Recept Rychlý domácí sulc

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Rychlý domácí sulc

Postup

Koleno očistíme od štětin (mů­žeme i opálit nad plamenem ply­nu či svíčky), na 2–3 místech prořízneme až na kost, dáme do papiňáku, přidáme sůl, pepř, no­vé koření a bobkové listy, zalije­me vodou (2 litry – koleno je zali­to) a vaříme hodinu a čtvrt až ho­dinu a půl (maximálně) do měk­ka.

Vyndáme z hrnce, odřízneme kůži, maso (libové i tučnější) na­krájíme na drobnější kostky (nej­výše 2×2 cm), dáme do pekáče, zalijeme 1,5–1,75 l přecezeného vývaru, přidáme lisovaný česnek a na masovém strojku semletou kůži z kolena. Promícháme va­řečkou, dle chuti dokořeníme (dáváme si pozor – pokud se bu­deme držet výše uvedených proporcí, měla by ta masa být koře­něná přesně), necháme vychlad­nout v místnosti (občas míchá­me) a potom dáme tuhnout do ledničky.

Pokud by se nám zdál sulc druhý den méně zatuhlý, musíme při jeho dalším děláni vařit s kolenem 1 vepřovou no­žičku nebo kus kůže zhruba 10×15 cm, aby byl sulc dostateč­ně pevný (kůže může být i z bůč­ku), raději dáme nožičku nebo kůži už napoprvé. Usazené sádlo na povrchu sejmeme a většinou nepoužíváme.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality



Nahlásit recept

  • 39095x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Jedno větší zadní vepřové koleno (1-1,20 kg)
  • 3-4 lžičky soli (prvně raději 3 a ne vrchovaté)
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček no­vého koření
  • 20 kuliček pepře
  • 5 stroužků česneku
  • 2 l vody
  • drcený pepř a nakrá­jenou cibuli na ochucení sulcu na talíři.

Doporučená příloha

  • drcený pepř, krájená cibule, sůl, ocet, čerstvý chléb či pečivo – vše podle chuti. A pivko.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rychlý domácí sulc

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Hanka1112
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Rychlý domácí sulc

Tak sulc budu vařit dnes premiérově – doufám,že se povede,protože to je jedinný recept,který jsem na něj teď večer našla.Držte mi palečky,ať je to mňam :))))))

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlý domácí sulc

Moje maminka miluje sulc, já obecně moc nemusím maso, ale tohle asi zkusím… Mamince pro radost!

 
la.fea
92 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlý domácí sulc

chi chi – to já ten jazyk zbaštím raději jen tak s křenem a hořčicí, proto do sulcu dávám kousek toho plecka, aby byl masitější! …a jak správně napsala JanaQ, vydatně mi se všemi masitými pokrmy při konzumaci pomáhá naše čubinka.
Myslím, že návrat k vaření starých, dobrých jídel je i o hospodárnosti domácnosti.

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlý domácí sulc

Potěšilo mě, že ještě někdo vaří taková obyčejná domácí jídla, navíc zdravá na klouby. Nožičky tam nesmějí chybět, dávám ještě jazyky / po uvaření zchladím a oloupu /a vepř. ořez. Kůže dávám jen část. Nemelu ji, ale sekám na kousky. Mám ráda čistý rosol mezi kousky masa. Přidáním česneku, majoránky, pepře a trošky octa se chuť kůže ztratí. Plním do umělého obalu . Chladím venku, ale nesmí zmrznout, jinak zřídne. Není to rychle,ale dobrota veliká i pro pejska. Jen mladí ohrnují nos.

 
marmelada
1648 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlý domácí sulc

Dělávám ho taky s nožičkami, o ty se pak dělím se psy. Kamarád mi poradil
po přidání namleté kůže nechat ještě jednou projít varem – pustí ještě trochu klihu. A jako další radu pak při konečném dochucování přidat ještě trochu octa. Je to dobré, já ho pak již neoctuji a jím jen s chlebem. Mňam, dobrá inspirace, letos jsem ho ještě nedělala. Díky za připomenutí la feo.

 
la.fea
92 příspěvků 25.01.09 03:43
Sulc

Máme radši hodně masitý, proto vaříme kolena , nožičky a kousek plecka. Bez česneku, ale zas s trochou kořenocé zeleniny + koření.

 
luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlý domácí sulc

Nožičku aj dve – nikdy nezaškodí. Stuhne aj keď je iba z kolena, ale keď ho vyberiete a idete servírovať, po pár minútach začne byť vodnatý – rozpúšťať sa. Ak nožičky jesť nechcete, nemusíte, ale variť ich tam treba. A ešte niečo – tú radu som dostala už pred mnohými rokmi. Aby pri varení, ale aj potom nebolo priveľmi cítiť pach koží, treba pridať pri varení malý kusok celeru – jeden mesiačik. Robí to zázraky.
Dobrú chuť!

 
Eja
2906 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlý domácí sulc

Doporučuji tu nožičku přidat, jen z kolena to špatně tuhne – pokud nemám nožičku, dávám radši trošičku želatiny, ale není to ono.

Vložit nový komentář
 

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle...
TOPlist