Recept Rychlý domácí sulc

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Rychlý domácí sulc

Postup

Koleno očistíme od štětin (mů­žeme i opálit nad plamenem ply­nu či svíčky), na 2–3 místech prořízneme až na kost, dáme do papiňáku, přidáme sůl, pepř, no­vé koření a bobkové listy, zalije­me vodou (2 litry – koleno je zali­to) a vaříme hodinu a čtvrt až ho­dinu a půl (maximálně) do měk­ka.

Vyndáme z hrnce, odřízneme kůži, maso (libové i tučnější) na­krájíme na drobnější kostky (nej­výše 2×2 cm), dáme do pekáče, zalijeme 1,5–1,75 l přecezeného vývaru, přidáme lisovaný česnek a na masovém strojku semletou kůži z kolena. Promícháme va­řečkou, dle chuti dokořeníme (dáváme si pozor – pokud se bu­deme držet výše uvedených proporcí, měla by ta masa být koře­něná přesně), necháme vychlad­nout v místnosti (občas míchá­me) a potom dáme tuhnout do ledničky.

Pokud by se nám zdál sulc druhý den méně zatuhlý, musíme při jeho dalším děláni vařit s kolenem 1 vepřovou no­žičku nebo kus kůže zhruba 10×15 cm, aby byl sulc dostateč­ně pevný (kůže může být i z bůč­ku), raději dáme nožičku nebo kůži už napoprvé. Usazené sádlo na povrchu sejmeme a většinou nepoužíváme.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality



Nahlásit recept

  • 44837x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Jedno větší zadní vepřové koleno (1-1,20 kg)
  • 3-4 lžičky soli (prvně raději 3 a ne vrchovaté)
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček no­vého koření
  • 20 kuliček pepře
  • 5 stroužků česneku
  • 2 l vody
  • drcený pepř a nakrá­jenou cibuli na ochucení sulcu na talíři.

Doporučená příloha

  • drcený pepř, krájená cibule, sůl, ocet, čerstvý chléb či pečivo – vše podle chuti. A pivko.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rychlý domácí sulc

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Hanka1112
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Rychlý domácí sulc

Tak sulc budu vařit dnes premiérově – doufám,že se povede,protože to je jedinný recept,který jsem na něj teď večer našla.Držte mi palečky,ať je to mňam :))))))

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlý domácí sulc

Moje maminka miluje sulc, já obecně moc nemusím maso, ale tohle asi zkusím… Mamince pro radost!

 
la.fea
92 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlý domácí sulc

chi chi – to já ten jazyk zbaštím raději jen tak s křenem a hořčicí, proto do sulcu dávám kousek toho plecka, aby byl masitější! …a jak správně napsala JanaQ, vydatně mi se všemi masitými pokrmy při konzumaci pomáhá naše čubinka.
Myslím, že návrat k vaření starých, dobrých jídel je i o hospodárnosti domácnosti.

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlý domácí sulc

Potěšilo mě, že ještě někdo vaří taková obyčejná domácí jídla, navíc zdravá na klouby. Nožičky tam nesmějí chybět, dávám ještě jazyky / po uvaření zchladím a oloupu /a vepř. ořez. Kůže dávám jen část. Nemelu ji, ale sekám na kousky. Mám ráda čistý rosol mezi kousky masa. Přidáním česneku, majoránky, pepře a trošky octa se chuť kůže ztratí. Plním do umělého obalu . Chladím venku, ale nesmí zmrznout, jinak zřídne. Není to rychle,ale dobrota veliká i pro pejska. Jen mladí ohrnují nos.

 
marmelada
1648 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlý domácí sulc

Dělávám ho taky s nožičkami, o ty se pak dělím se psy. Kamarád mi poradil
po přidání namleté kůže nechat ještě jednou projít varem – pustí ještě trochu klihu. A jako další radu pak při konečném dochucování přidat ještě trochu octa. Je to dobré, já ho pak již neoctuji a jím jen s chlebem. Mňam, dobrá inspirace, letos jsem ho ještě nedělala. Díky za připomenutí la feo.

 
la.fea
92 příspěvků 25.01.09 03:43
Sulc

Máme radši hodně masitý, proto vaříme kolena , nožičky a kousek plecka. Bez česneku, ale zas s trochou kořenocé zeleniny + koření.

 
luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlý domácí sulc

Nožičku aj dve – nikdy nezaškodí. Stuhne aj keď je iba z kolena, ale keď ho vyberiete a idete servírovať, po pár minútach začne byť vodnatý – rozpúšťať sa. Ak nožičky jesť nechcete, nemusíte, ale variť ich tam treba. A ešte niečo – tú radu som dostala už pred mnohými rokmi. Aby pri varení, ale aj potom nebolo priveľmi cítiť pach koží, treba pridať pri varení malý kusok celeru – jeden mesiačik. Robí to zázraky.
Dobrú chuť!

 
Eja
3053 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlý domácí sulc

Doporučuji tu nožičku přidat, jen z kolena to špatně tuhne – pokud nemám nožičku, dávám radši trošičku želatiny, ale není to ono.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kinder řezy

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s...
TOPlist