta hnízda výborně doplní utopence, slané listové šneky, sýrovou roládu, saláty a ryby v aspiku, nakládané sýry a domácí paštiku. Letos jsem si odhlasovala změnu, klasické chlebíčky a jednohubky nedělám :oops:.

 
Zuzka1973
1907 příspěvků 22.12.16 09:27

Svátky už doslova klepou na dveře, tak chci připomenout tahle vosí hnízda na slano…
U nás zdomácněla, na každé oslavě, kde jsem je vytáhla z krabice, vždy mizí mezi prvními, od prvního pokusu jsem již vyzkoušela všelijaké náplně… Tmavé těsto doporučuji neměnit, náplně dělám podle toho, pro jakou konečnou partu lidí je to určeno.
Opravdu doporučuju, u nás budou na Silvestra a ještě předtím jedna várka na setkání s dětmi a jejich rodinami.

 
daduuja
1106 příspěvků 11.02.16 10:43

@casino to mě potěšilo, že taková ptákovina byla k užitku :-)

 
casino
4446 příspěvků 10.02.16 23:57

Místo chleba jsem použil strouhanku :oops:
Naplnil uherákem, jako lepidla k zavíčkování použil šunkový apetitto a podával k aperitivu… No trošku se černé půlolivy použité na přizdobení úlků tloukly se zelenými olivami utopenými v martini, ale nikdo neprotestoval :oops:
***
Těsto jsem ďobl do strouhaných ořechu a z formičky pak úlek vyběhl jak rómek z hospůdky :)

 
Zuzka1973
1907 příspěvků 09.01.16 14:20

@daduuja Zafungovala skvěle - ještě jednou díky moc za nás i za tu bandu mlsných hub, pro které byla první várka určena :kytka:

 
daduuja
1106 příspěvků 09.01.16 14:13

@Zuzka1973 dík za vyzkoušení, jsem ráda, že inspirace funguje :-)

 
Zuzka1973
1907 příspěvků 08.01.16 20:50

@Eja Přesně tak… člověka díky první ochutnávce napadá spousta dalších a dalších variant… :palec:

 
Eja
3670 příspěvků 08.01.16 20:37

Já myslím, že Danda by si za to zasloužila nějaký metál :kytka:
Kombinací futrálek + náplň + soklík je podle mne nepřeberně.
Konzistenci futrálků bude nutno prozkoumat.
Mi tak napadá - strouhanka z bílého pečiva, hodně jemná, možná trocha mletých mandlí, spojit máslem…co takhle po vyklepnutí potáhnout síťkou z čerstvě roztaveného ještě elastického třeba parmezánu, dovnitř maličko cremefraiche a miniruličku parmské šunky… nebo půl olivy…nebo sterilované jalapeňos…
:think:

 
Zuzka1973
1907 příspěvků 08.01.16 20:03

@Eja už mám i objednávku na výrobu z trojité dávky na kamarádovu narozeninovou oslavu :)
Opravdu jsou excelentní…
Hlavně chlapi si pochvalovali, že někdo konečně donesl k pivu něco jiného, než klasiku (chuťovky a chlebíčky, kterých je po svátcích prý každý plný) :)
Tak jsme poctivě nahlásila, že to není můj nápad a že pochvalu moc ráda vyřídím :) :mavam:

 
Eja
3670 příspěvků 08.01.16 19:31

@Zuzka1973 :potlesk: :potlesk: :palec:

 
Zuzka1973
1907 příspěvků 08.01.16 18:44

Tak hlásím, že během odpoledního posezení (mělo být původně večer, ale změna plánu :) ) zmizeli „hnízda naslano“ během první čtvrthodinky, no - spíše během prvních deseti minut :D A to byly ze dvou dávek, jedny na doma upečených olivových sušenkách, druhá na kolečkách fermentované klobásy :)
Pochvalu nehodlám slíznout sama - poctivě předávám autorce: @daduuja - díky moc za inspiraci :kytka: :hug: :mavam:

 
Zuzka1973
1907 příspěvků 07.01.16 19:37

Jako spodní díl jde krásně použít i kolečko nějaké dobré klobásy, ale spíše nějaké fermentované, ty uzené by to asi přebily…
Zkoušela jsem „bílou královnu“, ta je jemná a je to super, už mám hotovou i druhou várku, ta je právě na kolečkách té klobásy… :)

 
Zuzka1973
1907 příspěvků 24.12.15 14:50

Díky za další nápady :kytka:
Už se těším, jak budou koukat a doufám, že budou pryč mezi prvními :mavam:

 
daduuja
1106 příspěvků 24.12.15 13:49

By se dala i šunková, vajíčková, se zeleninou…
Udělala jsem je jen z jednoho krajíčku na zkoušku, jak půjdou dělat korpusy, takže jsem se necrcala :-), ale na Silvestra je vyrobím určitě.
Ozdobit křenovou, česnekovou… majonézou nahoře, postrouhat sýrem, křenem, šunkou… :mavam:

 
birkana
1652 příspěvků 24.12.15 13:39

@daduuja, Zuzka1973, mám další tip na náplň :lol:. Přemýšlela jsem, jaký zase jiný dip ke grissinám. Vyškrábala jsem vnitřky ze tří pivních sýrů (ne moc uleželých, ještě netekly 8o ; tužší „obaly“ použiju do pomazánky) a rozetřela se smetanou. Není třeba dochucovat, je to výrazné samo o sobě. Stejně dobrý by byl i Hermelín, Olomoucké tvarůžky,… :lol: :* :mavam:

Příspěvek upraven 24.12.15 v 13:42

 
Zuzka1973
1907 příspěvků 23.12.15 18:52

Vypadají vážně dobře - kolikrát člověk přemýšlí, co za slané mlsání vzít s sebou na posezení s kamarády - většinou skončím u preclíků, tyčinek, česnekových trojúhelníků a podobně, ale tohle bude doslova špica :palec:
Hned koncem ledna máme první slezinu, takže hned ukládám a zároveň si musím poznamenat i do diáře, abyych nezapomněla, díky tobě budu mít něco úplně jiného, než donesou ostatní :srdce: :mavam: :hug:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Guláš z hlívy ústřičné


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Houbová smaženice Houbová smaženice
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist