Recept Salát ze syrové dýně Hokkaido Veg

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Salát ze syrové dýně Hokkaido

Úvod

Už se začínají objevovat krásné tmavě oranžové koule se zelenými flíčky. Tepelně zpracované jsou dnes hodně v módě, ale málokdo ví, že tahle dýně, asi jediná kromě cukety, se dá připravit i syrová.

Postup

Hokkaido dýni rozpůlíme, odjádříme a pro úpravu za syrova oloupeme.
Nakrájíme na slabší plátky a rozložíme do velkého plechu.
Svaříme ocet s vodou, solí a pepřem. Jestli někdo chce, ať si to i osladí.
Horký nálev nalejeme na dýni a necháme asi dvě hodiny stát, během té doby plátky jednou obrátíme.

Potom dýni i se zbytkem nálevu sesypeme do mísy, promícháme s cibulí nastrouhanou na plátkovém struhadle na hodně tenké plátky a s olivovým i dýňovým olejem. Můžeme vychladit, ale lepší je to v pokojové teplotě. Dobré také je posypat to před podáváním drobně usekanou petrželovou natí.

My to jíme samotné nebo s cizrnou, ale je k tomu dobrá i narychlo opečená ryba, jehnečí nebo i vepřová kotletka.

Recept je z kategorií: Saláty



Nahlásit recept

  • 17.08.11 vloženo
  • 22304x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 min + 2 hod uležení

Ingredience

  • 1 střední dýně Hokkaido
  • 1 bílá cibule
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 3 lžíce vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dýňového oleje

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 29.08.11 00:40

Jak jsem doposud nemusela hokkaido protoze je moc sladka tak presto me ten recept zaujal. Tim spis, ze jsme malem prisli o Jolanu a celou jeji rodinu :-)
Prvni, velice opatrna zkouska podle uvedeneho receptu,pouze bez cukru. Platky dyne jsem ale dala do misky a po chvilkach jsem je rukou promichla v tom nalevu. Nic moc… po pridani cibule a oleje se z toho doslova stal chutovy zazrak ! Procez nastala obratem varka dve a tri. Nastesti mi dosel ocet kdyz uz uz jsem mela mozol z krajeni dyne. Vyzkousela jsem nekolik variant. Platky (na krajeci krajene), nasledne nudlicky a pak platky, delane skrabkou na brambory . A ty zvitezily ! Ovsem ty jsem vyfotit nejak detailne nestihla. Take jsem zkusila variantu S dynovym olejem a BEZ dynoveho. To je dalsi prusvih, protoze nevim, ktery je lepsi ! ? A v tech vedrech ted, chutovka v lednici ! Samotne, studene !
Od tohoto receptu miluji hokkaido a zitra koupim dalsi ocet a takovou specielni skrabku na brambory.
Anka, bajecny recept, diky, dikyy, dikyyy, dikyyyyyyyyyyyyy, MAGNIFIC ! :potlesk:

Odkaz na uvaření

jolana 19.08.11 17:15

za desat :)

Diskuse k receptu Salát ze syrové dýně Hokkaido

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
jolana
4988 příspěvků 16.09.12 19:56

..a je tu dynova sezona :)

 
wydra  10.09.11 12:59

Další pokus :-) Z dýne butternut squash jako Jolana. Nakrájela, pokropila 6 lžícema vody a 5 lžícema octa, přidala kulicky pepře, pár kulček nového koření a 1 malý bobkáč. Zahřála všechno a pak promíchávala. Po hodině jsem přidala ten olej a nastrouhala cibuli. Musím říct, že je to o něco lepší, než z hokkaido. Příště hokkaido také trošku zahřeju aby nebyla úplně tvrdá.
Tak nebo tak, je to ale výborné !

 
anka22
95 příspěvků 31.08.11 20:21

Moc díky za zkoušení a chválení :oops: . Většinou dávám bílý balsamico, firma se jmenuje „Cucina“, ale podezírám je, že nejsou Italové, ale Němci. Kupuju v Aldi. Ale jednou jsem použila i ten úpně obyčejný lihový ocet, jenom jsem ho dala miň a připadalo nám to dobré.

 
jolana
4988 příspěvků 30.08.11 09:58

Wydro, ten salat je bozi, ze jooo.. ja ho trosku necham prejst na platnicke teplotou, potom tie platky viac nasiaknu sa mi zda..a taky krouham :-)… s tym octom mas pravdu, nie je ocot ako ocot..aj ked v dnesnom case to je uz asi skoro so vsetkym tak..u nas uz aj maso mame cinske 8-o
Hezkej den :)velmi pekny obrazok pri nickname :)

 
midla
266 příspěvků 30.08.11 09:22

Teda jo, krouhat dýni na plátky - to je na metál !

 
wydra  30.08.11 09:10

Zasadni poznamka - koupila jsem novy, vinny ocet a uz vuuuubec to neni tak uzasne, jako s tim predchozim! Tak az to nekomu neprijde tak skvele, muze to byt octem !
Jaky jsem mela uz nevim, lahev je ireversibilne ztracena v popelnici . Nastesti si pamatuju trochu etiketu a mozna i, kde jsem koupila. Ten novy ocet je bzenecky. Jednak jsem musela dat vic nez uvedeno v predpisu a druhak ta chut je fakt jina !
Spatruji rozdil i v krouhani cibule. Nastrouhana na platkovem struhadle je mnohem lepsi než polokrouzky nakrajene nozem !

Příspěvek upraven 10.09.11 v 12:55

 
wydra  29.08.11 00:40

Jak jsem doposud nemusela hokkaido protoze je moc sladka tak presto me ten recept zaujal. Tim spis, ze jsme malem prisli o Jolanu a celou jeji rodinu :-)
Prvni, velice opatrna zkouska podle uvedeneho receptu,pouze bez cukru. Platky dyne jsem ale dala do misky a po chvilkach jsem je rukou promichla v tom nalevu. Nic moc… po pridani cibule a oleje se z toho doslova stal chutovy zazrak ! Procez nastala obratem varka dve a tri. Nastesti mi dosel ocet kdyz uz uz jsem mela mozol z krajeni dyne. Vyzkousela jsem nekolik variant. Platky (na krajeci krajene), nasledne nudlicky a pak platky, delane skrabkou na brambory . A ty zvitezily ! Ovsem ty jsem vyfotit nejak detailne nestihla. Take jsem zkusila variantu S dynovym olejem a BEZ dynoveho. To je dalsi prusvih, protoze nevim, ktery je lepsi ! ? A v tech vedrech ted, chutovka v lednici ! Samotne, studene !
Od tohoto receptu miluji hokkaido a zitra koupim dalsi ocet a takovou specielni skrabku na brambory.
Anka, bajecny recept, diky, dikyy, dikyyy, dikyyyyyyyyyyyyy, MAGNIFIC ! :potlesk:

 
anka22
95 příspěvků 19.08.11 23:04

Jolano, chvála mě strašně moc těší, děkuju ti.
A fotku prosím nech, je úžasná. Díky.

 
jolana
4988 příspěvků 19.08.11 17:15

za desat :)

 
jolana
4988 příspěvků 19.08.11 17:12

Anka, urobila som na salat ku kuratu jednu dynu medovu (to je ta co vyzera ako hruska, ale velkaa)..pridala som aj cele korenie do nalevu, cukor nie a ani olej a nalev asi strojnasobila…u­uuprimne, skoro sme sa pobili a nakoniec sme si ten salat spravodlivo rozdelili pre istotu.. aby krv netiekla.. :mrgreen: ..tak , tak som na rychlo odfotila..fan­tastickyyy..da­kujeem :) ..ak sa foto nepaci daj vediet a vymazem :)

 
anka22
95 příspěvků 18.08.11 11:05

Nádivko, dýňový olej z pražených semínek, kvůli vůni a oříškové chuti. S dalšími dýněni neporadím, ze všech, co vím, mi na syrovo chutnala jen tahle a cuketa.
Moon, není, jde o to aby nálev víceméně vsákl a zbytek potom uděla s olejem emulzi, aby dýně neplavala ve vodě. Nálev se může islít do zvláštního hrnečku a s olejem rozšlehat.

 
wydra  18.08.11 09:24

Dýňový olej světlý nebo z pražených dýní ?
Možná by to šlo i z něčeho jiného, když tuhle sladkou dýni u nás nemáme rádi?
Poradíš ?

 
Moon
30 příspěvků 18.08.11 08:33

Tak na tohle jsem moc zvědavý. Cukety ujídám syrové vždy, ale dýně mě nenapadla. Není toho nálevu na jednu dýni, i když střední, málo?

 
jolana
4988 příspěvků 17.08.11 22:31

..vdaka..krasny recept :) asi v piatok sa mu pozriem na zubok :-)

 
glama  17.08.11 22:27

Mému bratrovi kompletně všechny Hokkaido sežrali ti hnusní oranžoví plžáci, zatímco špagetových dýní vedle si ani nevšimli… Že si umí vybrat…! :twisted:

Příspěvek upraven 17.08.11 v 22:29

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tanec pro dva

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist