Recept Salátová omáčka

(Hodnoceno 1x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Salátová omáčka

Postup

Hlávkový salát rozdělíme , vypereme , vymačkáme vodu a nakrájíme na menší proužky . Z másla a mouky uvaříme zlatavou jíšku . Přidáme salát , lehce osmažíme ( cca 1/2 minuty) a zalijeme vroucí vodou na konzistenci omáčky . Vlijeme celou smetanu a dochutíme solí a trochou podravky . Po odstavení z ohně vmícháme žloutek pro zjemnění chuti .

Recept je z kategorií: Omáčky zeleninové



Nahlásit recept

  • 09.12.05 vloženo
  • 8767x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 hlávkové saláty
  • cca 100 g másla
  • cca 4 PL hl. mouky
  • cca 1,5 l vody
  • 1 smetana
  • 1 žloutek
  • sůl , podravka
  • brambory
  • červená mletá paprika

Doporučená příloha

  • Jako přílohu podáváme vařené , rozšťouchané brambory , do kterých přidáme cca 2 KL červené papriky .

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 29.05.13 22:14

.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Salátová omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
casino
4389 příspěvků 09.08.13 21:24
Brambory ŠŤOUCHANÉ vs. ROZŠŤOUCHANÉ

Čeština je bujný oř…! :)
Vaše povzdechnutí vztahuji na sebe :)
Těch ROZšťouchaných brambor s mletou paprikou jsem si všiml… Paprika je v SUCHÝCH bramborách pro barvu? Pokud ano, tak budiž, ale stejného efektu lze dosáhnout i jemně namletou antukou :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Protože pokud není paprika „rozpuštěná“ v horkém tuku, pak to chuťově vyjde skoro nastejno ;) Ten rozdíl v chuti (a samozřejmě v barvě) mám odzkoušený v budapešťské pomazánce. Zkuste porovnat:
a) „rozpustit“ papriku ve vřelém másle
b) jen tak papriku smíchat s tvarohem

V komentáři zmiňujete „šťouchané brambory“
Ano, šťouchané brambory jsou sice rozšťouchané brambory, ale v 99% receptů je to terminus technicus pro podlábené zemáky s, na TUKU dozlatova osmaženou cibulkou, popř. ještě s dalšími složkami (nejčastěji slanina, pažitka, petrželka, jarní cibulka, smetana, pepř, kmín, žampiony…) Takže tady si tu papriku přihozenou k osmažené cibuli dokážu živě představit…
A protože akorát dělám Dušené brambory (neloupané) tak jsem je přibarvil… Samozřejmě paprikou :) :palec:

 
la.fea
94 příspěvků 08.08.13 14:13
skoda.....

…ze nikdo z vas k teto omacce opravdu nezkusil mnou doporucenou prilohu - „paprikove“ stouchane brambory! S temi bramborami na loupacku mi to vazne prislo…trochu mdle chuti

 
casino
4389 příspěvků 01.06.13 01:12
Za neloupané může esmeralda!

Gdysi dávno jsem se tu podivoval, že jsem viděl tydýta který požíral kiwi i s kožichem :roll: a esmeralda napsala, že ona jí kiwi také neloupané, jen lehce odsrstěné! Od té doby zkouším požírat kdeco i s „obalem“
U citrusů to nepřeháním, ale občas je slupnu i s kůrou. Samozřejmě amalfitánské citrony se jinak než s kůrou ani nejedí :palec: To je něco na tu mou, která si loupe i jednotlivé měsíčky! No, ona je vůbec ujetá :mrgreen: Považte, loupe ředkvičky, mladé kedlubny, broskve, zelené fíky (samozřejmě nemyslím ty indické!!!) a dokonce i bobulky vína 8o
Já jsem na hořké a svíravé chuti, tak neloupu ani vylouskané čerstvé vlašáky a zkouším i banán ve slupce… zatím jen ty žluté, na zelené jsem ještě nedozrál… :mrgreen:
Z manga nechám akorát pecku a z vodního melounu jen to zelené co je na té bílé slupce
Rebarboru krájím na špalíky taky neloupanou a z vařených rajčat mi slupečky, když se samy svinou do ruliček, taky nevadí (nejraději mám ty ruličky v rynglovém nebo špendlíkovém džemu) :palec:

Problém mám akorát s čerstvým ananasem… ZATÍM :mrgreen:

 
Eja
3616 příspěvků 31.05.13 11:56

Casino, když vidím na fotce ty brambory uvařené ve šlupce…jdu se podívat po nějaké hlávce salátu :potlesk:

 
svato
1397 příspěvků 30.05.13 21:05

Ja dávam surový zmixovaný (nie na kašu, ale kúsky 3-5 mm)šalát do hotovej omáčky a vzápätí vypínam plyn, takže chrumkavý zostane aj obyčajný šalát, a dávam ho hodne, omáčka je príjemne nakyslá

 
Ačraj
697 příspěvků 30.05.13 18:35
Salátová....

Krátce povařit, aby to bylo tedy „chrumkavé“, to je jistě důležité, nesmí to být jako hadry. Já salát nikdy nekupuji, vždy si počkám na ten můj, (první salát snědený) myslím, až tento udělá pořádné hlávky, že by to z něho šlo, za pokus to jistě stojí. :mavam:

Příspěvek upraven 31.05.13 v 12:48

 
casino
4389 příspěvků 30.05.13 17:18
Dá..., ale s tímto jídlem je to v naší famílii jako ...

… s paní Colombovou! :mrgreen:
Už má první paní vzpomínala na svého dědečka, jak si v těch zelených šrákách liboval…; ale uvařit jsem to uvařil až nyní já a to ještě víceméně z nouze :)
Kdo nemá nerezové patro, tak myslím i v tomto jídle cosi pozitivního nalezne, bude-li chtít (např. chrumkavá salátová žebra, když to nepřevaříte). Navíc jsem ji uvařil na pozlacené cibuli a už ta tomu dala chuť. Vůbec bych se nestyděl ji nabídnou i té nejvzácnější návštěvě. Akorát ti co si udržujeme osrstěnou tvář máme problém při konzumaci; je to mnohem choulostivější než soukání špaget :mrgreen:
… a tu anickav vzpomínanou polievku jsem uvařil podobně…. Akorát vajíčkové „utopence“ jsem naučil plavat :)

 
anickav
2904 příspěvků 30.05.13 14:10
Dá...

Všimni si nižšie, ako varím ja. Zabudla som napísať, že bez kôpru to nie je ono. A nakrájaný šalát iba chvíľočku varím. Ak dáš ľadový šalát, je to aj chrumkavé.
U nás sa varí aj polievka, postup identický, len viac zriedené mliekom, vhodná je aj šľahačka. Pri servírovaní na tanier dám nakrájané vajcia na tvrdo, na to polievka. :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 30.05.13 10:44
Salátová...

:roll: Vypadá to dosti zajímavě, jak to chutná, dá se to vůbec jíst? :think:

 
casino
4389 příspěvků 29.05.13 23:18
Sobota 12:00 na prázdné tržnici...

… seděla paní jako věchýtek, před sebou bednu salátu a nikde ani noha. No co, přijedou mladí s kyselinami, co je to bedýnka salátu, to sníme.
Nepřijeli :twisted:
Co s bednou salátu :nevim:
Něco jsme snědli s MAKRONKAMA, něco jsem dal do mrazáku a ze zbytku navařil máčku. Je to velmi delikátní jídlo,,, skoro bez chuti :) Dobré je použít vývar, nebo (a) přidat něco voňavého! Já použil kopr… :palec:
Myslím, že toto (vedle SALÁTOVÉ POLÉVKY ) je typický reprezentant pro kategorii receptů JAK VYBÍLIT LEDNICI :mrgreen:

 
vlastibulka
81 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Salátová omáčka

sa u nás tiež objavuje, dochucujem nasekaným kôprom.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Salátová omáčka

…ja urobím bešamel, prevarím a do hotového dám pokrájaný šalát, vypnem, zamiešam smotanu, dochucujem citrónom. Šalát „zhadrovatie“, ale nám chutí s vajcom na hniličku a varenými zemiakmi.
 A.

 
ffly
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Salátová omáčka

Znám tuhle omáčku - máčku z jižní Moravy, jen se jedla s knedlíkem a uzeným…

 
ffly
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Salátová omáčka

Znám tuhle omáčku - máčku z jižní Moravy, jen se jedla s knedlíkem a uzeným…

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Chilli con carne Chilli con carne
Cuketové placky Cuketové placky
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist