Recept Rybí polévka "Halászlé" ako varím ja

Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Rybí polévka

Postup

Udusíme pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájaný cesnak, papriku mletú, hneď aj pokrájanú čerstvú papriku, feferónku a paradajky, posolíme, môžeme trochu prisladiť. Zalejeme vodou, privedieme do varu, vložíme bobkový list, korenie a kúsky ryby. Ja to prichucujem aj tekutým polievkovým korením.
Zvlášť uvaríme dobré domáce rezance – nudle, s ktorými podávame polievku. Na tanieri si každý pridáva lyžičku kyslej smotany.

Poznámka: rybia polievka je vraj najlepšia z viacerých druhov rýb.
/ nie som odborník na ryby a v prípade, že dostanem na halászlé chuť, robím ju aj z kupovaných, bežne dostupných, t.j. z morskej šťuky…tá má aspoň väčšie kosti…/
A ešte prezradím, že často mením postup a to tak, že rybu uvarím vo vode s korením, vývarom zalejem lečový základ, povarím, mäso oberiem z kostí a vkladám do hotovej polievky, nakoľko sa mi nechce na tanieri sa babrať s kostičkami…

Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů



Nahlásit recept

  • 15.02.06 vloženo
  • 24652x zobrazeno

Ingredience

  • 1 cibuľa
  • 2 papriky
  • 2-3 paradajky
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • mletá paprika sladká
  • olej
  • soľ
  • 1 - 2 feferónka/kto má ako rád pikantné/
  • 1 kg rýb
  • bobkový list
  • celé čierne korenie
  • voda
  • /všetky suroviny si každý upravte podľa seba/

Doporučená příloha

  • čerstvý chlieb

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rybí polévka "Halászlé" ako varím ja

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
papik
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Halászlé ako ho varím ja

Okolo Komárna sa zvykneme staviť v nejakej čárde, kde si pravidelne dávam haláslé alebo držkový perkelt. Oboje pikantné. A bola som zvedavá, či sa mi podľa tohto receptu podarí niečo podobné doma vyrobiť. A podarilo sa, vykúzlila som perfektnú skoro pravú maďarskú polievku, už iba cigánska hudba a bikavér chýbali…Ďakujem za recept!

 
Fabujan
150 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halászlé ako ho varím ja

Halászlé varievam aj ja a dávam ti za pravdu, že radšej si dám robotu a očistím rybu od kostí. Veď tak dobrú polievku si nemožno kaziť sústavným vyberaním si kostí z úst, treba ju skutočne vychutnávať. Ja používam aj masoxovú kocku určenú priamo na halászlé. Nechávam si od Vianoc kaprie hlavy v mraziaku a tie potom vyvarím spolu s rybím mäsom.

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Halászlé ako ho varím ja - anicka, buturenka

a ak máte doma súpravu na fondue alebo niečo podobné, vynikajúci tip je servírovať ju v kotlíku, ktorý je z dola ohrievaný čo len čajovou sviečkou, alebo niečím podobným. A drvené čili alebo pikantná papriková pasta na stole, aby si každý mohol priložiť podľa chuti.

 
anickav
2903 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halászlé ako ho varím ja

buturenka,
neboj sa vyskúšať, je to jednoduché ako facka, ja som sa k tomu dopracovala tiež iba na základe toho, že som si v reštaurácii obľúbila túto maďarskú špecialitu…

 
buturenka
311 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Halászlé ako ho varím ja

Anička, dušička
tuto polévku zbožňuji, jakmile se vyskytnu na jihu Slovenska, tak si ji dávám, doma jsem zatím nezkoušela, ale dle tvého receptu zkusím. Díky

Vložit nový komentář
Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

23.07.14 | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Karbanátky Karbanátky
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s...
TOPlist