Recept Škvarkové pagáčky

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Škvarkové pagáčky

Postup

Umyté sádlo nakrájíme na kostky a vyškvaříme. Světlé škvarky přecedíme, nadrobno nasekáme nebo semeleme, necháme vychladnout a dáme ztuhnout do ledničky.

Z vlažného mléka, droždí a špetky mouky se připraví kvásek. Škvařené sádlo se propracuje se škvarky a 100 g mouky a upraví se do tvaru čtverce (tukový bochánek). Vykynutý kvásek, zbylá mouka, mléko a ostatní suroviny se propracují ve vláčné a hladké těsto (vodánek). Necháme jej asi půl hodiny pod vlhkou utěrkou odpočinout.

1. Z vodového těsta vyválíme čtverec (cípy musí být tenčí), z tukového těsta menší čtverec, který položíme nakoso na velký čtverec.

2. Rohy vodového těsta přeložíme přes tukové těsto tak, aby byly dobře spojeny a těsto bylo zcela zabaleno.

3. Těsta lehce rozválíme na velký čtverec, složíme jej třikrát přes sebe, válečkem je lehce rozválíme a znovu složíme. Těsto necháme půl hodiny odležet při teplotě 28 °C.

4. Asi za 30 minut je opět rozválíme a přeložíme.

5. Po opětovném odpočinutí při stejné teplotě je rozválíme a přeložíme ještě potřetí.

Těsto můžeme nechat ještě půl hodiny odležet a poté ho rozválíme na plát o tloušťce 15 mm, na kterém se nožem naříznou mřížky a vypichovačem kulatého tvaru o průměru 5 cm vypichujeme pagáčky. Odkládáme na čistý plech, na povrchu potřeme rozšlehanými vejci a v teple necháme vykynout. Pečeme při teplotě 200 °C.

Poznámka:
Při zpracování těsta se nesmí jeho teplota zvýšit nad 20 °C, tuk by změkl a těsto by bylo mazlavé a při pečení by se neutvořily patřičné listy těsta.
Hmotnost jednoho kusu by se měla pohybovat okolo 60 g.

Ingredience a vložený obrázek čerpán z netu, postup zpracován podrobněji.

Recept je z kategorií: Slané pečivo



Nahlásit recept

  • 18.10.04 vloženo
  • 26849x zobrazeno

Ingredience

  • 200 g vepřového sádla z bůčku
  • 400 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 1 KL cukru
  • asi 1,5 dl mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 dl vody
  • 1 vejce na potření.

Doporučená příloha

  • čaj, víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Škvarkové pagáčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
sarance
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Škvarkové pagáčky

mám doma recept od babičky taky ze Slovenska, je velmi podobný. Jen nedělám
2 těsta, ale smíchám to všechno a po vykynutí několikrát „listuji“ - rozválet, přeložit, rozválet, přeložit........

Tyhle placky zbožňuju už od dětství, jsou jiné, než ty co se třeba prodávají v krámě, jsou krásně křehké a křupavé.

 
tatanka
73 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Škvarkové pagáčky

Škvarkové pagáčky jsou taková dobrota, že jeden až ztratí řeč.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist