Recept Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou

(Hodnoceno 6x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou

Postup

Předehřát troubu na 180°C.

Rozehřát polovinu oleje a polovinu másla v ohnivzdorném pekáči, nebo misce na středním ohni, a osmažit kuře na obou stranách do zlatohněda. Přendat na talíř a udržovat v teple. Ve stejném tuku osmažit klobásky a přidat je k nohám.

Vylít tuk z pekáče a přidat do něj zbytek oleje a másla. Vložit mrkev, cibuli a pórek dovnitř pekáče a smažit vše po 5 min. na pomalém ohni. Sem tam zamíchat. Přidat kapustu a smažit ji po 3-4min., až uvadne. Sem tam zamíchat. Osolit a opepřit.

Vložit kuřecí nohy na zeleninu, přidat víno a přivéct do varu. Potom přidat česnek a vývar. Přendat do trouby a péct po 20 min. kůží dolů, potom obrátit kůží nahoru, přidat klobásky a péct dalších asi 20min. Šťáva z kuřete musí vytíkat čirá, po vpíchnutí špičky nože do nejtluščí části nohy.

Přendat kuře na pracovní desku. Pomocí drátěné naběračky přendat kapustu na nahřátou mísu, nahoru poskládat nohy a klobásky. Odstranit tuk ze šťávy a podávat ji v omáčníku. (Tuk se jednoduše odstraní pomocí papírového, kuchyňského ubrousku, položeného na povrch šťávy. Proces se někdy musí několikrát opakovat.)

P.S.: Recept je z Burguňska a často se používá i k přípravě perličky (pintade), nebo bažanta (faisan).

Recept je z kategorií: Stehna



Nahlásit recept

  • 22.01.03 vloženo
  • 32567x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 velké kuřecí nohy s kůží a kostí asi 1.3kg
  • 4 pikantní česnekové klobásky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 velká cibule, rozkrojená na půlku a nakrájená na plátky
  • 1 velký pórek, nakrájený na plátky
  • 1 velká mrkev, rozkrojená v půl a nakrájená na plátky
  • 450g kapusty, na jemné proužky nakrájené, nebo posekané
  • 125ml suchého, bílého vína
  • 125ml kuřecího vývaru
  • 2 stroužky česneku, na jemno posekané
  • sůl a čerstvě pomletý pepř

Doporučená příloha

  • Osmažené ¨Pařížské brambůrky¨, nebo francouzká bageta a bílé víno.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Děda Vaněk gurmán 11.02.15 13:59

Rychlé, na suroviny nenáročné a výsledek předčil očekávání. Tento recept nabízí i mnoho možností podle chuti strávníků. Doporučuji.

Odkaz na uvaření

simonah 03.03.14 09:56

Vyzkoušeno a je to opravdu moooc dobré. Hlavně ta zeleninka, to je přímo luxusní záležitost.

Odkaz na uvaření

tlustá bába 10.01.14 19:28

Návyková záležitost! A luxusní!
A ty taliány se osvědčily.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Gimly 08.11.13 10:02

Nemá chybu !

Odkaz na uvaření

van.Thomas 25.10.13 14:09

Zkoušel jsem to s kuřecími čtvrtkami a bylo to fajn. Vývar jsem měl jenom uzený, ale vůbec to nevadilo.

Odkaz na uvaření

Gastonperrier 27.05.12 18:03

Opravdu velice chutné, k tomu dobře vyhlazené suché bílé víno a je to zážitek.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

krokodylka 17.11.11 19:37

Vyborne :-) Desne jsme si pomlaskali :-)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
daduuja
977 příspěvků 09.07.14 20:39

@birkana mám pocit, že nejen v Anglii, ale i u nás to je tak, i když nechápu proč. Ještě se kvasí hrušky, ale pod jiným názvem. Myslím, že v době burčáku by měli někteří prodejci psát, že je to z jablek :-)
@Eja když jsem odeslala, tak jsem si uvědomila, že jsem měla dát toho s vypláznutým jazykem, bylo to míněno jako takové labužnické popošťouchnutí :-)

 
birkana
1501 příspěvků 09.07.14 17:33

@daduuja, já tedy nevím, ale v GB jsem viděla na vlastní voči napsáno APPLE CIDER :nevim: :think:

 
daduuja
977 příspěvků 09.07.14 12:39

@Eja, není jablečný cider to samé jako tiramisu z maskarpone? :-) :mavam:

 
Eja
3590 příspěvků 09.07.14 11:58

@jolana dik za tip :mavam:
Misto kapusty zeli, jako okamzity napad podlito misto vina jablecnym cidrem. S bagetou skvela vecere.

 
jolana
4988 příspěvků 08.07.14 13:14

..aby rec nestala.. :mavam:

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 11.01.14 10:38

Jo… na toto se chystám od doby, co kapustičky začaly mít „jateční velikost“ :)
Jenže na to vždy zapomenu, když vyndám z mrazáku pipoše… :oops:
Tak snad příště nezapomenu…
Díky za připomenutí :kytka:

 
tlustá bába
1189 příspěvků 09.11.13 09:41

Tohle kuře jsem dělala už poněkolikáté. Tentokrát jsem zapomněla sehnat správnou klobásu, tak jsem na poslední chvíli koupila dva taliány - řekla jsem si, no co a podélně je rozkrojila a k zelenině přidala dva stroužky česneku.
A řeknu vám, za tenhle recept by si Babi zasloužila metál nejmetálovatější. :potlesk: :potlesk: :potlesk:

 
krokodylka
1 příspěvek 17.11.11 19:37

Vyborne :-) Desne jsme si pomlaskali :-)

 
babi
6360 příspěvků 22.12.10 00:48

mimikova, jsem moc rada, ze chutnalo a ze jsem kdysi davno vymamila recept ve Francii na perlicku a adoptovala jej na kure :wink:

 
babi
6360 příspěvků 22.12.10 00:45

fotka je od toffo? Jejda, dekuju moc :palec:
sliva, nevadi, hlavne ze chutnalo…

Příspěvek upraven 22.12.10 v 00:50

 
mimikova
84 příspěvků 18.12.10 14:26

Naprosto uzasné! 4 ze 5 stravniku si pridalo :-) Babi, dekuji za skvely recept :potlesk: :palec:

 
sliva78
73 příspěvků 09.12.10 10:05

… kdepak, fotka není ode mne. Já než stačila jídlo vyfotit, bylo fuč :lol:

 
babi
6360 příspěvků 08.12.10 23:20

sliva, ted jsem si vsimla, zes pridala peknou fotku, za kterou Ti moc dekuji!

 
babi
6360 příspěvků 08.12.10 23:18

Koukam, ze jsem zde dlouhatanskou dobu nebyla 8-o
Sliva, dekuji Ti za uznani, jsem rada ze chutnalo :-) A timto take dekuji vsem ostatnim!
Prave jsem psala o tak zvanych proficich, kteri se nestydi vykradat Labuznika jako na priklad tento recept.

 
sliva78
73 příspěvků 08.12.10 20:29

… uvařeno, snědeno a musím zase chválit! :potlesk: děkuji!

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

DELIKATESA! Přejmenovala bych recept místo selské na královské! Opravdu něco tak dobrého a vyváženého jsme docela dlouho neměli. Jsem ráda, že jsem recept našla a vyzkoušela a zajisté bude u nás velmi často.
Babi má báječné recepty a o to víc je mi líto, že tady není- ale poděkovat se patří!
Kdo se k tomuto receptu ještě nedostal, vyzkoušejte, nebudete litovat a po té lahůdce se budete oblizovat ještě odpoledne, jako my. T.

 
Sněhurka
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

Dneska si na něm pochutnáme opět :-) Kapusty jsou čerstvě sklizené, z mého biozáhonku (první, pokusná sklizeň). Musela jsem dát kapusty dvě, protože hlávky jsou menší a „prázdnější“ než známe z obchodů. Brambory jsou čerstvě nakopané přímo na políčku u sousedů, po celém domě to nádherně voní a už se nám sbíhají sliny.
Myslím, že tenhle recept je možná časově náročnější na přípravu, ale určitě ho zvládne i začátečník a výsledek nezklame.

Bono a Blanko - díky za návštěvu mého deníčku a ocenění návodů :-)

 
Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

Dnešní oběd- úžasný chuťový zážitek. Jen stehýnka jsem vyměnila za celé naporcované kuře. Ještě mě napadlo- jak by to asi chutnalo, kdyby se podlévalo místo bílým vínem světlým pivem? Kuřátko, zeleninka, klobásky, česnek - vše mi pasuje i k pivu. Jestli najdu odvahu to někdy vyzkoušet, tak dám vědět. A babi, moc děkuju.

 
lin
90 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

Bylo to strasne dobre, i kdyz trosku pracnejsi, ale stalo to za to! :o)

 
Padre
193 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

Bali, děkuji za radu - nechám si to projít hlavou… Ale varianta napůl, kterou jsi zmínila, se mi zamlouvá. I když jak se tady píše, je to výborné i bez klobásek, takže vyzkouším a uvidíme! Díky a pěkný den!

 
JALOVCOVA
37 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou - ba

to je nádhera! To zkusíme!

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

doma když přidáme klobásky, tak musím říct, že někdy tak a jindy onak. Nebo napůl. Vše je dobré ;-)
Teda zase jste mne namlsali! Hned bych si to dala, je to vynikající ;-)

 
Padre
193 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

Dobrý den všem, prosím o radu - pokud v tomhle receptu používáte i ony klobásky, smažíte a pak pečete je celé, nebo nakrájené? Asi vcelku, že jo, jinak by to bylo uvedeno - ale jistota je jistota, tak se ptám… Děkuji a přeji krásný den!

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

Kuře je hotové a na talíři, musím hned sdělit, že komentáře nelhaly a kuřátko je jedna báseň :-).

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

Sněhurko, Bono, Bali, oba recepty jsem prostudovala, jdu vyndat kuře z mrazáku a už se těším na zítra, jak recept zrealizuji :-). Jo a ty Sněhurčiny návody už mám taky delší dobu prostudované, zkopírované a pěkně při ruce, aby se do nich dalo kdykoliv nahlédnout. Hezký večer! B.

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

tak kuchařky; Lenka už dala recept na naše stránky ;-)

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Sněhurko,

děkuju za navedení do Tvého deníčku, protože jsem tam právě konečně našla návod na vkládání obrázků, který snad chápu i já :-)).
A hezké fotečky (až na tu jednu…:-))). Pa Bona

 
Sněhurka
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

Bono a Blanko,
jak jsem psala již před více než třemi lety (je to vůbec možné, že čas tak rychle letí?), jde o nesmírně lahodný a chuťově skvěle vyvážený pokrm. Bez klobásek se obejdete snadno, ale doporučuji neošidit víno. Fotka i poznámečka jsou v mém deníčku tady na Labu, ale také chystám příspěvek na naše webovky (Olivová kuchařka).
Přeju dobrou chuť (a Blanko, jestli tohle budeš jíst sama, tak ti závidím. Kuře na kapustě se jen tak snadno nepřejí).

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou - Boni,

díky za doporučení, kapusta kupodivu vypadá ještě dobře a navíc potřebuji zlikvidovat kuře z mrazáku, protože dorazí čerstvá várka. Dám vědět, jak to dopadlo u nás, jestli to nakonec nebudu jíst sama, protože „vařená zelenina je zkažená“. Pa, B.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

Tak ta moje kapusta nakonec včera skončila v tomto jídle (bez klobásek) a musím se přidat k chválící většině, moc nám chutnalo.
Tak Blani, pokud je ta Tvoje kapusta ještě použitelná :-))), doporučuji. B.

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré)- Bali,

to vypadá opravdu dobře, asi to zkusím (abych Bonu moc nehonila, když teď nemá v kuchyni místo na své experimenty :-). B.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

jandule, omlouvám se Ti, ale nějak mám méně času. Zítra ten recept na Gratin de Poireaux et Pommes de Terre a také Pommes de Terre Purée à l'ail et Poireaux budou Tvoje…

Přeji Ti příjemný večer!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

kamilio, děkuji Ti mnohokrát za vyzkoušení receptu. Omlouvám se za malé zpoždění, ale poslední dny jsem neměla moc času. Jsem velice ráda, že chutnalo a také děkuji za radu s kapustou…

Přeji Ti příjemný podvečer!

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

ve Francii vari tuto dobrotu s kapustou nebo bilym zelim. Oboji je dobre.

 
Labužník jandule02
1054 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

Babi, zdá se, že máš spoustu francouzských receptů, já jsem kdysi uvařila podle receptu francouzské vesnické kuchyně brambory dušené s pórkem a se smetanou. Ale někde se mi ztratil recept. Nemáš jej?

 
Labužník jandule02
1054 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

Beo, recept je skvělý, ale zdá se mi, že došlo k záměně - v češtině je kapusta a slovensky „kel“ kapusta je pak „zelí“. Napadlo mě to ve výrazu „kysaná kapusta“. Ta se v české kuchyni, a domnívám se, že ani ve francouzské, nedělá.

 
kamilio
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

Odzkoušeno, velmi chutné! Jako suroviny jsem použil spodní stehna - paličky. Klidně to snese i víc kapusty bez vlivu na celkový umělecký dojem. Někteří mlsouni si to dali i druhý den s dušenou rýží a mlaskali stejně jako s bramborem.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou - Bali,

také mám pěkný recept na nadívanou perličku ořechama, ale nikdy jsem si nemyslela že jej můžu přidat, protože se zde perličky jaksi nedostanou…

Pěkný večer!

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.BURA

myslim, ze vy si taky papate sakra dobre!!!!

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.BABI

ořechová „pentáda“ je boží!!

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Bali

No, vy si papate:-) U nas bude nedelni kuratko od toasta, uz nam to tu voni:-)

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.BABI

dnes bude Pintade farcie aux noix. Tak jsem na to zvedava. Jeste to nemame vyzkousene.
Ale jsou tam same dobre veci- perlicka, orechy, creme fraiche, bajonska sunka, salotky, vejce, chleb, porto.....

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Bali,

možná, že zde někde nějaká farma na perličky je. Já to mám vyzkoušené s bažantem. S topinambury to musí být výborné! Podělíš se o recept?

Dobrou noc!

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - BABI!!!!!!!!!!!!!!!

BABI!!!!

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.Babi

Sorry, ja te prehlidla :-(
Jasne, ze jsme si je dovezli z Francie ze statku, tak jsou pekne BIO!!!
Jeste je jedna v mrazaku :-)
Bohuzel tady jsem je nikdy nevidela, ale urcite tu nekde jsou!!
Manzilek ji delal trochu jinak nez v tomto receptu. Bylo to uzasne, to zeli vynikajici a dal tam i topinambury!!To byla lahudka!!!!!!!!!!­!!!!!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Bali,

to jste si tu perličku dovezli z Francie? nebo se dokonce dostane koupit někde v ČR? Příště vyzkouším s bažantem a poreferuji, mám jich několik v mražáku. Dík za připomenutí receptu.

Příjemný večer!

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

babi, dnes byla na obed Pintade au chou. Mnam!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

buturenko, to jsem opravdu velice ráda, že Vám chutnalo a dokonce i ušetřilo čas?!

Příjemný zbytek víkendu!

 
buturenka
311 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou (nesmírně dobré) - Poulet au Chou.

tak máme po obídku, a stále dokola slyším, to bylo vynikající, moooooc dobré, atd. . Zařadím do rodinných receptů, je to opravdu chutné jídlo, a celkem rychle připaravené, dokonce jsem si během vaření stihla přečíst článek v Reflexu, Jamie Oliver. Díky za recept.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Selské kuře s kapustou - buturenko...

jsem velice zvědavá, co receptu řekneš. Zajisté však bude voňavo… Přeji Vám dobrou chuť!

Zdraví Tě,

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Dnes doporučujeme: Smetanový koláč s revení

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

včera | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Tatranské kuře Tatranské kuře
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist