Recept Salát ze syrové dýně Hokkaido Veg

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Salát ze syrové dýně Hokkaido

Úvod

Už se začínají objevovat krásné tmavě oranžové koule se zelenými flíčky. Tepelně zpracované jsou dnes hodně v módě, ale málokdo ví, že tahle dýně, asi jediná kromě cukety, se dá připravit i syrová.

Postup

Hokkaido dýni rozpůlíme, odjádříme a pro úpravu za syrova oloupeme.
Nakrájíme na slabší plátky a rozložíme do velkého plechu.
Svaříme ocet s vodou, solí a pepřem. Jestli někdo chce, ať si to i osladí.
Horký nálev nalejeme na dýni a necháme asi dvě hodiny stát, během té doby plátky jednou obrátíme.

Potom dýni i se zbytkem nálevu sesypeme do mísy, promícháme s cibulí nastrouhanou na plátkovém struhadle na hodně tenké plátky a s olivovým i dýňovým olejem. Můžeme vychladit, ale lepší je to v pokojové teplotě. Dobré také je posypat to před podáváním drobně usekanou petrželovou natí.

My to jíme samotné nebo s cizrnou, ale je k tomu dobrá i narychlo opečená ryba, jehnečí nebo i vepřová kotletka.

Recept je z kategorií: Saláty



Nahlásit recept

  • 17.08.11 vloženo
  • 23419x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 min + 2 hod uležení

Ingredience

  • 1 střední dýně Hokkaido
  • 1 bílá cibule
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 3 lžíce vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dýňového oleje

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 29.08.11 00:40

Jak jsem doposud nemusela hokkaido protoze je moc sladka tak presto me ten recept zaujal. Tim spis, ze jsme malem prisli o Jolanu a celou jeji rodinu :-)
Prvni, velice opatrna zkouska podle uvedeneho receptu,pouze bez cukru. Platky dyne jsem ale dala do misky a po chvilkach jsem je rukou promichla v tom nalevu. Nic moc… po pridani cibule a oleje se z toho doslova stal chutovy zazrak ! Procez nastala obratem varka dve a tri. Nastesti mi dosel ocet kdyz uz uz jsem mela mozol z krajeni dyne. Vyzkousela jsem nekolik variant. Platky (na krajeci krajene), nasledne nudlicky a pak platky, delane skrabkou na brambory . A ty zvitezily ! Ovsem ty jsem vyfotit nejak detailne nestihla. Take jsem zkusila variantu S dynovym olejem a BEZ dynoveho. To je dalsi prusvih, protoze nevim, ktery je lepsi ! ? A v tech vedrech ted, chutovka v lednici ! Samotne, studene !
Od tohoto receptu miluji hokkaido a zitra koupim dalsi ocet a takovou specielni skrabku na brambory.
Anka, bajecny recept, diky, dikyy, dikyyy, dikyyyyyyyyyyyyy, MAGNIFIC ! :potlesk:

Odkaz na uvaření

jolana 19.08.11 17:15

za desat :)

Diskuse k receptu Salát ze syrové dýně Hokkaido

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
5020 příspěvků 14.10.16 12:26

Dynova sezona zas a znova… :mavam:

 
jolana
5020 příspěvků 16.09.12 19:56

..a je tu dynova sezona :)

 
wydra  10.09.11 12:59

Další pokus :-) Z dýne butternut squash jako Jolana. Nakrájela, pokropila 6 lžícema vody a 5 lžícema octa, přidala kulicky pepře, pár kulček nového koření a 1 malý bobkáč. Zahřála všechno a pak promíchávala. Po hodině jsem přidala ten olej a nastrouhala cibuli. Musím říct, že je to o něco lepší, než z hokkaido. Příště hokkaido také trošku zahřeju aby nebyla úplně tvrdá.
Tak nebo tak, je to ale výborné !

 
anka22
95 příspěvků 31.08.11 20:21

Moc díky za zkoušení a chválení :oops: . Většinou dávám bílý balsamico, firma se jmenuje „Cucina“, ale podezírám je, že nejsou Italové, ale Němci. Kupuju v Aldi. Ale jednou jsem použila i ten úpně obyčejný lihový ocet, jenom jsem ho dala miň a připadalo nám to dobré.

 
jolana
5020 příspěvků 30.08.11 09:58

Wydro, ten salat je bozi, ze jooo.. ja ho trosku necham prejst na platnicke teplotou, potom tie platky viac nasiaknu sa mi zda..a taky krouham :-)… s tym octom mas pravdu, nie je ocot ako ocot..aj ked v dnesnom case to je uz asi skoro so vsetkym tak..u nas uz aj maso mame cinske 8-o
Hezkej den :)velmi pekny obrazok pri nickname :)

 
midla
266 příspěvků 30.08.11 09:22

Teda jo, krouhat dýni na plátky - to je na metál !

 
wydra  30.08.11 09:10

Zasadni poznamka - koupila jsem novy, vinny ocet a uz vuuuubec to neni tak uzasne, jako s tim predchozim! Tak az to nekomu neprijde tak skvele, muze to byt octem !
Jaky jsem mela uz nevim, lahev je ireversibilne ztracena v popelnici . Nastesti si pamatuju trochu etiketu a mozna i, kde jsem koupila. Ten novy ocet je bzenecky. Jednak jsem musela dat vic nez uvedeno v predpisu a druhak ta chut je fakt jina !
Spatruji rozdil i v krouhani cibule. Nastrouhana na platkovem struhadle je mnohem lepsi než polokrouzky nakrajene nozem !

Příspěvek upraven 10.09.11 v 12:55

 
wydra  29.08.11 00:40

Jak jsem doposud nemusela hokkaido protoze je moc sladka tak presto me ten recept zaujal. Tim spis, ze jsme malem prisli o Jolanu a celou jeji rodinu :-)
Prvni, velice opatrna zkouska podle uvedeneho receptu,pouze bez cukru. Platky dyne jsem ale dala do misky a po chvilkach jsem je rukou promichla v tom nalevu. Nic moc… po pridani cibule a oleje se z toho doslova stal chutovy zazrak ! Procez nastala obratem varka dve a tri. Nastesti mi dosel ocet kdyz uz uz jsem mela mozol z krajeni dyne. Vyzkousela jsem nekolik variant. Platky (na krajeci krajene), nasledne nudlicky a pak platky, delane skrabkou na brambory . A ty zvitezily ! Ovsem ty jsem vyfotit nejak detailne nestihla. Take jsem zkusila variantu S dynovym olejem a BEZ dynoveho. To je dalsi prusvih, protoze nevim, ktery je lepsi ! ? A v tech vedrech ted, chutovka v lednici ! Samotne, studene !
Od tohoto receptu miluji hokkaido a zitra koupim dalsi ocet a takovou specielni skrabku na brambory.
Anka, bajecny recept, diky, dikyy, dikyyy, dikyyyyyyyyyyyyy, MAGNIFIC ! :potlesk:

 
anka22
95 příspěvků 19.08.11 23:04

Jolano, chvála mě strašně moc těší, děkuju ti.
A fotku prosím nech, je úžasná. Díky.

 
jolana
5020 příspěvků 19.08.11 17:15

za desat :)

 
jolana
5020 příspěvků 19.08.11 17:12

Anka, urobila som na salat ku kuratu jednu dynu medovu (to je ta co vyzera ako hruska, ale velkaa)..pridala som aj cele korenie do nalevu, cukor nie a ani olej a nalev asi strojnasobila…u­uuprimne, skoro sme sa pobili a nakoniec sme si ten salat spravodlivo rozdelili pre istotu.. aby krv netiekla.. :mrgreen: ..tak , tak som na rychlo odfotila..fan­tastickyyy..da­kujeem :) ..ak sa foto nepaci daj vediet a vymazem :)

 
anka22
95 příspěvků 18.08.11 11:05

Nádivko, dýňový olej z pražených semínek, kvůli vůni a oříškové chuti. S dalšími dýněni neporadím, ze všech, co vím, mi na syrovo chutnala jen tahle a cuketa.
Moon, není, jde o to aby nálev víceméně vsákl a zbytek potom uděla s olejem emulzi, aby dýně neplavala ve vodě. Nálev se může islít do zvláštního hrnečku a s olejem rozšlehat.

 
wydra  18.08.11 09:24

Dýňový olej světlý nebo z pražených dýní ?
Možná by to šlo i z něčeho jiného, když tuhle sladkou dýni u nás nemáme rádi?
Poradíš ?

 
Moon
30 příspěvků 18.08.11 08:33

Tak na tohle jsem moc zvědavý. Cukety ujídám syrové vždy, ale dýně mě nenapadla. Není toho nálevu na jednu dýni, i když střední, málo?

 
jolana
5020 příspěvků 17.08.11 22:31

..vdaka..krasny recept :) asi v piatok sa mu pozriem na zubok :-)

 
glama  17.08.11 22:27

Mému bratrovi kompletně všechny Hokkaido sežrali ti hnusní oranžoví plžáci, zatímco špagetových dýní vedle si ani nevšimli… Že si umí vybrat…! :twisted:

Příspěvek upraven 17.08.11 v 22:29

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: rostbíf (studený nářez)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist