Recept Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

Rumuská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Dršťky a maso nakrájejte na malé kousky, vložte do vody, přidejte bobkový list, sůl a pepř a vařte.
Přidejte mrkev, celer a celou cibuli a pokračujte ve vaření.
Když je maso i zelenina měkká, odstavte z plotny a přidejte žloutky rozmíchané v octu a česnek.
Podle chuti přidejte ocet a česnek.

Recept je z kategorií: Polévky



Nahlásit recept

  • 30.07.06 vloženo
  • 8851x zobrazeno

Ingredience

  • 4 litry vody
  • velký kus dršťky
  • malý kus prorostlého hovězího
  • sůl
  • 10 kuliček pepře
  • 2 mrkve
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • 2 žloutky
  • ocet
  • česnek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
anickav
2904 příspěvků 25.08.10 06:59
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

Tak som našla rumunskú držkovú - 6 kg držiek, 3 kg hovädzie mäso - glejovka, kosti, po 3 hodinách varu pridať mrkvu 600 g, petržlen 300 g, tak isto zeler, 500 g cibule, 100 g cesnak, korenie. Uvarené držky a mäso pokrájať, do scedeného vývaru vrátiť, 6 žĺtkov a 150g múky do 900 ml kyslej smotany vmiešať, povariť v polievke. Do hotového 150 ml octu. Servírovať s pálivou zelenou paprikou. Celé sa to varí v 20 litrovom hrnci, množstvo vody neudané.
Tú smotanu uvádza aj Hujerwagen v prvom komentári…

 
babi
6360 příspěvků 25.08.10 06:35
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro - di

prave proto me zloutky v teto polevce prekvapily.

 
di
2398 příspěvků 25.08.10 06:30
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

Aničko, asi „tam v tých končinách“, jinak rumunskou kuchyni neznám. Ale právě na tu kyselost si z dětství (jinam se nedalo jezdit, že) pamatuju taky.

 
anickav
2904 příspěvků 25.08.10 06:24
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

Vynorila sa mi spomienka, kedysi som bola v Rumunsku ( cca 1975) a všetky polievky boli kyslé od paradajok. Teda neviem, či v celom Rumunsku, alebo iba v tamtých končinách…

 
casino
4407 příspěvků 25.08.10 06:23
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

esmeralda, tak tím se mnohé vysvětluje :)
Myslím že:
na 4litry vody je „velký kus dršťky“ aspoň 1,5 kg a protože se vaří společně s masem (toho tak 0,5 kg), je asi předvařený
na 4litry vody je té zeleniny málo a snad by byla vhodná formulace (pro mladé kuchyňky :-) že zelenina se přidá, až je maso skoro měkké
Já určitě vyzkouším! Zaujal mě ten ocet (nebo že bych zkusil víno?-)

 
di
2398 příspěvků 25.08.10 06:20
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

Esme, vypadá to zajímavě, všelijaké „držťkovky“ (třeba ty buharské typu škembe čorba - mám ráda). Ten ocet tomu dodává takovou tu „rumunskou“ chuť, kterou si pamatuju z dětství. Možná by se tam hodila i trocha papriky zpěněné na oleji nebo pár rajčat? Ale pokud v receptu nejsou, nepatří tam.
Babi, zajímavé - dívím se, že takový znalec vaření jako Vy netuší, že žloutky se do omáček a polévek běžně přidávají pro zjemnění.

 
anickav
2904 příspěvků 25.08.10 06:19
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

Je tam veľký kus držiek a menší hovädzieho mäsa. Mňa zaujal ten ocot, nepoznám v kombinácii s držkami. Ale prečo nie…v rodisku mojej svokry pridávali ocot napr. do omáčky z pečene - jater…

 
babi
6360 příspěvků 25.08.10 06:10
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

esme, vzdyt je to vlastne hovezi s kouskem drstek. Me zajimaly spis ty zloutky, vesmes se dava bilek, nebo cele vejce. Dala bych si ji prave ted.

 
esmeralda
4805 příspěvků 25.08.10 05:35
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

S uzarděním se přiznávám že jsem to nikdy nevařila. Pro mě dost netypické…
Jakýsi Zette si to přál. Je to jen překlad někde z internetu.
Ale vyzkoušet bych ji mohla. Obyčejná dršťková polévka (u nás zvaná Crocodile soup) je u nás oblíbená.

 
babi
6360 příspěvků 25.08.10 00:48
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

Hujerwagen, dekuji za oziveni receptu a Tobe esme za jeho napsani. Zni vic jak chutne, vyzkousim :)

 
Hujerwagen
1 příspěvek 24.08.10 15:39
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

Mňam, mňam, v severním Rumunsku do toho dávají i kyselou smetanu a přikusuje se feferon a hromada bílého chleba.....

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Nejlepší linecká kolečka

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Cuketové placky Cuketové placky
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist