Recept Sirupy a toppingy

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sirupy a toppingy

Úvod

Z cukru, ač by šlo, vědu dělat nebudeme. Recepty, které vkládám, jsem vyzkoušel mnohokrát. Ale co chutná mně, nemusí šmakovat všem.
Příprava sirupu zde již byla popsána. Je to obyčejná kyselá hydrolýza. Nepotřebujeme víc než váhu. Z obyčejného cukru vznikne směs fruktózy a glukózy. Oba cukry jsou lépe stravitelné, fruktóza má vyšší sladivost, ale přibližně stejnou energetickou hodnotu jako řepný cukr, tedy ušetříme jouly. Fruktóza je obsažena téměř v každém ovoci i zelenině, proč bychom se jí měli bát. Články, které se objevují ohledně škodlivosti fruktózy jsou pravdivé tehdy, když to s její spotřebou přeháníme a to je jako se vším. Tento sirup se dostane koupit za nemravnou cenu, která neodpovídá vloženým surovinám ani pracnosti.
Sirup je vhodný tam, kde používáme cukr. Zjemňuje chuť likérů, zmrzlin a v zavařeninách zesiluje ovocnou chuť. Přidáním do pečiva zvyšuje vláčnost, ale toto vyzkoušeno nemám.

Postup

Základní sirup

Cukr nasypeme do vody, přidáme kyselinu, na plameni necháme rozpustit a velmi pomalu vaříme 15 minut. Vznikne průzračná kapalina hustoty čerstvého medu, se slabě žlutým nádechem. Nalejeme do láhve, uzavřeme a uložíme, kam libo. Sirup má neomezenou životnost. Zda hydrolýza proběhla zcela, poznáme, když se kapalina nemění. Pokud byla jen částečná, začnou v láhvi růst krystaly, které po několika týdnech mohou dosáhnout velikosti krabičky sirek.
Základní sirup nemá být kyselý, můžeme cítit jen lehkou navinulost. Pokud jsme kyselinu přehnali, nic se nestane.

Další druhy.
Můžeme zkusit, co nás napadne. Jednoduchost spočívá v tom, že objem vody nahradíme výluhem koření, bylin nebo ovocnou šťávou.

Žlutý (nechci psát zlatý)
Suchý cukr zahříváme v hrnci se silným dnem nebo podložíme litinovou plotnu. Mícháme do slabě žluté barvy. Opatrně přidáme vodu s kyselinou a vaříme

Limetkový
Z pěti limet ostrouháme kůru a zalijeme 50 ml vodky. Uzavřeme do lahve a občas protřepeme. Za půl dne je hotovo. Čistá voda nedovede tak dobře vyluhovat silice. Výluh i s kaší z kůry zamícháme do 200 ml vody (abychom vyhodili kůru zcela vymáčenou), přefiltrujeme přes kafefiltr, přidáme šťávu z ostrouhaných limet a objem doplníme na 420 ml nebo větší, pokud chceme sirup použít do limonád. Vaříme s kilem cukru a hotovo. Alkohol je samozřejmě ztracený

Vanilkový

Lusky mají tak jemné aroma, že přidám lihový extrakt až do hotového základního sirupu. Dále nevařím. Jedna vanilka postačí na 3 kg cukru

Skořicový

Lihový extrakt skořice připravíme několik dní předem. Celou kůru rozdrtíme na malé kousky a uzavřeme s lihem do lahvičky, čekáme, až tekutina bude temně červenohnědá a přefiltrujeme. K dosažení dobré chuti postačí čtyři smotky kůry na kilo cukru

Lipový

Čerstvé květy už vykonaly svoji biologickou povinnost, proto koupíme suché a uděláme extrakt. Sirup má jemnou květovou chuť a podobá se lipovému medu

Mátový

Třičtvrtě litrovou konvičku zcela naplníme čerstvou mátou, zalijeme vařící vodou. Vznikne voňavý výluh příjemné žlutozelené barvy

Meduňkový – jako mátový

Fialek bych se obával, nevím, zda nejsou jedovaté, ale růže zkusím

Jitrocelový

Základním sirupem jsem zalil jemně krájené lupení. Za dva týdny je hustá, hnědá tekutina. Zda léčí těžký bufák, nevím, ale chuť výborná. Dík autorům, kteří sem vložili recepty

Toppingy

Připravíme sirup s příchutí dle našeho přání a uděláme jej hustý, aby se nesnadno roztékal. Na zmrzlině ještě ztuhne v tahavou hmotu, kterou vychutnávají i dospělí. Tady se výjimečně přimluvím za lehké obarvení, dětem příliš neuškodí a velmi se líbí

Na závěr. Obávám se, že sirup je hlavní složkou komerčních medů, když do něj přidáte několik lžic pravého, leckdo se splete

Rád se poučím vašimi nápady a zkušenostmi

Recept je z kategorií: Zábavné recepty


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.07.10 vloženo
  • 12280x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut

Ingredience

  • 1 kg krystalového cukru
  • 420 ml vody
  • 2 g kyseliny citrónové
  • Digitální váze nevěřte. Pokud není zlatnická, většinou měří malé hmoty se značnou chybou. 2g je hromádka asi 3cm v průměru a půl cm na výšku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 18.06.12 23:52

Tentokrát s karamelovou vůní i chutí.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

goralka 29.02.12 02:19

vďaka za poučenie

Odkaz na uvaření

2905 26.02.12 07:17

Uvařeno s kyselinou. Poslední lahev má 7 měsíců a sále beze změn. Trvanlivost se testovat nebude, bude karamel. Děkuji.

Diskuse k receptu Sirupy a toppingy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1091 příspěvků 10.06.14 20:20

Jasně a srozumitelně popsaný postup s moc hezkými fotkami Jany-2905, určitě některé vyzkouším. Wolfg, díky :-)

 
2905
753 příspěvků 18.06.12 23:54

Pustím se do dalšího, prý je moc dobrý :mavam:

 
2905
753 příspěvků 19.05.12 00:52

Kolik máš, tolik naložíš. Já stříhám, postupně přidávám. Stařenka jitrocel trhala na malé kousky, vrstvila do velké sklenice. Tenkrát nebyly nůžky nerez.
Držím se pravidla - čím menší, tím lepší.
Skleničku se sirupem mám u sousedky na balkoně /v bezpečí/
Do této budu přidávat, lžící natlačím, vejde se víc.
Sklenici dopřej sluníčko, proces urychlí, vydrž 2 - 3 měsíce, pak ochutnej,
budeš litovat, že nebylo víc skleniček ;) :mavam:

Příspěvek upraven 18.06.12 v 23:58

 
Martinka1985
1 příspěvek 16.05.12 16:09

Super receptík,jen nevím kolik toho jitrocele a jestli na jemno nakrájet nebo jen lehce na větší kousky..děkuji za odpověď :mavam:

 
goralka
270 příspěvků 29.02.12 02:19

vďaka za poučenie
je tu na labe, neviem ho nájsť -návod na vanilku vo vodke, /zrejme v diskusii, nie recept/. Vyskúšaný, dobrý, už mám len na dne fľaše.
Chystala som sa na druhú várku, lebo výroba trvá niekoľko týždňov.

Tak idem vyskúšať tvoj postup, len musím kúpiť ten lieh.

Příspěvek upraven 29.02.12 v 02:46

 
2905
753 příspěvků 26.02.12 07:17

Uvařeno s kyselinou. Poslední lahev má 7 měsíců a sále beze změn. Trvanlivost se testovat nebude, bude karamel. Děkuji.

 
2905
753 příspěvků 20.07.10 11:51
Re: Sirupy a toppingy

Náprstník, tis i rulík vynechám, jinak bezva recept, díky.
Už se macerují plátky růží, tentokrát nebudou zality sádlem:)

 
ester
288 příspěvků 19.07.10 07:27
Re: Sirupy a toppingy

Anebo náprstník,tam jen malinko přidáš…:-))…a už Ti buší srdce víc než bys čekal.....:)

 
Wolfg
582 příspěvků 19.07.10 06:26
Re: Sirupy a toppingy

Třeba takovej rulík zlomocnej, na někoho postačí i tis :-)

 
babi
6360 příspěvků 19.07.10 03:38
Re: Sirupy a toppingy

;) Dik za vzdelani. Co se tyce kytek, tech je plno jedlych, delam z nich salat. Zajiste clovek musi vedet ktere.

 
bedla  19.07.10 03:21
Re: Sirupy a toppingy

Díky, ukládám a věřím, že i vyzkouším.

 
ester
288 příspěvků 19.07.10 02:20
Re: Sirupy a toppingy

Ahoj Wolfgu…vůbec nemám zkušenost s takovými sirupy :-))......já jen,že kdybys chtěl použít i fialky,tak se nemusíš obávat…nejsou jedovatý : )

 
Wolfg
582 příspěvků 19.07.10 02:15
Re: Sirupy a toppingy

Měl jsem na mysli cukr, který běžně používáme, tedy sacharózu. Z řepy i ze třtiny má stejné chemické složení C12 H22 O11 a rozštěpí se na C6 H12 O5

 
babi
6360 příspěvků 19.07.10 01:57
Re: Sirupy a toppingy

diky za pojednani ;) Mam otazku, je rozdil v tom, jaky cukr pouziji?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Hruškový koláč Hruškový koláč
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Karbanátky Karbanátky
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist