Recept Shortbread ze Skotska - základní předpis Pra

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Shortbread ze Skotska - základní předpis

Postup

Předehřát troubu na 165°C. Máslem vymazat 20cm kulatou formu na pružinu vyloženou pečícím papírem (na trojúhelníky), nebo 2 plechy vyložené pečícím papírem (na různé tvary).

Prosít dohromady všechnu mouku se solí do malé misky a dát ji stranou. Vložit máslo do mísy a pomocí elektrického šlehače ho našlehat do lehka. Přidat cukr, vanilkový cukr a šlehat, až je směs světlá a velice nadýchaná. Po částech zašlehávat dovnitř mouku. Těsto musí držet pohromadě, když se stiskne mezi dvěma prsty.

Naplácat těsto do připravené formy. Uhladit povrch a nahoře naznačit 12 trojúhelníků.

Jestli chcete mít vykrajované tvary, pak těsto zhrnout dohromady a utvořit z něj disk/placku. Zabalit ji do mikrotenového filmu a nechat odpočinout v chladničce, až těsto ztuhne, nebo jej dát do mražáku na 15min.

Vyválet těsto na 6mm a vykrajovat různé tvary.

Péct do pevna a nádechu zbarvení, asi 17-20min. pro vykrajované tvary, nebo 50min. pro dortovou formu. Formu, nebo plech rotovat uprostřed pečící doby. Nechat úplně vychladnout na mřížce. Skladovat ve vzduchotěsné nádobě po 3-4 týdny.

Ze základního těsta se pečou různé variace.

Recept je z kategorií: Cukroví



Nahlásit recept

  • 11.01.05 vloženo
  • 13002x zobrazeno

Ingredience

  • Na 12 trojúhelníků
  • 225g másla pokojové teploty + víc na formu
  • 250ml obyčejné hladké mouky + víc na pracovní desku
  • 250ml polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 125ml jemného krystalového cukru
  • 1/2 vanilkového cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Shortbread ze Skotska - základní předpis

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
babi
6360 příspěvků 12.12.10 18:58

Ivousi, to jsem rada, ze se povedlo a ze susenky ze Skotska chutbaji. Pridala jsem recept jeste take na ruzne obmeny a na mensi tvary cukrovi na porovnani
http://www.labuznik.com/…-shortbread/
Moc Ti dekuji za vyzkouseni receptu…

 
Ivous0077
17 příspěvků 12.12.10 17:31

Čerstvě upečené a úžasné! Nádherně voní a chutnají jedna báseň. Vykrajovala jsem menší tvary a s těstem se krásně pracovalo. Nic dalšího jsem do nich nepřidávala - klasika je klasika.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shortbread ze Skotska - základní předpis - jolanko,

naprosto s Tebou souhlasím, domácí je holt domácí ;o) Navíc to ani nedá tolik práce, dům pěkně zavoní a my víme, že jsme nepoužily různých ¨E¨ atd.

Přeji Ti příjemný podvečer!

 
jolana
4988 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shortbread ze Skotska - základní předpis.

Dakujem ti babi, to kvarteto som pozerala uz daavno aj som robila…celkovo robim dost susienok a podobne…teraz to co je v obchodoch to nestoji za to ani znackove ani neznackove , domace su domace…cistej­sie,lacnejsie, rychlejsie, vonavunke a chutnunke- teda aspon podla mna…

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shortbread ze Skotska - základní předpis - jolanko,

moc sušenek v Česku jsem zatím neochutnala a tak nemohu porovnat rozdíl od pravých skotských Shortbread, které mně však velice chutnají a proto je peču. Ovšem tento recept je základní oproti dalšímu receptu KVARTETO VARIACí NA ZÁKLADNÍ SHORTBREAD . Možná se Ti nějaká ta variace zalíbí ;o)))

Zdraví,

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shortbread ze Skotska - ajtinko,

velice hodnotím Tvůj komentář a rady! Opravdu mě ani nenapadlo, že když je v receptě udáno máslo, že by někdo mohl přidat něco jiného ;o)

Přeji Ti příjemný den!

 
jolana
4988 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shortbread ze Skotska - základní předpis.

Upecene, len s pridanim kokosovej mucky. Nechala som aj kusok cistych, len zakladny predpis. Myslim,je to normalne ako nase susienky, len dlhsie vydrzi, kedze tam nejde ani zltok ani nic ine. Cesto je jemnejsie a treba s nim rychlo a lahko pracovat, lebo je vyslahane.Mozno preto sa Aicule nepodarili. Ja som robila len s hladkou mukou , inu tuna nemame.

 
ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shortbread ze Skotska

Dovolím se vložit do diskuse… ;o)
Podle tohoto receptu jsem sušenky nedávno upekla a byly jedna báseň, ale upozorňuji, že … ** kvalitní mouku** jsem pečlivě prosívala (dělám to tak vždycky) a používám kvalitní máslo, bez jakýchkoliv pří:,–( typu smetanový zákys, rostlinné oleje a pod.
Vzhledem k tomu, že v podstatě na kvalitě ostatních surovin nelze nic zkazit, dala jsem si záležet právě na těchto dvou.

Přeji všem hezký den :o)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shortbread...

Aikulo, zajisté někdy mouka dělá hodně nezbedy, ale někdy i máslo. Já doposut pekla Shortbread jenom v Kanadě s tamější moukou (All purpose). Ajta však upekla jeden nedávno a kdyby byl jako beton, tak by asi o něm nemluvila ;o)

Šárečko, máš naprostou pravdu, jsou to skotské máslové sušenky a je jich plno variací na ten základní recept. Někdo, kdo má toho druhého rád, se asi těžko zbláznil ;o)))

Moře pozdravů,

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 17.01.05 21:10
Babi,

jen pro me upresneni. Jedna se o maslove anglicke (skotske) susenky? Ja je tady kupuji bezne v obchode. Maji i kousky cokolady, brusinky a taky jenom samostatne. Mam je moc rada a tak jsem letos dostala od manzela velkou krabici. Muj muz se proste zblaznil:))

 
aicula
10 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shortbread ze Skotska - základní předpis.

Ahoj babi,
ja som už raz shortbread skúšala, lebo ho nosí do práce kolegyňa, ktorej to pečie svokra v Anglicku. Ale ten môj s tým jej sa nedal ani porovnať. Ten môj bol ako betón a navyše sa rozpadával. Potom sme sa zhodli na tom, že to bude asi múkou… Ale vyskúšam ešte tvoj recept, lebo ja som vtedy použila iba hladkú

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shortbread ze Skotska - základní předpis.

hi hi hi Ajtinko, jsem ráda, že chutná, to víš, ti Skotové šetří, ale ne úplně na všem ;o))) Taky rádi papaj a dobře!

Krásný večer Tobě, Toustíkovi a hlavně Okurce!

 
ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shortbread ze Skotska - Babi

tak a je to… upečeno… celý byt nádherně voní… já mlsně uždibuji kousky trojúhelníčku… být kočka, tak předu slastí… :o)
nejdřív si ťukali na čela - prý na co péci sušenky…a teď zaznamenaly „súšy“ úspěch i u mé značně vybíravé dcery a toastík také uznale kývá hlavou…

děkuji ti Babi za recept ;o)

Přeji hezký zbytek dne!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Pepíčku, děkuju moc...

za přidání obrázků ;o)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ajti...

recept jsem nikdy předtím nepřidala na Labu, protože jsem si nebyla jista překladem do češtiny ;o) Osobně mám ráda tuto prostou verzi.

Pěkný večer Tobě a Toustíkovi,

 
ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shortbread ze Skotska - Babi

děkuji za přidání receptu… díky tomu teď toastík bude muset baštit sušenky k čaji ;o)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Ořechový koláč Ořechový koláč
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist