Recept Sendvič s rijetem

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sendvič s rijetem

Úvod

Vyzkoušela jsem 1 kg krkovičky a 1,5 kg tučnějšího bůčku, nebo místo krkovičky použít vepřové plecko. Pro zimní období vynikající pomazánka.

Postup

Krkovičku nebo bůček nakrájíme na kostky, osolíme, podlijeme mírně vodou, dáme do pekáče a upečeme pod pokličkou doměkka. Ještě teplé paličkou na maso rozdrtíme.

Mletí ani sekání není vhodné. Rozdrcené maso vložíme zpět do výpeku, promícháme a necháme v lednici vychladnout.

Přepsáno z časopisu naše Rodina.

Recept je z kategorií: Chuťovky



Nahlásit recept

  • 13.07.05 vloženo
  • 15277x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod.

Ingredience

  • 1 kg vepřové maso - krkovička nebo bůček
  • sůl.

Doporučená příloha

  • Vršíme na sendvič nebo tmavý chléb. Zdobíme plátky ředkviček, kyselých okurek ap.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

bedla 19.01.08 00:00

Tentokráte jsem použila bůček a krkovičku v poměru 3:1. Moc chutné.

Stránka:  1 2 3 Další »

Diskuse k receptu Sendvič s rijetem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Eja
3597 příspěvků 22.01.15 15:17

@exczech Kecal prostě KECÁ :mrgreen:

 
exczech
297 příspěvků 22.01.15 15:10
hokej?

@Kecal A ja jsem si myslel ze on hral tenis ;)

 
Kecal
126 příspěvků 22.01.15 10:16

So já have kouknul do mirror, a what vidím, total magor. And ne only to, já already píšu jako one. But to mně took jenom 44 years, how to asi will be za 47 years?

 
exczech
297 příspěvků 21.01.15 14:42

@Kecal Ale ty netreba bat ty magor already ;)

 
Eja
3597 příspěvků 21.01.15 10:39

@Kecal :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :hug:

 
Kecal
126 příspěvků 21.01.15 10:25

No že na toho Lendela nemám to je pravda. Ani hokej nehraju tak pěkně jako on.

 
esmeralda
4799 příspěvků 21.01.15 10:02

Ejo, Kecal nemá tu pěknou přezdívku nadarmo. Jasně si z vás všech utahuje. Podívej se na jeho příspěvky. Je jeden z nás mnoha, kteří češtinu nezapomněli.

Příspěvek upraven 21.01.15 v 10:20

 
Eja
3597 příspěvků 21.01.15 09:45

@Kecal @exczech ale no tak, pánové :mrgreen:
Na Lendla nikdo z vás nemá… ten po roce v USA plodil češtin jak vy dva to nedáte ani po 44/47 years :cert:

 
Kecal
126 příspěvků 21.01.15 09:38

No, já bydlovat v Australia jenom 44 years, tak jsem ještě Czech neforgetovat, ale moc se bát že možná za 3 years já taky psát jako magor.

 
exczech
297 příspěvků 21.01.15 00:47

@Alis Vzhledem k tomu ze ziji v Americe 47 years, muj English je pravdepodobne lepsi nez Czech, nekdy me to v Cestine uz tak trochu vrze ;)

 
Alis
2617 příspěvků 20.01.15 17:29

Exczechu: nesmysli??? V souvislosti „Ja ovladam obe reci“

Nezlob se, nemyslím to zle, jen je to úsměvná souhra nechtěného :D

 
exczech
297 příspěvků 20.01.15 14:27
prekladani

@Manana Na tom nejni nic divneho nektera slova jsou „idiomy“ a ty se nedaji prekladat jakoz i nektera slova ktera jsou ciste mistniho vyznamu a v jine reci neexistuji.

 
exczech
297 příspěvků 20.01.15 14:18
preklad

@Kecal Co se tyce pana Googla jeho prekladani za moc nestoji. Ja ovladam obe reci a kdykoliv chci neco prelozit z Cestiny do Anglictiny nebo naopak tak z toho vychazeji uplne nesmysli az na par ojedinelych pripadu.

 
jaga13
399 příspěvků 23.05.11 15:25

…možná dostanu nabančeno, protože jsem dnes koupila hotové v Lídlu, mají Francouzské dny…a tohle kupované rijetes mi ohromně chutnalo i když není tak ekobio jako domácí, ale jako pobídka k tomu, abych se dala do domácího, to snad bude tolerováno :wink:

Příspěvek upraven 23.05.11 v 15:25

 
babi
6360 příspěvků 15.11.10 17:48

esmeraldo a Kecale, ja vas miluji! Nechtela jsem pichat do vosiho hnizda, jsem na vosy a specielne srsne smrtelne alergicka. Co se tyce utrhacnych pomluv ruznych zemi z pouhe neznalosti bych ohodnotila spise smerem k pisateli. Nejedna se pouze o USA, ale take napriklad o UK a Swedsku…

 
Kecal
126 příspěvků 15.11.10 04:36

Manana pise:
Nejvíc se mi líbí, když Google na mé stránce překládá mayský Dlouhý počet (Long Count) jako „dlouhé hrábě“.
Mne se zase libi jak balamutite. Prochazi Vam to, protoze vetsina Vasich ctenaru nemluvi anglicky a veri Vam.

  1. http://translate.google.com/translate_t?…|cs|Long%20Count


„Long count“ Google preklada jako „Pocet dlouho“. Vzhledem k tomu ze z teto kratke fraze neni slovni souvislost zrejma, preklad se da povazovat za dostacujici.

  1. Kliknuti nasledujiciho odkazu ukazuje nesmyslny preklad - z nejakeho duvodu se posledni pismeno puvodniho textu ztraci. Prosim vpiste chybejici pismeno „t“ aby slovo „Count“ bylo cele


http://translate.google.com/translate_t?…|cs|the%20so%­20called%20Lon­g%20Count
Jak vidno, situace se naprosto zmeni pouzitim fraze v kontextu. „the so called Long Count“ Google preklada „tzv. dlouhého počtu“, tedy zcela spravne.

  1. http://translate.google.com/translate_t?…


A zde mame Vase dlouhe hrabe. Abyste docilil Vami kyzeneho humorneho vysledku, musite predstirat ze v anglickem jazyce neni rozdil mezi frazemi „long count“ a „the long count“. Nanestesti pro Vas, je!
Co vice, pozorny ctenar si povsimne ze jste slovo „hrabě“ sam pozmenil na „hrábě“, aby se Vam to lepsi hodilo do kramu. Bez Vasi zmeny, a v kontextu, je preklad zase zcela presny.
Ale naivni lide Vam uveri. I tomuto nesmyslu: O Umeričanech a jejich poměru ke kultuře, zejména evropské v jakékoliv podobě, nemám žádné iluze.
Ale o to Vam jde, ze ano?
(Vsechny priklady jsem vzal z Vasich stranek.)

Příspěvek upraven 15.11.10 v 14:36

 
Kecal
126 příspěvků 15.11.10 03:57

mrtvola pise:
Google překladač to nemůže znát. Je to emerycký produkt a amíci tak leda hambáče, ale francouzská gastronomie je pro ně velká neznámá

Behem necele minuty jsem nasel toto:
http://translate.google.com/translate_t?…|en|rillette
 http://dictionary.reference.com/…se/rillettes

Ted jeste najit jak prelozit „kecate si do lebedy“.

Příspěvek upraven 15.11.10 v 14:37

 
esmeralda
4799 příspěvků 15.11.10 00:29

Ač žiji na stejném místě 40 let, nedovolila bych si tvrdit že jsem odborník na místní vaření.
Ba ani nevím jestli, a co vaří moji sousedé.
Proto je mi divné s jakou rezolutností někteří kritizují americkou kuchyni. Jistě tam jsou lidé kteří se stravují venku i ti co doma vaří.
Neznamená to že kdo neholduje vepřu-knedlu-zelu nemá k jídlu a vaření pozitivní vztah.
Jistě není náhodou že z 50 nejlepších restaurací světa zaujali Američané 8 míst.

Kdo nevěří ať tam běží. http://www.theworlds50best.com/…1-50-winners

 
babi
6360 příspěvků 14.11.10 22:08

Zde je plno receptu z Francie http://www.labuznik.com/…ni/podrobne/?… Rillettes a Rillons neni to to stejne…

 
Manana
1516 příspěvků 27.02.10 00:54
Re: Sendvič s rijetem - mrtvolo

O Umeričanech a jejich poměru ke kultuře, zejména evropské v jakékoliv podobě, nemám žádné iluze.
Děkuji ti za slovníkový tip, jenže to mohu použít já, ty, a ještě někdo, zatímco je celý internet zahlcen těmi zaguglovanými jazykovými nesmysly, které jsou opravdu děsné. Nejvíc se mi líbí, když Google na mé stránce překládá mayský Dlouhý počet (Long Count) jako „dlouhé hrábě“.

 
mrtvola
1394 příspěvků 26.02.10 22:30
Re: Sendvič s rijetem Manano,

zkus tyhle slovníky: http://www.slovnik.cz/, podle mě jsou z volně přístupných na netu jedny z nejlepších, respektive lepší jsem nenašla. Google překladač to nemůže znát. Je to emerycký produkt a amíci tak leda hambáče, ale francouzská gastronomie je pro ně velká neznámá ;).

 
Manana
1516 příspěvků 26.02.10 21:41
Re: Sendvič s rijetem

Je zajímavé, že ani Google překladač, ani slovník na Seznamu.cz slovo rillettes nezná a přeložit neumí.

 
klaaarka
222 příspěvků 26.02.10 20:01
Re: Sendvič s rijetem

Bali, máš tam super fotky, ale kručí mi z nich v břiše. Tak jsem na sebe zvědavá s rillette, určitě pak napíšu, jak to dopadlo.

 
Bali
1255 příspěvků 26.02.10 19:43
Re: Sendvič s rijetem

Klaaarko, projdi si komenty na našich stránkách ;-)

 
klaaarka
222 příspěvků 26.02.10 19:40
Re: Sendvič s rijetem - Bali,

děkuju za nasměrování (z cuketky). Já jsem tu trošku hledala, ale rillettes a ne rijet :) Určitě to co nejdřív vyzkouším, nalákali jste mě.

 
Manana
1516 příspěvků 26.02.10 18:09
Re: Sendvič s rijetem

Já jsem věděl, že jsem to sem někdy dával, je to trochu jiné a je to od Achille Gregora a potažmo Pomiana, a je to tady a vynikající .

 
Bali
1255 příspěvků 26.02.10 17:27
Re: Sendvič s rijetem

Dnes se u nás vaří další dávka rijetu. Jak jste na tom vy? ;-)

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem

vytahuji opět na světlo boží, hlavně pro „novější“ Labužníky.

Včera totiž dorazila moje drahá polovice s deseti kilogramy sádla. Původně to bylo míněno na uzení, ale ne vše bylo k tomuto účelu vhodné, tak jsme se rozhodli opět vyrobit sádlo a škvarečky a také rijet.

Dělala jsem ho vždy v PH, ale tentokrát jsem se rozhodla pro mikrovlnku.
Samozřejmě jsem to dělala velice pomalu na nízký příkon.
Dopadlo to opět na jedničku.

 
snezenka
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem

na rijet jsem natěšená už přes půl roku. zatím nebyla příležitost, ale TED pristi vikend (trochu volno ve zkouskovem) jsem se rozhodla jej udelat - alespon si obalim nervy.
Diky za pripomenuti meho planu!

 
ildig
51 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem

Jolanko - děkuju :-)) co se týká dětí - jsem dost jako slepice…asi ji to i odvezu, aby netahala tu těžkou tašku…

 
jolana
4988 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem-ildig

…fajn receptik a v komentaroch je asi vsetko co by ta mohlo napadnut..;)

 
iva  25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem

Zbytek pečené vepřové krkovice (byla s knedlíkem a zelím) jsem rozňahňala (krásné slovo) vidličkou a s čerstvým chlebíkem z domácí pekárny předložila rodině. Jsem ráda, že mi nechali aspoň tu misku… :)

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Opětné díkůvzdání Bedle a Bali

Konečně jsem se dostala opět k výrobě Rillette.
Tentokrát jsem zakoupila to nejlacinější vepřové někde z boku abych v tom měla trochu sádla. Řekla jsem si o dvě kila, dostala jsem dvě a půl (řezníci jsou všude stejní: Můžu to nechat?)
Opět nakrájela do pomalého hrnce. Přidala česnek, pepř, sůl a pro zmněnu trochu provencálského koření.
Hrnec jsem zapnula na nižší stupň a trápila 24 hodin. Občas promíchala.
Potom rozdrtila a dala do třech dost velkých misek a do lednice zatuhnout.

Mick se vrátil z nákupu, tak jsem mu nabídla ochutnat. No…a máme už jenom misky dvě. Víc snad říkat nemusím. Jen snad to, že už dnes nemusím vařit.

Chci jenom zmínit malý tip (vy říkáte vychytávku): Když děláte v PH něco nasucho, vystříkněte ho napřed olejovým sprejem. Nelepí se to.

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem

na tom se nemá co nepovést. Zatím byl jen jeden negativní ohlas, nakonec to prý nikdo nejedll a hodili to do koše!
Ale myslím, že to psal jen nějaký rejpal!

 
kuliska
28 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem

Bali, díky za upřesnění - dnes se chystám na svůj úplně první rijet a jsem strašně natěšená, tak snad se povede ;-)

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem

píše se rillettes a čte se rijet ;-)

 
kuliska
28 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem

jak se správně rillette nebo rijet vyslovuje - poradíte prosím?

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem

něco pro MILOVNÍKY RIJETU ;-)

 
borievka
54 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem

Hlásim u nás bol rijet pripravený s asi 2 kg krkovičky,podliaty deckom bieleho vína s korenín som použila len soľ a cierne korenie.

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem - Aničko,

o jídle nejen ráda povídám ale taky ráda papám…a je to na mně vidět.
A kdybys měla cestu kolem, klidně se zastav.
Ráda přivítám jak tebe tak ostatní Labužníky.

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem

to by mne fakt zajimalo kolik Labuzniku bude dnes mit rijet na chutovkach :-))
Ja asi ne, mela jsem ho uz ke snidani ;-)

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem, Esme,

potešil ma Tvoj príspevok pod receptom i Tvoje skúsenosti s ním. Páči sa mi, keď rozprávaš o svojom vzťahu k jedlám, máš moje sympatie. Určite by sme si dobre pokecali…Snáď, ak náhodou pôjdem okolo…
Všetko dobré do diaľky!
 A.

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem - esmeraldo

žádné proklínání, že přidáváš další příspěvek k této dlouhé diskusi. Bedla dala příjemný recept a Ty jsi na něj upozornila - takže spíše dík!. Já to sice dělám asi tak šest až osm hodin a místo vody používám ke krkovičce víno (a ZDÁNLIVĚ proti všem pravidlům, která říkají, že k vepřovému červené víno, tak v tomto případě užívám víno bílé!), ale jinak zachovávám jednoduchost…

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Už je to uděláno, už je to hotovo....

…a klidně mě proklínejte že přidávám další příspěvek k této dlouhé diskusi.

Nechala jsem se zlákat povzbuzením Aničky a použila pomalý hrnec. Fungovalo to náramně.
Dále jsem použila (podle Bedly) jenom krkovičku.
Víte, já se sádla neštítím, ale zařekla jsem se že nebudu mít 120 kilo i kdybych měla umřít hlady. Proto jsem se rozhodla pro tuto trochu „dietnější verzi“.
Maso jsem osolila, přidala trochu česneku a když už to má být po francouzsku (Bali by mi asi dala co proto) tak jsem přidala trochu estragonu.
Ač estragon miluji do této krmě to asi nebyla nejvhodnější volba.
Naštěstí jsem ho dala velice málo, takže se to dalo tolerovat.
Když se začly strany trochu chytat, podlila jsem kapkou vody…a šla jsem spát. Ráno jsem opět promíchala.
Po 24 hodinách se mi to zdálo dost měkké.
Dírkovanou lžící jsem nabírala a dávala do misky. Jelikož mi skřítek Bordelář zašantročil mačkadlo na brambory, použila jsem skleničku. Šlo to jako po másle. Rordrcené maso jsem dala do misek a přelila tím do zbylo.
Tuku tam moc nebylo.

Hned jsem dala misku synovi. Když jsem mu za půl hodiny volala jak mu chutnalo „moje“ Rillette, odpověděl mi otázkou: Jaké Rillette?
Druhý den přijel pro další misku.

Měla jsem tedy dilema jestli to v lednici vydrží do doby kdy se vrátí můj Mick (12:1:08). Teď ale vidím že je to jedno. Nevydrží!!!!

Díky Bedlo, Bali, Aničko a všichni co jste přispěli k tomuto receptu.
Je až skoro k nevíře jak může být něco tak jednoduché a při tom tak výborné.

Mick, kdybys to náhodou četl, tak nezoufej. Než se vrátíš udělám další dávku.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem,Housenka,

ďakujem za Tvoj návod. Ja som nemala odvahy ísť spať, ale som bola priekopník. Teraz už viem, že to môžem ako Ty, nechať v kľude a ísť do perín. A ešte sme získali poznatok, že v PH možno vytápať sádlo…doteraz som stála poctivo pri sporáku a miešala…Esmeraldin postup vytápania v mikrovlnke som sa neodvážila odskúšať, ja ju používam iba na zohrievanie…
Príjemný zvyšok dňa všetkým milovníkom rijet-u!
 A.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem

Anickav mne navnadila a tak i já jsem včera večer vyndala PH a jala se experimentovat - do hrnce jsem postupně nakrájela na kostičky hodně tučný bůček ( stejně ho u nás nikdo nejedl, ani pes - a ten od masa sežere všechno), poté kousky libového masa co jsem postupně odkládala do mrazáku na špagety ap. Celkem toho byla plná 3litrová nádoba - nasypala jsem na to 3 KL mořské soli, 1/2 KL pepře a od oka jsem to celé posypala kořenám Staročech a Hungaria. Rukama jsem to promnula, tak aby bylo maso stejnoměrně okořeněné kořením. Podlila jsem to asi 1/2 dl vody, ale myslím si že tam nemusí být, zapla hrnec na LOW a jala se věnovat televiznímu programu - asi tak ve 20:00. Kolem půlnoci jsem to promíchala, to už to pěkně vonělo a šla spát, hrnec jsem nechala zapnutý stále na LOW. Ráno kolem sedmé hodiny mne probudila velmi libá vůně šířící se z kuchyně a slintající pes - známka toho, že se nám vše povedlo. Tak jsem to jen šťouchadlem na brambory mírně rozmačkala, ochutnala a oddala se libé blaženosti - je to opravdu výborné…

Teď jen kam to přendat z nádoby a kde to schovat aby mi to partner a pes nesežrali…

Mánku - vynikající je tato pochoutka s tvými chlebánky - takže i tobě patří dík za vynikající recept, stejně jako bedle.

A jen tak na okraj - konečně plodná diskuze pod receptem, kde se nikdo nehádá o blbostech - že by se začalo blýskat na lepší časy?

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem

nevím jaký mají rijet v Olympii, ale jestli je sterilován ve skle, není to nic moc. Rijet je dobrý takový co prodávají ve Francii v chladicí vitríně v plastových miskách nebo terinkách, mají kratší dobu spotřeby a jsou mňam.
No a nejlepší jsou domácí. Ale také ne všechny. Známe mnoho přátel ve Francii co mají své recepty a musíme říct, že nic moc. Někdo to úplně rozemele nebo ho dělá sušší. A mnoho z nich už také přesedlalo na Jeanův recept.
Mimochodem, ten právě peče vánočku. Pak vyfotím ;-)

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem

Upřesnění: Olympie není restaurace - to bych tu cenu chápala… Je to obchod s řeckými a středomořskými specialitami.

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem - Bali,

moc jsem se pobavila, když jsem viděla fotku tvých zásob. Před chvílí jsem přišla domů značně vyhládlá, první moje cesta byla do lednice pro rijet, kterým jsem vydatně namazala chleba, zasedla k Labužníku a opět čtu o tom vynikajícím jídle :-). Tys nám tedy dala ;-), ale když ono je to taaaak dobré. Díky. B.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sendvič s rijetem

Právě jsem viděla v Olympii rijet - 155,– Kč za 180 g…
Tak to jdu zítra pro vepřové…:-) B.

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 Další »

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Ořechový koláč Ořechový koláč
Kuře na medu Kuře na medu
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist