Recept Škvarkové pagáčky

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Škvarkové pagáčky

Postup

Umyté sádlo nakrájíme na kostky a vyškvaříme. Světlé škvarky přecedíme, nadrobno nasekáme nebo semeleme, necháme vychladnout a dáme ztuhnout do ledničky.

Z vlažného mléka, droždí a špetky mouky se připraví kvásek. Škvařené sádlo se propracuje se škvarky a 100 g mouky a upraví se do tvaru čtverce (tukový bochánek). Vykynutý kvásek, zbylá mouka, mléko a ostatní suroviny se propracují ve vláčné a hladké těsto (vodánek). Necháme jej asi půl hodiny pod vlhkou utěrkou odpočinout.

1. Z vodového těsta vyválíme čtverec (cípy musí být tenčí), z tukového těsta menší čtverec, který položíme nakoso na velký čtverec.

2. Rohy vodového těsta přeložíme přes tukové těsto tak, aby byly dobře spojeny a těsto bylo zcela zabaleno.

3. Těsta lehce rozválíme na velký čtverec, složíme jej třikrát přes sebe, válečkem je lehce rozválíme a znovu složíme. Těsto necháme půl hodiny odležet při teplotě 28 °C.

4. Asi za 30 minut je opět rozválíme a přeložíme.

5. Po opětovném odpočinutí při stejné teplotě je rozválíme a přeložíme ještě potřetí.

Těsto můžeme nechat ještě půl hodiny odležet a poté ho rozválíme na plát o tloušťce 15 mm, na kterém se nožem naříznou mřížky a vypichovačem kulatého tvaru o průměru 5 cm vypichujeme pagáčky. Odkládáme na čistý plech, na povrchu potřeme rozšlehanými vejci a v teple necháme vykynout. Pečeme při teplotě 200 °C.

Poznámka:
Při zpracování těsta se nesmí jeho teplota zvýšit nad 20 °C, tuk by změkl a těsto by bylo mazlavé a při pečení by se neutvořily patřičné listy těsta.
Hmotnost jednoho kusu by se měla pohybovat okolo 60 g.

Ingredience a vložený obrázek čerpán z netu, postup zpracován podrobněji.

Recept je z kategorií: Slané pečivo



Nahlásit recept

  • 18.10.04 vloženo
  • 18856x zobrazeno

Ingredience

  • 200 g vepřového sádla z bůčku
  • 400 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 1 KL cukru
  • asi 1,5 dl mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 dl vody
  • 1 vejce na potření.

Doporučená příloha

  • čaj, víno

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Škvarkové pagáčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
sarance
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Škvarkové pagáčky

mám doma recept od babičky taky ze Slovenska, je velmi podobný. Jen nedělám
2 těsta, ale smíchám to všechno a po vykynutí několikrát „listuji“ – rozválet, přeložit, rozválet, přeložit........

Tyhle placky zbožňuju už od dětství, jsou jiné, než ty co se třeba prodávají v krámě, jsou krásně křehké a křupavé.

 
tatanka
73 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Škvarkové pagáčky

Škvarkové pagáčky jsou taková dobrota, že jeden až ztratí řeč.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečená špagetová dýně

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
TOPlist