Recept Sečuanské fazolky Veg Pra

(Hodnoceno 2x) Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sečuanské fazolky

Úvod

Secuanska provincia ako jedina Cinska provincia miluje vsetko stiplave a palive. Kombinaciu chilli a secuanskeho korenia. Tento recept nie je europsky kompromis. Secuanske korenie je pouzivane v tradicnom cinskom lekarstve ako narkotikum na utisovanie bolesti napriklad zubov. Pri tych chilli to budete potrebovat.

Postup

1-Tradicne sa pouzivaju tzv. hadie fazulky, ked sa nedaju zohnat, tak nase europske su tiez dobre. Klasicky sa pripravuju suchym stir fry vo woku. Fazulky umyjeme, osusime, nakrajame na hrubo. Do horuceho woku dame 2 lyzice oleja a stale miesame „prazime“ fazulky, pokial koza nezacne odskakovat. Tymto sposobom dostaneme ze su velmi rychlo hotove do makka. V daktorych restauraciach si to zjednodusuju a ich hodia do fritezy. Hotove fazulky dame na stranu.

2-Secuanske korenie v maziary cerstvo rozbijeme. Cesnak a zazvor, jarnu cibulku nakrajame na drobno. Wok vytrieme, dame cisty olej a zvysime plamen. Prve dame prazit za staleho miesania, rozdrvene secuanske korenie, potom pridame susene secuanske chilli papricky, zazvor, cesnak a jarnu cibulku, po minute dvoch vmiesame oprazene fazulku, podla potreby osolime. Servirujeme hned. Bud same alebo ako prilohu k ryzi.

Recept je z kategorií: Luštěniny



Nahlásit recept

  • 26.01.11 vloženo
  • 13567x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 15 suche secuanske chilli
  • 500 g zelena fazulka
  • 3 struciky cesnek
  • 3 cm zazvor nakrajany na drobno
  • 1 lyzicka secuanske korenie
  • 2 jarna cibulka na drobno nakrajana
  • 4 lyzice olej rastlinný
  • sol

Doporučená příloha

  • ryza

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 11.11.14 09:54

Robil som taku „lahsiu“ verziu receptu ( to neznamena menej chili a secuanskeho korenia) kde sa fazulky najprv predvaria osolenej vode, scedia a potom sa na sucho vo woku susia tak 2 -3 minuty a potom sa da menej oleja a rychlo sa oprazia.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

wydra 18.02.11 11:47

Delam ted ze sirokych fazlovych lusku , jsou dostupne a bohuzel, vic nez „five stars“ dat nmuzu :-( strasne dobry jidlo!

Odkaz na uvaření

sveva 27.01.11 21:24

Pokud má Bento na mysli tyto dlouhatánské fazolky mohu potvrdit, že jsou měkké, máslové, bez vlákna prostě nejlepší jaké jsem jedla. Bohužel tady se neprodávají, jejich milovníci si je pěstují na zahrádce.
Protože neumím přiložit fotku ke komentáři, vkládám ji k receptu. Bento pokud to není ono já fotku vymažu.
Zdravím.

Odkaz na uvaření

wydra 26.01.11 17:04

Z krátkých, mrazenych, ale i tak vyborne jak jsem predpokladala !! pro me vic secuanskeho pepre , sem tam jidasovy ucho. Ryze basmati.

Diskuse k receptu Sečuanské fazolky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Bento
794 příspěvků 28.03.12 13:24

Bolo robene dnes pravym secuanskym kucharom , takze neoklamana verzia bolo tam asi 30 chilli papriciek a take dve vrchovate polievkove lyzice secuanskeho korenia.
Toto ostalo na spodku taniera. :jazyk: :jazyk:

 
Stans
20 příspěvků 19.02.11 15:11

:-D Chápu Wydro.
To mám podobně. Naštěstí jsem té volbě (zda to zkonzumovat na poli či upražené) nebyl vystaven.
Btw. Bento, neuvěřitelně chutné byly jakési (snad) v páře dušené saláty, nebo snad mangoldy. zelené listy s bílou, listovou cibulkou při bázi. Vzpomínám, že to vždycky přinesli jaksi přelité olejem s drceným česnekem a někde i posypané sezamovými semínky. A pak taky dlouhé a značně pálivé papriky, zelené kozí rohy. Asi pečené s česnekem a olejem.
Přiznávám se. Sežral jsem toho tuny!! :oops:

 
wydra  19.02.11 07:58

.....tak trochu ty uzasny, mladoucky lusky mozna bych vahala, jestli se jima nacpat syrovyma, nebo je uprazit … ale, za tvou lahodnou napovedu ti slibuju, ze v lete to pole najdu a patricne vyplenim ! Praxi mam bohatou :-P

 
Stans
20 příspěvků 19.02.11 07:24

A to si představ Wydří, že kromě originálu z fazolí jsem jedl něco podobného z mladých lusků hrachu! :lol: A to byla taky slušná nálož. Miska takových zeleninových jídel, ze které se najedli dva stála v ChengDu dvanáct Yuanů. Takže necelých třicet korun.

 
wydra  18.02.11 11:47

Delam ted ze sirokych fazlovych lusku, jsou dostupne a bohuzel vic nez „five stars“ dat nemuzu :-( strasne dobry jidlo!

 
Bento
794 příspěvků 15.02.11 09:58

Stans, moj sefkuchar je na cestach po Cine,ale pred odchodom sme testovali Secuanske lilky
(Yu Xiang Qiezi ) ktore mam odfotene len dat recept prepisat do compu.Inac boli super aj na Ma Bao Tofu sa pozriem tiez lubim :palec:

 
Stans
20 příspěvků 14.02.11 12:59

Bento, mnohokrát díky.
Skvělý recept na jídlo, které jsem si s mnohokrát dával v Číně. Fazolky (ty správné) jsem koupil v Makro zmražené a velmi levné. Ale nepochybně budou k dostání i jinde, chci říct v přístupnějším obchodě. Musel jsem trochu dosolit. A zkusil trochu zakápnout sezamovým olejem. Ale to jsou drobnosti.
Co mě chybí, je recept na další oblíbenou čínskou pochoutku, totiž Ma Bo Tou Fu. Kdybyste náhodou někdo věděl.......... :palec:

Příspěvek upraven 14.02.11 v 13:02

 
gmp
1593 příspěvků 30.01.11 09:00

Zrodil se nám překladtelský oříšek:„…pokial koza nezacne odskakovat“ :lol:

 
Bento
794 příspěvků 27.01.11 22:43

Sveva, su to tieto, a neviem preco sa nepestuju beznejsie su naozaj dobre.
Asi ako Gabi pisala ked zarodia , nevies zo s nimi…

 
sveva
751 příspěvků 27.01.11 21:24

Pokud má Bento na mysli tyto dlouhatánské fazolky mohu potvrdit, že jsou měkké, máslové, bez vlákna prostě nejlepší jaké jsem jedla. Bohužel tady se neprodávají, jejich milovníci si je pěstují na zahrádce.
Protože neumím přiložit fotku ke komentáři, vkládám ji k receptu. Bento pokud to není ono já fotku vymažu.
Zdravím.

 
wydra  26.01.11 17:11

Jago , Jago, dik. Vim, ze sehnat se daji ruzne, v Kaufl jsou drahe az nejdrazsi, co jsem videla naposledy. Oni je ale obcas mivaji u nas na Letne spoluobcane z Asie nebo jsou k dostani v trznici, a muzu si je vybirat po jedne. A to si uzivam . Tak az zase budou.
Tenhle recept je vyborny !

 
wydra  26.01.11 17:04

Z krátkých, mrazenych, ale i tak vyborne jak jsem predpokladala !! pro me vic secuanskeho pepre , sem tam jidasovy ucho. Ryze basmati.

 
jaga13
399 příspěvků 26.01.11 16:26

Wydro, krásné, dlouhé, čerstvé fazolové lusky jako jsou na foto u receptu mívají pravidelně v kauflandu v zataveném plastovém sáčku, cenu nevím

 
wydra  26.01.11 15:05

Moooc mile, fakt :mrgreen: Ja jsem rada, kdyz sezenu mrazeny sekany :mrgreen: kdyz vzpomenu na teplejsi kraje kde to vidim na trzistich a nemam si to kde uvarit, jen stiram kanouci slzy. Fazolove lusky bych mohla kazdy den. Siroke, hubene, dlouhe, kratke… staci jen s maslem ! S maslem a cesnekem. K jehnecimu ........ ach jo, jdu delat sekanou mrazeninu :-) aspon ze mam dostatek secuanskeho pepre a zazvoru .

 
Bento
794 příspěvků 26.01.11 14:42

gabi , nie vsetci su taky zahradnici, tak pridavam ako tie hadie fazule vyzeraju , dakde sa volaju aj metrove .Inac co je zaujmave v Azii sa tiez volaju chrestove fazule lebo su sladsie a dakde ich jedia surove ked su mlade.

http://www.chovatelka.cz/…-fazole-391/

 
gabi
551 příspěvků 26.01.11 13:56
  • Bento, kludne pridaj…aj tie hadie uhorky sa uz daju u nas pestovat :)
 
Bento
794 příspěvků 26.01.11 13:20

gabi, vidis , ja ked som vyrastal v CSSR tak take daco nebolo ani v slovniku …hadie fazulky?
tak to je super ze sa daju dostat . Inac ja vzdy experimentujem a skusam , zijeme raz…
Takze mozem pridat aj salat z hadej uhorky. :wink:

 
gabi
551 příspěvků 26.01.11 12:41
  • Bento, robim skoro rovnake fazulky, len namiesto toho secuanskeho korenia davam koreniny indicke…je to vyborne
  • hadie fazulky sa daju u nas bezne pestovat…ked zarodia, je problem ich stihat jest :)…inac na tuto upravu (a samozrejme aj na ine) je fantasticka francuzska odroda Gusty…su to zelene dlhsie fazulky, krasne stihle, chutne…davam ich do roznych jedal…semeno sa da bezne kupit
  • kedysi tu bola debata o cinskej fazulke a myslim, ze noskovice tam pridala vyborny recept

Příspěvek upraven 26.01.11 v 13:57

 
Bento
794 příspěvků 26.01.11 09:13

Jasne ze tento, mas pravdu: :palec:
http://www.koreni.cz/detail.php?…

 
wydra  26.01.11 08:37

Bento, jak je to s tim korenim , tak jak pisu? Otazka byla na tebe!

 
Bento
794 příspěvků 26.01.11 08:33

Moj mladsi syn je velky fanusik originalnej secuanskej kuchyne, zase tam ide vo february.
Najlepsia kniha je asi tato.
 http://www.fuchsiadunlop.com/…uan-cookery/

 
wydra  26.01.11 07:33

Bento, tím secuanskym korenim se rozumi secuansky pepr (nepepř)? Je uzasny, aromaticky a spolu s Sao Sing - ryzovym vinem a sojovou omackou tvori nenapodobitelnou chut mnoha cinskych pokrmu . Recept na fazolky je moc hezky a pokud se v tom „pepri“ nemylim, pak i velice zajimave chuti. Odkud jsi cerpal ?

http://jdem.cz/kj9h5

Příspěvek upraven 26.01.11 v 07:47

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štrůdl s hlívou

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

dnes | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist