Recept Rychlá holandská omáčka

(Hodnoceno 4x) Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Rychlá holandská omáčka

Postup

Zloutky dejte do el. mixeru. V kastrolku zahrívejte máslo az bublá. Spuste mixer a slabým praménkem do nej pomalu nalévejte horké máslo.
Pokud je omácka hustá, prilejte do ni trochu horké vody. Do omácky vmixujte citronovou stávu a evt. pepr.

Recept je z kategorií: Omáčky



Nahlásit recept

  • 18.04.08 vloženo
  • 56553x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 3 pasteurisované vajecné zloutky
  • 200 g másla
  • 1 PL citronové stávy
  • evt. pepr

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

sliva78 28.04.15 20:31

rychlá a skvělá záležitost… dělala jsem k lososu, bramborám ve slupce a zelenému chřestu. Vždy jsem dělala ve vodní lázni, ale toto je mnohem jednodušší :-)

Odkaz na uvaření

fanda007 30.10.12 16:42

použito k pangasovi, výsledek mňam!

Odkaz na uvaření

2905 22.05.12 18:39

chutnalo:)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Cuso 16.05.12 20:16

Geniálny recept, Rýchly, vo výsledku neuveriteľne lahodná omáčka.
Na priloženej fotografii je už omáčka naaplikovaná na špargli.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Rychlá holandská omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
2905
753 příspěvků 08.06.12 04:20

Choron vyzkouším, děkuju, promyslím k čemu bude pasovat.
Teď dovařuji guláš, při té vůni není inspirace :kytka:

 
avital
8 příspěvků 30.05.12 17:55

V holandské omáčce se může máslo nahradit olejem z vlašských ořechů, avokáda a nebo hroznových peciček a holandaise je pak parve. Může se pak jíst i k jídlu, které obsahuje maso. Třeba steak a k němu špargl s omáčkou.

 
danda  22.05.12 20:10

Zeb, máš to prostě vychytaný :dance: , babi tu omáčku má, viděla jsem ji dokonce 3×, ale nečetla jsem recepty, pod původním názvem by mi to nic neřeklo, ale zrzavou omáčku jsem dělala k rybí polévce s mušlema, možná to byl recept odtud, ale nepamatuji, bylo to výborné.

Teď jsem přečetla recept od babi s omáčkou na vejce, to stojí za úvahu :-)

Jano, omáčka Choron podle Pohlreicha z jeho Prostřeno bez servítků:

V kastrůlku smícháme 3 lžíce vinného octa,
3 lžíce bílého vína,
mletý bílý pepř,
2 lžičky nasekané šalotky,
1 lžičku estragonu.
Přivedeme k varu a zredukujeme na minimum.
Přidáme 1 lžičku rajčatového pyré, promícháme
1 lžičku vody
3 žloutky a šleháme při nízké teplotě do pěny asi 2 minuty
Odstavíme a při stálém šlehání přilijeme 1,5dcl rozpuštěného másla.
Osolíme, opepříme.

Jestli bude v neděli v Makru pěkný chřest, tak naposled ho letos koupím a připravím, pánové ho už odmítají na jakýkoliv způsob a v pátek si dotáhli dvě uzená kolena, prý po tom blbým vegetariánským týdnu a předtýdnu … dělali jako kdyby maso měli naposled vloni :-)

 
2905
753 příspěvků 22.05.12 18:36

Tato omáčka je velmi dobrá, způsob přípravy vyhovuje.
A co víc, lze přihřát v mikrovlnce, znovu umixovat
Poměr mám jiný, na jeden žloutek 50g másla.
Horké máslo jsem si netroufla, přidala až vlažné, mixovala, žloutky syrové, nebojíme se a nebyl čas.
Klasiku šlehám, zůstanu u mixování, chuťově nerozeznatelná.
Používám hlavně na zeleninu.
Díky za nápad. :palec:

 
2905
753 příspěvků 22.05.12 18:23

Dando, prosím prozraď víc k omáčce choton :mavam:

 
zébulon  22.05.12 10:26

dando, choron jeste nebyl, protoze jsem mela spoustu ryb, tak jsem delala takvou cernovolskou bujabezu :-). Ze samych pstruhu a byla k tomu „zrzava“ omacka - rouille. Podivam se, jestli tu neni od babi, kdyztak pridam, protoze ta rybi polevka s ni ziska uzasnej smrnc. Choron je zatim ve fronte.

 
danda  18.05.12 23:56

zeb, jasně, byla to legrace, i když ne pokaždé se všechno povede jak bych si přála, ale netraumatizuje mě to :-)

Jak dopadla choron?, našlas recept na netu? a jak chutnalo?

Taky nevím proč dávat vodu, která se pak musí zahustit moukou?, ale proti gustu … místo vody, těch 3 lžic, dávám vývar, když dělám omáčku na chřest tak vývar z povařeného chřestu, do vody na povaření dávám trošku soli, špetku cukru a kousek másla.

Cuso, dobrý je to, hlavně že chutnalo :-)

 
Cuso
342 příspěvků 18.05.12 10:03

Hlavičky sú v omáčke. Fotka je hrozná, prin najbližšom pokuse spravím lepšiu a vymením.
A vyskúšam ju spraviť so studeným maslom. :-)

 
zébulon  18.05.12 07:28

Haha, promiň, dando, ale tvoje holandská určitě šlichtička nebude. Já myslela spíš ty, kam se nalije vývaru půl litru a zahušťuje se moukou. Se omlouvám :- ).

 
danda  17.05.12 22:52

Zeb, teď jsi mi dala ránu - můj vývar a je to šlichtička, se picnu :-)
A to jsem měla vždycky pocit, že ta moje holandská je nedostižná :P

Ještě mám v lednici odřezky na zítřejší polévku s krutonkama s lanýžovým olejem, už se těším a pár kousků bílého s ředkvičkama na salát, letos jsme v chřestovém zajetí :-)

Choron miluje Polhreich a já taky, je to změna a k dobrému, s chřestem lahodí pro mne víc jak holandská.

 
zébulon  17.05.12 22:17

no jo, Cuso asi ochutnával :- ).

 
zébulon  17.05.12 22:16

dando, ten můj způsob je tak rychlý, že vodní lázeň by tě zdržovala :- ). Nikdy se mi nepovedlo ho zkazit, stačí jen stát u kastrolku a dohlížet bystrým okem. Trvá to tak sedm minut. Choron neznám, ale hned zítra zkusím, chřest jsem zrovna dneska koupila, tenoučký, křehký. A navrch nastrouhám vajíčko. Díky za inspiraci!

Mě u tohohle receptu, i těch ostatních, co jsem tu našla, vadí používání rozpuštěného másla, protože moje holandská omáčka je hedvábná a nadýchaná, právě díky vešlehání těch studených kousků másla. Přidávání různých tekutin, jako je víno, vývar, apod. a dokonce mouky(!!!) z toho udělá šlichtičku. Navíc ušpiním maximálně rendlík a metlu.

 
danda  17.05.12 22:01

Zeb, já ji raději dělám ve vodní lázni, nemusím mít obavu, že přeženu teplotu, někdy dám ocet místo citronu a citronovou šťávou potom dochutím a taky dávám pár kapek worchesteru, kořením bílým pepřem nebo cayenským, místo vody podle použití vývar (kuřecí, rybí), máslo podle nálady, buď rozpuštěné nebo nakonec zašlehám studené.
Pokud se stane, že se omáčka přeci jen srazí, většinou lze napravit přidáním lžíce studené vody a mícháním do hladké konzistence.

80°C se mi zdá až dost, raději bych volila méně, ale já jsem zbabělec :-)

K chřestu bychještě doporučila omáčku choron - estragon, rajčatové pyré a šalotka, skvělá kombinace :-)

Ale tenhle recept není špatný, jen rychlý, jak sám spiser nazval :-)

PS: Cuso, na první mrk jsem myslela, že to je porek :-), kam se poděly hlavičky z chřestu? :-)

Příspěvek upraven 17.05.12 v 22:09

 
zébulon  17.05.12 21:30

Tak jsem prohlédla skoro všechny zdejší recepty na holandskou omáčku a ten normální, pravý recept tady prostě není. Přidávat ho extra nebudu, ale obyčejná holandská omáčka se zcela obyčejně dělá tak, že vezmeme dvě polévkové lžíce vody a jednu kávovou lžičku citrónové šťávy. Zahřejeme, ne k varu, mimo oheň vmícháme tři žloutky a rozmícháme řádně metličkou. Znovu opatrně zahříváme, mícháme, až směs zhoustne, asi jako creme anglaise (neznám český výraz, možná něco jako šodó, ale bez vína). Znovu odstavíme a vešleháme 150 g STUDENÉHO másla, nakrájeného na kousky, až získáme omáčku konzistence ne úplně husté majonézy. Ochutíme solí a pepřem a udržujeme při maximální teplotě 80°C, jinak se nám omáčka srazí. Tohle je podle mě holandská omáčka. Její chuť významně ovlivňuje přidání studeného másla. Člověk nemá být línej se najíst, jak říká náš dvorní dodavatel pstruhů.

Příspěvek upraven 17.05.12 v 21:34

 
Muminnek
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlá holandská omáčka.

Tak tato holandská omáčka se mi z té spousty receptů zamlouvá nejvíc. Je to hodně jednoduché a neleje se do toho spousta vína nebo vývaru. Zrovna jsem jednu t těch vývarových zkusila a byla strašně řídká.

 
Papaja  25.01.09 03:43
Re: Rychlá holandská omáčka - sigrid

Děkuji za vysvětlení…
P. :-)

 
oldsoft
682 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlá holandská omáčka.

Lucianko: google, zadat pasterizace a do vteřiny máš výsledek, třeba TADY

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlá holandská omáčka - papaja.

Je to proto, že kachna a husa jsou vodní ptáci a u vodních ptáků je nákaza salmonelou endemitní.
Jene, někdy mám pocit, že počet nakažených a obětí je pořád stejný, ale dnes se to víc medialisuje. Ale je pravda, že člověk by měl být opatrný, když to jde. Jenomže to bychom za chvíli nemohli jíst ani syrové ústřice.

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlá holandská omáčka.

Já vám to rád verím. Tady je situace ale jiná. Kazdý rok si vyzaduje otrava salmonelou obeti. Proto se doporucuje pouzívat do jídel která vyzadují syrová vejce pouze pasteurisovaná vejce. Kazdý si samozrejme muze zvolit sám.

 
Papaja  25.01.09 03:43
Re: Rychlá holandská omáčka - sigrid.

A v čem je rozdíl mezi slepičími a ostatními druhy vajec? Proč by měla být nebezpečná vejce kachní nebo husí? Už jsem to někde slyšela, ale nevím proč?
 P.

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlá holandská omáčka.

husí Bio vejce naměkko jím občas ke snídani, zatím bez problémů ;-)

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlá holandská omáčka.

Milý Jene, nechci dělat „Resichsfeindliche­propaganda“, ale vařím už přes třicet let a vždycky používám nepasteurisované žloutky od domácích slepic a nikdy nám nic nebylo :o). U kachních nebo husích vajec bych se už bála.

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlá holandská omáčka.

V Dánsku jsou pasteurisované zloutky, bílky i celá vajícka bezne dostupné. Nejsou ovsem ve vsech obchodech. Pasteurisovat se zloutky i bílky dají i doma a recept je na labuzníku.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlá holandská omáčka. - Lucianko

Neobsahují salmonelu. Doufám, že to píšu správně.
Tak jsem hledala na netu a prý se dají sehnat ve zdravé výživě. Někde Jan v jiné diskuzi píše, že jsou hůře dostupné i v Dánsku.

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rychlá holandská omáčka.

Prosim, co jsou to pasteurisované vajecné zloutky? Bezne zloutky, ci nejak upravene?
Dekuji moc predem za vysvetleni :)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist